Yoga, basit bir cümleyle tanımı yapılacak bir olgudan daha karmaşık bir yapıda bulunuyor. Amacını açıklamak istediğimizde de, aklımızı, bedenimizi ve ruhumuzu bir araya getiren karmaşık bir mekanizma olduğu için, yoganın tek bir amacı olduğundan bahsedemiyoruz. Yoga, sakin bir beden ve zihne ulaşmak için zihinsel ve fiziksel disiplinleri bir araya getiriyor. Bu da amacının çok yönlü olmasını sağlıyor. Bunların yanı sıra yoga, üzerimizde oluşan stres ve kaygıyı da azaltıyor. Fiziksel hareketleri sayesinde kas oluşumuna ve esnek bir vücuda sahip olmamıza yardımcı oluyor. Bunun gibi birçok yönü kapsadığı için, yogayı tek bir amaca yönelik eylem olarak görmek büyük bir hata yapmamız anlamına geliyor. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde özetle yoga, sistematik bir nefes kontrolü, fiziksel egzersiz, pozitif düşünme, gevşeme ve meditasyon uygulaması olarak tanımlanabiliyor. Zihin, beden ve çevrenin birbiriyle uyumlanmasını sağlıyor. Yoganın pratik uygulamaları karmaşık olsa da, bireyin iyiliği için birçok faydası ve amacı bulunuyor. Yoganın amaçlarını temel olarak gruplandırdığımızda 5 ana amacı vardır diyebiliyoruz. Bu amaçlar fiziksel sağlığın iyileştirilmesi, ruh sağlığının geliştirilmesi, sosyal sağlığın iyileştirilmesi, ruh sağlığının iyileştirilmesi ve kendini gerçekleştirme olarak sayılabiliyor. Bu yazımızda yoganın amacı nedir ne işe yarar gibi sorulara cevaplar vererek bilgi sahibi olacağız.

Fiziksel Sağlığın İyileştirilmesi

Yoga, vücudunuzun bütününde gücü ve esnekliği artırmanın en iyi yolu olarak görülüyor. Fiziksel sağlığın iyileştirilmesi, bireyin rahatlamasını sağlıyor. Yoganın amacı dendiğinde ilk akla gelen rahatlama olsa da, bu rahatlamanın fiziksel faydalardan geldiğini görebiliyoruz.

Esneklik

Bazı yoga pozları, kaslarınızı maksimum noktasına kadar geriyor. Bu pozlar, bireyin stresini azaltırken fiziksel olarak daha yorgun hissetmesine neden oluyor. Ayrıca gerilen kaslar sayesinde esneklik konusunda da geliştirme sağlıyor.

Kuvvet

Bazı yoga stilleri fiziksel gücü artırma konusunda etkili sonuçlar veriyor. Bu stiller, kasların iyileşmesinde, güçlenmesinde ve dayanıklılığının artmasında mükemmel bir şekilde etkili oluyor.

Duruş

İster oturarak ister ayakta olsun çoğu yoga pozu, vücudun core bölgesini geliştirmeye yardımcı oluyor. Her pozu korumak için tüm kaslarınızı kullanmanız gerekiyor. Bu da size zamanla daha iyi bir duruş sağlıyor.

Nefes

Yoga, her zaman nefesinize dikkat etmenizi istiyor. Bu, rahatlamanıza ve nefes tekniklerini geliştirmenize yardımcı oluyor.

Daha İyi Bir Kalp

Yoga, kalp atış hızınızı yavaşlatmayı ve kan basıncınızı düşürmeyi de amaçlıyor. Daha yavaş kalp atış hızı, kalp hastalığı ve yüksek tansiyonu olanlar için oldukça faydalı sonuçlar veriyor. Ayrıca yoga yapmaya başladığınızda bağışıklık sisteminiz de önemli derecede artıyor.

Ruh Sağlığının Gelişimi

Çoğu zaman aklımız ve duygularımızı kontrol altında tutamıyoruz. Günlük yaşantımızda onlara göre hareket ediyor ve bize yol göstermelerine izin veriyoruz. Yoga uygulamaları, sinir sistemimizde dengesizlik yaratacak ve fiziksel işlevimizi bozacak düşünce ve korkuların oluşmasını engelliyor. Bu düşünce ve korkular, daha sonra depresyona dönüşebilecek derin üzüntülere neden olabiliyor. Ciddi yoga uygulamaları ile içsel özgürlük, düşünce netliği, memnuniyet ve sağlıklı miktarda özgüven elde ediyoruz.

yoganin amaclari nedir teknosa

Sosyal Sağlığın İyileştirilmesi

Sosyal sağlık, kendi kendisiyle mutlu olma ve başkalarını da mutlu etme becerisini içeriyor. Aynı zamanda diğer insanlarla gerçek temas ve iletişim kurarak, onlarla olan ilişkileri de besliyor. Daha büyük ölçekte düşündüğümüzde, sorumluluk üstlenme ve toplum için çalışma yeteneği kazandırıyor.

