Güneş daha geç doğup daha erken batmaya başladı. Günler kısaldı, havalar soğudu ve yapraklar çoktan döküldü. Artık kış mevsimindeyiz. Yılın bu zamanı sağlığınız için bazı benzersiz zorluklar sunar. Günlerin kısalması, karanlıkta uyanmak anlamına gelir. Gökyüzü maviden daha sık gri olma eğilimindedir ve bu da ruh halinin düşmesine neden olur. Ve soğuk hava, bir yerlere gitmek ve bir şeyler yapmak için daha az motivasyon olması anlamına gelir. Dikkatli olmazsanız; zindeliğiniz, sağlığınız ve üretkenliğiniz düşerken tüm kış pijamalarınızla oturarak geçebilir. Bu yıllık tehlikeden kaçınmanıza yardımcı olmak için, kış aylarında zihinsel ve fiziksel sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz şeylerin bir listesini hazırladık. Daha spesifik olarak, beyin sağlığınız da işin içine giriyor. Beyninizi vücudunuzun komuta merkezi olarak düşünün. Vücudunuzun tüm işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olurken aynı zamanda düşünmenizi, hissetmenizi ve duyguları deneyimlemenizi sağlar. İşte bu kış mevsiminde zihninizi ve bedeninizi zinde tutmanın yolları…

Kış Aylarında Zihninizi ve Bedeninizi Zinde Tutmanın Yolları

Zaman zaman zihinsel ve fiziksel sağlık ayrı şeyler olarak adlandırılabilir. Bununla birlikte, zihninizin vücudunuzun bir parçası olduğunu ve fiziksel sağlığınızı iyileştirmek için yaptığınız şeylerin zihinsel sağlığınızı da artırabileceğini unutmayın. Kış aylarında sağlıklı kalmak için yapabileceğiniz birkaç şey var:

1- Evde Yapabileceğiniz Egzersizleri Bulun

Hava soğuk, karanlık ve buzlu olduğunda, spor salonuna gitmek için evinizden dışarı çıkmak zor olabilir. Kendinizi bu durumda bulursanız, çözüm evde yapabileceğiniz egzersizleri bulmaktır.

İşte başlamanız için birkaç fikir:

  • Yoga – İhtiyacınız olan tek ekipman bir köpük mat ve YouTube’daki birçok harika eğitici videodan herhangi birisi oluyor.
  • Jimnastik Egzersizleri – Kelimenin tam anlamıyla hiçbir ekipman olmadan yapabileceğiniz bir egzersiz rutini için eski moda jimnastik hareketlerini deneyin. Paranız ve alanınız varsa, tercih ettiğiniz egzersiz ekipmanıyla kendi ev jimnastik salonunuzu oluşturabilirsiniz. Sadece ekipmanı güvenli bir şekilde nasıl kullanacağınızı bildiğinizden emin olun.
  • Barfiks – Kapı üstü barfikslerden birini alın ve sık sık geçtiğiniz bir kapı aralığına takın.
  • Çevrimiçi Egzersiz Videoları – Yoga, evden takip edebileceğiniz bir egzersiz rutininin yalnızca bir örneği oluyor. Hayallerinizdeki fitness rutinini bulmak için YouTube’da yer alan sayısız içeriğe göz atın.
  • Sabit Bisiklet – Avantajlardan yararlanmak için kaliteli bir bisiklete veya bir spor salonu üyeliğine ihtiyacınız yok. Diğer antrenman türlerinde olduğu gibi, çevrimiçi ücretsiz olarak sunulan çok sayıda rehberli bisiklet rutini bulunuyor. Evinize sabit bir bisiklet alarak bu rutine başlayabilirsiniz.

Fiziksel egzersiz beyin için harika olur. Vücudunuzu hareket ettirdiğinizde, beyniniz koordinasyon ve kas işlevi hakkında bildiği her şeyi kullanır. Egzersiz yapıldığında, beyne giden oksijen açısından zengin kan akışı artar. Bu da daha çok, daha iyi, daha hızlı ve hatta belki biraz daha güçlü düşünmenize yardımcı olur. Yoga, egzersiz dersleri, spor ve daha fazlası gibi aktivitelerle beyninize meydan okumak için egzersiz şeklinizi değiştirin.

