Hiçbir zaman yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlarımızı en fazla fotoğraf çekmek için kullanıyoruz. Gittiğimiz her yerde ve buluştuğumuz herkesle fotoğraflar çekip sosyal medya hesaplarımızdan sevdiklerimizle paylaşmayı seviyoruz. Akıllı telefonların en çok kullanılan özelliği kamera olunca üreticiler de bu konuda çalışmalar yapıp daha kaliteli fotoğraflar elde edebileceğimiz cihazları piyasaya sürmek için birbirleriyle yarışıyor. Kameralara yeni özellikler ekleyip daha profesyonel fotoğraflar elde edebilecek birçok çalışma yapılıyor. Bu çalışmaların ana konusu ise kullanıcıların ince telefon istemeye devam etmeleri oluyor. Yani akıllı telefonların kamerasıyla hem profesyonel fotoğraf makineleri gibi görüntü elde edilmesi hem de kalınlığının artmaması isteniyor. Bu şartlar göz önüne alındığında tasarımcıların bulduğu çözüm telefonlara ek kameralar eklenmesi oluyor. Birden fazla kameraya sahip olmak, yakınlaştırma, HDR görüntü kalitesi, portre modları, üç boyutlu çekimler ve düşük ışıkta daha net fotoğraf çekme gibi bir dizi yeni özelliği de mümkün kılıyor. Peki akıllı telefonlar üzerinde bulunan her kamera ne işe yarıyor? Bu yazımızda cep telefonunda çoklu kamera ne işe yarar anlatmaya çalışacağız.

Ana Kamera

Kamera tasarımı üreticiden üreticiye göre farklılık gösteriyor. Ancak çoğu akıllı telefondaki ana kamera, daha geniş bir görüş açısı sağlayan kısa odak uzaklığına sahip geniş açılı bir merceğe sahip oluyor.

Bu kameralar ile manzara, sokak fotoğrafçılığı ya da kalabalık bir grup insanı çekmek için büyük bir avantaj sağlıyor. Geniş açılı lensler çok fazla ışığın merceğin içine girmesine izin veriyor. Böylece hem daha net fotoğraf çekebilmiş oluyorsunuz hem de alan derinliği mükemmel seviyeye ulaşıyor. Bu da çekiminizdeki her şeyin odakta kaldığı anlamına geliyor.

Ultra Geniş Açılı Kamera

Bu kameranın lensi standart geniş açılı lenslerden daha da ileriye gidiyor. Bu da çok daha kısa bir odak uzaklığına ve buna bağlı olarak da çok daha geniş bir görüş açısına sahip olmasını sağlıyor. Bu lens sayesinde yüksek bir binanın dibinden tüm yapıyı çekebiliyorsunuz.

Telefoto Kamera

Geniş açılı lenslerin tam tersine telefoto lensin odak uzaklığı çok daha fazla oluyor. Bu da tüm geniş alanı çekmek yerine belirli bir alanı çok daha fazla yakınlaştırabileceğiniz anlamına geliyor. Bazı akıllı telefonlar, geniş açılı lens ile telefoto lens arasında geçiş yaptığında yumuşak bir yakınlaştırma efekti oluşturmak için diğer kameralardan gelen verileri eşleştirmek için ayrı bir yazılım kullanıyor.

cep telefonunda coklu kamera ne ise yarar teknosa

Tek Renkli Sensör

Tek renkli sensörde renk filtresi bulunmuyor. Bu da bir renk sensörüyle çok daha keskin görüntüler yakalayabileceğiniz anlamına geliyor. Aynı zamanda monokrom sensörün ışığa daha duyarlı olduğunu gösteriyor. Yani düşük ışıklı ortamlar için gayet iyi sonuçlar veriyor. Bu sayede herhangi bir filtre kullanmadan gerçek siyah beyaz fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Fotoğraflarınız daha keskin ve kontrast ayarı çok daha iyi oluyor.

Tek renkli sensöre sahip telefonlar, doğrudan lensten gelen netlik ve kontrast bilgilerini kullanıyor, genellikle işlemcinin yapay renklendirmesi olmuyor. Eğer siyah beyaz fotoğraf hayranıysanız, almak istediğiniz telefonun kamera özellikleri arasında monokrom kamera olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Bu özelliğe sahip bir akıllı telefonunuz olduğunda gerçek siyah beyaz fotoğraflar çekmeniz mümkün oluyor.

