Hemen her işlemimizi yapabildiğimiz akıllı telefonlarımızı hiçbir zaman yanımızdan ayırmıyoruz. İnternet ve mobil uygulamalarla tüm günlük işlerimizi yapabildiğimiz gibi, kamerasını da fotoğraf makinesi olarak kullanabiliyoruz. Gün içerisinde hem anılarımızı biriktirirken hem de harika fotoğraflar yakalayabiliyoruz. Çok fazla kullanılan özelliği olduğu için son yıllarda piyasaya sürülen akıllı telefonların kameraları da gittikçe gelişmeye devam ediyor. Bu geliştirme konusunda birçok akıllı telefon markası birbiriyle yarış haline giriyor ve ortaya profesyonel kameralara yakın kalitede çekim yapabilen telefonlar çıkıyor. Bunun bir sonucu olarak da artık telefon fotoğrafçılığı olarak bilinen kavram doğuyor. Artık bazı fotoğrafçılar sadece telefonlarıyla fotoğraf çekerek eserlerini üretmeye devam ediyor.

Normal fotoğraf makinesinin yerine telefonunuzu kullanmak istiyorsanız ve aynı kalitede fotoğraflar çekmek istiyorsanız bazı ekipmanlara da ihtiyacınız oluyor. Bu ekipmanlar sayesinde çok daha iyi sonuçlar elde edebiliyor ve fotoğraf çekme deneyiminizi üst seviyere çıkarabiliyorsunuz. Ayrıca ekipman kullandığınızda eski bir telefonla bile mükemmel fotoğraflar üretebiliyorsunuz.

Telefon Fotoğrafçılığı İçin Hangi Aksesuarlara Gerçekten İhtiyacınız Var?

Tüm eşyalarda olduğu gibi, en iyi telefon fotoğrafçılığı ekipmanlarını seçerken kendi ihtiyacınıza göre kararlar veriyorsunuz. Genelde geceleri ya da düşük ışıklı ortamlarda uzun pozlamalı fotoğraflar çekmeyi seviyorsanız, telefonunuz için uygun bir tripoda ihtiyacınız oluyor. Bu tarz ortamlarda portre ya da nesne çekimi yapmak istiyorsanız bir LED ışık paneli de güzel fotoğraflar için size oldukça yardımcı oluyor.

Akıllı telefonların lenslerini tıpkı kompakt fotoğraf makinelerinde olduğu gibi değiştiremiyorsunuz. Ancak iyi fotoğraflar çekebilmek için lens çeşitliliğine de ihtiyaç duyabiliyorsunuz. Böyle durumlarda akıllı telefonunuzun yetersiz kalmaması için harici lensler kullanabiliyorsunuz. Ayrıca eğer telefonunuzla videolar da çekmek istiyorsanız hareketli çekimlerde çok fazla sarsıntı yaşamamak için bir gimbıl almak gerekebiliyor.

Bazı ekipmanlar da telefonla fotoğraf çekme deneyiminizi oldukça etkiliyor. Örneğin tozlu yerlerde çekim yapacağınız zaman yanınızda bir mikrofiber bez bulundurmanız telefon kameranızın ömrünü uzatan bir fayda sağlıyor. Ayrıca telefonunuzla selfie çekmeyi seviyorsanız ve farklı açılardan daha profesyonel görüntüler elde etmek istiyorsanız uzaktan deklanşöre basabileceğiz bir tetikleyici almanız daha iyi sonuç veriyor. Bunların yanı sıra telefonunuzla sürekli fotoğraf ve video çekmek pil ömrünü olumsuz olarak etkiliyor. Pilin daha kısa sürede bitmesine neden oluyor. Bunu önlemek için yanınızda her zaman bir powerbank olması ayrı bir güven veriyor.

Telefon fotoğrafçılığı için gerekli ekipman listesi dendiği zaman bu listeyi kendi ihtiyaçlarınıza göre uzatıp kısaltabiliyorsunuz. Ancak hangi ekipmana neden ihtiyacınız olduğunu bilmeniz sizi hem boş yere yapacağınız harcamalardan kurtarıyor hem de fotoğraflarınızın daha iyi görünmesini sağlıyor.

