Yeni bir TV arıyorsanız, doğru seçimi yapmanıza yardımcı olmak için bu TV satın alma rehberini okumaya devam edin. TV satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken çok şey var. Kafanızı karıştıracak çok çeşitli teknolojiler, özellikler ve işlevler bulunuyor. Bir TV satın almak genellikle önemli bir satın alma işlemi oluyor. İster basit bir alışveriş tavsiyesi arıyor olun ister en önemli özelliklerin hangileri olduğunu bilmek isteyin, TV satın almayla ilgili en sık sorulan soruları yanıtlamak için tüm bilinmesi gerekenleri tek bir yerde topladık. İşte doğru televiyonu seçerken yararlanabileceğiniz TV seçme rehberi…

TV Satın Alma Rehberi Hızlı İpuçları

  • 4K’dan düşük çözünürlüğe sahip bir TV almayın. İkinci (veya üçüncü) bir TV aramıyorsanız, tam HD veya 1080p setlerden kaçının. Bütçenizi 4K’ya çıkarıp çıkaramayacağınızı düşünün.
  • 8K TV’leri şimdilik atlayabilirsiniz. Çünkü 8K filmler ve şovlar henüz mevcut değil.
  • Daha iyi bir görüntüye, yükseltilmiş hoparlörlere ve yeni nesil özelliklere sahip modellerin daha pahalı olabileceğini unutmayın.
  • 60 Hz veya 120 Hz yenileme hızı arayın. Yenileme hızı söz konusu olduğunda 60 Hz iyi oluyor ancak 120 Hz daha da iyi bir seçenek haline geliyor. Daha yüksek yenileme hızı, filmlerden şovlara, canlı sporlardan oyunlara kadar her şey için daha yumuşak hareket sağlar.
  • HDR uyumlu bir TV arayın. Bu özellik, daha gerçekçi renkler ve daha iyi kontrast sunar. Tercihen HDR10+ veya Dolby Vision gibi daha gelişmiş biçimleri destekleyen bir TV düşünün. Bazıları ikisini de destekler.
  • OLED TV’ler çoğu LCD’den çok daha iyi görünür. QLED TV’ler ise uygun fiyatlı bir seçenek.
  • En az dört HDMI bağlantı noktası arayın. Mümkünse daha yeni HDMI 2.1 biçimini seçin.
  • Soundbar almayı planlayın. Günümüzde ekranlar daha ince olduğu için TV hoparlörleri daha kötü oluyor.

1. Ekran Boyutu

İster basit ister yüksek performanslı bir TV arıyor olun, kararınızdaki en büyük faktör muhtemelen ekran boyutu olacak. Ailenizde aynı anda kaç kişinin izlediğini ve yeni TV’nizi nereye koyacağınızı düşünün. Ardından, o alana rahatça sığacak ve bütçenize uygun en büyük ekran boyutunu seçin. Fiyat, performans ve tipik bir oturma odası düşünüldüğünde en uygun büyüklük 55 ila 65 inç arasında oluyor.

Ekran boyutu ayrıca TV’ye ne kadar yakın oturduğunuza da bağlı hale geliyor. Temel olarak eğer ekranın piksellerini tek tek görebiliyorsanız, bu durum çok yakın olduğunuz anlamına geliyor. HD için ekran yüksekliğinin üç katı ve 4K Ultra HD için ekran yüksekliğinin yalnızca 1,5 katı kadar TV’den uzakta oturmanız gerekiyor.

Ne kadar ayrıntılı olursa olsun, hiçbir TV satın alma rehberi kendi deneyim ve yargılarınızın yerini alamaz. Fırsatınız varsa bir mağazaya gidin ve televizyonlara bakın. 4K içerik 1080p’den daha az yaygın olsa da Netflix sayesinde kullanılabilirliği artıyor. Çok büyük bir ekrana yakın oturmayı planlıyorsanız daha yüksek çözünürlüklü teknolojiyi isteyebilirsiniz. TV’nin evinizde nerede kullanılacağını da düşünmelisiniz. Yukarıdaki tavsiye oturma odaları ve ev sineması odaları için tasarlanmış olsa da daha küçük bir TV’nin gerekli olabileceği yatak odası veya mutfak gibi evin diğer bölümleri için hangi boyutun uygun olduğunu düşünmek isteyeceksiniz.

dogru televizyon secerken nelere dikkat etmeliyiz televizyon secme rehberi teknosa

2. Ekran Çözünürlüğü

Çözünürlük, bir ekrandaki resmi oluşturan piksel sayısını yatay satırlar ve dikey sütunlar cinsinden tanımlar. Daha fazla piksel, daha net resim ve daha ince ayrıntılar anlamına gelir, bu nedenle daha yüksek çözünürlük daha iyidir.

