Ülkemizde şiddet gören kadınlara hepimiz bir şekilde destek vermek ve yardımcı olmak istiyoruz ancak yakınımızda olmayan olaylarla ilgili nasıl destek olacağımızı bilemiyoruz. Sadece uzaktan okuyarak ya da izleyerek üzülmekten başka bir şey yapamıyoruz. Bu konuda toplumsal olaylara gösterdiği duyarlı davranışla bilinen Sabancı Holding’in iştiraklerinden biri olan Teknosa, teknolojiyle kadınlara destek vermek için bir hareket oluşturdu. Bu dayanışma hareketi Teknosa’nın Sabancı Vakfı ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile iş birliği kapsamında gerçekleşiyor. Projede, şiddet gören ve sesini duyurmak isteyen ancak teknolojik cihazlara erişimi kısıtlanmış ya da engellenmiş kadınların ihtiyaçları olan akıllı telefonlara ulaşması sağlanıyor. Bu yazımızda şiddet gören kadınlara teknoloji ile destek verin diyerek bu konuda neler yapılabilir bunu anlatmaya çalışacağız.

Proje Nasıl İşliyor?

Proje, konuya duyarlı bağışçıların destekleriyle sürdürülüyor. Akıllı telefonlarını proje için bağışlamak isteyen bağışçılar, telefonlarını Teknosa mağazalarına getiriyor. Teknosa mağazasına getiremeyecek olanlar da Teknosa Çağrı Merkezini (0850 222 55 99) arayarak telefonlarının adreslerinden alınmasını sağlayabiliyor.

Bu telefonlar alınırken bağış taahhüdüyle birlikte alınıyor. Ardından herhangi bir arızasının olmaması için bakımları yaptırılıyor. Sonrasında ise ihtiyaç sahibi kadınlara ulaştırılabilmesi için Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’na teslim ediliyor.

Bu federasyon, gördüğü şiddet nedeniyle şu anda kadın sığınma evlerinde ikamet eden ya da ev içi şiddet mağduru olan kadınların ücretsiz telefon talebi başvurularını değerlendirdikten sonra kullanıma hazır olarak ellerinde bulunan telefonları ihtiyacı olan kadınlara teslim edilmesini sağlıyor. Sabancı Vakfı’nın bu dayanışma hareketindeki rolü ise, bağışlanan telefonların ihtiyaç sahibi kadınlara dağıtılması konusunda verdiği destek oluyor.

Ayrıca bağış olarak alınan bu telefonların bakımı yapıldıktan sonra içine TKDF Aile içi Şiddet Acil Yardım Hattı uygulaması da yüklenmiş oluyor. Böylece telefona sahip olan kadınlar şiddet gördüklerinde ya da kendilerini şiddet riski altında hissettiklerinde tek bir tuşla yardım isteme imkanına kavuşuyor.

Projeye Nasıl Destek Olabilirim?

Şiddet gören kadınlara destek olmak istiyorsanız ikinci el akıllı telefonunuzu projeye bağışlayabiliyorsunuz. Bunun için telefonunuzu size yakın bir Teknosa mağazasına getirebiliyor ya da Teknosa Çağrı Merkezi’ni (0850 222 55 99) arayarak kurye firmasının adresinizden telefonunuzu almasını sağlayabiliyorsunuz.

İkinci el telefonunuzun bağış için uygun olup olmadığını konusunda aklınızda soru işaretleri bulunuyorsa, telefonun uygunluğu servisler tarafından tespit ediliyor. Ancak tamir edilemeyecek durumda olan telefonların proje kapsamında yedek parça olarak kullanıldığı da unutulmaması gerekiyor. Telefonunuz tamir edilemeyecek durumda bile olsa, içerisindeki çalışan sağlam parçalar başka bir telefonun tamirinde yedek parça olarak kullanılıyor. Bu noktada yine proje için faydalı bir bağış yapmış oluyorsunuz.

Proje kapsamında bağışlanan tüm telefonlar bağış taahhüdü olmadan alınmıyor ve bakımlarının yapılması için servislere götürülüyor. Tüm işlemleri bittikten sonra ise TKDF’ye teslimi yapılıyor.

Şiddet gören kadınlar için bağış yapmak istiyorsanız akıllı telefonunuzun içerisindeki tüm kişisel verilerinizi, telefon rehberinizi, fotoğraf ve videolarınızı, mesajlar ve notlarınızı silmiş olmanız gerekiyor. Telefonunuzu teslim etmeden önce bu bilgileri son bir kez kontrol etmenizde fayda bulunuyor.

