Yenilenmiş bir telefon satın almak mı iyi bir fikir yoksa ikinci el bir cep telefonu mu almayı düşünüyorsunuz? Yenilenmiş ve ikinci el cep telefonları arasındaki farklar neler? İşte pratik ipuçları…

Yeni – Kullanılmış – Yenilenmiş Telefon Nedir?

Muhtemelen “yeni” ve “kullanılmış” kelimelerinin ne anlama geldiğine dair fikriniz var ancak yenilenmiş biraz daha aldatıcı olabilir. Yenilenmiş, satın aldığınız yere bağlı olarak farklı anlamlara gelebilir. Bu nedenle, zor kazandığınız parayı harcamadan önce gerekli özeni göstermeniz önemli oluyor. Genel olarak, bu üç kategoride alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor.

1- Yeni Cihazlar Doğrudan Fabrikadan Gelir

Raftan kapalı kutulu bir telefon satın aldığınızda, bu yeni bir cihaz oluyor. Fabrikadan doğrudan mağazaya geliyor. Üreticinin tam garantisiyle (genellikle bir yıl) ve birlikte verilen tüm aksesuarlarla birlikte sunuluyor. Yeni cihazlar ara sıra ılımlı indirimlerle satışa çıkabiliyor ve genellikle fiyatları zamanla düşüyor. Ancak yine de kullanılmış ve yenilenmiş cihazlardan daha yüksek bir fiyatla satılıyor.

2- Kullanılmış Cihazlar Doğrudan Bir Önceki Kullanıcıdan Gelir

Kullanılmış bir telefon veya dizüstü bilgisayar satın alırsanız bu, muhtemelen cihazı kullanmış ve hayatına devam etmiş bir kişiden geliyor. Ancak önceki kullanıcılar cihazı bir aracı site aracılığıyla da satabiliyor. Hafif çizikler veya ağır kozmetik hasarın yanı sıra pilin bozulması ve diğer aşınmalar olabiliyor. Bir satıcı tamamen dürüst değilse, kullanılabilirliği etkileyen zararlar bile verebiliyor. Kullanılmış bir ürün satın almak, teknolojik ürün almanın en ucuz yolu olma eğiliminde oluyor. Ancak genellikle bir garanti veya iade politikası ile gelmedikleri için aynı zamanda en riskli yol haline geliyor.

3- Yenilenmiş Cihazlar Temizlik, Onarım ve Bakım İçerir

Yenilenmiş ürünler, kullanılmış ve yeni arasında bir yerde bulunur. Satıştan kısa bir süre sonra iade edilen ürünler olabilir veya yeniden satılmadan önce bakımdan geçen kullanılmış öğeler olabilir. Üretici veya satıcı pili veya diğer bileşenleri değiştirmiş, cihazı temizlemiş ve bazı durumlarda ürünle birlikte yeni bir garanti vermiş olabilir. Yine de bu, satıcıdan satıcıya değişebilir. Bazı yenilenmiş cihazlar yenilerinden neredeyse ayırt edilemezken, bazı yenilenmiş cihazlar kullanılmış ürünlere daha benzer olabilir. Bu, alacağınız indirimin de değişebileceği anlamına gelir. Ancak daha fazla değilse bile en az yüzde 15 tasarruf edeceğinizden emin olabilirsiniz.

yenilenmis ikinci el telefon farklar teknosa

4- Üretici Tarafından Yenilenmiş ve Satıcı Tarafından Yenilenmiş

Her satıcının “yenilenmiş” bir cihazı neyin oluşturduğu konusunda farklı standartları bulunur. Üreticinin kendisi tarafından yenilenen cihazlar (örneğin Apple, Samsung veya Dell) sıkı gereksinimlere sahip olma eğiliminde olur ve aygıtlarla birlikte üretici garantileri sunar. Örneğin Apple, mağazalarından yenilenmiş ürünlerin yeni ürünlerle aynı standartları karşıladığını, orantılı olarak yüzde 15’e varan mütevazı bir indirimle garanti eder. Samsung benzer şekilde, yenilenmiş cihazların tamamen yeni aksesuarlarla birlikte bir kutuya konulmadan önce Samsung mühendisleri tarafından incelenip onarılmasını sağlar. Dell gibi diğer üreticiler, outlet mağazalarında farklı cihaz katmanları sunabilir. Bazıları mağazaya iade edilen kullanılmamış cihazlar olabilirken bazılarında kozmetik kusurlar olabilir. Ancak yeni gibi çalışması garanti edilir. Bu şekilde, yüzeysel fedakarlıklar karşılığında biraz daha tasarruf etmek isteyip istemediğinizi seçebilirsiniz. Üretici tarafından yenilenmiş cihazlar, genellikle yeni cihazlarla aynı yıl süreye sahip garantiyle kullanıcılara sunulur. Bu oldukça değerlidir ancak bu süre bazen daha kısa olabilir.

Bununla birlikte, ürünleri yenileyen tek kuruluşlar üreticiler olmaz. Bazı mağazalardan doğrudan “satıcı tarafından yenilenmiş” teknolojiyi alabilirsiniz ancak bunların garantiyle gelme olasılığı daha düşük olur. Ya da yenilenmiş ürünleri, Amazon aracılığıyla bağımsız yenileme yapan satıcılardan da satın alabilirsiniz. Bir üçüncü taraftan satın aldığınız için garanti de biraz daha belirsiz hale gelir. Teknik olarak Amazon, satıcıların yenilenmiş ürünler için kendi 90 günlük garantilerini vermelerini gerektirir. Ancak bunlar üreticininki kadar iyi olmayabilir.

