Telefonunuzu soğuk havada canlı tutmak zor olabilir. Telefonunuzu donma sıcaklıklarında çıkardıysanız ve telefonun pilinin aniden ve beklenmedik bir şekilde bittiğini fark ettiyseniz, bu çıkmazın ne kadar sinir bozucu ve hatta tehlikeli olabileceğini bilirsiniz. Telefonlar kış mevsimi genellikle pek iyi çalışmaz. Düşük sıcaklıklar, telefonunuzun pil ömrünü hızla tüketebilir ve muhtemelen sizin de deneyimlediğiniz gibi, telefonunuzun tamamen kapanmasına neden olabilir. Neyse ki, bunun olmasını önlemek için denenmiş gerçek önlemler alabilirsiniz. İşte soğuk havanın telefona vereceği zararlar ve telefonunuzu canlı tutmak için bilmeniz gerekenler…

Kış mevsimi telefona nasıl zarar verir? Çözümler neler?

Soğuk Hava Telefonu Nasıl Etkiler?

Soğuk havalarda pilin bitmesi rahatsız edici olsa da bilim tarafından kolayca açıklanabilir. Çoğu akıllı telefonda lityum iyon pil kullanılır. Lityum piller, her gün kullandığımız cihazlara güç sağlarlar: akıllı telefonlarımız, dizüstü bilgisayarlarımız, Bluetooth hoparlörlerimiz, e-bisikletlerimiz ve elektriğe ihtiyaç duyan sayısız diğer alet. Pil içindeki kimyasal bir reaksiyon, telefonun devreleri aracılığıyla yüklü parçacıklar gönderir ve bu şarj telefona güç sağlar. Soğuk sıcaklıklar bu reaksiyonu yavaşlatır; yüklü parçacıklar, telefonu şarj etmek için pil boyunca hareket ettikçe daha fazla dirençle karşılaşır. Bu yüklü parçacıklar sıkıştıkça pil ömrü düşer.

Buradaki sorun, sıcaklıklar düştüğünde hızla boşalmaya ve kapasitelerini kaybetmeye eğilimli olmalarında yatar. Aslında, açık havada ve dondurucu havalarda kullandığınızda telefonunuzun normaldeki kadar uzun dayanmadığını muhtemelen fark etmişsinizdir. Ne yazık ki bilim insanları, telefonunuzu canlı tutmak için gereken hassas kimyasal dengesini tam olarak anlamış değil. Bu nedenle bazen telefonunuzun pil göstergesi size yalan söylüyor gibi gelebilir. Telefonunuz buzlu havaya maruz kalırsa, bir dakika içerisinde pilinin yüzde 50’sinin dolu olduğunu ve dakikada pilinin tamamen bittiğini söyleyebilir.

Soğuk hava telefonunuzun diğer kısımlarını da etkiler. LCD ekranlar arızalı ve bulanık olabilir. Yerleşik sensörler, belirli bir sıcaklık aralığında çalışmak üzere kalibre edildiğinden doğruluğunu kaybedebilir.

kis mevsim telefonunuza nasil zarar verebilir teknosa

Pil Boşalmasını Nasıl Önlersiniz?

Telefonunuzu soğuk havalarda canlı tutmanın iki yolu bulunuyor. Pil kullanımını en aza indirmek ve telefonunuzu sıcacık tutmak. Her ikisini de şu şekilde yapabilirsiniz:

1- Önceden Kontrol Edin

Cihazınızın çalışma sıcaklığı aralığına bakın. Çoğu akıllı telefon, 32 ila 95 derece Fahrenheit arasında çalışacak şekilde tasarlanır. Bu sıcaklık aralığı Apple Watch için de geçerlidir. Çoğu GPS saati, çok daha düşük sıcaklıklara, genellikle -4 Fahrenheit dereceye kadar, dayanabilir. Ortam sıcaklığı cihazınızın çalışma aralığının altına düşerse, soğuktan korumak için gerekli önlemleri alın.

2- Telefonunuzu Önceden Şarj Edin

Kapıdan çıkmadan önce telefonunuzu şarj etmeyi unutmayın. Bu ekstra önlem, pilin hemen boşalmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

3- Pil Tasarrufu için Telefon Ayarlarınızı Değiştirin

Artık telefonunuzun şarjı tamamen dolu olduğuna göre, birkaç basit numara, pil ömrünün korunmasına yardımcı olabilir:

  • GPS gibi uygulamalarda konum servislerini kapatın.
  • Mümkün olduğu kadar çok uygulamayı kapattığınızdan emin olun.
  • Telefonunuzu düşük güç modunda tutun.

