Hepimiz zayıflamak için birtakım diyetlere başlıyor ve neden yavaş kilo verdiğimizi merak ediyoruz değil mi? Sebebi az bile olsa bilinçsiz bir şekilde tükettiğimiz karbonhidratlar olabilir. Karbonhidratlar, vücudun stabil ve doğru çalışması ve sağlıklı olması için ihtiyaç duyduğu üç makro besinden biridir. Karbonhidratların asıl işlevi, aynı zamanda glikoz sayesinde çalışan beyin de dahil olmak üzere vücuda enerji sağlamaktır. Dolayısıyla karbonhidratları hayatınızdan çıkarmanız yanlıştır. Fakat bazı rafine karbonhidratlar vardır ki, bunlardan kesinlikle uzak durmanız gerekir. İşte uzak durmanız gereken karbonhidrat içeren besinler!
Karbonhidrat İçeren Besinler Hangileri?
1- Fast Foodlar
Fast food, dışarıda hazır olarak bulabileceğiniz hamburger, pizza, döner, sandviç gibi yiyeceklere verilen genel bir adlandırma. Bu cümleyi okuyunca bile canınızın çektiğini biliyoruz. Bu yiyecekler ne kadar lezzetli olsa da uzun vadede bu yiyecekleri tüketmek çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Fast foodlar, şeker, doymuş yağ, tuz ve trans yağlar açısından yüksek besinlerdir. Vücutta çok hızlı bir şekilde parçalanan rafine karbonhidratlar ve şeker, kan şekerinizde artışa sebep olmaktadır. Düzensiz bir şekilde artıp azalan kan şekeri, şeker hastalığı için bir zemin hazırlamaktadır. Bununla birlikte tek bir fast food dilimi, vücudunuzun iltihaplanmasına ve bununla ilgili çeşitli hastalıklara yol açabilir.
Özellikle çok uzun süre fast food ile beslenmenin sindirim sistemi rahatsızlıkları, hafıza kaybı ve öğrenme güçlüğü, çeşitli alerjiler, kalp hastalıkları, obezite ve depresyon gibi hastalıklara yol açtığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinleri sonsuza kadar hayatınızdan çıkarmasanız da nadiren yemenizde fayda var.
2- Kek ve Hamur İşleri
Annelerimizin yaptığı o el açması baklavalar, kekler, börekler ne kadar da lezzetli değil mi? Özellikle pişerken burnumuza gelen o muhteşem koku bütün bir hafta boyunca yaptığımız diyeti bozmaya yeter de artar bile.
Fakat her ne kadar ev yapımı olursa olsun bu besinler aşırı karbonhidrat içermektedir. Kek, börek, baklava gibi hamur işleri ve tatlılar midenizde reflü, gastrit gibi rahatsızlıkları tetikleyebileceği gibi aynı zamanda kan şekerimizin bir anda yükselip düşmesine sebep olabilir. Hipoglisemi, hiperglisemi ve insülin direnci gibi şeker hastalıklarına yol açan bu besinler karaciğer yağlanması, kalp krizi riski ve obezite problemlerinin en büyük dostudur.
Genellikle anneannelerimiz ve babaannelerimizin el lezzetiyle hazırladığı hamur işleri, onlar için daha tehlikeli bir durum yaratıyor. Yaşlı bireylerde tansiyon ve kalp hastalıklarını tetikleyen bu tarz besinler kesinlikle ölçülü bir şekilde tüketilmeli ve şeker oranları azaltılmalıdır. Ayrıca bu besinleri hazırlarken beyaz un yerine tam buğday veya çavdar unu kullanabilirsiniz.
3- Şekerli ve Gazlı İçecekler
Kola, fanta, soğuk çay ve meyve suyu gibi içecekler, yüksek miktarda şeker, glikoz şurubu, tatlandırıcı, mısır nişastası gibi oldukça zararlı maddeler içermektedir. Yemeğin ve abur cuburun yanında oldukça lezzetli birer eşlikçi olan bu içecekleri uzun vadede tüketmek birçok hastalığa sebep olmaktadır.
Dişlerinizin çürümesi, dökülmesi, vitamin eksikliği, obezite gibi hastalıkların yanı sıra tip 2 diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalıkları, alkole bağlı olmayan karaciğer hastalığı ve bir artrit türü olan gut hastalığına yol açabilir. Yapılan araştırmalara göre ne kadar fazla şekerli ve gazlı içecek tüketirseniz erken ölüm riskiniz bir o kadar da artmaktadır. Ayrıca gençlerin uzun süre ve sık sık bu içecekleri tüketmesi, beyinsel aktivitelerini yavaşlatarak depresyon ve zekâ geriliğine neden olduğu kanıtlanmıştır.
Bu içecekler yerine süt, ayran, doğal maden suları ve su tüketiminizi arttırmanızı, eğer canınız çok meyve suyu istiyorsa sık sık olmamak kaydıyla evinizde taze meyvelerden sıkmanızı öneririz.