Yenilenmiş Akıllı Telefon Satın Almanın Artıları ve Eksileri

Yenilenmiş Telefon Almanın Olumlu Yönleri:

  • Yenilenmiş bir telefon yenisinden daha ucuz olur.
  • Yeni bir telefon yerine yenilenmiş bir telefon almak çevre için daha sağlıklı olur.
  • İkinci el telefonların aksine, yenilenmiş bir telefonla bir garantiye sahip olursunuz. Satın almadan önce garantili olduğundan emin olun.
  • Yenilenmiş telefonlar satılmadan önce, tamamen işlevsel olduklarından emin olmak için bir dizi inceleme ve testten geçirilir.
  • Çevrimiçi bir satıcıdan yenilenmiş bir telefon satın alırsanız, özel bir satıcıdan ikinci el bir telefon satın almanın aksine tüketici haklarına sahip olursunuz.

Yenilenmiş Telefon Almanın Olumsuz Yönleri:

  • Yepyeni olmadığı için telefonu orijinal kutusunda veya beraberinde gelen tüm aksesuarlarıyla birlikte alamayabilirsiniz.
  • Telefonun aşınma ve yıpranma belirtileri göstermesi olası olabilir.
  • En son sürümü istiyorsanız, yenilenmiş bir sürümü edinmek için bir telefonun çıkış tarihinden sonra uzun süre beklememeniz gerekebilir.
  • Yenilenmiş bir telefonun sigortalanması yenisinden daha zor olabilir.

İkinci El Akıllı Telefon Almanın Artıları ve Eksileri

İkinci El Telefon Almanın Olumlu Yönleri:

  • İkinci el bir telefon alırsanız, başka şeylere harcayacak daha çok paranız olur.
  • Yanlışlıkla zarar verme ve hatta kaybetme konusunda daha az endişe duyabilirsiniz.
  • İyi satıcılar size kasıtlı olarak çalışmayan bir cihaz satmaz. En iyi satıcılar, bir telefonu iade etmeniz gerektiğinde garanti ve iade seçenekleri sunar.
  • Eski bir telefon satın almak, dünyadaki kişisel “karbon iziniz” hakkında daha iyi hissetmenizi sağlar.

İkinci El Telefon Almanın Olumsuz Yönleri:

  • En güncel özelliklere sahip olmayacaksınız. Yalnızca çalışan bir telefona ihtiyacınız varsa bunu göz ardı edebilirsiniz.
  • Daha yeni bir pile sahip (satıcının açıklamasında belirtilmesi gereken) yenilenmiş bir telefon satın almadığınız sürece, kullanılmış telefonunuzu daha sık şarj etmeniz gerekir.
  • Bir yeniden satış sitesinden kullanılmış bir telefon satın aldığınızda, satıcının güvenilir olma şansını denersiniz. Ve çoğu durumda, bu tür satıcılar kullanılmış mallar için garanti vermezler. Bununla birlikte, yenilenmiş telefonlarda uzmanlaşmış saygın bir satıcıdan satın alırsanız, bir garanti veya teminat alabilirsiniz.
yenilenmis-telefon-ile-ikinci el telefon arasindaki farklar teknosa

İkinci El veya Yenilenmiş Telefon Satın Almadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Muhtemel bir pazarlık sizi cezbedebilir, ancak satın almadan önce paranızın karşılığında ne alacağınızı bildiğinizden emin olun. İşte incelemeniz gereken bazı noktalar:

  • Teknik Özellikler: Bu, diğer şeylerin yanı sıra model, ekran tipi, depolama, kamera ve pil gibi bilgileri içerir.
  • Garanti: Garanti ne kadar uzun olursa, telefon bozulursa sigorta kapsamında olacağınız için o kadar iyi olur.
  • Teslim Süresi ve Maliyeti: İhtiyacınız olduğunda telefonu alabileceğinizden emin olun ve teslimat ücretini telefonun toplam maliyetine ekleyin.
  • Telefonun Derecesi: Derecelendirme yöntemleri farklı olduğundan, bilgileri bir kez daha kontrol edin ve telefonun durumundan memnun olduğunuzdan emin olun.
  • Testler: Tüm satıcılar bu bilgiyi sağlamasa da bazıları sağlar. Telefon iyi çalışır durumda olmalı ve satılmadan önce fabrika ayarlarına sıfırlanmış olmalı.
  • Ne Kadar Tasarruf Edeceksiniz: İlk olarak, yeni bir telefona kıyasla ikinci el bir telefonun size para kazandıracağından emin olun. Ardından başka bir satıcının benzer bir yenilenmiş telefonu daha ucuza satıp satmadığını görmek için iyi bir araştırma yapın.
  • Mevcut Ödeme Seçenekleri: Hangi ödeme yöntemlerine izin verdiklerini ve herhangi bir kart ücreti olup olmadığını kontrol edin. Bazı satıcılar, telefonunuzu taksitle ödemenize izin verir, ancak sizden faiz alınıp alınmayacağından emin olun.

Siz de en iyi yenilenmiş telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
baz istasyonu nedir teknosa
Devamını Oku

Baz İstasyonu Nedir?

Günümüzde mobil iletişim hayatımızın vazgeçilmez unsurlarının başında geliyor. Akıllı telefon ve tablet kullanımımız her geçen gün artmaya devam…
iPad 8 Nesil Teknosa
Devamını Oku

iPad 8. Nesil İncelemesi

Apple’ın ince ve hafif 8. Nesil iPad’i neredeyse bir önceki modeliyle benzer görünüyor. Apple, iPad modellerinde dış görünüşü…