Uzun yıllardır Full HD olarak da adlandırılan 1920 x 1080 çözünürlük standart olmuştur. Ancak TV üreticileri hızla Ultra HD setlere (4K olarak da adlandırılır) geçiyor. Bu 4K modeller, mevcut HDTV ekranlarından dört kat daha fazla piksel sayısına sahip bulunuyor. 3840 x 2160 pikselden oluşuyor. 4K TV’lerin en büyük avantajı, ekrandaki küçük nesnelerin daha net metinler dahil olmak üzere daha fazla ayrıntıya sahip olması oluyor. Genel olarak, görüntüler bir HD TV’de olduğundan daha zengin ve gerçeğe daha yakın görünüyor. Daha net görüntü, ekranı daha kısa bir mesafeden rahatça izlemenize izin vererek daha büyük TV’leri normal boyuttaki bir evde daha rahat izlemenizi sağlama avantajına da sahip bulunuyor.

Ultra HD’de keyfini çıkarabileceğiniz daha fazla içerik bulunuyor. Netflix, Amazon Video ve hatta YouTube gibi çeşitli akış hizmetleri 4K içerik sunmaya başladı ve akıllı TV’ler, 4K filmleri ve şovları kolayca bulmak için en iyi seçenek haline geldi. Ultra HD Blu-ray diskler de daha yaygın hale geliyor ve büyük sürümlerin çoğu bugünlerde 4K olarak yayınlanıyor. Canlı TV kanalları henüz 4K’yı tam olarak benimsemedi, ancak 4K filmler sunmaya başlayanlar bulunuyor.

Şu anda piyasada bir dizi uygun fiyatlı 8K TV mevcut. Bu ekranlar, 4K setlerde görülen çözünürlüğü dört katına çıkararak resim kalitesinde dev bir sıçrama sunuyor. Ancak, bu yüksek çözünürlükten tam olarak yararlanacak içerik bulmak son derece sınırlı görünüyor. Yüksek çözünürlüklü 8K TV’ler satın alabilirsiniz ancak yine de şimdilik beklemenizi öneririz. Göz kamaştırıcı ayrıntılar inanılmaz görünebilir, ancak yine de önemli bir öğe eksik bulunuyor: İçerik. Satın alınabilecek 8K film henüz bulunmuyor ve 4K olarak izlemek internet bağlantısının kaldırabileceğinden daha fazla performans anlamına geliyor.

3. HDR

HDR, 4K Ultra HD setlerin görece yeni bir özelliği. Daha fazla renk, daha fazla kontrast düzeyi ve artırılmış parlaklık sunma yeteneğine referans olarak yüksek dinamik aralığını temsil ediyor. HDR, esasen 4K veya Ultra HD formatının bir yükseltmesi (1080p HD setler için geçerli değil). Yüksek dinamik aralıklı içerik için temel standarda HDR10 adı veriliyor. Düzinelerce şirket, HDR uyumluluğu için bu temel minimum özelliği destekliyor. Dolayısıyla uyumlu TV’lerde “HDR10” veya “Ultra HD Premium” ibaresi görülüyor. Her HDR TV, en azından HDR10’u destekliyor.

