Alışkanlıklar zaman içerisinde değişebilir. Bu doğrultuda değişen alışkanlıkları tetikleyen en önemli unsurlardan bir tanesi de teknolojidir. Çünkü teknolojinin insan hayatına girişi ve insan hayatındaki rolünü artırmasından sonra günlük rutinler rotasyona uğradı. Bundan yaklaşık 10-15 sene önce insanlar genellikle, film izlemek için sinemaya gitmeyi daha cazip bulurdu. Ancak bugünlerde imkânı olanlar sinema keyfini, kendi evlerine taşımayı tercih ediyor. Özellikle teknolojik aletlerin her geçen gün yelpazesini genişletmesi bunun en büyük sebeplerinden biri oldu. Bu sebeple artık insanlar için evde film izlemek çoğu zaman daha cazip hale gelir oldu.

Sinemaya Gitmek Mi? Evde Film İzlemek Mi?

Evde sinema keyfi yaratmanızı sağlayacak 10 teknolojiye geçmeden önce, neden sinemaya girmek yerine evinizde sinema teknolojisi kurmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Sinemaya gitmek yerine evinize bu teknolojiyi taşırsanız, size birçok anlamda getirisi olacaktır. Sadece maddi değil genel anlamda da kendinizi rahat hissettiğiniz ortamda dilediğiniz filmi izleyebilir ve seçebilirsiniz.

