Evlerimizde ısınabilmek için özellikle kış aylarında ciddi bir miktar parayı gözden çıkartıyoruz. Doğalgaz kullanılan modern ısınma sistemleri hem bütçemizi hem de doğayı biraz rahatlatıyor olsa da fazla kullanımda verdiği zararlar ciddi boyutlara ulaşıyor. Bu konuda yapılabilecek en iyi yöntem ısının daha doğru ve daha verimli kullanılması oluyor. Evlerimizde bulunan kombilerin ve radyatörlerin kullanım koşullarında dikkat etmediğimiz bazı küçük hatalar aslında ısı kaybı konusunda önemli sorunlar yaratabiliyor. Bunların kullanımında ve hayatımızda yapacağımız ufak değişiklikler sayesinde ısıyı daha verimli kullanabiliyoruz. Bu sayede hem bütçemize hem de doğaya önemli bir katkıda bulunuyoruz. Bu yazımızda ısıyı daha verimli kullanma yöntemleri neler olduğunu anlatmaya çalışacağız.

Uygun Kombiyi Seçin

Evimizdeki ısının kaynağı olarak çoğunlukla kombileri kullanıyoruz. Isıyı verimli kullanabilmemiz için öncelikle doğru kombi seçimi yaparak işe başlıyoruz. Kombiler çalışma prensiplerine göre klasik ve yoğuşmalı olarak iki temel gruba ayrılıyor.

Yoğuşmalı kombilerin klasik kombilerden önemli bir farkı bulunuyor. Yoğuşmalı kombiler, doğaya geri verilecek olan atık gazın sıcaklığını ısıtma için tekrar kullanabiliyor. Bu kombiler sahip olduğu teknoloji sayesinde atılacak olan gazı tekrar yoğuşturarak sıvı hale getiriyor. Bu dönüşüm sırasında bir ısı açığa çıkıyor ve bunu ısıtma için kullanıyor. Böylece kullanılan doğalgaz miktarını ciddi oranda azaltıyor.

Kombiler yasal yönetmelikler gereği dış ortamda bulunmaları gerekiyor ve ölçüleri belirlenmiş olan dolapların içerisinde yer alıyor. Dış ortamdaki bölümlerine izolasyon yaptırırsak kombinin ısı kaybını da minimum seviyeye indirebiliyoruz.

Evin Özelliklerini Uygun Hale Getirin

Evimizin sahip olduğu özellikler de ısı kayıplarına doğrudan etki eden durumların başında yer alıyor. Kuzey cephede yer alan evler güneşin sağladığı ısıdan çok az yararlanabildiği için diğer yönlere göre ısı kaybını daha çok yaşıyor.

Dairenin cephesinin yanı sıra apartman içerisindeki konumu da ısı kaybı konusunda etkili oluyor. Alt ve üst katta bulunan daireler boş olduğunda tavandan ve yerden ısı kayıpları daha çok yaşanıyor. Bu nedenle daireleri dolu bir apartmanda ara katlarda oturmak bu konuda daha avantajlı oluyor.

Dış cephesi daha büyük olan evlerde de ısı kayıpları çok fazla oluyor. Eğer evinizin çevresinde fazla ev yoksa ya da araları çok genişse dış cephe daha fazla soğuk havaya maruz kalıyor. Bu da evdeki ısının verimsiz kullanılmasına neden oluyor.

Evdeki ısı kayıplarının kritik bölgeleri en çok kapı ve pencereler oluyor. Kapı ve pencerelerin sayısı ne kadar fazlaysa ısı kaybı da o oranda artıyor. Özellikle pencerelerin ısı geçirgenliğini kontrol edip uygun malzemelerle üretilmiş pencerelerle değiştirmek ısı kaybını minimuma indirme konusunda etkili sonuçlar veriyor.

Evdeki radyatörlerin yerleştirildiği yerler ve uzunlukları, evin ısı ihtiyacını karşılayıp karşılamaması konusunda en önemli faktörler arasında bulunuyor. Evin ısı ihtiyacı karşılanıp belli bir sıcaklık seviyesine geldiğinde, ısıyı korumak için aldığımız önlemler daha etkili oluyor. Bu nedenle doğru radyatör seçimi de burada önemli oluyor.

Kombiyi Tamamen Kapatmayın

Kombiyi belli aralıklarla kısa süreli çalıştırdığımızda daha fazla enerji harcamasına ve kombinin ömrünün kısalmasına neden oluyoruz. Aynı zamanda evdeki ısının kaybolması nedeniyle kombinin daha fazla çalışmasını gerektiriyor. Bunun yerine kombiyi düşük ayar seviyesinde sürekli olarak çalıştırmak daha az yakıt tüketimini sağlıyor.