Dolby Vision, gürültü azaltma ve surround HDR’nin daha zorlu bir sürümü. HDR efektini kare kare ayarlayan dinamik meta veriler içeriyor. Böylece sonuçlar çok daha doğru ve etkileyici oluyor. Şimdiye kadar Dolby Vision, tescilli HDR formatları açısından sektöre öncülük etti ve çoğu markanın (LG, Sony, TCL ve Vizio dahil) premium modellerinde bulunabiliyor. Samsung, tüm akıllı TV’leri için HDR10+ adlı kendi premium HDR formatını öne çıkarıyor ve harika bir izleme deneyimi sunuyor. Ancak Dolby Vision’dan çok daha az yaygın. İçerik açısından, Dolby Vision, TV’niz destekliyorsa yararlanabileceğiniz çok daha fazla içeriğe sahip. Netflix, geniş bir Dolby Vision içeriği yelpazesi sunarken Amazon Prime Video’nun sunduğu HDR10+ içeriği daha az. Benzer şekilde, Dolby Vision şu anda UHD Blu-ray’lerde daha geniş çapta destekleniyor, ancak daha fazla HDR10+ UHD Blu-ray kullanılabilir hale geliyor. İçeriği izleme olasılığınızın en yüksek olduğu yeri düşünün ve seçtiğiniz TV’nizin ve Blu-ray oynatıcınızın da bu formatı desteklediğinden emin olun. Bazıları sizi gerçekten geleceğe hazır hale getirmek için her iki biçimi de destekliyor, ancak yine de kontrol edin. Son olarak kablo ve uydu, Hybrid-Log Gamma (HLG) adı verilen kendi HDR biçimlerine sahip oluyor. Bu nedenle, filmler ve hatta canlı TV için HDR’nin ara sıra ortaya çıktığını görmeye başlamalısınız.

Sonuç olarak, bir 4K TV satın alıyorsanız, görüntüsünden en iyi şekilde yararlanmak için HDR desteği olan bir TV almak isteyeceksiniz. En iyisini istiyorsanız, Dolby Vision ile uyumlu bir HDR TV satın alın. Şu anda en fazla içeriği sunan biçim bu oluyor.

4. Yenileme Hızı

Hertz (Hz) olarak ifade edilen yenileme hızı, ekranda bir resmin saniyede kaç kez yenilendiğini açıklıyor. Standart yenileme hızı saniyede 60 Hz oluyor. Ancak, hızlı hareket eden nesnelerin olduğu sahnelerde, 60 Hz yenileme hızı, özellikle LCD HDTV’lerde her şeyin bulanık veya titrek görünmesine neden olabilir. Bu nedenle, daha sağlam bir resim oluşturmak için üreticiler yenileme hızını ikiye katlayarak 120 Hz’e (ve bazı durumlarda 240 Hz’e kadar) çıkardılar.

Bazı yeni modeller, Yüksek Kare Hızı (HFR) desteğine sahip bulunuyor. Bu, hem daha yüksek yenileme hızlarına sahip olduğu hem de 60 Hz’den daha yüksek kare hızlarına sahip içerik için ek desteğe sahip olduğu anlamına geliyor. Hem filmlerden hem de canlı yayınlardan gelecek HFR içeriği ile HFR, özellikle canlı sporlar için iyi bir özellik oluyor. Bu yüzden kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir özellik. Oyuncular özellikle daha yüksek yenileme hızları elde etmeye istekli olacak ve 120 Hz destekli oyunları olan PS5, Xbox Series X veya Xbox Series S sahipleri bundan en iyi şekilde yararlanabilecek bir TV aramalı. Daha eski oyun konsolları için 60 Hz en uygun nokta oluyor.

“Etkin yenileme hızı” gibi ibareler ise gerçek kare hızının belirtilen hızın yarısı olduğu anlamına geliyor. Örneğin, “120 Hz etkin yenileme hızı” aslında 60 Hz yenileme hızı oluyor. Geri kalan her şey, ekranın yenilenmesiyle değil, video işlemeyle yapılıyor.

5. HDMI ve Bağlantılar

HDMI girişlerinin sayısına dikkat edin. Maliyetleri kısmak isteyen üreticiler arka tarafta daha az HDMI fişi sunabilir. Bu nedenle bağlantı noktaları hızla tükenebilir.

Bir 4K Ultra HD almaya karar verdiyseniz, gelecekteki Ultra HD kaynaklarına uyum sağlamak için setin bağlantı noktalarının en azından HDMI 2.0’ı desteklediğinden emin olun. Daha yeni HDMI 2.1 formatı TV’lerde görünmeye başladı ve yeni standardın en büyük faydaları 8K içeriğin sunulmasında görülecek olsa da 4K setlere gelen pek çok güzellik bulunuyor.

