Topraksız tarım değişen ve gelişen teknolojiyle birlikte gıda üretimine yeni bir soluk getiriyor. 1600’lü yıllarda beri kullanılan bu yöntem, teknolojiyle birlikte çok daha yaygın hale geliyor. Bu sayede çağın ihtiyacına uygun bir üretim modeli çiziyor. Peki topraksız tarım nedir? Ne işe yarar?

Topraksız Tarım Nedir?

Topraksız tarım, bitkilerin besin çözeltileri içerisinde yetiştirildiği bir tarım yöntemidir. Besin çözeltileri; su, oksijen ve besin maddeleri ile zenginleştirilmiş bir ortam yaratır. Bu sayede bitkiler çok daha verimli ortamlarda yetiştirilir. Böylece minimum alandan ekstra verim elde edilir. İçerisinde bol miktarda su bulunan besin çözeltileri, su tasarrufunu da beraberinde getirir. Yetiştirme alanı özenle hazırlanmış ürünler, hastalık ve zararlı canlılara karşı da koruma alanı yaratır. Bu sayede sınırlı tarım alanlarında, bitki yetiştiriciliğinin önü açılır. Topraksız tarım yaparak birçok farklı türde bitki yetiştirilebilir. Bitki yetiştirme koşulları profesyonel ortamlarda kontrol edilir. Bu sayede salatalık, domates, marul ve biber gibi pek çok bitki üretimi yapılabilir.

Topraksız Tarım Ne İşe Yarar?

Topraksız tarım, gıda üretimini çok daha sürdürülebilir kılmayı amaçlar. Özellikle kentsel bölgelerin yoğun olduğu bölgelerde, iyi bir alternatif olarak ortaya çıkar. Topraksız tarımın beraberinde getirdiği pek çok avantaj bulunur. Bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

Su tasarrufu: Su tasarrufu, topraksız tarımda kullanılan su ile geleneksel tarımın ihtiyaç duyduğu su miktarı değişiklik gösterir. Bitki kökleri, su çözeltisi içinde olduğundan suya duyulan ihtiyaç minimum seviyeye düşer. Bu sayede su tasarrufu sağlayarak kaynakların daha etkin bir şekilde kullanılmasını sağlar. 

Alan kullanımı: Toprak alanların her geçen gün daraldığı günümüzde, alanları verimli kullanmak oldukça önemli bir hal alır. Bitkilerin toprağa duyduğu ihtiyacı en aza indiren topraksız tarım yöntemi, dikey tarım sistemlerinin kullanımını artırır. Topraksız dikey tarım yöntemiyle dar bölgelerde bile daha fazla bitki yetiştirilebilir. 

Kimyasal kullanımı: Topraksız tarım sistemleri, kimyasal gübre ve pestisit kullanımı en aza indirilir. Kontrollü ortamlarda yetiştirilen bitkiler, zararlı organizmalardan arındırılmış ortamlarda muhafaza edilir. Bu sayede pestisit kullanımı azalır. Besin çözeltileri içerisinde zengin besin değerleri bulunduğundan kimyasal gübre kullanımını azaltır. 

Bağlılık azaltır: Topraksız tarım özellikle kültür seralarının korunaklı alanlarında yapılır. Bu sayede bitki yetiştirmek için uygun bir arazi aramaya gerek kalmaz. Topraksız tarım sisteminin kurulduğu her yerde yapılabilen uygulama, mevsime bağlılığı azaltır. Bu sayede yılın belirli bölümleri değil her zaman bitki üretimi yapılabilir.

Kimler Topraksız Tarım Yapabilir? 

Topraksız tarım yapmak isteyen ve koşullarını sağlayan herkes yapabilir. Sadece profesyonel ve mesleki olarak değil hobi olarak da topraksız tarım uygulanabilir. Evde topraksız tarım yapmak isteyenler için minimal ve özel sistemler bulunur. Ev tipi topraksız tarım ürünleri, bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayan özel sistemlerden oluşur. Işıklandırmalar, sensörler ve solüsyonlar sayesinde evde doğal ve sağlıklı bitkiler yetiştirmek mümkündür.

Topraksız Tarım Çeşitleri Nelerdir?

