Televizyonlar giderek inceliyor ve bu da tüketiciler için oldukça çekici bir faktör haline geliyor. İnce bir TV ile ilgili tek sorun, yalnızca ince bir hoparlör sistemini barındırabilmesi oluyor. Bu nedenle çoğu kullanıcı ek ses sistemlerine yöneliyor. Bu nedenle ses sisteminize; surround ses sistemi (ev sineması sistemi), soundbar ya da hoparlör eklemeyi düşünebilirsiniz. Peki televizyonunuz için ses sistemi seçerken nelere dikkat etmelisiniz? İşte birkaç ipucu:

Televizyonunuza Uygun Ses Sistemi Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler:

1- Seçenekler Değerlendirilmeli

İyi kaliteli bir HD televizyonda film ve daha fazlasını inanılmaz bir görüntü kalitesi ile izleyecekseniz; bu kaliteyle muhtemelen iyi bir sesin eşleşmesini istersiniz. Herkes odasını çok bileşenli stereo veya amplifikatör üniteleri, hoparlörler ve uygun tüm kablolarla donatmak için zaman ve para harcamak istemez. Bu durumlarda soundbarlar; muhteşem sesi, şık ve kompakt tasarımla birleştiren mükemmel bir hibrit çözüm haline geliyor.

Surround ses sistemi ise yüksek kaliteli ses isteyenler için öne çıkıyor. Bu ses sistemiyle odanızı donatmak istediğinizde zaman ve paradan ödün vermeniz gerekiyor. İleriye dönük bir ses sistemi inşa etmek isteyenler ve ses sistemini sürekli olarak eklemelerle daha iyi hale getirmek isteyenler için; surround ses sistemleri cazip hale oluyor.

Bunlara ek olarak iyi hoparlörlerle de bir ses sistemi oluşturulabiliyor. Gürültüyü engellemek isteyen kalabalık olmayan evler için ise kulaklıklar bir seçenek olarak ortaya çıkıyor.

2- Doğru Konumlandırma Sağlanmalı

Eğer odak noktanız müzikse yani müzik dinlemeyi seviyorsanız ve iyi bir müzik kulağınız varsa veyahut distorsiyon, tizlik gibi bazı müzik terimlerini öğrenmeye ilginiz varsa tercih edeceğiniz ses sisteminin yerini doğru tespit etmelisiniz. Dip baslardan hafif notalara, daha yüksek ve adeta bir konser alanındaymışsınız gibi gerçekçi bir deneyim yaşamanız her şeyi doğru oturtmanıza bağlı oluyor. Örneğin televizyonunuzun arkasına yerleştireceğiniz soundbarınız her ne kadar televizyonunuzun mevcut ses sisteminden daha iyi iş çıkaracak olsa da potansiyelini tam olarak yansıtamayabilir. Ses ve görüntüyü bir arada algılamaya meyilli olduğumuz için televizyon ve ses sistemini birbirine yakın konumlandırma alışkanlığımız mevcut fakat artık ses kaynağınızın televizyon değil soundbarınız olduğunu unutmayın. Soundbarınızı titreşimlerle yeri değişmeyecek kadar sabit olabileceği bir yere konumlandırın. Soundbarınız ve sizin aranızda sesi engelleyecek eşyalar olmadığına dikkat edin. Pek çok soundbar kendi şekli ve ağırlığıyla sizlere konumlandırabileceğiniz yer hakkında önemli ipuçları sağlar. Duvara monte edebileceğiniz modeller olduğu gibi ufak köşelerden salonunuzun tümüne pürüzsüz bir ses kalitesi sağlayabileceğiniz modeller de piyasada mevcut bulunuyor.

Televizyonunuzu nereye koyduğunuz ve televizyonunuzun etrafında ne kadar boş alana sahip olduğunuz, hangi türün (soundbar ya da surround ses sistemi) sizin için en iyi şekilde çalışacağını belirleyebiliyor. Bu seçenekler ses sisteminin yerleştirileceği yeri etkiliyor. Soundbarlar, kurulum söz konusu olduğunda çok yönlü seçenek haline geliyor. Soundbar, duvara asmak veya TV’ nizin altına ve önüne oturtmak için tasarlanmış kullanışlı bir seçenek haline geliyor. Tüm soundbar seçeneklerinin kurulum kolay oluyor. Televizyonunuz bir masanın üzerindeyse soundbarı aynı masaya, ekranın hemen altına yerleştirmeniz yeterli oluyor. Sadece televizyonunuzun alt kısmı ile masa arasında yeterli boşluk olduğundan emin olmanız gerekiyor. Satın almadan önce soundbarın özelliklerini kontrol etmeniz ve alanını ölçmeniz gerekli oluyor. Televizyonunuz duvara monte edilmişse, soundbarı doğrudan altındaki duvara monte edebilirsiniz. Bazı soundbarlar, kurulumunu kolaylıkla yapabilmek için montaj kitleriyle birlikte geliyor.

Öte yandan surround ses sistemleri, televizyonun altında, bir masanın veya rafın üstünde bulundurmak için çok yönlü şekilde alan ihtiyacı yaratıyor. Bu sistemi geniş alana sahip kişilerin tercih etmeleri gerekiyor. Doğru konumlandırıldığında ve yeterince alan oluşturulduğunda surround ses sistemleri üst düzey bir ses deneyimini kullanıcısına sunuyor.

