Bir dönemin belki de ‘Uzay teknolojisi’ olarak adlandırılan bilgisayarı bugün genel itibarıyla sıradan bir teknolojik alete dönüştü. Hemen hemen her yerde çok rahatlıkla çıkan bilgisayarlar insan hayatını kolaylaştırma konusunda büyük bir yer edindi. Masaüstü ve dizüstü olmak üzere temelde ikiye ayrılan bilgisayarlar arasındaki mücadele tüm hızıyla devam ediyor. İkisi de yaşamlarını bir arada sürdürse de mutlaka bir ortamda masaüstücüler ve dizüstücüler olarak ayrılabilecek iki grup görebilirsiniz. Dışardan bakıldığı zaman objektif bir tercih yapmak çok da mümkün değil gibi gözüküyor. Çünkü biri birinden genel anlamda üstün değil. Bundan birkaç sene öncesine kadar masaüstü bilgisayarların performans olarak ciddi bir üstünlüğü olsa da son dönemde dizüstü bilgisayarlarda yaşanan gelişimle birlikte artık hangisinin daha iyi olduğuna dair tanımlamalar tamamen tercihlerle ilgili olacaktır. Kimi için masaüstü bilgisayarlar maliyeti ve geliştirilebilirliğiyle daha tercih edilirdir, kimilerine göre ise taşınabilirlik özelliğiyle adeta bir devrim yaratan dizüstüler her zaman, her yerde, her koşulda mantığıyla daha konforlu olarak görülebiliyor. Bilgisayardaki temel ayrım yakın zamana kadar masaüstü ile dizüstü olarak iki şekilde yapılıyordu. Ancak şu anın dünyasında teknolojinin gelişmesi ve sanal dünyadaki gerçeklik ile grafik değerlerinin artmasıyla birlikte oyun bilgisayarı ortaya çıkmaya başladı.

Oyun Bilgisayarı ve Normal Bilgisayar Arasında Ne Fark Var?

Oyun ya da bir başka tabirle oyuncu bilgisayarları adı üstünde tamamen oyunseverlere yöneliktir. Oyunların mümkün olduğunca sorunsuz ve profesyonel seviyede oynamak isteyen kitleler için üretilmiş makinelerdir. Normal bilgisayarlara göre oyun oynanırken daha büyük enerji ve işlev gerektirdiği için oyun bilgisayarlarının teknolojisinin de daha donanımlı ve üst düzey olması gerekir. Bu da daha iyi bir deneyim adına hız ve bilgisayar ısısı konusunda daha gelişmiş, ekran çözünürlüğü bakımından daha işlevli bilgisayarlar anlamına gelmektedir. Bu modeller, birçok üst düzey ekipmanı içeren laptop ve masaüstü modellerine sahiptir.

Oyun Bilgisayarı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle elbette tam olarak ne istediğinizi bilmemiz gerekiyor. Alacağınız bilgisayarın özelliklerinin beklentilerinizi karşılayabilecek olması en temel düşünceniz olmalı. Genel olarak oyun bilgisayarlarının en önemli parçaları ekran kartı, işlemci ve bellektir. Bu parçaların kalitesi ve potansiyeli kadar birbirleriyle olan uyumu ve sahip oldukları donanımların yeni nesil oyunlar ile sanal dünyaya uygun olup olmaması da dikkat etmeniz gereken en temel hususlardan biridir.

oyun bilgisayari ile normal bilgisayar arasindaki farklar teknosa

Oyun İçin Dizüstü Mü, Masaüstü Mü?

Daha kaliteli ve problemsiz bir oyun deneyimi yaşamak isteyen oyunseverler; yeniliklere uymak adına kasanın geliştirilebilmesi, büyük kasalara daha teknik donanıma sahip parçaların konulması, daha geniş depolama sistemi ve büyük ekranlar sebebiyle genellikle masaüstü modellerden yana tercihlerini kullanırlardı. Ancak son yıllarda teknolojinin bir üst seviyeye çıkmasıyla birlikte artık yeni nesil dizüstü bilgisayarlar da yüksek performans almak için masaüstü modellerine benzer özelliklerde üretilmeye başlandı. Oyun keyfini her alanda istediği zaman yaşamak isteyen kullanıcılar dizüstü bilgisayarları tercih ederken, masaüstünde yakaladıkları akıcı hız, daha net sesler ve yüksek çözünürlük gibi kalite belirleyen standartları laptoplarda da bulabiliyor.

Oyun Bilgisayarlarının Özellikleri Nasıl Olmalı?

Yüksek performans vermesi beklenilen oyun bilgisayarları en az 6 çekirdekten oluşur. Çünkü bu bilgisayarlar yüksek kapasiteye sahip olmalıdır. Ayrıca akıcı bir hız elde etmek, kasma ve donma gibi oyun keyfinizi etkileyecek sorunlar yaşamamak için de yüksek RAM’e sahip olan oyun bilgisayarları 8 GB ile 16 GB arasında Ram hizmeti verir. Yine de gerçekçi ve yüksek grafikleri görebilmeniz için ekran kartı performansı çok önemlidir. Bu nedenle de en iyi şekilde görüntü alabilmek adına minimum 8 GB’lık ekran kartlarını tercih etmeniz gerekebilir. Öte yandan oyun bilgisayarlarının harddiskleri yüksek depolama alanına sahiptir. Bu alan da genel olarak 128 GB ile 2 TB arasında değişiklik gösterir.