Tripod

Tripod, her fotoğrafçının bu işe başlarken aldığı ekipmanların ilk sırasında yer alıyor. Fotoğraf makinesi aldıktan sonra genellikle ilk önce bir tripod alınıyor. Telefon fotoğrafçılığında da ihtiyaç listenizin ilk sırasında yer alan ekipman olması gerekiyor. Çünkü hem maliyet anlamında ciddi bir yük yaratmıyor hem de fotoğraf çekimlerinde çok fazla avantaj sağlıyor.

Akıllı telefon fotoğrafçılığı genellikle hareketli olmayı gerektiriyor. Bu nedenle tercih edeceğiniz tripod mutlaka küçük ve kolay taşınabilir modeller arasından oluyor. Ayrıca telefon fotoğrafçılığının diğer özellikleri arasında hız yer alıyor. Gördüğünüz güzel kareleri hızlı bir şekilde çekebilmenizi sağlıyor. Bu nedenle her çekimde tripod kullanmıyorsunuz.

Fotoğraf makineleri düşük ışıklı ortamlarda net görüntü alamıyor. Çünkü lens içerisine yeterli ışık girmediğinde görüntüler karanlık ve belirsiz olarak çıkıyor. Böyle durumlarda uzun pozlama ayarında çekim yapıyorsunuz. Böylece lens içerisine daha fazla ışık giriyor ve fotoğrafı aydınlatıyor. Ancak bu pozlama süresince kameranın hiçbir şekilde hareket etmemesi gerekiyor. Bu nedenle gece çekimleri ya da az ışıklı kapalı ortamlarda çekim yaparken tripod ile telefonunuzu sabitliyorsunuz. Böylece daha net görüntüler ortaya çıkartıyorsunuz.

Tripod sadece gece çekimlerinde kullanılmıyor. Telefonlar, fotoğraf makinelerine göre küçük ve hafif oldukları için sabit tutma konusunda her zaman başarılı olamayabiliyoruz. Telefonun deklanşörüne basarken titremeler olabiliyor ve kamerayı sabit tutamıyoruz. Bu da bulanık fotoğraflar çekmemize neden oluyor. Eğer telefon fotoğrafçılığında bu sorunu çok sık yaşıyorsanız, sadece küçük bir tripod ile bu sorundan tamamen kurtuluyorsunuz.

telefon fotografciligi icin sahip olmaniz gereken ekipmanlar teknosa

Mikrofiber Temizlik Bezi

Fotoğraf makinelerinin kusursuz çalışmasındaki en önemli etkenlerin başında temizlik geliyor. Lens camının temiz olması daha net ve doğru fotoğraflar çekmemizi sağlıyor. Telefon fotoğrafçılığında da durum değişmiyor. Telefon kamerasının her zaman temiz olması gerekiyor. Telefonumuzu sadece fotoğraf çekiminde kullanmadığımız ve genellikle kamerasının bir koruma kapağı olmadığı için daha kolay kirleniyor. Elimizle tutarken ya da cebimize sokup çıkartırken kısa sürede yağlanıyor ve kir tutuyor. Bu durum bulanık ve lekeli fotoğraflar çekmemize neden oluyor. Bu nedenle telefon fotoğrafçılığı yapmak istiyorsak her zaman mikrofiber bezimizi yanımızda bulunduruyoruz. Bunun yerine büyük çoğunluğumuz normal bez ya da üzerimizdeki kıyafetin bir parçasıyla siliyoruz. O anda temizlendiğini düşünüyor olsak da, uzun vadede lense zarar veriyoruz aslında. Kumaşların yapısı daha farklı olduğu için lensi çizebiliyor. Böyle bir durumda da telefonun kamerasını tamamen kullanılamaz hale getirmiş oluyoruz.

Tetikleyici

Akıllı telefonların arka kameraları daha çok ana kamera olarak geçiyor ve ön kameradan daha kaliteli fotoğraflar çekiyor. Kaliteli selfi çekmek istediğimizde daha çok arka kamerayı kullanmak istiyoruz. Ancak ekranı göremediğimiz ve ekranın ön yüzünde bulunan deklanşöre kolay ulaşamadığımız için pek başarılı sonuçlar elde edemiyoruz. Buna çözüm olarak fotoğraf zamanlayıcı kullanıyoruz. Ancak onda da ayarladığımız sürede yerimize geçip poz vermek için acele etmek zorunda kalıyoruz.