2- Dışarı Çıkmanın Yollarını Bulun

Evden çıkmadan da formda kalmak mümkün olsa da bütün kışı evde geçirmek ruh sağlığınız için pek iyi bir fikir olmuyor. Hava bulutlu ve soğuk olsa bile temiz havadan ve gün ışığından faydalanmanız gerekiyor. Bu yüzden dışarı çıkmanın yollarını bulmak en iyisi oluyor.

Kışın dışarı çıkmak doğru kıyafet ve tavır gerektiriyor. Genel olarak insanlar, dışarı çıkmamak için “çok soğuk” dediklerinde, bu onların uygun donanıma sahip olmadığı anlamına geliyor. İhtiyaç duyacağınız kışlık giysilerin kapsamı, yaşadığınız yerin ne kadar “kışlık” olduğuna bağlı oluyor. Doğru kıyafet ve tutuma sahip olmanın ötesinde, dışarı çıkmak için zorlayıcı bir nedene ihtiyacınız bulunuyor. En iyi yol ise sizi heyecanlandıracak bir açık hava kış aktivitesine sahip olmak. İşte birkaç örnek:

  • Bisiklet –Yollar çok buzlu olmadığı sürece, kışın açık havada bisiklet sürebilirsiniz. Çoğu durumda, kış mevsiminde sürüş sırasında ısınmak sıcak havalarda bisiklete binmekten daha keyifli hale gelir. Daha fazla macera arıyorsanız, karda bisiklet sürmeyi deneyin. Ama bunun için uygun ekipmanlarınız olduğundan emin olun.
  • Koşu – Bisiklette olduğu gibi, kışın daha düşük sıcaklıklardan dolayı koşmak daha keyifli olabilir. Sadece kar altında gizlenmiş buza dikkat ettiğinizden emin olun.
  • Uzun Yürüyüşler – Geceleri taze kar yağışından sonra yürümek, hiç kuşkusuz en huzurlu aktivitelerden birisi olabilir. Kar örtüsü sesleri bastırır, etrafta daha az insan ve araba bulunur. Dünya genel olarak daha sakin bir havaya bürünür ve tüm bu güzel görüntüler insana huzur verir.
  • Kış Sporları – Kayak ve snowboard en bilinen kış sporu örnekleri olarak öne çıkıyor. Ancak buz tırmanışı gibi daha az bilinen sporlar da (yeterince soğuk bir yerde yaşıyorsanız) bir seçenek oluyor. Daha rahat bir eğlence için kızakla kaymayı deneyin.

3- Sağlıklı Bir Diyet Oluşturun

Kış geldiğinde, karbonhidrat oranı yüksek “doyurucu” yiyeceklere can atmak doğal oluyor. Soğuk hava market alışverişi yapma motivasyonunuzu azalttığında paket servis siparişi vermek daha kolay olabilir. Dikkatli olmazsanız, bu eğilimler sağlığınıza ve cüzdanınıza zarar verebilir. Ancak buna dikkat ederseniz kışın da sağlıklı beslenmeniz mümkün.

Başlangıç olarak, sıcak ve tok tutan yiyeceklere olan arzunuzu tatmin edecek sağlıklı tarifler bulabilirsiniz. Çorbalar, kavrulmuş sebze yemekleri gibi keşfedilecek harika bir sürü seçenek var. Daha spesifik kış tarifi fikirleri internete göz atın. İhtiyacınız olan ürünleri satın alma motivasyonu sorunsa, kolaylaştırmayı düşünün. Yiyeceklerinizi sipariş edin veya marketten teslim alın. Market teslimatı için biraz fazla harcamak, fiziksel ve maddi sağlığınız için her gece paket sipariş vermekten daha iyi olabilir.