4- Bir Akıllı Saate Yatırım Yapmayı Düşünün

Harita üzerinde düzenli olarak yerinizi kontrol etmeyi veya metin okuyup göndermeyi planlıyorsanız, bir akıllı saate yatırım yapmayı da düşünebilirsiniz. Gerekirse telefonunuzu yedek olarak kullanabilirsiniz.

5- Telefonunuzu Kapatın

Pil konusunda endişeleriniz varsa, telefonunuzu kapatın ve ihtiyacınız olduğunda açmaya ve kullanmaya hazır olması için vücudunuza yakın sıcak bir yerde tutun. Telefonunuzu soğuk havalarda canlı tutmanın asıl anahtarı, onu sıcak tutmaktır. Telefonunuzu vücudunuza yakın bir iç ceket cebinde taşıyın ve akıllı saatinizi bir eldiven veya ceket koluyla kapatmayı deneyin. Bu şekilde, vücut ısınız cihazı sıcak tutacak ve giysinin yalıtımı soğuğu engelleyecektir. Mümkünse telefonunuzu uçak modunda tutun.

6- Yalıtım Kutusu Kullanın

Bir adım daha ileri giderek telefonunuz için termal kılıf satın alabilirsiniz. Bu yalıtım kutuları telefonunuzu hava koşullarına karşı korumak için uzay giysilerini ve uzay mekiklerini yalıtmak adına kullanılan malzemenin aynısı olan aerojel yalıtımını kullanır. Hava geçirmez manyetik kapatma aynı zamanda soğuk havayı dışarıda tutmaya yardımcı olur ve kasayı 1,8 metreye kadar yüzde yüz su geçirmez hale getirir.

7- Telefonunuzu Akıllıca ve Dikkatli Kullanın

Telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda sıcak tutmak için ne kadar önlem alırsanız alın, kullandığınız sırada telefonunuz soğuyorsa bunların size pek bir faydası olmayacaktır. Telefonunuzu kullanmanız gerekiyorsa, soğuk havalarda telefona bakarken rüzgara sırtınızı dönün ve telefonunuzu vücudunuza yakın tutun. Hareket etmeyi bırakın ve mümkün olduğunca kısa bir süre için telefonunuzu çıkarın. Örneğin, yokuş aşağı kayak yaparken telefonunuza bakmak, telefonunuzu rüzgar soğuğuna maruz bırakır ve durgun havadan çok daha hızlı soğutur.

Telefonun Kapanması Durumunda

Telefonunuz soğuk nedeniyle kapandığında, tekrar çalışması biraz daha zaman alacaktır. Ama endişelenmenize gerek yok. Telefonunuzun kapanması, aşırı sıcaklıklara karşı basit bir savunma mekanizması oluyor. Cihazınızın yavaşça ısınmasına izin verin. Yavaş bir çözülme, pilde su hasarına neden olabilecek yoğuşmanın oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

Telefonunuzu gerçekten kullanmanız gerekiyorsa, ısıtıcıyı açtığınızda telefonunuzu sıcak bir yüzeyin yakınına (doğrudan üzerine değil) koyarak ısınma sürecini çok az hızlandırabilirsiniz. Telefonunuzu fırına, mikrodalgaya veya ocak üzerine koymayın. Hala soğuk ve açık havadayken bir metin göndermeniz veya konumunuzu kontrol etmeniz gerekirse, telefonunuzu vücudunuzun yanına koymayı deneyin. Vücut ısınız, cihazınızın ısınmasına yardımcı olacaktır.

Son olarak, normal sıcaklığa dönene kadar telefonunuzu şarj etmeyin. Telefonunuzu buz gibi soğukken şarj etmek bataryaya kalıcı olarak zarar verebilir. Daha yüksek sıcaklıklar genellikle normal pil ömrünü geri getirir. Kış aylarındaki soğuk havalarda mutlaka uyulması gereken kurallar özetle şunlar oluyor: Telefonunuza vücudunuzun bir parçası gibi davranın. Kar ve nemden korunduğundan ve sıcak kaldığından emin olun. Bu şekilde, ihtiyacınız olduğunda orada olacak ve sağlam bir şekilde çalışmaya devam edecek.

Siz de en iyi cep telefonlarını bir arada incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
airpodsbkullanirkenv bunlara dikkat teknosa
Devamını Oku

Apple Airpods Kullanırken Bunlara Dikkat!

Apple markasına ait olan AirPods kulaklıklar, ilk çıktığı günden beri bulunduğu sektör içerisinde öncü ürünlerden biri oldu. Özellikle…
iphone 11 su geciriyor mu teknosa
Devamını Oku

iPhone 11 Su Geçiriyor mu?

iPhone telefonlar, akıllı telefon sektöründe geliştirdiği teknolojilerle her zaman adından söz ettirmeyi başarıyor. Birçok alanda öncülüğü taşıyarak teknolojinin…