Ayrıca bir kişinin birden fazla bağış yapma imkanı da bulunuyor. Hepimiz eski telefonlarımızı bir gün lazım olur belki diye genellikle bir kenarda tutuyoruz. Ancak hiçbir zaman o telefonlara ihtiyacımız olmuyor ve bulundukları yerde çürümeye terk ediliyor. Şimdi eski telefonunuzla şiddet gören bir kadının hayatını değiştirme imkanınız bulunuyor. Bu nedenle projeye destek olmak için elinizdeki tüm ikinci el kullanmadığınız telefonları projeye bağışlayabiliyorsunuz. Hem evinizde bir teknoloji çöplüğü yaratmamış oluyorsunuz hem de bir kadının hayatına dokunuyorsunuz.

siddet goren kadinlara destek verin teknosa

Bağış Kampanyasından Nasıl Faydalanabilirsiniz?

Eğer aile içi şiddet mağduruysanız ya da kendinizi risk altında hissediyorsanız veya bu nedenle şu anda kadın sığınma evlerinden birinde kalıyorsanız bağış kampanyasından faydalanmak için başvuru yapabiliyorsunuz.

Yaşadığınız şiddet olayında ilgili kurumlara yapmış olduğunuz şikayet ya da ihbar başvuru belgelerinizin bulunması gerekiyor. Bu belgeler, polis, jandarma, aile mahkemeleri, Cumhuriyet Başsavcılığı, ŞÖNİM ya da sağlık kuruluşlarına ait olabiliyor. Elinizdeki bu belgelerle birlikte Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’na başvurunuzu yapıyorsunuz. TKDF, yapılan tüm başvuruları değerlendiriyor ve bu değerlendirme sonucunda ücretsiz kullanıma hazır telefonların ihtiyaç sahibi, şiddet mağduru kadınlara ulaştırılmasını sağlıyor.

Şiddet Mağduru Kadınlar Nereye Başvuru Yapabilir?

Eğer telefon etme imkanınız bulunuyorsa Aile İçi Şiddet acil yardım hattı olan 0212 656 96 96 numaralı telefonu arayıp oradan yapılacak yönlendirmelerle ücretsiz telefon talebiniz için başvurunuzu yapabiliyorsunuz.

E-posta gönderebiliyorsanız tkdfkampanya@gmail.com mail adresine şiddet ihbarınızın ya da şikayet başvuru belgenizi taratıp ücretsiz telefon talebinize dair bir dilekçeyle birlikte gönderebiliyorsunuz.

Whatsapp’tan başvuru yapmak için 0549 4172605 numaralı telefona yine şiddet ihbarınızın ya da şikayet başvuru belgenizin fotoğrafını gönderebiliyorsunuz. Bir de ücretsiz telefon talebinizle ilgili bir dilekçe yazıp bu dilekçenin de fotoğrafını aynı şekilde gönderiyorsunuz.

Bu imkanlara sahip değilseniz posta yolu ile de başvurunuzu yapabiliyorsunuz. Bunun için aynı şekilde şiddet ihbarınızın veya şikayet başvurunuzun bir kopyasını ve ücretsiz telefon talebiniz olduğuna dair dilekçenizi ekliyorsunuz. Ardından Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Küçükesat Akay Cad. 15/2 06660 Çankaya Ankara adresine posta yolu ile gönderiyorsunuz. Adrese gönderim yapmak istiyorsanız kargo ile gönderiyi tercih etmemeniz gerekiyor. Başvurunuzu sadece PTT yolu ile yapmanız isteniyor. Başvurular TKDF tarafından değerlendirildikten sonra ihtiyaç sahibi kadınlara telefonlar kargo aracılığı ile gönderiliyor. Ücretsiz telefonların gönderilmesi bağışta bulunulan telefon sayısı ile sınırlı olarak kalıyor. Ancak kampanyanın herhangi bir bitiş tarihi bulunmuyor.

Bu yazımızda şiddet gören kadınlara teknoloji ile destek verilmesi hakkında bilgiler vermeye çalıştık.

Siz de şiddet gören kadınlara teknoloji ile destek vermek ve proje hakkında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Akıllı Tartı Nedir? Nasıl Çalışır?
Devamını Oku

Akıllı Tartı Nedir? Nasıl Çalışır?

Akıllı teraziler görünüm olarak dijital banyo basküllerinden farklı değildir. Çünkü üzerine çıktığınızda sizi tartar ve ekranda direkt ağırlığınızı…
ceyiz listesi olustururken dikkat edilecekler teknosa
Devamını Oku

Çeyiz Listesi Oluştururken Dikkat Edilecekler

Yeni evlenecek çiftler, düğün günü öncesinde evlerinin ihtiyaçlarını en ince ayrıntısına kadar düşünüp tamamlamaya çalışıyor. Eski zamanlardan günümüze…
Devamını Oku

Telefondan Klima Kumandası Nasıl Yapılır?

Akıllı telefonlar günümüzde vazgeçemediğimiz teknolojik cihazların başında geliyor. Gün içerisinde hemen her işimizi akıllı telefon uygulamaları ile hızlı…