Fujifilm, şipşak fotoğraf makinesi olarak ürettiği Instax  modelini her modelde geliştirmeye devam ediyor. Şipşak fotoğrafçılıkta doğru kompozisyonu ayarlamak fotoğrafçının elinde olup diğer pozlama ya da keskin odak kısımlarının otomatik olması daha çok tercih ediliyor. Çünkü fotoğrafların anında baskısı alındığı için hatalı bir pozlamada fotoğraf çöpe gidebiliyor. Fujifilm Instax  fotoğraf makinelerinin yeni modellerinde bu sisteme geçtiği için birçok kullanıcı çektiği fotoğraflardan daha çok memnun oluyor. Bu yazımızda Fujifilm Instax fotoğraf makinesi özellikleri hakkında bilgiler paylaşacağız.

Kullanım Kolaylığı

Fujifilm Instax  fotoğraf makineleri, kurulumu çok kolay ve sorunsuz bir deneyim yaşamanız için kısa bir kullanım kılavuzuyla birlikte geliyor. Kullanmaya başlamak için iki adet pil ve şipşak film kağıdı koymanız gerekiyor. Film kağıdını yüklemeden önce arka kapağında bunu kontrol edebileceğiniz bir bölüm yer alıyor. Instax kabartma yazısının olduğu büyük kapağın mandalının yanında bir ışık bulunuyor. Bu ışık sarı yanıyorsa zaten içerisinde filmin olduğunu, ancak siyah ışık varsa içinin boş olduğunu gösteriyor. Arka kapakta yer alan diğer bir gösterge de, onlu film kartuşunda ne kadar kaldığını söylüyor. Göstergede S harfi çıkıyorsa yeni bir film kartuşu yüklemenizin daha güvenli olduğu anlamına geliyor.

Fujifilm Instax  fotoğraf makinesini kullanmaya başlamadan önce güvenlik sayfasını çıkarmak için bir çekim yapıyorsunuz. Daha sonra çekeceğiniz fotoğraflarınızın gerçek baskısı yapılıyor.

Fotoğraf makinesinin mercek uzaklığı 0,5 metreden başlıyor ve sonsuza gittiği belirtiliyor. Selfie çekimi için başlangıç uzaklığı oldukça uzun görünüyor. Bu nedenle Fujifilm Instax  makinelerde selfie moduna geçiş yaptığınızda odak uzaklığı değişiyor. Mercek, bir uzatma hareketi ile yakın odak mesafesine geçiyor ve 0,3 metre olarak değişiyor. Bu da daha iyi selfie fotoğrafları çekebileceğiniz anlamına geliyor.

Objektifin üzerinde 60 mm odak uzaklığı olduğunu görüyorsunuz. Bu değer şipşak fotoğraf makineleri sınıfına ait olduğu için yanıltıcı olabiliyor. Bu değer normal fotoğraf makinelerinde 35 mm’ye karşılık geliyor. Yani aslında orta derecede geniş açılı makineler olduğunu gösteriyor.

Fotoğrafını çekeceğiniz nesne yaklaşık 1 metre uzaklıktaysa, çekimde çevreyi çok daha geniş alabiliyor. Selfie moduna geçtiğinizde ise objektife iki kişi rahatça sığabiliyor.

Özellikle vizörden bakarken doğru çerçeveleme için dikkat etmeniz gerekiyor. Vizörden görülen “O”, fotoğrafını çekeceğiniz nesnenize göre biraz yukarıda ve ortanın sağına yerleştiriliyor. Bu dik çekim için geçerli bir çerçeveleme oluyor. Eğer yatay formatta çekim yapacaksanız, “O”nun, ortanın biraz sol üst tarafında olması yeterli oluyor.

Çekim yaparken, her iki merceğin üzerinde bulunan dahili flaşı ve en önemlisi otomatik pozlama ışığı olan AE ışığı sensörlerini engellememeniz gerektiği için ellerinizin durduğu yere dikkat etmeniz gerekiyor. Güvenli bir tutuş ve ışık sensörlerini engellememek için iki elinizi kameranın altına yerleştirerek çekim yapabiliyorsunuz. Kullanıcıların en rahat bu şekilde fotoğraf çekebildiği belirtiliyor.