Aynı durum geceleri için de geçerli oluyor. Gece kombiyi kapatıp sabah tekrar açtığınızda evin sıcaklığını belli bir seviyeye getirmek için kombi daha fazla enerji harcamak zorunda kalıyor. Düşük ayarda sürekli çalışma bu tarz sorunların önüne geçebiliyor.

Radyatörlerin Isı Kaybını Önleyin

Duvarlarda bulunan radyatörlerin hatalı kullanımlarında çok fazla ısı kaybı yaşanabiliyor. Evdeki ısıyı verimli kullanabilmemiz için öncelikle her türlü ısı kaybını minimuma indirmemiz gerekiyor.

Bunun için öncelikle radyatörlerin üstlerini ve önlerini herhangi bir şeyler kapatmıyoruz. Önünde kanepe ya da koltuk varsa evin dekorasyonunda hemen bir değişiklik yapıp açıyoruz. Böylece ısı evin içine daha kolay yayılabiliyor ve ısı dengesi daha çabuk kuruluyor. Radyatörlerin üzerini en çok perdeler kapatabiliyor. Üst bölgeden verdiği ısıyı da kullanabilmek için bunu engellememiz gerekiyor.

Radyatörlerin arkasına koyacağımız alüminyum folyo ile kaplı levhalar, arkasına verdiği ısının da evin içine gelmesinde oldukça etkili oluyor. Böylece duvara verilen ısıyı evin içinde kullanmış oluyoruz.

Dış Cephe Yalıtımı Yaptırın

Evlerdeki ısı kayıplarının en büyük bölümü binanın dış cephesinden kaynaklanıyor. Evimizin içinde her türlü önlemi alsak da binadan kaynaklı ısı kayıpları yaşanıyorsa yine ısıyı verimli kullanamamış oluyoruz.

Binamızın ısı yalıtımı bulunmuyorsa dış cephe mantolama ile tamamen yalıtımın sağlanması gerekiyor. Bu sayede ısının evin her noktasına homojen bir şekilde yayılmasını sağlıyoruz. Evdeki konforu artırırken sağlık bir yapıya kavuşuyoruz.

Dış cephe mantolamada hava sızdırmayan bariyerler kullanıldığı için duvarlardan ısı kaybımız minimum seviyeye ulaşıyor ve evin içindeki ısıyı daha verimli kullanmış oluyoruz.

Güneş Isısından Maksimum Düzeyde Yararlanın

Doğal enerji kaynağı olan güneşten en üst seviyede faydalanmamız gerekiyor. Güneşli günlerde tüm perdeleri açarak gün içerisinde evimizin sıcaklığını yükseltebiliyoruz. Güneşin vücudumuza sağladığı faydalar diğer ısı kaynaklarından daha fazla olduğu için bizim için daha avantajlı bir ortam oluşmuş oluyor. Ayrıca evimizi her gün havalandırmamız gerekiyor. Havalandırma için güneşin en tepede olduğu saatleri tercih ediyoruz. Böylece evdeki ısı kaybını da minimuma indirmiş oluyoruz. Havalandırma için evdeki tüm pencereleri birlikte açıp tüm evin kısa sürede havalanmasını sağladığımızda daha az ısı kaybediyoruz.

Bu yazımızda ısıyı daha verimli kullanma yöntemleri neler olduğunu anlatmaya çalıştık.

Siz de yaşamı kolaylaştıran en iyi teknolojik ürünleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
evinizi akilli eve donusturme teknosa
Devamını Oku

Evinizi Akıllı Eve Dönüştürme

Eskiden bilim kurgu filmlerinde görülen akıllı evler, gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde gayet ulaşılabilir şeyler oluyor. Son dönemde üretilen…
Tablet-ile-Odevinizi-Nasil-Yapabilirsiniz-teknosa
Devamını Oku

Tabletten Ödev Yapma

Mobil cihazlar hayatımıza kısa bir süre öncesinde girmiş olsa da, son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler çok hızlı bir…
televizyon acilmiyor teknosa
Devamını Oku

Televizyon Açılmıyor Neden?

Akşamları evimizde ailece vakit geçirirken ya da kendi başımıza oyun oynarken, en çok ihtiyaç duyduğumuz cihazlardan biri televizyon…