Bir çoğumuz kitap okumayı seviyordur. Yoğun gündelik hayatında dahi kitap okumak için zaman yaratmanın yollarını birçoğumuz arıyoruz. Hepimizin de kitap sevgisinin arkasında çeşitli nedenler yatıyor olabilir. Bizlere farklı ufuklar sunması, hiç bilmediğimiz dünyalara götürüyor olması, yalnızken yol arkadaşlığı yapması, çeşitli bilgiler sunması, zaman zaman sosyalleşme aracı olması ya da sadece zevk vermesi bu sebeplerden birkaçı olabilir. Heyecanlı bir kitabı okurken bir sonraki sayfada neler olacağını merak etmek, duygusal bir kitabı okurken gözyaşı dökmek, bilgi dolu bir kitabı okurken altı çizilmemiş yer bırakmamak… Saydığımız birbirinden çeşitli bu durumlar kimileri için tarif edilemez deneyimler olarak adlandırılabilir. Bazen bizleri geçmişe götüren ve eski zamanlarda yaşayan bir karaktermişiz gibi hissetmemizi sağlayan kitaplar bazense hiç yaşanmamış geleceklere, robotlarla bir arada yaşanılan bir hayata kapı aralayabiliyor. Bütün bunları kapakları altında anlattıkları ile gerçekleştirseler de bu büyülü gibi görünen dünyaların dış görünüşleri de birer klasik aslında.

Karton kapaklar, kâğıttan sayfalar ve üzerlerine mürekkeple yazılmış cümleler… Eski zamanlar için konuşuyor olsaydık kitaplar hakkında belki yalnızca bu cümleleri söyleyebilirdik. Ama tıpkı kitapların bizleri geleceğe götürmesi gibi biz de onların formlarının teknolojiye uygun hale gelmesini sağladık. Karton kapakların yerini ince tabletler, sayfaların yerini ekranlar, mürekkeplerin yerini ise ekrandan yansıyan simgeler yani elektronik mürekkepler aldı. E-kitap okuyucuları hayatımızdaki yerini aldı. Peki e-kitap okuyucuları nedir? Nasıl kullanılır? İşte ipuçları:

E-Kitap Okuyucu Nedir?

E-kitap okuyucu adından da anlaşılacağı üzere, geleneksel kitap formunun teknolojiyle birleşmiş halidir. Geleneksel kitapların elektronik formu olan e-kitap okuyucuları; küçük bir tabletten ve içlerinde çok sayıda kitap barındırmak için tasarlanmış hafızadan oluşur. Bu sayede e-kitap okuyucusuna sahip bir insan binlerce kitabı tabletine yükleyerek oradan okuma fırsatı elde eder. E-kitap okuyucuları farklı boyutlarda, farklı fiyatlarla ve çeşit çeşit markalarla sizlere istediğiniz metni elektronik olarak okuma imkânı sağlıyorlar. Ayrıca okumanızı yaparken ekran parlaklığını da kendinize göre ayarlayabilme seçeneğiniz sayesinde gözleriniz daha uzun süre yorulmadan okuma yapmaya devam edebiliyorsunuz.

Elektronik kitapların uygunluğu, taşınabilir olması, kitaplardaki yıpranma riskinin olmaması, göz sağlığınıza yardımcı olması ve bu gibi yönlerden bütçenize oldukça yararlı bir eşya olması sebebiyle: eğer kitaplarla ilgilenen bir insansanız e-kitap okuyucu almanız sizin için faydalı olabilir. Bu sayede hem fiziksel olarak daha pratik hem de ekonomik olarak oldukça yararlı bir alet edinmiş olabilirsiniz. Sizleri kitaplarınızı taşımak, kitaplarınıza yer bulmak ve onları sürekli muhafaza etmek gibi zorlu durumlardan da kurtaran bu alet; hayatınızın kalitesini arttırırken kitap okuma serüveninizi de oldukça pratik bir hale getirebiliyor.

E-kitap okuyucuları yeni bir buluş gibi görünseler de aslında çok uzun zamandır bizlerle birlikteler. İlk e-kitap okuyucularından birisi ise 1949 yılında bir öğretmenin, öğrencilerinin ağır kitapları daha kolay taşıması için tasarlanmış. Bu icat şimdilerle hem aynı amaca hizmet etmeye devam ediyor; hem de birbirinden çeşitli kolaylıklar da sunuyor.

e kitap okuyucu nedir ve nasil kullanilir teknosa

E-Kitap Okuyucu Nasıl Kullanılır?

Klasik tablet formunda olan bu e-kitap okuyucuları, tabletlerden farklı olarak sadece okumak için tasarlanmışlar. Bu yüzden bir e-kitap okuyucusundan kitap, makale ya da diğer yazıları okumak için okuyacağınız yazının elektronik hale getirilmiş versiyonunu indirmeniz yeterli olacaktır. Bu sayede tabletinizde bulunan kitaplarınızı ya da diğer yazılarınızı istediğin yerde açıp okuma fırsatı bulabilirsiniz. E-kitap okuyucularının çalışmak için ayrıca bir kabloya ihtiyaçları bulunmuyor. Fakat bataryaları azaldıkça şarj etmeniz gerekebiliyor. Bunun dışında internete bağlanmak için de herhangi bir kabloya ihtiyaç yok. Bu sayede e-kitap okuyucularınızı rahatlıkla istediğiniz yere götürebilme ve anında kullanabilme imkanına sahip olabiliyorsunuz.

