Narın sağlık açısından oldukça faydalı olduğu kabul edilir. Besin açısından zengindir ve vücudun besin ihtiyaçlarını karşılar. Sadece kan miktarını arttırmakla kalmaz, aynı zamanda daha birçok fayda sağlar. Nar, bağışıklığı artırmaya yardımcı olan pek çok vitamini büyük miktarda içerir. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan kaynağı olarak kabul edilir ve kilo vermeye yardımcı olur. İşte mucizevi meyve narın faydaları:

Narın Faydaları

Kırmızı renkli bu zengin meyvenin en sağlıklı meyvelerden biri olduğu bilinir. Narın anti oksidan, anti viral ve anti tümör özellikleri bulunur. Özellikle A vitamini, C vitamini ve E vitamini ile folik asit gibi vitaminlerle dolu olduğu ve iyi bir vitamin kaynağı olduğu söylenir. Tüm güçlü faydaları sağlayan punicalagin ve punisik asit olmak üzere iki bileşik içerir. Narda bulunan antioksidanların yeşil çaydan neredeyse üç kat daha fazla olduğunu öğrenince şaşıracaksınız. Her gün nar yemek veya nar suyunu içmek, bağışıklığınız için mükemmel bir yardımcı olabilir. Tip-2 diyabetle savaşın, kan basıncını kontrol altında tutun, sindirimi kolaylaştırın ve cildinizin parlamasını sağlayın. Bir porsiyon nar 64 kalori içerir. Yüksek oranda karbonhidrat ve doğal şeker içerir. Bu meyvenin bir porsiyonu 14 gram karbonhidrat ve 11 gram şeker içerir. Ayrıca 3 gram lif ve 1 gram protein içerir.

1- İltihabı Önler ve Stresi Azaltır

Nar, vücuttaki iltihabı ve tahrişi azaltmaya yardımcı olan iltihap önleyici özelliğe sahiptir. Aynı zamanda vücut stresini azaltır ve hasarı önler. Nar, vücudun içsel oksidatif stresini azaltmanın yanı sıra, kişisel ve profesyonel yaşamınızda yaşadığınız psikolojik stresi de azaltır. Yapılan bir araştırmaya göre, nar suyu içen kişilerde, stresli durumlarda artan bir stres hormonu olan kortizol seviyeleri daha düşüktür.

2- Sindirim Sistemini İyileştirir

Düzenli olarak nar tüketmek bağırsak tahrişinden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca sindirim sistemini güçlendirerek midede yanma hissinden kurtulmaya yardımcı olur. Ayrıca mide ülserlerini ve iltihabını iyileştirmeye de yardımcı olur. Hepimiz lifin sindirime iyi geldiğini biliyoruz. Ancak abur cubur yemeye meyilli olduğumuzdan ve yaşam tarzımız nedeniyle sebze ve meyvelerdeki lifin iyiliğini kaçırıyoruz. Günlük diyetinize nar eklemek, lifi günlük rutininize dahil etmenin en iyi yollarından biri olabilir. Bir adet nar, günlük önerilen lif alımının yüzde 45’ini içeriyor.

3- Antioksidan Özelliği Bulunur

Antioksidan özelliği vardır. Nar polifenoller nedeniyle kırmızıdır. Vücut iltihaplanmasını azaltan ve aynı zamanda hücreleri hasardan koruyan çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. İki tür kan pıhtısı bulunur. Birincisi bir kesik veya yaralanma sırasında iyileşmeyi hızlandıran iyi pıhtı, ikincisi ise kalpte, atardamarlarda veya vücudun herhangi bir yerinde herhangi bir iç pıhtı olarak bilinir. Bu tür pıhtılar iyi değildir ve ölümcül olabilir. Nar taneleri kan trombositlerinizin pıhtılaşmasını engeller.

4- Bağışıklığı Güçlendirir

Nar suyu vücudun bağışıklığının artmasına yardımcı olur. Bol miktarda C vitamini içerir. Bu da bizi soğuk algınlığı, öksürük, ateş gibi kış hastalıklarından korur. Bağışıklığı güçlendirir. Anti inflamatuar bileşikler açısından zengin olan nar, romatoid artrit ve osteoartrit gibi bağışıklıkla ilgili rahatsızlıklardan mustarip olanlar için son derece sağlıklı bir meyve olarak öne çıkar. Ayrıca, antikor üretimini artıran ve bağışıklığın gelişmesine yardımcı olan C vitamini açısından da zengindir. Böylece nar, bağışıklık sisteminizi korumanıza aynı zamanda yaygın hastalıkları ve enfeksiyonları vücudunuzdan uzak tutmanıza yardımcı olabilir.

bir kis mucizesi nar faydalari teknosa

5- Kalp ve Damar Sağlığı için Faydalıdır

Nar tüketmenin kalp için de oldukça faydalı olduğu kabul edilir. Nar suyu tüketimi kan dolaşımını artırarak kan damarlarının kalınlaşmasını ve sertleşmesini engeller. Ayrıca kolesterol oluşum hızını yavaşlatır. Artan yaş ve yaşadığımız yaşam tarzıyla birlikte, atardamarlarımızın duvarları kolesterol nedeniyle sertleşir ve bazen tıkanmalara neden olur. Narın antioksidan özelliği kötü kolesterolün oksitlenmesini engeller. Bu nedenle nar yemek fazla yağları giderir ve damar duvarlarının sertleşmesini engeller.