Her fotoğraf çekildiğinde flaş otomatik olarak patlıyor. Flaş konusunda kullanıcıların herhangi bir seçim şansı olmuyor.

Fujifilm, yeni Instax şipşak fotoğraf makinesi modelleri çıkarsa da tasarım anlamında değişiklik yapmamayı tercih ediyor. Daha çok her yeni modelde özellikleri geliştiriyor ve kullanıcıların memnuniyetini sağlıyor.

Boyut olarak Fujifilm Instax , ele rahatça oturacak şekilde tasarlanmış görünüyor. Pürüzsüz ve kaygan bir yüzeye sahip olması bir dezavantaj olabiliyor. Çünkü fotoğraf makinesini düşürmemek için dikkatli olmanız gerekiyor. Bu nedenle makine ile birlikte gelen bilek kayışını destek olarak kullanmanız oldukça rahatlatıcı oluyor. Fotoğraf makinesi plastik olduğu için düşürme sonucunda kırılma ihtimali daha düşük duruyor. Ancak lensin zarar görmesi durumunda makine kullanılamaz hale gelebiliyor.

fujifilm instax fotograf makinesi ozellikler teknosa

Görüntü Kalitesi

Şipşak fotoğrafçılıkta görüntü kalitesi genellikle ihmal edilen bir özellik oluyor. Kompakt makine formatında olduğu için otomatik çekim yapıyor ve görüntü kalitesini olabilecek en iyi ayara getiriyor. Bu nedenle şipşak fotoğraf makinesi kullanıcıları görüntü kalitesinden daha çok kullanım kolaylığına odaklanıyor.

Instax  fotoğraf makinesinde diğer şipşak makinelerde olduğu gibi hazır film kullanılıyor. 62 X 46 mm boyutlarında fotoğraf elde ediliyorç Kenarlıkları da boyutlara dahil ettiğimizde 86 X 54 mm ölçülerinde bir fotoğrafınız oluyor. Fotoğraf çekilip kağıt dışarı çıkartıldıktan sonra resmin oluşması yaklaşık 90 saniye kadar sürüyor.

Fujifilm Instax  fotoğraf makinelerinde pozlama kontrolü tamamen otomatik olarak yapılıyor. Instax logosunun yanında bulunan AE ışık ve Flaş ışığı sensörleri aracılığı ölçüm yapılıyor. Eğer fotoğraf çekerken parmağınızla bu sensörleri kapatırsanız pozlama yapılamıyor ve ortaya kötü fotoğraflar çıkabiliyor.

Fotoğraf için kullanılan kağıt temel düzeyde ISO 800 duyarlılığına sahip oluyor. Bu duyarlılık ve 1/60 sn deklanşör hızı düşünüldüğünde en iyi fotoğraflar bulutlu açık havalarda ve gölgelerde ortya çıkıyor.

Diğer şipşak fotoğraf makineleri ile Fujifilm Instax  karşılaştırıldığında, bu işi profesyonel olarak yapmıyorsanız bunda bir alternatif bulmak oldukça zor oluyor. Otomatik pozlama ve daha geniş pozlama parlaklık parametreleri çeşitli senaryolarda daha fazla çekimin doğru çıkması anlamına geliyor. Böylece çöpe gidecek fotoğraf sayısında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Ancak parlak ışıkta pozlama yeteneği ihtiyaçları karşılayamıyor. Parlak ışıklarda mevcuttan çok daha hızlı bir deklanşör hızının bulunması gerekiyor. Aksi durumda fotoğraflarda beyaz patlamaları oluyor ve çöpe gidiyor. Ancak düşük ışıklarda oldukça iyi performans sergiliyor. Flaş ile birlikte kullanıldığından daha düşük çekim hızına geçiyor ve fotoğrafta daha fazla ayrıntının yer almasını sağlıyor. Doğru parlaklık düzeyinde fotoğraflar çekildiğinde baskıdaki renkler de harika çıkıyor.

Yukarıda Fujifilm Instax fotoğraf makinesi özellikleri hakkında bilgiler paylaştık.

Siz de en iyi Instax fotoğraf makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
4K Nedir? 4K ne demek?
Devamını Oku

4K Nedir? 4K Ne Demek?

Teknolojinin ilerlemesi ile her geçen gün görüntü kalitesini daha iyi hale getiren özellikler de televizyonlara eklenmeye devam eder.…