  • Maliyet: Günümüzde artan sinema bileti fiyatları, sinema severlerin bütçesini bir hayli zorlayabilir. Özellikle sinema salonunda yediğiniz içtiğiniz şeyler de bu bütçeye eklendiğinde ve kalabalık bir aileye sahipseniz, cep yakabilir. Bu arada bu tür teknolojik cihazları satın almak da dışarıdan bakıldığında pahalı görünebilir. Ancak ailecek bir sinema tutkunuysanız veya eşinizle sinemaya gitmekten keyif alıyorsanız uzun vadede kesinlikle sizi karlı çıkaracaktır.
  • Konfor: Sinemalardaki koltuklar, uzun süreli filmler için pek de konforlu olmayabilir. Öte yandan, filmleri uzanarak izlemekten hoşlanıyor olabilirsiniz. Uzun süre aynı pozisyonda film izlemek, bel, bacak veya boyun sağlığınız açısından rahatsız gelebilir. Evinizde ise dilediğiniz her yerde, en rahat hissettiğiniz pozisyonda film keyfi yapabilirsiniz. 
  • Özgürlük: Canınız sinemaya gitmek istediğinde vizyonda sizin zevkinize uygun olmayan filmler olabilir. Ya da uzun zamandır gitmek istediğiniz film, vizyondan çoktan kalkmıştır. Bu durumda sinema keyfinden mahrum kalabilirsiniz. Fakat evinize bir sinema sistemi kurduğunuzda, dilediğiniz filmi internetten özgürce izleyebilirsiniz. Kaçırdığınız, izlemek istediğiniz ve daha önce izlediğiniz filmi internetteki çoğu web sitesinde bulabilirsiniz.
  • Dijital Platformlar: Popüler akım filmler, genellikle dijital platformlarda vizyona girer. Fakat sinema severler, bu filmleri sinema atmosferinde izlemeyi tercih edebilir. Eğer sinemada uzun süre istediğiniz türde filmler vizyona girmiyorsa veya sadece belirli türde filmleri izlemeyi seviyorsanız, evinize sinema sistemi kurmak mantıklı bir seçim olabilir. Üstelik ev sinema sisteminde dijital platformlar aracılığıyla yalnızca film değil, dizi izleme imkanına da sahip olabilirsiniz. Dizilerinizi sinema perdesine yansıtarak izlemek, size keyifli bir deneyim yaşatabilir.
  • Gürültüden Uzak: Sinema salonları zaman zaman kalabalık olabilir. Hatta popüler bir film vizyona girdiğinde, neredeyse tüm sinema biletleri tükenir. İnsan kalabalığının olduğu ortamlarda gürültü, rahatsız edici davranışlar veya istenmeyen tepkiler kaçınılmazdır. Sinema severler, bu rahatsız edici manzarayı en az bir kez olsun deneyimlemiştir. Atıştırmalıklardan kaynaklanan ağız sesleri, çocuk gürültüleri, sessize alınmayan telefonlar, abartılı kahkahalar sizin tüm film zevkinizi mahvetmeye yeter. Eve kuracağınız sinema sistemi ise tüm bu rahatsızlıkların önüne geçebilir. Kendi ortamınızda sessiz ve sakin bir şekilde filminize odaklanabilirsiniz.
  • Ortam: Kalabalık aile veya arkadaş grubu ile birlikte film izlemek, eğlenceli aktivitelerden bir tanesidir. Kalabalık bir grupla birlikte sinemaya gitmek hem maliyetli olabilir hem de yan yana bilet bulamayabilirsiniz. Ayrıca sohbet ederek film izlemekten hoşlanıyorsanız, sinema salonları bunun için pek de uygun sayılmaz. Ancak evinizde sinema sistemi kurduğunuzda, sıcak bir ortam yaratabilirsiniz. Hem herkesin hoşlanacağı bir film seçebilir hem de istediğiniz zaman filmi durdurup sohbet edebilirsiniz.
  • Atıştırmalıklar: Sinema salonlarında belli başlı kurallar vardır. Bu kurallardan bir tanesi de sinema salonlarına dışardan yiyecek ve içecek getirmek yasaktır. Bu yiyecek ve içecekler sinemanın içerisindeki büfelerden satın alınır. Fakat bu atıştırmalıklar sinema salonlarında oldukça maliyetlidir. Ayrıca sevdiğiniz bir atıştırmalığı bu büfelerde bulamayabilirsiniz. Bir diğer kural ise sinema salonlarında alkol içmek yasaktır. Evinizdeki sinema salonunda ise her türlü atıştırmalığı hazırlama özgürlüğüne sahip olacaksınız. Ekran karşısında yemek yemekten hoşlanıyorsanız, tabağınızı alıp filminizin karşısına geçebilirsiniz. Alkol kullanmayı tercih ediyorsanız, atıştırmalıklarınızı hazırlayıp ortamın keyfini çıkarabilirsiniz.
  • Zaman: Sinemada filmin başında ve ortasında çıkan reklamlar can sıkıcı olabilir. Çoğu zaman reklamlar yüzünden film belirtilen saatlerde başlamaz. Ayrıca tek mola hakkınız vardır. Biletinizi önceden aldıysanız, filme tam zamanında yetişemeyebilirsiniz. Evinizde ise zaman açısından bir kaygı yaşamazsınız. Filmi istediğiniz saatlerde başlatıp durdurabilirsiniz. Dilerseniz yarıda da kesebilirsiniz. Hatta film izlerken günlük işlerinizi halledebilir, zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. Üstelik tek bir reklam bile izlemenize gerek kalmaz.
  • Mesafe: İnsanların ruh hali zaman zaman değişkenlik gösterebilir. Mevsimler, özellikle insan ruh halini en çok etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Sizin de yazın aşırı sıcaklar yüzünden, kışın ise yağmur ve kar nedeniyle dışarı çıkmak istemediğiniz dönemler olmuştur. Bir de sinema salonu evinizden uzaktaysa ulaşım konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Kilometrelerce mesafedeki sinema salonları yerine evinize bir sinema sistemi kurarsanız, bu sorunları yaşamanıza gerek kalmaz. Yalnızca koltuğunuza oturup, tek tuşla filminizi başlatabilirsiniz.

Tüm sebepleri göz önünde bulundurup evinize sinema sistemi kurmaya karar verdiyseniz, alacağınız birkaç cihaz sayesinde sinemaya gitmeye gerek kalmadan evinizde bu deneyimi yaşayabilirsiniz. Hem de bu sayede kalabalık bir grup içerisinde değil, tamamen kendinize ait bir ortam içerisinde ister bireysel ister grup halinde sinema keyfini yaşayabilirsiniz.

Evde Film İzlemeyi Sevenler için Sinema Ortamı Yaratacak 10 Teknoloji:

1- Projeksiyon Perdesi

Projeksiyon perdesi, projektörden görüntüyü aktardığınız ekrandır. Perde kullanmadan görüntüyü duvara yansıtmak da bir tercih olabilir fakat kaliteli bir deneyim yaşamak istiyorsanız projeksiyon perdesi almak iyi bir seçenek olarak görülebilir.