En büyük gelişme, Nvidia’nın G-Sync ve AMD’nin FreeSync teknolojilerinde görülen aynı kare hızı eşleşmesini sunan değişken yenileme hızı (VRR) desteği oluyor. TV yenileme hızını içerik kaynağınızın (bu durumda oyun konsolunuzun veya PC’nizin içindeki grafik kartının) kare hızlarıyla eşleştirerek daha akıcı hareket ve sıfır ekran yırtılması elde edebilirsiniz.

televizyon secme  rehberi teknosa

6. LCD, LED LCD, OLED

Projeksiyon setlerinin yanı sıra, piyasada temelde yalnızca iki tür TV bulunuyor: LCD ve OLED. Çok fazla harcanabilir geliriniz yoksa, muhtemelen bir LCD TV satın alacaksınız.

LED ve LCD

Bu HD ve Ultra HD setler, LCD ekranı aydınlatmak için ışık yayan diyotlar (LED’ler) kullanıyor ve son derece ince olabiliyor. Çoğu, bir sahnedeki aydınlık ve karanlık alanların bir karışımını daha iyi temsil etmek için ekranın belirli bölümlerini dinamik olarak aydınlatabiliyor ve diğer bölümleri karartabiliyor. Bu, aktif karartma veya yerel karartma olarak bilinen bir özellik oluyor. Kuantum noktaları adı verilen başka bir LCD teknolojisi, QLED setlerinde kullanan Samsung tarafından ünlendi. Temel olarak, LED arka ışığı onlara çarptığında yanan farklı boyutta nanokristal noktalardan oluşan başka bir katman veya “ray” ekleniyor. Sonuç, daha geniş bir renk spektrumu ve artan parlaklık oluyor. Temel LCD ve pahalı OLED ekranlar arasında uygun fiyatlı bir orta yol için, kuantum nokta geliştirme akıllı bir yol oluyor. QLED ve OLED kelimelerinin benzer görünüşlerinin sizi aldatmasına izin vermeyin.

OLED

OLED TV’ler, birkaç düzine aydınlatma bölgesiyle LED-LCD’lerden bir adım daha iyi oluyor. OLED TV‘ler, arka ışık kullanmıyor. Bunun yerine mutlak siyah ve çarpıcı kontrast seviyesi elde etmek için piksel düzeyinde kontrol edilen bir organik LED katmanı kullanıyor. Siyah bir gökyüzüne karşı havai fişek görüntüleri, OLED teknolojisinin en sevilen gösterimi oluyor. Sınıfının en iyisi ekran teknolojisi, yalnızca 4K ve 8K setlerde görülüyor ve boyutları 55 inç ile 75 inç veya daha büyükleri arasında değişiyor.

7. Akıllı TV’ler

Satın aldığınız TV‘lerin çoğu, Netflix gibi İnternet tabanlı hizmetlere bağlanmak, isteğe bağlı filmler indirmek, oyun oynamak ve hatta Facebook’ta gönderi paylaşmak için yerleşik Wi-Fi ile geliyor. En yeni modeller, akış hizmetlerinde ve kablo ve uyduda canlı programlamada bile içerik arayabiliyor. Akıllı TV’lerde bulunan akış uygulamaları da 4K ve HDR içeriği bulmanın ve keyfini çıkarmanın en iyi yollarından biri oluyor. Amazon, Hulu, Netflix ve YouTube’un sunduğu hizmetler tarafından sunulan filmler ve şovlarla hem 4K çözünürlüklü hem de HDR özellikli içeriği bulmak hızlı ve kolay oluyor.

Ancak birçok bütçe dostu marka, kullandıkları gerçek platformun adını vermeden akıllı TV işlevselliği sunabiliyor. Bu gibi durumlarda, sınırlamalarla karşılaşılıyor. Marka dışı akıllı platformlar sıklıkla ciddi şekilde sınırlı uygulama seçimi, ortalamanın altında performans ve güvenlik açıklarından mustarip oluyor.