Tüm bu yüksek kalite hizmetini vermek ve yüksek kapasitede çalışan bir bilgisayar elbette normal makinelere göre daha çok güç harcayacağı için daha çabuk ısınacaktır. Geliştiriciler bunları da düşünerek oyun bilgisayarlarının soğutma sistemlerini de daha kuvvetli yapmaktadır. Böylece kısa zamanda ve çok ısınmaların önüne geçilmektedir. Bu bilgisayarın normal bilgisayarlara göre daha sesi çalışmasına neden olsa da performansı düşürmemesiyle tahammül edilebilir bir durum olarak göze çarpmaktadır.

Oyun Bilgisayarlarını Kimler Almalı?

Bilgisayar oyunlarında kaliteli ve daha gerçekçi bir deneyim yaşamak isteyen, net görüntü ile iyi ses paralelinde oyun oynamayı talep eden, E-spor konusunda uzman veya meraklı kullanıcılar oyun bilgisayarlarını tercih eder.

Oyun Bilgisayarı İle Normal Bilgisayarlar Arasındaki Temel Farklar Neler?

İki bilgisayar arasındaki en belirgin fark sistem özelliklerine dayanır. Oyun bilgisayarlarının işletim sistemi çok daha güçlüdür. Bunu nedeni ise daha yüksek hız ve daha kaliteli performans için üretilmiş olmalarıdır. İşletim sisteminin kalitesi, oyun bilgisayarının randımanını en üst seviyeye çıkartır. Bilgisayarların kasması / donması gibi durumlar da yine işletim sistemine bağlıdır. Bir oyun bilgisayarında çok fazla yüksek güç ve alan gerektirecek oyun vardır. Ancak buna rağmen sisteminden dolayı kasma ya da donma yapmaz. Ancak normal bilgisayarlar benzer nitelikte çok fazla programı kaldıramaz. Özellikle de oyun yükleme gibi durumlarda direkt kasma ve donma ile karşılık vererek oyun zevkini ve seyrini düşürebilir.

oyun bilgisayari normal bilgisayar teknosa

Normal bilgisayarlar ekran kartı performanslı değildir. Bu da herhangi bir işlem sırasında düşük çözünürlüğe sebeptir. Oyun bilgisayarları ise yüksek performans ve çözünürlük sağlayan ekran kartı performanslıdır. Birçok kişi, geniş bir depolama alanına sahip bir bilgisayarı tercih etmek ister. Oyun bilgisayarlarının normal bilgisayarlara oranla daha geniş depolama alanına sahip olduğu da yadsınamaz bir gerçektir.

Oyun bilgisayarlarının ekran hızı, normal bilgisayarlara kıyasla daha hızlıdır. Oyun bilgisayarının ekran performansı en iyi durumda olmalıdır. Bununla paralel olarak da tasarlanırken ekran hızı yüksek seviyede tutulur ve kullanıcılara çok daha iyi bir deneyim sunulur.

İhtiyacınıza Göre Kararınızı Verebilirsiniz

İşin özetine gelinecek olursa, oyun bilgisayarları ile normal bilgisayarlar arasında birçok fark var. Oyun bilgisayarları anlaşılacağı üzere normal bilgisayarlara göre daha güçlü makinelerdir. Buna bağlı olarak da maliyet açısından normal bilgisayar fiyatlarına göre daha pahalıdır.

Kişiler ihtiyaçlarına göre nasıl bir bilgisayar alacaklarına karar vermelidir. Çok fazla oyun oynayan, oyun deneyimini en üst seviyede yaşamak isteyen kullanıcılar problemsiz bir eğlence için oyun bilgisayarlarını tercih etmelidir. Daha çok iş için bilgisayar arayanlar, grafik, dosya, metin tarzındaki işlemler için bilgisayara ihtiyaç duyanların oyun bilgisayarına ihtiyacı yoktur. Normal bilgisayarlar söz konusu kullanıcıların ihtiyaçlarını rahat bir şekilde çözecektir. Bu ayrımı yaptıktan sonra kullanıcılar masaüstü bilgisayar mı, dizüstü bilgisayar mı alacaklarına karar vermelidir.

Bilgisayarını her yere taşımak zorunda olanlar için elbette laptop tercihi daha mantıklı ve akılcı olacaktır. Ancak statik olarak bilgisayarı sadece evde ya da ofiste kullanacak olanların dizüstü bilgisayara pek de ihtiyacı yoktur. Bunun yerine masaüstü bilgisayar tercih etmeleri fiyat/performans açısından çok daha kârlı olacaktır.

Siz de en iyi oyun bilgisayarlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

2 Shares:
You May Also Like

Oyun Bilgisayarı Özellikleri

Oyun bilgisayarları, oyuncuların yüksek performanslı oyunları keyifle oynamalarını sağlayan özel olarak tasarlanmış bilgisayar sistemleridir. Oyun bilgisayarı en iyisi…
gaming notebook-oyun bilgisayari nedir teknosa
Devamını Oku

Gaming Notebook Özellikleri

Oyun sektörü tüm dünyada çok geniş kitlelere ulaştı. Ticaret ve piyasa açısından ciddi bir endüstri haline geldi. Bilgisayarlar,…