Birbirlerinden farklı boyutlarda temin edebileceğiniz projeksiyon perdeleri hem sabit hem de taşınabilir olarak ikiye ayrılır. Sabit olanları, evinizdeki müsait bir konuma monte edebilirsiniz. Fakat geniş bir alana sahip değilseniz, taşınabilir olan perdeleri inceleyebilirsiniz.

En çok dikkat etmeniz gereken nokta ise perdenin kumaşıdır. Arka yüzeyi siyah olan kumaşlar, ışık geçirgenliği az olduğu için daha opak bir görüntü deneyimi sağlar. Ancak bu kumaşların, maliyeti diğerlerine göre daha yüksektir. Zevkinize ve bütçenize göre bir projeksiyon perdesi satın alabilirsiniz.

evde film izlemek teknosa

2- Projektör

Evlerinizde konforlu bir sinema deneyimi yaşamak istiyorsanız, almanız gereken bir diğer cihaz projektördür. Projektörler, izlediğiniz filmin görüntüsünü doğrudan sinema perdesine yansıtmanızı sağlayan cihazlardır.

Projektörler için genelde yapılan en olumsuz eleştiri görüntü kalitesini düşürmesiyle ilgilidir. Fakat satın alacağınız projektörün yüksek çözünürlüklü ve dengeli kontrast oranı sunmasına dikkat ederseniz bu sorunu minimalize ederek ideal bir kalite yakalayabilirsiniz. Projektörünüzü uzun yıllar kullanmak için uzun lamba ömürlü projektörleri alabilirsiniz. Ayrıca projektör satın alırken cihazın kablolu ve kablosuz bağlantı seçeneklerine de dikkat etmelisiniz. 

3- 4K Televizyon

Tüm bu sinema sistemini evinize kurmanız maliyetli olabilir ve bu rakamları karşılayamayabilirsiniz. Ya da eviniz, bu ortamı sağlayabilecek yeterliliğe sahip olmayabilir. Eğer böyle bir probleminiz varsa 4K bir televizyon edinebilirsiniz. Görüntü, ses kalitesi ve boyutları bakımından bütün özellikleri kendi bünyesinde barındırabilen 4K televizyonlar aslında tüm sinema sistemini tek bir kutu içine sığdırıyor.

4- Bluetooth Kulaklık

Bir ses sisteminiz yoksa ya da yalıtımlı duvarlara sahip değilseniz ama yüksek sesle de film izlemekten keyif alıyorsanız Bluetooth kulaklıklar kullanıcılar tarafından sevilen bir üründür. Kablosuz kulaklıklar, yüksek ses kaliteleri sayesinde sizi sinema salonundaymış ve filmin içindeymiş gibi hissettirebilir. Özellikle korku filmleri için ideal bir seçim olacaktır. Kulaklık alırken; ses kalitesi yüksek, ses izolasyonuna sahip, kulak ve baş ağrısı yapmayacak ürünler satın alınmalıdır.

5- Ses Sistemi

Sinema denince akla gelen ilk özelliklerden birisi de salondaki ses sistemidir. Daha rafine bir ses kalitesi almak isterseniz, satın alacağınız üründe optik ses çıkışı özelliğinin olup, olmadığına bakabilirsiniz.

Ayrıca bir ses sistemi içerisinde sadece sesin ne kadar iyi olduğuna değil, bağlantı seçeneklerine de göz atmanızda fayda var. WiFi ya da Bluetooth’a sahip olan ses sistemleri, sizi kablolarla uğraştırmayacaktır. Ancak bu durumun dezavantajı ise cihazların, şarjlarının bitmesi ve filmlerinizin yarıda kesilmesidir.

Bir ses sistemi almadan önce, evinizde ne kadar yer kaplayacağına dikkat edip, ergonomik bir seçim yapabilirsiniz.

6- Ses Yalıtımı

Eğer müstakil bir evde yaşamıyorsanız ses sistemi almanız komşularınızın pek hoşuna gitmeyecektir. Bu nedenle yine sinema salonlarından kopya çekerek duvarlarınızı akustik panel, akustik sünger, ses yalıtımlı kumaş ya da ses bariyeri gibi malzemelerle kaplayarak ses yalıtımı yapabilirsiniz. Böylece dilediğiniz saatte, dilediğiniz yükseklikte ses sisteminizi açabilirsiniz. Kurduğunuz sistemler sayesinde komşularınız bu seslerden rahatsızlık duymayacaktır.