8. Oyun

İyi bir oyun TV’si sadece harika bir görüntü ve sese sahip olmaz. TV’nin bağlantı seçeneklerini, oyun özelliklerini ve genel yanıt verme hızını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Halihazırda daha fazla HDMI bağlantı noktası için beklemenizi tavsiye ediyor olsak da fazladan bir HDMI bağlantı noktası fark yaratabilir. HDMI 2.1 hala nispeten yeni olsa da yeni nesil konsollardan herhangi biri için sahip olunması gereken bir şey oluyor. 2.1 spesifikasyonu tarafından sunulan, konsol açılır açılmaz oyun moduna geçen Otomatik Düşük Gecikme Modu (ALLM) ve ekranla eşleşen Değişken Yenileme Hızı (VRR) gibi bazı özellikler çok daha yaygın hale geliyor.

9. Kontrast Oranı

Kontrast oranı, parlaklık seviyeleri aralığını tanımlıyor. Daha iyi kontrast oranları, daha ince gölgeler, tonlar ve dolayısıyla daha iyi ayrıntılar görüntülüyor. Bununla birlikte, üreticilerin bu tür oranları ölçme şekli de büyük ölçüde değişiyor. Karanlık sahneleri olan bir film bularak ve gölgelerindeki ayrıntıları ne kadar iyi ortaya koyduğunu görerek bir TV’nin gölge ayrıntılarını nasıl gösterdiğini görebilirsiniz. Son bir karar vermeden önce TV’nin parlaklık, keskinlik ve diğer görüntü ayarlarıyla denemeler yapın. En iyi TV’ler derin, koyu siyah seviyelerine sahip olurken, daha ucuz ekranlar siyah göstermeleri gerekirken bile koyu gri renkte parlayabiliyor. Bu grilere “yükseltilmiş siyah seviyeleri” deniyor ve daha düşük kaliteli LCD TV’lerde yaygın bir sorun oluyor.

10. Soundbar

En iyi, en pahalı HDTV’lerin bile bir sorunu bulunuyor: Zayıf ses. Bu durum, düz panellerin zarif tasarımının bir sonucu oluyor. Tam ve zengin ses üreten büyük hoparlörler için yeterli alan bulunmuyor. Bu durumda, üç seçeneğiniz oluyor: Kulaklık kullanmak, bir surround ses sistemi satın almak veya bir soundbar almak. Soundbar popüler seçenek oluyor çünkü düşük bir fiyata sinema deneyimini önemli ölçüde geliştirebiliyor. Dakikalar içinde kurulabiliyor. En iyi soundbarlar, görüntüyü engellemeden bir TV sehpasının altına sığacak kadar ince oluyor. Çoğu, duvara asılı bir TV’nin altına da monte edilebiliyor.

Sizler de en iyi televizyonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En Hafif Gaming Mouse Önerileri
Devamını Oku

En Hafif Gaming Mouse Önerileri

Gaming dünyasında zafer, saniyelerin ve milimetlerin arasındaki farklarla belirlenir. Oyun sırasında hızlı tepki vermek, doğru nişan almak ve…
nofrost derin dondurucu nedir teknosa
Devamını Oku

No Frost Derin Dondurucu Nedir?

Buzdolaplarında ve derin dondurucularda otomatik buz çözme veya kendi kendine buz çözme işlemi, evaporatör isimli buharlaştırıcı aletle gerçekleşiyor.…
En iyi 10 laptop soğutucu
Devamını Oku

En İyi 10 Laptop Soğutucu

Hem iş hayatında hem de özel hayatta sıklıkla tercih edilen teknolojik aletlerden biri olan laptopların en sık yaşadığı…
aksiyon kamerasi nedir teknosa
Devamını Oku

Aksiyon Kamerası Nedir?

Outdoor spor yapanlar kadar sosyal medyada vlog çekim yapanların vazgeçilmez ihtiyaçlarının başında aksiyon kameraları geliyor. Çünkü herkes yaşadığı…
Pandemi Sonrası E-Ticaretin Durumu
Devamını Oku

Pandemi Sonrası E-Ticaretin Durumu

Pandemi, dünya çapında çok sayıda işletme ve firmanın zorlu bir sürece girmesine neden oldu. Karantina döneminde müşteriler evden…