6- Kemikleri ve Atletik Performansı Güçlendirir

Yıllar boyunca yapılan çeşitli araştırmalar, düzenli olarak nar yemenin kemik sağlığınız için mükemmel olabileceğini kanıtlıyor. Çalışmalar ayrıca meyvenin kemik kaybını önleyici bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor. Meyvede bulunan yüksek flavonoller, kıkırdak hasarı ve osteoartrit gibi sorunlara neden olabilecek herhangi bir iltihaplanma ile aktif olarak savaşmaya yardımcı oluyor. Romatoid artrit, osteoporoz ve diğer eklem problemleri gibi sorunları azaltma üzerindeki etkisini incelemek için giderek artan araştırmalar yapılıyor. Aslında nar suyunda bulunan antioksidan içeriği atletik performansa da fayda sağlıyor. Koşucular, potansiyel olarak performansı, aerobik aktiviteyi artırabileceği ve dayanıklılığı artırabileceğinden meyveyi tüketmeleri için aktif olarak teşvik ediliyor.

7- Tansiyonu Düşürür

Tansiyonu yüksek olan hastalar için çok faydalı kabul edilir. Düzenli nar tüketimi tansiyonu kontrol altında tutar. Ayrıca beyni felç riskinden korur. Nar, kanımızdaki oksijen seviyesini pompalamaya yardımcı olur. Narda bulunan antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşır, kolesterolü düşürür ve kanın pıhtılaşmasını önler. Tüm bunlar sonunda kanın serbestçe akmasına ve böylece vücudunuzdaki oksijen seviyesinin artmasına yardımcı olur.

8- Hafızayı Güçlendirir

Günümüzün yoğun yaşamında çoğu kişi genellikle zayıf bir hafızaya sahip olduğundan şikâyet eder. Nar, hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Öğrenme belleğinizi geliştirmenizi sağlar. Yapılan araştırmalarda hafıza sorunu yaşayanların sözel ve görsel hafızalarında çok fazla gelişme sağladığı görülüyor.

9- Erken Yaşlanmayı Engeller

Nar, antioksidanlar açısından zengindir ve bu nedenle vücudumuzu erken yaşlanmadan sorumlu olan serbest radikallerden korur. Serbest radikaller ise güneşe maruz kalma ve çevredeki zararlı toksinler nedeniyle oluşur.

10- Prostat Kanseriyle Savaşır

Yapılan bazı araştırmalar, nar suyunun prostat kanseriyle savaşma yeteneğine sahip olduğunu iddia ediyor. Yapılan bir araştırma ise nar suyunun büyümeyi yavaşlattığını ve hatta kültürlenmiş kanser hücrelerini öldürdüğünü gösteriyor.

11- Plak Oluşumunu Önler

Ağız sağlığını iyileştirmek için birçok kişi gargara kullanıyor. Ancak nar suyunun alkol içeren gargaralardan daha iyi bir seçenek olması şaşırtıcı görünüyor. Nardaki bazı bileşikler, güçlü plak önleyici etkiler sergiliyor. Yapılan bir çalışma, narın hidroalkolik ekstraktının mikroorganizmaların birikmesi nedeniyle diş plağı oluşumunu neredeyse yüzde 84 oranında etkili bir şekilde azalttığını gösteriyor.

Nar Tüketmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Nar çoğunlukla güvenlidir ve meyve olarak tüketildiğinde ya da meyve suyu olarak alındığında herhangi bir yan etkiye yol açmaz. Ancak nar özleri bazı durumlarda hassasiyete yol açabilir. Hassasiyet belirtileri kaşıntı, şişme, burun akıntısı ve nefes almada zorluk olarak ortaya çıkar. Herhangi bir biçimde nar tüketmeden önce insanların dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunur.

Hamilelik ve Emzirme: Nar suyu hamilelik ve emzirme döneminde güvenle tüketilebilir ancak nar özü kullanmanın güvenliği konusunda yeterli güvenilir bilgi yoktur.

Düşük Tansiyon: Tansiyonu düşük olan kişiler için nar suyu içmek tansiyonun çok daha fazla düşmesi riskini artırabilir.

Bitkilere Karşı Alerjiler: Bitki alerjisi olan kişilerin nara alerjik reaksiyon gösterme olasılığı daha yüksek olur.

Ameliyat: Ameliyattan en az 2 hafta önce nar almayı bırakın, çünkü bu kırmızı meyve kan basıncı kontrolünü etkileyebilir.

Siz de yeni teknolojileri yakından takip eden biri iseniz tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
sonbaharda spor tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Sonbaharda Spor Tavsiyeleri

Spor, sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz bir aktivite. Günlük yaşamın bir parçası haline getirildiğinde spor, fiziksel, psikolojik ve…
yoganin amaci nedir teknosa
Devamını Oku

Yoganın Amacı Nedir?

Yoga, basit bir cümleyle tanımı yapılacak bir olgudan daha karmaşık bir yapıda bulunuyor. Amacını açıklamak istediğimizde de, aklımızı,…
mikrodalga firin zararli mi-teknosa
Devamını Oku

Mikrodalga Fırın Zararlı Mı?

Evdeki ihtiyaçlarımız her gün değişiyor. Hayatımıza giren cihazlar bizlere daha pratik bir yaşam sunuyor. Mikrodalga fırınlar da bu…