Topraksız tarım yöntemleri, geleneksel tarımın aksine kontrol edilebilen uygulamaların bir araya gelmesiyle yapılır. Yöntemler uygulanırken birkaç alternatif tercih edilebilir. Bu alternatifleri sizler için derledik:

Hidroponik Sistemler: Hidroponik sistemlerde, özel bir solüsyon kullanılır. Kum, perlit, vermikülit, kil taneleri ve kokos lifi gibi maddelerin bulunduğu ortamlarda özel yetiştirme alanları hazırlanır. Bu sayede köklerin desteklenmesi ve beslenmesi sağlanır. 

  • Yetiştirme ortamı seçtikten sonra besin solüsyonu hazırlanır. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin değerleri, bitki köklerine uygulanır. 
  • Bitki yetiştirme aşamasına geçildiğinde bitkiler kontrollü bir şekilde oluşturulan yetiştirme ortamına dikilir. Bitki köklerinin solüsyondan beslenmesi ve büyümesi sağlanır. 
  • Hidroponik sistemlerle topraksız tarım yapılırken köklere oksijen ile hava taşımacılığı yapılır. Bu sayede bitkilerin kolayca hava almasını ve sağlıklı bir şekilde yönetilmesini sağlar. 

Aeroponik sistem: Aeroponik sistemli topraksız tarım uygulamalarında, bitki kökleri havada tutulur. Bu sayede düzenli aralıklarda su ve besin solüsyonu püskürtülür. 

  • Bitki tohumları ve fideler, özel aeroponik sistemlere yerleştirilir
  • Yerleştirilen fideler için uygun miktarda su ve besin solüsyonları hazırlanır. Hazırlanan solüsyonlar düzenli bir şekilde püskürtülerek uygulanır. 
  • Köklere belirli aralıklarda oksijen sağlayarak hava taşıyıcılarla daha verimli bitki tohumları elde edilir. 

Kapalı Sera sistemleri: Kapalı sera sistemlerinde ultra korunaklı ve kontrollü ortamlar sağlanır. Kapalı sera sistemlerinde bitkilerin ihtiyacına uygun iklim şartları, nem oranı ve ışık düzeyi gibi etkenler göz önünde tutulur. Bitkinin ihtiyaç duyduğu tüm sistemler, kapalı bir sera içerisinde organize edilir. Bu sayede bitkiler yılın her döneminde yetişir.

Dijital Tarım: Dijital tarım yöntemleriyle yapılan topraksız tarım uygulamalarında teknolojiden yararlanılır. Bitki büyümesi için gerekli tüm koşullar optimize edilir. Optimizasyon sırasında veri analitikleri, sensörler ve yapay zeka gibi yenilikçi teknolojiler kullanılır. Bitkilerin pH değerleri kontrol altında tutularak ekstra verimli bir ortam oluşturulur. 

Topraksız Tarım Nerede Yapılır? 

Topraksız tarım için topraksız tarım sistemlerinin kurulabileceği tüm ortamlar uygundur. Bahçede, kapalı ve açık seralarda, balkonda topraksız tarım yapılabilir. Balkonda topraksız tarım yapılırken önemli olan bitki için gerekli olan ortamı sağlayabilmektedir. Her an her yerde bitki yetiştiriciliği yapmak isteyenler için akıllı bahçe kiti oldukça idealdir! Akıllı bahçe kiti içerisinde 365 gün bitki yetiştirmeyi mümkün kılan özel sistemler bulunur. Hidropolitik sistemlerle donatılan akıllı bahçeler, bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini bir arada sunar. Siz de akıllı bahçe ve topraksız tarım ürünlerine ulaşabilir, dilediğiniz yerde sağlıklı bitkiler yetiştirebilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
kahve cesitleri kalorileri teknosa
Devamını Oku

Kahve Çeşitleri ve Kalorileri

Aldığı kaloriye ve kilosuna dikkat etmek isteyen herkesin en çok merak ettiği konuların başında kahvenin kalori değeri geliyor.…
buhar makinesi ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Buhar Makinesi Ne İşe Yarar?

Hepimiz evimizde ya da iş yerimizde sağlıklı bir ortamda yaşamak için çalışıyoruz. Yaşam alanlarımızı sağlıklı bir ortama çevirmek…