Beyninizin yüzde 60’ı yağdan oluşur. Bu yağın yarısı omega-3 yağ asitleri içerir. Beyniniz bu omega-3’leri beyin ve sinir hücrelerinin oluşturulmasına yardımcı olmanın yanı sıra öğrenme ve hafızaya yardımcı olmak için kullanır. Yemek yediğinizde, somon, fındık, tohum ve zeytinyağından elde edilen balık yağlarını dahil etmeye çalışın.

4- Evinizin Dışında Aktiviteler Planlayın

Kış, egzersiz yapma motivasyonunuzu düşürmenin yanı sıra sosyal yaşamınızı da etkileyebilir. Soğuk havalarda ve daha zor seyahatlerde, arkadaşlarla buluşmak zor olabilir. Kendinizi izole etmekten korumak için, sizi evinizden çıkaracak sosyal aktiviteler planlamak önemlidir. İşte deneyebileceğiniz bazı kış dostu sosyal aktiviteler:

  • Kitap Kulüpleri
  • Kapalı Spor Ligleri
  • Aşçılık Dersleri (veya Herhangi Bir İç Mekân Dersi)
  • Yemek Partileri
  • Buz Pateni

Belirli etkinliklerin ötesinde, bir şeyler yapmak istiyorsanız, onları organize etmek için inisiyatif almanız gerektiğini asla unutmayın. Bu, özellikle kışın, insanların evden çıkmaları için onlara fazladan bir itme gücü veren bir arkadaşa ihtiyaç duyabilecekleri zamanlarda kritik oluyor.

zihnini bedenini zinde tutmak teknosa

5- Projeler Yapın

Yapabildiğiniz kadar evden çıkmaya çalışmanız gerekse de dışarı çıkamayacak kadar soğuk veya karlı olduğu günler olacaktır. Ayrıca, herkesin kendine ayıracak zamana ihtiyacı vardır. Bu süre sizin içe dönüklük seviyenize göre de değişir. Bu anlar için, elinizi ve zihninizi meşgul edecek bir projenizin olmasında fayda var. Bu sayede içeride geçirdiğiniz onca zaman boyunca gösterecek bir şeyiniz de olacak. İşte dikkate alınması gereken bazı harika iç mekan projeleri:

  • Görsel Sanatlar – İster dijital sanat ister yağlı boya olsun, sanat hem rahatlatıcı hem de zorlayıcı oluyor. Görsel sanatlarla ilgili bir çalışma yapmaya çalışın.
  • Yemek Pişirme – Mevsime uygun yeni bir yemek pişirmeyi öğrenin. Bu sadece tatmin edici olmakla kalmaz aynı zamanda mideniz için iyi bir deneyim olur.
  • Okuma – Başlamak istediğiniz uzun bir kitap veya kitap serisi varsa sıcak bir içecek ve bir romanla bir sandalyeye kıvrılmak iyi bir fikir olabilir. Tanıdık konulardan ayrılın. Genellikle tarih kitapları okuyorsanız, çağdaş bir roman deneyin veya yabancı yazarları, klasikleri veya rastgele kitapları okuyun. Bir okuyucu değilseniz, kitap yolculuğunuza her seferinde beş dakikalık kısa bir okuma hedefiyle başlamayı deneyin. Hatta günde birkaç sayfa okumaya ve oradan gelişmeye çalışabilirsiniz.
  • Ev Geliştirme – İçeride geçirilen daha fazla zaman, dikkatinizi evde ihmal ettiğiniz tüm noktalara çeker. Bu nedenle, sızdıran musluğu tamir etmek veya dolabınızı düzenlemek için zaman ayırın.
  • Öğrenme – Bu daha çok genel bir ipucu ama kış yeni bir beceri öğrenmek için harika bir zaman dilimi oluyor. İster işinizde size yardımcı olacak bir şey ister her zaman ilginç bulduğunuz bir şeyi öğrenmek isteyin, tüm bu saatleri içeride geçirmek için harika bir yol olabilir. Yeni bir beceri öğrenmek, beyninizin birçok alanını çalışmaya zorlar. Yemek yapmayı, yeni bir enstrüman almayı ve hatta bir şişenin içinde bir gemi inşa etmeyi öğrenebilirsiniz. Bütün bunlar ve daha fazlası beyninize meydan okuyacak. Size keşfetmeniz için yeni ve eğlenceli bir şey verecek.

