Özellikle yenidoğan bebeklerde ateş ölçmek, son derece önemli ve doktor müdahalesi gereken durumlar konusunda fikir vermesi açısından da oldukça kritiktir. Bu sebeple, bebek bekleyen veya bebeği bulunan her evde bir ateş ölçer bulunmasında fayda vardır. Ateş ölçer sayesinde, bebeğin veya çocuğun herhangi bir sebeple ateşinin yüksek olduğu durumlar rahatlıkla tespit edilebilir ve bu konuya ilişkin çeşitli önlemler kolayca alınabilir. Bunun dışında elbette ki biz büyüklerin ateşinin ölçülmesi de ortaya çıkan bir rahatsızlık durumuna müdahale açısından oldukça önemlidir. Son dönemin en popüler ateş ölçerleri arasında dijital ateş ölçerler yer alıyor. “Dijital ateş ölçer nasıl kullanılır”, işte farklı durumlar için bazı pratik ipuçları:

dijital ates olcerler nasil kullanilir teknosa

Dijital Ateş Ölçer Nerelere Konulur?

Dijital ateş ölçer bebekler veya çocuklar üzerinde onların bazı uzuvlarına konularak ölçüm yapılır ve istenilen sonuç saniyeler içerisinde alınır. Vücut sıcaklığı farklı yöntemler ile; kulaktan, alından, ağızdan, rektumdan ve koltuk altından ölçülebilir. Dijital ateş ölçer ile farklı uzuvlara yönelik ateş ölçmek için pratik yöntemler şöyle:

  • Kulak

Kulaktan sıcaklık ölçmek; hızlı, pratik ve kolay olduğundan ebeveynler sıklıkla kulaktan ateş ölçmeyi yeğlerler. Doğru sonuç alınması bakımından da bu yöntem kullanılabilir. Sol ve sağ kulaktan yapılan ölçümlerde farklı sonuçlar çıkabileceğinden hep aynı kulaktan ölçüm yapmak gerekir. Doğal bir fizyolojik fark olan bu hususa, ölçüm sırasında muhakkak dikkat edilmelidir. Kulaktan sıcaklık ölçerken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kulaklardan birinin üzerine yatıldığında
  • Kulakların üzerine bir şey giyildiğinde
  • Aşırı yüksek ve düşük sıcaklığa maruz kalındığında
  • Yüzüldüğünde ya da yeni duş alındığında;

ölçüm yapmadan önce en azından 30 dakika beklenilmelidir.

Bununla birlikte kulakta enfeksiyon, kan veya akıntı varsa buradan ateş ölçümü yapılmaması gerekir. Damla veya ilaç kullanıldıysa ya da kulak kirliyse yine ateş ölçme sırasında bu hususlara dikkat edilmesi gerekir.

Ateş ölçer kulak kanalına sabit şekilde yerleştirilerek ölçüm işlemine başlanır. Sonrasında ölçüm düğmesine basılır. Böylece ateş ölçülmüş ve sonuç elde edilmiş olur.

  • Alın

Alından ateş ölçmek de sıklıkla başvurulan yöntemlerden birisidir. Buradan ölçüm yaparken alın bölgesindeki kirler ve saçlar temizlenir. Ardından kaşların ortasına yerleştirilen cihaz vasıtasıyla ateş ölçümü yapılmış olur. Ölçüm sırasında ateş ölçer ve hastanın başı sabit tutulmalıdır. Ölçüm düğmesine basılarak yapılan eylem, kısa süre içerisinde sonuç verir.

  • Koltuk Altı

Eskiden beri kullanılan metotlardan biri olan koltuk altı vasıtasıyla ateş ölçümü, çabuk sonuç vermesi ve kolay uygulanabilir olması nedeniyle tercih edilir. Yenidoğan bebeklerde ve çocuklarda genel itibarıyla bu yöntem benimsenir. Koltuk altından yapılan ölçüm sonrası gerekenler, vakit kaybedilmeksizin gerçekleştirilir. Dijital ateş ölçerlerle yapılan ateş ölçümü doğru yapıldığı takdirde, her yöntem doğru sonucu verir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, her ölçümde aynı yöntemin seçilmesidir. Aksi takdirde, okunan sıcaklık değeri, her yöntemde farklı sonuçlar verebilir. Ateş ölçer seçimlerinde önemli olan husus, güvenilir ve kaliteli olan cihazların tercih edilmesi gerektiğidir.

Siz de en iyi ateş ölçer cihazlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kis isirigi nedir teknosa
Devamını Oku

Soğuk Isırığı Nedir?

Kış geldi, pek çok hastalık da kendini gösterdi. Bu mevsimde özellikle kendimize dikkat etmediğimiz zaman hastalıklara maruz kalabiliyoruz.…
asil tendonu kopmasi nasil anlasilir teknosa
Devamını Oku

Aşil Kopması Nasıl Anlaşılır?

Aşil tendonu, insan anatomisindeki en büyük tendon olma özelliğini taşıyor. Bacağın arkasında ve baldırın alt yarısında bulunuyor. Aşil,…