E-kitap okuyucunuzu kullanmak için yapmanız gereken şeyler okuyacağınız metni, tabletinizin açabileceği bir formatta yükleyerek açmanız ve ekran parlaklığını istediğiniz ayara getirmeniz olacaktır. Sonrasında metniniz okumaya hazır hale gelecek ve sizlerde okumanın keyfini çıkarabileceksiniz. Oldukça pratik olan bu alet sayesinde gözleriniz uzun süre yorulmadan ve ağır kitaplar taşımak zorunda kalmadan okuma yapmanız mümkün olabiliyor.

E-Kitap Okuyucunun Faydaları

Kitap okurken sayfaları çevirmek, kitabın ağırlığını elinize hissetmek zaman zaman keyifli olabiliyor. Fakat özellikle yolda kitap okuyan biriyseniz; kitabın sırtınızdaki ağırlığını hissetmek kimi zaman o kadar da keyifli olmayabilir. Eğer yanınızda sık sık kitap taşımayı seven bir insansanız ya da işiniz gereği bunu yapmanız gerekiyorsa ağır kitapları sürekli olarak taşımak elbette ki zor gelebilir. Tatile giderken ya da yolculuğa çıkarken kitap okumak isteseniz de, kimi zaman ağırlıklarından dolayı yanınıza almamayı bile tercih ediyor olabilirsiniz. Ya da kitap okumayı çok seviyor ama fazla para vermek istemiyor da olabilirsiniz. E-kitap okuyucular tüm bu sebeplerden hareketle ve öncelikle; ekonomikliği ve pratikliği açısından tercih ediliyorlar.

Bunların yanında aldığınızın kitaplar için evlerinizde ya da ofislerinizde yer bulmakta zorlanıyor da olabilirsiniz. Hatta bu durum sizin için bir probleme dönüşmüş dahi olabilir. E-kitap okuyucuları, fiziksel olarak sadece bir tablet yeri kaplarken hafızalarından dolayı içlerinde binlerce kitap barındırabiliyorlar. Bu sayede yerden de tasarruf edebilme imkanına kavuşabiliyorsunuz. Ekonomik yanına gelecek olursak; elektronik kitaplar gerçekten basılmadıkları ve maliyetleri oldukça az olduğu için bir kitaba verdiğiniz paranın çok azını elektronik versiyonuna verebilirsiniz. Bu sayede bir fiziksel kitap parasına elektronik olarak birden fazla kitap almanız mümkün olabiliyor.

Bunların yanında fiziksel kitaplarınız zarar görmeye çok açık olabiliyorlar. Üzerlerine sıvı dökülmesi sayfaların yapısını bozmakla kalmayıp mürekkepleri akıtabiliyor. Sayfaları kolay yırtılır bir durumda oluyor ve kırışıp zamanla tahriş olabiliyorlar. Fakat iş elektronik kitaplara geldiğinde siz silmediğiniz sürece aldığınız günden sonra ilk hali gibi saklanabiliyorlar. Bu sayede yıpranma, yırtılma ve bunlara benzer bir çok problemden de korunmuş oluyorlar.

Bunlara ek olarak belki de e-kitap okuyucuların vadettiği en iyi özellikleri, göz sağlığınızı korumanıza yardımcı oluyor olmaları. Kitap okurken bazen ışık, bazen yazıların küçüklüğü ya da sayfanın rengi gibi etmenler gözlerinizi yoruyor olabilir. Fakat e-kitap okuyucuların özellikleri sayesinde ışığı istediğiniz seviyeye ve gözlerini yormayacak şekle getirebilirsiniz, yazılarını istediğiniz şekilde büyütüp küçültebilirsiniz. Bu sayede gözlerinizin sağlığını korurken uzun süreler okuma yapmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca fiziksel olarak kitap almayarak bir sürü ağacın kesilmesine de engel olabilirsiniz. Böylelikle hem sağlığınıza hem cebinize katkı sağlarken doğayı da es geçmemiş olursunuz.

E-Kitap Okuyucu Nerelerde Kullanılır?

Eğer e-kitap okuyucuların nerelerde kullanılabilir olduklarını merak ediyorsanız, cevap çok basit. Kelimenin tam anlamıyla taşıyabildiğiniz her yerde. Okulda, ofiste, yolculuklarda, tatilde, dışarıda, içeride kitap okumak istediğiniz ya da okumanız gereken bir metin olan her anda yanınızda taşıyarak e-kitap okuyucularınızdan faydalanabilirsiniz.