7- Dijital Platform Üyelikleri

Tüm bunları ya da birkaçını sağladıysanız bu kez filmi nasıl izleyeceğiniz konusunda soru işaretleriniz olabilir. Filmlere yüksek kalitede ulaşabileceğiniz birçok dijital platform mevcut. Akıllı televizyonunuz varsa direkt televizyonunuzdan bu dijital platformlara ulaşabilirsiniz. Akıllı televizyonunuz yoksa HDMI kablosuyla bilgisayarınızı, televizyonunuza bağlayabilir, bilgisayarınızdan dilediğiniz filmi açarak izleyebilirsiniz. 

8- Aydınlatma

Hatırlayacağınız üzere, sinemaya gittiğiniz zaman film başlamadan önce tüm ışıklar söndürülür ve karanlık bir ambiyans yaratılır. Karanlıkta film izlemekten hoşlanan birçok insan olsa da loş bir ortamı sevenlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.

Sinemaseverler alacakları LED lambalarla ışığın rengini ve seviyesini yöneterek film için en uygun ortamı hazırlayabilir. Ayrıca yeni çıkan birçok LED ışığın, kumandası bulunuyor. Sunulan bu özellik sayesinde, kendinizi yormadan ışığı istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

9- Patlamış Mısır Makinesi

‘Film izlemek’ denildiği zaman insanların akıllarına gelen ilk şeylerden biri de patlamış mısırdır. Uzun yıllardır sinema salonlarında filmlerle birlikte tüketilen patlamış mısırı evde yapmak kolaydır. Ancak sinema salonlarında aldığınız tadı, evinizde alamama ihtimaliniz var. Bu yüzden sinemadaki atmosferi evinize taşımak için bir patlamış mısır makinesi temin edebilirsiniz.

10- Koltuk Seçimi

Eğer evinize bir sinema sistemi kurduysanız, ufak bir takviye ile bu sistemi kusursuz bir hale getirebilirsiniz. Rahatınıza düşkünseniz evinizdeki koltukları özelleştirebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken, ayarlanabilir koltuklara sahip olmaktır. Bu sayede kendi modunuza ya da yorgunluk durumunuza göre bu koltukları, istediğiniz şekilde yönlendirebilir ve sinema keyfinizi katlayabilirsiniz.

Evde Sinema Keyfi İçin Projeksiyon Perdesi Mi Televizyon Mu?

Eğer evinize bir sinema sistemi kuruyorsanız, muhtemelen bu sistemin temelinin televizyon mu yoksa projeksiyon perdesi mi olacağı konusunda kararsız kalmış olabilirsiniz.

Televizyonlar artık günümüzde sinema perdesi kadar büyük ve aynı zamanda yüksek çözünürlüğe sahip. Ayrıca projeksiyon perdesi ve projektör maliyetleri, televizyondan daha fazla olabilir. Öte yandan televizyonlar, sinema atmosferini tam olarak yansıtamayabilir. Ayrıca televizyon boyutları, sinema perdesine oranla sizi tatmin etmeyebilir. Tüm bu değişkenleri göz önüne alarak, seçiminizi yapabilirsiniz.

Siz de evde sinema keyfinizi arttıracak ürünleri incelemek isterseniz buraya tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
klima nasil sogutma yapar teknosa
Devamını Oku

Klima Nasıl Soğutma Yapar?

Yaz aylarında klimalar en çok kullanılan cihazlarımızdan biri oluyor. Gelişen teknoloji ve daha uygun hale gelen fiyatları sayesinde…
google deprem uyari sistemi teknosa
Devamını Oku

Google Deprem Uyarı Sistemi Nedir?

Dünyada teknolojinin her geçen gün daha da fazla ilerlemesiyle birlikte yeni sistemler geliştirildi. Bazı sistemler, insan hayatını kolaylaştırmaya…
bebek telsizi tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Bebek Telsizi Alırken Bunlara Dikkat!

Bir bebek telsizi satın almayı düşünüyorsanız ancak bebek telsizleri dünyasında yeniyseniz elinizin altında kaç tane seçeneğin olduğunu görünce…
akilli klima nedir teknosa
Devamını Oku

Akıllı Klima Nedir?

Artık yaz mevsimini sevenler için tadına doyulmaz havalar gelmeye başladı. Ama yaz sadece güneşiyle birlikte gelmedi tabii ki.…