Bu tarz sorunlar yaşamamak için deklanşörü uzaktan kontrol edebileceğiniz bir tetikleyici mekanizma alabiliyorsunuz. Tetikleyiciler Bluetooth ile çalışıyor. Telefonunuzla bağlantıyı kurduktan sonra telefonu çekim yapacağınız yere yerleştiriyorsunuz. Daha sonra kadrajı ayarladığınız yere geçip istediğiniz pozu ayarlayıp hazır olduktan sonra deklanşöre basıyorsunuz. Böylece hem daha uzak mesafeden selfie çekmiş oluyorsunuz hem de fotoğraf kalitenizi artırıyorsunuz.

Tetikleyicinin sağladığı bir diğer fayda da tripod ile çekim yapmanız gereken durumlarda ortaya çıkıyor. Özellikle uzun pozlama gerektiren çekimlerde telefonun deklanşörüne dokunduğunuz anda ne kadar dikkat etseniz de, küçük bir sarsıntı yaşanıyor. Normal pozlamalarda bu sarsıntı fark edilmeyecek kadar küçük oluyor. Ancak uzun pozlamada fotoğrafınızın bulanık çıkmasına neden oluyor. Tripod üzerine telefonunuzu yerleştirip kadrajınızı ayarladıktan sonra tetikleyici ile deklanşöre bastığınızda telefonla bir temasınız olmuyor. Bu da fotoğrafınızın net çıkmasını sağlıyor.

Tetikleyici mekanizmaların maliyeti az, kendisi de boyut olarak küçük olduğu için tüm telefon fotoğrafçılarının sahip olması gereken ekipmanlar arasında yer alıyor. Cebinizde ya da çantanızda yer kaplamadan taşıyabiliyor ve ihtiyacınız olduğu anda hemen çıkartıp kullanabiliyorsunuz. Şarjı da çok uzun süre gittiği için kullanırken herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz.

Akıllı Telefon Lensleri

Akıllı telefonların kameralarında bulunan lens genellikle sınırlı özelliklere sahip oluyor. Aynı durumu fotoğraf makinelerinin kit lenslerinde de yaşıyoruz. Geliştilen ekipmanlar sayesinde tıpkı profesyonel fotoğraf makinelerinde olduğu gibi telefonların lenslerini de değiştirebiliyoruz. Tek farkı, bunun için lensi çıkarıp yenisini takmıyoruz. Mevcut lensin üzerine klipsli lensleri takıyoruz.

Eğer telefon fotoğrafçılığında farklı ve yeni kareler elde etmek, etkileyici görüntüler katmak istiyorsanız ihtiyacınız olan ek lensleri almanız faydalı oluyor. Bu sayede daha yüksek odak uzaklıklarına, daha fazla yakınlaştırma yeteneğine ya da makro çekimler yapabilmenize imkan doğuyor. Yeni model telefonlarda her ne kadar geniş açılı lens eklentisi olsa da, eğer balık gözü çekimler yapmak istiyorsanız buna uygun yine ek lens alabiliyorsunuz.

Birden fazla lensiniz olduğunda akıllı telefonunuz daha çok yönlü hale geliyor. Ek lens kullanmak istiyorsanız bilmeniz gereken önemli bir nokta bulunuyor. O da normal fotoğraf makinelerinde değiştirilebilen lensler kadar büyük bir etki sağlamadığı oluyor.

Taşınabilir LED Panel

Fotoğrafçılık tamamen ışıkla ilgili ve karanlık ortamlarda çekim yaparken mutlaka destek almanız gerekiyor. Çekeceğiniz fotoğrafın tarzı karanlık bile olsa bir ışık yardımıyla çok daha iyi fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Eskiden harici ışık kaynağı kullanmak oldukça zor oluyordu. Işıklar hem büyük hem de aşırı maliyet yaratıyordu. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde bu tarz sorunlarla uğraşmıyoruz. Özellikle LED teknolojisi sayesinde ışık kaynakları artık herkes tarafından ulaşılabilir durumda bulunuyor. Son dönemde üretilen LED ışık kaynakları hem boyut olarak küçük üretiliyor hem de daha uygun bir maliyet çıkartıyor.

Taşınabilir LED ışık kaynakları genellikle şarj edilebilir pil ile çalışıyor. Isınmadığı için uzun süreler kullanılabiliyor. Işık seviyesi ayarlanabilir modeller ile istediğiniz ışık miktarını kendinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Bu sayede çekmek istediğiniz fotoğrafta istediğiniz kompozisyonu oluşturabiliyorsunuz.

