Fotoğraf makineleri, hayatımızdaki önemli anlarımızı ölümsüzleştirmek için vazgeçemediğimiz cihazlarımızdan biri durumunda. Gelişen teknolojiyle birlikte dijitalleşen ve artık cep telefonlarımıza kadar giren fotoğraf makinelerinin tarihi ise çok eski zamanlara dayanıyor. En basit haliyle tanımlamak gerekirse, ışık ile resim çizmek için kullanılan aletler diyebiliriz fotoğraf makineleri için. Fotoğraf makinesi nasıl icat edildi derken, bu serüven birkaç aşamadan geçerek yüzyıllar içinde gerçekleşmiş aslında. Bu yazıda fotoğraf makinesi ne zaman icat edildi bilgiler vermeye çalışacağız.

Karanlık Kutu (Camera Obscera) Dönemi

İnsanın varoluşundan itibaren en çok yaptığı şey, çevresinde gördüğü şeyleri resmetmek olmuştur. Fotoğraf makinesini de bu merakının sonucu icat etmiştir.

İlk fotoğraf makinesi hangisi diye değerlendirme yaparken köklerini anlamak için çok eskilere gitmemiz gerekiyor. Fotoğraf makinesi düzeneğini ilk ortaya atan isim M.Ö. 4. yüzyılda Aristoteles olmuştur. Problem isimli çalışmasında ilk kez iğne deliği gibi küçük bir delikten giren ışığın karşısındaki duvara görüntüyü yansıttığından bahsetmiş ve bu görüntüyü yorumlamaya çalışmıştır. Bunun ismine latince karanlık kutu anlamına gelen camera obscera ismini vermiştir.

Camera obscera, bir duvarında küçük bir delik bulunan odada, içeri giren ışık sayesinde deliğin karşısındaki duvara dışarıdaki manzaranın görüntüsünün ters bir şekilde yansıması temeline dayanır.

Iraklı Fizikçi ve Matematikçi İbn Al-Haitam’ın 1021 yılında yazdığı kitapta ilk fotoğraf makinesi benzeri düzeneğe rastlanır. Bu kitapta bilim adamı, üzerinde küçük bir delik bulunan perdeye mum ışığı yansıtarak ilk kez basit bir karanlık kutu yapmıştır. Çalışmaya Avrupalı bilim adamları da ilgi göstermiş olsa da somut bir şeylerin ortaya çıkması yüzyıllar alır.

Avrupa’da Fotoğraf Makinesinin İlk Adımları 15. Yüzyılda Atıldı

Karanlık odadaki küçük bir delikten dışarıdaki görüntüyü aksettiren Leonarda da Vinci, bildiğimiz anlamda fotoğraf makinesinin icadında önemli bir adım atmıştır. Da Vinci’nin bu çalışmasının ardından 1568 yılında Daniello Barbaro, bu deliğe mercek ekleyerek yansıyan görüntünün daha keskin hale gelmesini sağlar.

İlk Fotoğraf Makinesinin Tasarımı Ne Zaman Yapıldı?

Kamera ve fotoğraf makinelerinin öncüsü kimdir diye değerlendirirken yukarıdaki isimlerden sonra, bütün bu çalışmaların ardından fotoğraf makinesinin tasarımı 1685 yılında Johann Zahn tarafından yapılır. O dönemde yazdığı kitapta günümüzdekine benzer fotoğraf makinesi resimleri olduğu görülür. Ancak Zahn’ın çalışmaları çizdiği resimlerden öteye geçemez.

Tarihteki İlk Fotoğraf Ne Zaman Çekildi?

Aristoteles zamanında başlayan fotoğraf makinesi çalışmalarının sonucunda Fransız mucit Joseph Nicephore Niepce tarafından ilk fotoğraf karesi 1814 yılında çekilir. Evinin penceresinden yakaladığı ilk görüntünün oluşması için yaklaşık 8 saat beklemiştir. Günümüzde saniyenin on binde biri hızında fotoğraf çektiğimizi düşünürsek o günden bugüne hızlı bir gelişme yaşanmış diyebiliriz.

Niepce’nin ilk fotoğrafı çekmesinin ardından fotoğraf makinelerinde hızlı bir gelişme yaşanmıştır aslında. Çünkü bundan sadece 13 yıl sonra Fransız ressam ve kimyager Louis Jacques Mande Daguerre, farklı kimyasallar kullanarak fotoğrafta pozlama süresini yarım saate kadar indirmiş ve tarihin ilk insan fotoğrafını çekmiştir.

İlk Renkli Fotoğraf Makinesi Ne Zaman İcat Edildi?

1814 yılında ilk fotoğraf makinesi icat edildikten sonra gelişmeler durmadı. Çeşitli denemeler sonrasında 1861 yılında ilk renkli fotoğraf çekildi. Üç aşamalı çekim yöntemi kullanılan ilk renkli fotoğrafta, Thomas Sutton yardımcısı fizikçi James Clerk Maxwell’in tekniğini kullanmıştır.

Bu teknikte, her aşamada kamera ile fotoğrafı çekilen görüntünün arasına renkli sıvılar konulmuştur. Mavi, kırmızı ve yeşil renkli sıvılarla çekilen görüntüler özel camlara yansıtılmıştır. İlk renkli fotoğrafın adını üç ayrı renk filtresi kullandıkları için “ekose kurdele” adını vermişlerdir.

İlk Elde Taşınabilen Fotoğraf Makinelerinin İcadı

Bugün daha çok resimlerde ve tarihi filmlerde gördüğümüz ortasında bir delik bulunan tahta kutu gözümüze oldukça ilkel görünse de icat edildiği dönemde bir devrim yaratmıştır. George Eastman tarafından 1888 yılında icat edilen bu fotoğraf makineleri ilk elde taşınabilen makinelerdir.

Yukarıda fotoğraf makinesi ne zaman icat edildi anlatmaya çalıştık ve fotoğraf makinelerinin serüveni hakkında bilgiler verdik.

Siz de en iyi fotoğraf makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

1 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Hava Filtresi Nedir? Ne İşe Yarar?
Devamını Oku

Hava Filtresi Nedir? Ne İşe Yarar?

Hava filtresi klimalardan süpürgelere, otomobil motorlarından akvaryumlara birçok alanda aktif biçimde kullanılır. Hava filtresi makine sistemlerinin en önemli…
paylasimli ekran karti nedir teknosa
Devamını Oku

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Bilgisayar satın almaya karar verdiğimizde bütün özelliklerini dikkatli bir şekilde inceliyoruz. İşlemci, ekran kartı, RAM gibi bilgisayar ekipmanlarının…
windows-11-neler-iceriyor-teknosa
Devamını Oku

Windows 11 Yeni Neler İçeriyor?

Microsoft, 5 Ekim tarihinden itibaren Windows 11’i bir önceki sürümü olan Windows 10 kullanıcılarına ücretsiz bir yükseltme olarak…
bilgisayar- asil sifirlanir teknosa
Devamını Oku

Bilgisayar Nasıl Sıfırlanır?

Son dönemde bilgisayar kullanımını günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olarak kabul ediyoruz. Çalıştığımız işlerden günlük hayatımızdaki ihtiyaçlarımıza kadar…