Yoga, sadece kendi sınırlarınız içinde kalmanızı engelleyip, diğer insanlarla olan ilişkilerinizi geliştirerek sosyal sağlığınızı iyileştirmeyi amaçlıyor. Çünkü içimizde benliğimizin ötesinde beslenmeye ihtiyaç duyan birçok duygu bulunuyor. Bunu da ancak sağlıklı bir şekilde sosyalleşerek besleyebiliyoruz.

Yüz Yogası

Yoganın birçok alt çeşidi bulunuyor. Sosyal sağlığımızı iyileştirme konusunda yüz yogası kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlıyor. Yüz yogası, yüzümüz ve boynumuz arasında kalan alanda bulunan 57 adet kası güçlendirmek, şekillendirmek, cilt sağlığını ve canlılığını artırmak için tasarlanıyor. Bu yoga sayesinde yüz kaslarımız harekete geçiyor ve muhtemelen sahip olabileceğimiz en doğal yüz germe işlemlerinden birine sahip oluyoruz.

Yüz yogası, sarkan kaslarla baş etmenin doğal bir yolunu sunuyor. Ayrıca ameliyat, ilaç ya da iğne gibi şeyler olmadığı için en güvenli ve etkin yöntem olarak görülebiliyor.

Ruh Sağlığının İyileştirilmesi

Yoga, şiddetsizlik ilkesini benimsiyor. Bunu sadece fiziksel şiddet olarak düşünmüyoruz. Aynı zamanda düşüncelerimizi, duygularımızı ve sözlerimizi de içeriyor. Meditasyon yaparak, dua ederek ve pozitif düşünerek ruhsal sağlığımızı iyileştirmeyi hedefliyor. Bütün bunlar, yoga yapan kişiye şefkat, karşılıklı sevgi, anlayış ve daha fazla hoşgörü geliştirmeye yetecek kadar iyi bir benlik duygusu veriyor. Sadece sınırlı bir grup birey arasında değil, tüm ırklar, milletler ve dini inançlar için geçerli oluyor.

Kendini Gerçekleştirme

Yoganın, dini sınırları aştığı ve birliğin yolunu açtığı için bir din olarak görülmemesi gerekiyor. İnsanlar, hayat yolculukları söz konusu olduğunda ruhsal rehberlik edecek birilerini bulmak için can atıyor. Yoga uygulayıcıları ise, kendileri için hangisi daha uygunsa, yoganın kendini gerçekleştirmesini ya da ilahi bağlantıyı geliştirmeye yardımcı olmasını kabul ediyor.

Dinine bağlı insanlar için yoga, dua ve meditasyon yolu ile ilahi bağlarını güçlendirmesini sağlıyor. Ayrıca özeleştiriye ihtiyaç duyan insanlar için yoga, dünyaya yürüyen bir varlık olarak yaşam kararlarımızı alacağımız ve gittiğimiz yolu düşünebileceğimiz güvenli bir alan sunuyor. Hangi amaç olursa olsun yoga, duyularımızla ve duygularımızla sürekli olarak bir temas halinde olma ihtiyacını görmemizi sağlıyor. Bu da öz-farkındalığımızı ve daha ferah hissetmemizi sağlıyor.

Yukarıda yoganın amacı nedir ne işe yarar gibi sorulara cevaplar vererek bilgi sahibi olduk.

Siz de sağlıklı bir yaşam için en iyi yoga ekipmanlarını bir arada incelemek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
disler nasil fircalanmali teknosa
Devamını Oku

Dişler Nasıl Fırçalanmalı?

Hem dişlerimizin hem de tüm bedenimizin sağlığını korumak için ağız ve diş sağlığımızı korumamız gerekiyor. Dişlerimizin üzerinde biriken…
asil tendonu kopmasi nasil anlasilir teknosa
Devamını Oku

Aşil Kopması Nasıl Anlaşılır?

Aşil tendonu, insan anatomisindeki en büyük tendon olma özelliğini taşıyor. Bacağın arkasında ve baldırın alt yarısında bulunuyor. Aşil,…
kis isirigi nedir teknosa
Devamını Oku

Soğuk Isırığı Nedir?

Kış geldi, pek çok hastalık da kendini gösterdi. Bu mevsimde özellikle kendimize dikkat etmediğimiz zaman hastalıklara maruz kalabiliyoruz.…