Taşınabilir LED’lerin yanında kullanım kolaylığı sağlaması için bir mini tripod da alabiliyorsunuz. Bunun için üretilen bazı mini tripod modellerinde akıllı telefon tutucu alan da yer alıyor. Böylece hem ışık hem de telefon için ayrı tripod taşımanıza gerek kalmıyor. Bunun yanı sıra ışığı daha homojen dağıtması için taşınabilir LED ışıkların farklı modelleri de bulunuyor. Birden fazla ışık kaynağı kullanmak yerine bazı modeller, telefonu ortasına yerleştireceğiniz tarzda tasarlanıyor. Böylece telefonun hem altından hem de üstünden ışık verildiği için keskin gölgelerden de kurtulmuş oluyorsunuz.

Taşınabilir Şarj Cihazı (Powerbank)

Telefon fotoğrafçılığı yapmak istiyorsak gün boyu telefonumuzla fotoğraf ve video çekmek durumunda kalıyoruz. Bu da telefonumuzun pil ömrünü olumsuz olarak etkiliyor ve gün ortasında şarjımızın bitmesine neden olabiliyor. Günün geri kalanında güzel bir fotoğraf karesine denk geldiğimizde ise elimizde şarjı bitmiş kapalı bir telefon kalabiliyor.

Telefon fotoğrafçılığı için telefonumuzun gün boyu açık ve hazır durumda olmasına özen göstermemiz gerekiyor. Çünkü her an neyle karşılaşacağımızı tam olarak bilemiyoruz. Bu tarz durumlara düşmemek için yanımızda powerbank olarak bilinen taşınabilir şarj cihazı taşımamız oldukça faydalı oluyor. Özellikle kapasitesi 10.000 mAh ve üzeri modeller aldığımızda gün içerisinde hiç şarj problemi yaşamıyoruz. Hem insanlarla iletişim halinde kalabiliyor hem de istediğimiz kadar fotoğraf çekebiliyoruz.

Mobil Fotoğraf Yazıcısı

Dijital fotoğrafların eskiye göre tek eksiği fotoğrafları elimizle tutamamamız olarak görünüyor. Normalde dijital ortamda yer alan fotoğrafları, fotoğraf kağıtlarına baskı alabiliyoruz. Böylece fotoğraflarımıza fiziksel olarak da sahip olabiliyoruz. Ancak bu durum telefon fotoğrafçılığının hareketli özelliğine pek uymuyor. Çoğumuz telefonumuzdaki fotoğrafları bilgisayara aktardıktan sonra bu şekilde baskı almıyoruz. Bu konuda üretilen son ürünlerden en pratik ve işe yarar olanları arasında mobil fotoğraf yazıcısı geliyor. Mobil fotoğraf yazıcıları Bluetooth ile telefonunuza bağlanıyor ve istediğiniz fotoğrafları 10 cm x 8 cm boyutlarında çıkarmanızı sağlıyor. İstediğiniz zaman ve istediğiniz yerde kolayca fotoğraf baskısı alabildiğiniz için çok fazla avantajlı yanı bulunuyor. Mobil fotoğraf yazıcılarını kullanabilmek için ona özel film satın almanız gerekiyor. Bu da tek dezavantajı olarak görünüyor.

Siz de profesyonel fotoğraflar çekebileceğiniz en iyi kameralara sahip cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
karekod nasil kullanilir teknosa
Devamını Oku

Kare Kod Nasıl Kullanılır?

Akıllı telefon kullanımı artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası diyebiliyoruz. Akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte mobil teknoloji alanında da…
katlanabilir telefon ozellikleri neler
Devamını Oku

Katlanabilir Telefon Özellikleri Neler?

Teknoloji her yıl muhteşem bir hızla gelişmeye devam ediyor. Daha önce bilim kurgu filmlerinde görebildiğimiz ürünler artık hayatlarımızın…
a kalite yenilenmis telefon nedir teknosa
Devamını Oku

A Kalite Yenilenmiş Telefon Nedir?

Yenilenmiş akıllı telefonlar, daha önce başkasına ait olan cihazlardan oluşuyor. Yenilenmiş telefon, satıcı garantisi ile birlikte geliyor ve…