3- Boyuta Dikkat Edilmeli

Estetik olarak bakıldığında, soundbarın televizyondan daha geniş olmaması gerekiyor. Estetik görünüm açısından en iyi seçenek; her ikisinin de eşit bir görünüm için aynı genişlikte olmaları oluyor. Ancak teknik olarak bir soundbar; hemen hemen her boyuttaki televizyon ile eşleştirilebiliyor. Bu nedenle, boyut söz konusu olduğunda, kullanıcıya bağlı bir seçenek haline geliyor. Özellikle 8 yıl ve üstü bir televizyonunuz varsa, yeni soundbarınızı bağlamak için doğru bağlantıya sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekiyor.

Daha büyük bir birimin daha iyi ses vereceğini varsayabilirsiniz. Sonuçta hoparlörler, sürücüler ve surround sistemlerinin boyutları nedeniyle iyi bir ses kalitesine sahip oldukları biliniyor. Doğrusu bu varsayım, her zaman doğru olmuyor. Üst düzey soundbarlar, iyi kaliteli sesi küçük paketlere sığdırabiliyor. Bazen daha büyük bir ses sistemi sadece daha büyük bir kasa anlamına geliyor.

televizyonunuz icin dogru ses sistemi teknosa

4- Soundbar ve Surround Ses Sistemi Kanallarının İşleyişi

Burada kanalları ses kaynakları veya bireysel hoparlörler olarak düşünmek gerekiyor. Bugünlerde çoğu şov ve film, dijital olarak gömülü 5 farklı ses kanalını (ve bazı durumlarda surround ses için daha fazlasını) sunuyor. 5 farklı ses kanalı; orta, sol, sağ ve ayrıca iki arkada (sol arka ve sağ arka) olarak meydana geliyor. Bir soundbarı tipik bir surround ses sisteminden (ev sineması sisteminden) farklı kılan şey, tüm kanallar ve hoparlörler için tek bir ünite bulunması oluyor. Soundbardaki kanal sisteminin mantığı surround ses sistemi kanallarıyla eş olarak şu şekilde oluyor:

  • 2 kanallı soundbar: 2 hoparlör: sol ve sağ.
  • 3 kanallı soundbar: 3 hoparlör: orta, sağ ve sol.
  • 5 kanallı soundbar: 5 hoparlör: orta, sağ, sol ve iki arka. (5 kanallı sistemler, 20 yıla yakın bir süredir ev sineması standardını oluşturuyor)
  • 7 kanallı soundbar: 7 hoparlör: 7 kanal, 5 kanala ek bonus içeriyor. Surround ve arka kanallar 4 kanala bölünerek toplam 7 kanal elde ediliyor. (En yeni ve en iyi standart)
  • Dolby Atmos soundbar: Bu sistem, 5 veya 7 kanallı soundbarların daha iyi versiyonu oluyor. Bu sistemi farklı kılan şey; soundbarda bulunan sesi yüksek, üç boyutlu bir ses sahnesi olarak kullanıcının üstüne yansıtan, yukarıya doğru çalışan hoparlörler oluyor. Bu nedenle, 5.1.2 veya 7.1.2 gibi kanal numaralarının üçüncüsü Dolby Atmos, yukarı doğru çalışan hoparlörleri temsil ediyor. Bu soundbar; 3,5 metre yüksekliğe kadar düz tavanlı odalarda en iyi sonucu veriyor.

Kaç kanala ihtiyacınız olduğu sorusu bu noktada size bağlı oluyor. Ne kadar çok kanal olursa o kadar yüksek ve iyi ses kalitesi yakalanıyor. Ses deneyimi o kadar iyi ve sürükleyici hale geliyor.

5- Bağlantı Yöntemleri

Hangi ses sistemini seçerseniz seçin, gerekli bağlantı noktalarına sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekiyor. Soundbarlar farklı birçok bağlantı yöntemiyle birlikte geliyor. Surround ses sistemleri ise ek bağlantı parçalarını almayı gerektirebiliyor. Televizyonunuzun tüm bu girişleri bulundurduğuna dikkat etmeniz buradaki en önemli nokta oluyor.

6- Bütçe

Sonuçta tüm seçeneklerin bağlı olduğu nokta ne kadarlık bir bütçeye sahip olduğunuz oluyor. İyi bir bütçeniz varsa surround ses sistemlerine yönelebilirsiniz ya da aynı kaliteyi yerden tasarruf ederek üst düzey soundbarlar ile yakalayabilirsiniz. Hem bütçe dostu hem kaliteli bir seçenek arıyorsanız soundbar seçeneği sizin için daha cazip olabilir.

Siz de teknolojik donanımlara sahip en yeni televizyonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Hava Fotoğrafçılığı Nedir?
Devamını Oku

Hava Fotoğrafçılığı Nedir?

Hava fotoğrafçılığı profesyonellerin birçok farklı amaç için kullandığı büyüleyici ve çarpıcı karelerin ortaya çıkmasını sağlayan bir branş olarak…
En İyi Isıtıcı Önerileri
Devamını Oku

En İyi Isıtıcı Önerileri

Elektrikten ışıma ısısı üreterek çalışan elektronik cihazlara elektrikli ısıtıcı denir. Kullanım kolaylığı nedeniyle hemen hemen yaşamın her alanında…
televizyon internete nasil baglanir teknosa
Devamını Oku

Televizyon Nasıl İnternete Bağlanır?

Evlerimizin yıllardır değişmeyen eğlence cihazlarının başında televizyonlar geliyor. Günümüz teknolojisiyle televizyon teknolojisinin gelişim hızı birbiriyle neredeyse paralel olarak…