4- Kızartmalar
Kahvaltılarda patates, patlıcan, domates, kabak gibi sebzeleri kızartmak bir Türk kahvaltı geleneğidir ve Pazar kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Fakat bu gelenekten bir an önce vazgeçmezsek birçok rahatsızlıkla karşılaşmamız an meselesidir.
Özellikle derin yağda kızartılan bu besinler, çok fazla trans yağ içermektedir. Aşırı yağda pişmiş patatesin içinde akrilamid adlı bir madde vardır ve hayvanlarda kansere yol açmaktadır. Aynı etkinin insanlar üzerinde de gerçekleştiği kanıtlanmıştır. Ayrıca kızartmalar, sebze bile olsa derin yağda kızartıldığı için çok fazla yağ çeker ve obezite, diyabet gibi rahatsızlıkların yanı sıra çok ciddi kalp, damar, karaciğer ve mide sorunlarına yol açabilir.
Bu tarz sebzeleri kızartmak yerine az yağ ile fırınlamanız hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olacaktır. Hatta şu sıralar oldukça popüler olan sıcak hava fritözü de kullanabilirsiniz.
5- Abur Cuburlar
Film izlerken, ders çalışırken ve dinlenirken cips, bisküvi, çikolata, gofret gibi besinleri tüketmek oldukça keyiflidir. Hatta acıktığımız zaman bir bisküvi veya kraker ile açlığımızı bastırmak midemizin bir süre rahatlamasını da sağlayabilir. Fakat bu çok yanlıştır. 1 paket cips, çikolata ve diğer abur cuburlarda son derece yüksek oranda doymuş ve trans yağ, şeker, tuz ve glikoz şurubu vardır. Özellikle cipsin içindeki monosodyum glutamat maddesinin bağımlılık yapıcı etkisi kanıtlanmıştır. Bu bağımlılık alkol ve sigara bağımlılığı ile aynı ölçüde hatta daha tehlikeli olabilmektedir.
Sık sık tükettiğimiz abur cuburlar kilo alımı ve obezitenin yanı sıra hafıza kaybı ve öğrenme güçlüğü, tip 2 diyabet, sindirim ve bağışıklık problemleri, yorgunluk ve halsizlik, vitamin değerlerinde azalma, depresyon, şeker hastalığı, beyin fonksiyonlarında düzensizlik, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, karaciğer rahatsızlıkları, kanser ve doğurganlıkta azalma gibi birçok ciddi hastalığa neden olabilmektedir.
Abur cubur tüketiminizi azaltmak için evde kendi hazırladığınız sağlıklı atıştırmalıklardan tüketebilirsiniz. Film izlerken, çalışırken ve dinlenirken meyveler ve çeşitli sebzeler ile hazırlayacağınız lezzetli atıştırmalıklar vücudunuz için daha yararlı olacaktır.
6- Ekmek ve Makarna
Ekmek ve makarna gibi tahıllar yüksek miktarda karbonhidrat içermektedir. Diyet listenizde bu besinler bulunabilir. Zaten ölçülü bir şekilde bu besinleri tüketmek oldukça yararlıdır. Dediğimiz gibi, vücudun enerji açısından karbonhidrata da ihtiyacı vardır.
Fakat sık sık beyaz ekmek ve makarna tüketimi hızlı kilo alımına sebep olmaktadır. Ayrıca beyaz ekmeğin içerisinde bulunan un, maya ve şeker birçok rahatsızlığa da yol açar.
Bu tür besinleri diyetisyeninizin önerdiği miktarlarda tüketmelisiniz. Beyaz ekmek yerine tam buğday, kepek veya çavdar ekmeği tercih edebilirsiniz. Makarnada da bu seçenekler vardır.
7- Bira ve Alkollü İçecekler
Uzak durmanız gereken karbonhidrat içeren besinler arasında bira ve alkollü içecekler de yer alıyor. Bira ve bunun gibi diğer alkollü içeceklerin içeriğinde rafine karbonhidrat, maya ve yüksek miktarda şeker bulunmaktadır. Özellikle alkolün yanında yediğimiz patates kızartması, patlamış mısır, cips gibi yiyecekler büyük bir kalori patlaması yaşatmaktadır.
Alkol, kısa zamanda kana karışarak kan şekerinizi arttır ve vücudunuzda hızlı bir şekilde parçalanır. Parçalanan enerji vücudunuzda yağ olarak depolandığı gibi, şeker hastalığına yakalanma riskinizi de arttırmaktadır. Ayrıca fazla tüketilen alkollü içecekler, karaciğerinizin yorulmasına ve dolayısıyla karaciğer yağlanmasına sebep olmaktadır. Böbrek fonksiyonlarını hızlandırarak böbreklerin yorulmasına neden olan alkol, uzun vadede böbrek yetmezliğine yol açabilir. Kilo ve obezitenin yanı sıra kalp ve beyin hastalıklarına da yol açan alkolü tamamen bırakamasanız bile yılın belli zamanlarında az miktarda kullanmanız, sağlığınız açısından daha az riskli olacaktır.
Siz de yeni teknolojileri yakından takip eden biri iseniz tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.