6- Oyun Oynayın

Beyninizi kızdırmaya ve zorlamaya yardımcı olan belirli beyin fitness programları ve oyunları bulunur. Suduko, bulmacalar ve video oyunları beyninizin hızını ve hafızasını geliştirebilir. Bu oyunlar, meydan okumayı çözebilmek ve tamamlayabilmek için mantık, kelime becerileri, matematik ve daha fazlasını uygulamanıza yardımcı olur. Beyin oyununuzun gelişmesine yardımcı olmak için her gün 15 dakikanızı bu eğlenceli aktiviteleri yaparak geçirin.

7- Mevsimsel Duygusal Bozukluğu Ciddiye Alın

Doğru tutuma sahip olmak kışı daha keyifli hale getirecek olsa da ruh sağlığınıza verebileceği zararı küçümsemeyin. Sık sık “kış hüznü” hakkında şakalar yapılır ancak mevsimsel duygu durum bozukluğu (SAD), ciddiye alınması gereken gerçek bir tıbbi durum olarak öne çıkar.

SAD semptomları şunları içerir:

  • Depresif Hissetmek
  • Düşük Enerji
  • Eskiden Zevk Aldığınız Aktivitelere Karşı İlgi Kaybı
  • Uyku Sorunları
  • Kilo Almak

Mevsimsel duygu durum bozukluğu yaşadığınızı düşünüyorsanız, bir tıp uzmanıyla konuşmanız önemli oluyor. Duygularınızın SAD’den mi yoksa başka bir duygu durum bozukluğundan mı geldiğini teşhis edebilirler. Ve daha da önemlisi, ışık terapisinden ilaçlara ve psikoterapiye kadar size daha iyi hissetmeniz için yollar sunabilirler.

8- Basit Değişiklikler Yapın

Yaşlanabiliriz ama rutinlerimizde yaptığımız kolay ve basit değişikliklerle zihnimiz genç kalabilir. Farklı bir markete gidin ve bilmediğiniz koridorlarda yürüyün, baskın olmayan elinizi dişlerinizi fırçalamak için kullanın. Yeni bir rotada araba sürün veya yürüyün. Bunlar beyninize meydan okumanıza ve onu rahat ve otomatik rutinlerinden uyandırmanıza yardımcı olabilir.

9- Aktif Olmayı Ciddiye Alın

Beyninizi eğitmek, hızlı düşünme yeteneğinizi geliştirmenize, hafızanızı keskin tutmanıza ve yaşlandıkça bilişsel gerilemeyi önlemenize yardımcı olabilir. Basit bir ifadeyle, zihinsel zindeliğinizi geliştirir. Kış aylarında zihnimizi çalıştırmak ve aklımızı en iyi durumda tutmak zor olabilir. Ancak bu aktivitelerle beynimizi çok daha kolay ve biraz daha eğlenceli hale getirebiliriz. Kış, bedeninizin, zihninizin ve hatta sosyal hayatınızın sağlığı için zorlu bir mevsim olabilir. Ancak kış mevsimini gelişmek için avantaja çevirmek mümkün. Her şey başarısız olursa, zamanla soğuk havaların ve gri günlerin geçeceğini unutmayın.

Siz de en iyi spor fitness ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
termos nedir termoslarin ozellikleri nelerdir teknosa
Devamını Oku

Farklı Termosların Özellikleri Neler?

Termoslar içerisine konulan sıcak veya soğuk sıvıları uzun süre boyunca herhangi bir sıcaklık değişimine uğramadan, sağlıklı şekilde koruyabilen,…