Yapmanız gereken tek şey şarjlarının yeterli düzeyde olduklarından emin olmak ve yanınıza almak olacaktır. Bu sayede binlerce kitabı çok hafif bir şekilde yanınızda taşıyarak istediğiniz yerde, ışığın ne kadar loş olduğu fark etmeksizin gözleriniz yorulmadan okuyabileceksiniz. Yanında kitap taşıması gereken bir insansanız ya da sadece okuduğunuz kitabı, dergiyi vb. yanınızda gezdirmek istiyorsanız e-kitap okuyucuları oldukça işinize yarayabilir. Çünkü elektronik alet taşıyabildiğiniz yer yerde bu çok hafif tabletleri yanınızda götürebilir ve sahip olduğunuz bütün elektronik kitaplara tek bir tuşla ulaşabilirsiniz. Bulunduğunuz yerin ışığının okumaya elverişli olması da gerekmiyor çünkü ekran parlaklığını kendinize göre ayarlayarak istediğiniz ışıkta da okuma yapmanız mümkün olabiliyor. Bu sayede günün herhangi bir zaman diliminde, herhangi bir yerde istediğiniz kitabı istediğiniz şekilde okuyabiliyorsunuz.

E-Kitap Okuyucularının Fiyatları Ne Kadar?

Piyasada sadece bir e-kitap okuyucusu olmadığı için farklı fiyatlarda, farklı boyutlarda, farklı markalarda ve çeşit çeşit özelliklerde pek çok e-kitap okuyucu bulmak mümkün. Bu sayede istediğiniz özelliklere karar verip bütçenizi size en uygun şekilde ayarlayabiliyorsunuz ve aradığınız özelliklere uygun bir e-kitap okuyucu bulmak oldukça kolay olabiliyor.

E-kitap okuyucular, uzun vadede cebinize oldukça yararlı olabiliyor. Bahsettiğimiz gibi elektronik kitapların basım ücretleri olmadığı için fiyatları fiziksel kitaplardan oldukça düşük oluyor. Yani fiziksel olarak alacağınız bir kitabın bedeli, e-kitap okuyucusuyla alacağınız birden fazla elektronik kitaba denk düşebiliyor. Bu sayede bir kitap fiyatına birden fazla kitap alarak e-kitap okuyucusuna verdiğiniz paraya değen bir alışveriş sağlayabiliyorsunuz. Hangi markaların satış yaptığını veya fiyat aralıklarını merak ediyorsanız sadece internetten ufak bir araştırma yapmanız yeterli. Karşınıza binlercesi çıkacaktır.

Farklı E-Kitap Okuyucu Formları: Tabletler ve Uygulamalar

Bir elektronik kitabı okumak için illaki bir e-kitap okuyucusuna mı sahip olmanız gerekiyor diye düşünüyorsanız; cevap tabii ki de hayır. Eğer bir e-kitap okuyucu almak istemiyorsanız ama yine de e-kitap okumak istiyorsanız farklı bir alternatifiniz de mevcut. Bir e-kitap okuyucusu da almadan elektronik kitaplara ulaşabilir ve onları satın alarak istediğiniz yerde istediğiniz zaman açıp okuyabilirsiniz. Bunlar için yapmanız gerekenler ise sahip olduğunuz elektronik cihazın bu tarz uygulamaları destekleyip desteklemediğinden emin olmak. Aslında bu sizin için ilk adım olabilir.

Telefonunuza, tabletinize ya da bilgisayarınıza bir e-kitap okuyucu uygulaması indirmeniz mümkün. Bu sayede yine internet üzerinden satın alacağınız elektronik kitapları bu uygulamalarla senkronize ederek okuyabilirsiniz. Bunlar için bir miktar ücret ödemeniz gerekebilir. Tabii ki bu uygulamaların hepsi paralı olmayabiliyor. Bazı e-kitap uygulamaları ücretsiz bir şekilde hizmet verebiliyor ya da bazı elektronik kitaplar tamamen ya da indirimlerde ücretsiz hale gelebiliyor. Bu sayede çok çeşitli alternatifleriniz bulunmasa da ücretsiz bir şekilde bu hizmetten yararlanmanız mümkün olabiliyor.

Bütün bunların dışında online olarak hizmet veren e-kitap okuyucuları da mevcut. Bu siteler aracılığıyla cihazınıza artı bir uygulama indirmeden ve yer kaplamadan online olarak da elektronik kitaplar okuyabilirsiniz. Kısacası e-kitap okuyucuların herkese uygun alternatifleri mevcut olabiliyor. Her şeyden önemlisi bütün bunlar sayesinde binlerce ağacın kesilmesine engel olabilirsiniz ve bu sayede doğaya da katkı sağlayabilirsiniz.

Sizin için en iyi e-kitap okuyucu alternatiflerini görmek ve özelliklerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
preo markali urun tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Preo Markalı Ürün Tavsiyeleri

Teknolojinin öncü markalarından Teknosa’nın kendisine ait öz markası Preo, ürettiği gelişmiş ürünlerle teknoloji meraklıları için vazgeçilmez markalardan biri…
uydu alicisi tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Son dönemde yaşanan teknolojik gelişmeler televizyon yayınlarına da yansımaya başlıyor. Standart yayınlar tamamen ortadan kalkarken yerlerini dijital yayınlar…