Derinlik Sensörü

Derinlik sensörü temel olarak, kızılötesi bir ışık yayıp, ışığın nesneye çarpıp geri dönmesinin ne kadar sürdüğünü ölçüyor. Buradan elde edilen veriler, fotoğrafı çekilecek öznenin ve çevresinin derinlik haritasını çıkarmakta kullanılıyor. Derinlik seönsüründen gelen bilgiler bir yazılımla işleniyor ve ön plan ile arka planı birbirinden ayırıyor.

Tüm akıllı telefonlarda derinlik sensörü bulunmayabiliyor. Bazı akıllı telefon üreticileri, çekilecek olan kadrajın derinliğini anlayabilmek için telefondaki diğer kameralardan gelen bilgileri işleyen ayrı bir algoritmaya sahip telefonlar üretmeyi tercih edebiliyor.

Kamera Dizisi Kurulumu

Markaların üretecekleri akıllı telefonlara kaç kamera koyacaklarına dair kendi seçenekleri bulunuyor. Sadece kamera sayısı değil, aynı zamanda hangi lens ve sensör kombinasyonunu kurmak istediklerine de karar veriyorlar.

Geçtiğimiz yıllarda kullanılmaya başlanan çift kamera, kısa sürede gelişen teknoloji sayesinde artık daha uygun fiyatlı cep telefonlarında kullanılıyor. Çift kameralı telefonlarda birkaç farklı kombinasyon seçeneği bulunuyor. Bu kombinasyonlar arasında geniş ve telefoto kombinasyonu en popüleri oluyor. Optik zoom avantajıyla porteler için iyi bir efekt sağlasa da telefoto kameralar genellikle daha düşük kalitede oluyor.

Geniş açılı fotoğraf çekmeyi seven kullanıcılar için iki kameralı akıllı telefonlarda geniş ve ultra geniş açılı kameralar kullanılabiliyor. Bu kombinasyonla mümkün olduğunca geniş bir alanın fotoğrafının çekilmesi amaçlanıyor.

Akıllı telefonlarda çift kameradan sonra üçlü kamera sistemi kullanılmaya başlanıyor. Böylece kullanıcılar bu konuda daha fazla imkana sahip oluyor. En yaygın olan üçlü kamera kurulumu, telefoto kamera ve ultra geniş açılı kamera ile birlikte geniş açılı kamera oluyor. Bunun yanında daha farklı kamera kombinasyonları da bulunuyor. Ancak üç kameralı telefonların neredeyse tamamında telefoto ve ultra geniş açılı lens mutlaka bulunuyor.

Üç kameralı telefonların çekim kalitesine henüz alışılamadan telefon üreticileri bu konuda bir büyük adım daha atıyor ve dört kameralı akıllı telefonları piyasaya sürüyor. Bu sayede telefon üreticileri kameralarına daha fazla özellik ekleme imkanına da sahip oluyor. Örneğin, makro kamera daha çok dört kameralı telefonlarda kullanılıyor.

Nokia tarafından beş kameralı telefon da üretiliyor. Ancak bu beş kameradan sadece ikisinde renk sensörü bulunuyor. Diğer üç kamera tek renkli sensöre sahip oluyor. Bu durum tamamen telefon üreticilerinin telefon kamerasından ne beklediğine göre değişkenlik gösteriyor.

Yukarıda cep telefonunda çoklu kamera ne işe yarar hep birlikte öğrendik.

Siz de en iyi cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
oppo a15 telefonu yakindan taniyalim teknosa
Devamını Oku

Oppo A15 Telefonu Yakından Tanıyalım

2020 yılını yoğun geçiren akıllı telefon markalarının başında Oppo geliyor. Her zevke ve bütçeye hitap edecek şekilde farklı…
karekod nasil kullanilir teknosa
Devamını Oku

Kare Kod Nasıl Kullanılır?

Akıllı telefon kullanımı artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası diyebiliyoruz. Akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte mobil teknoloji alanında da…
baz istasyonu nedir teknosa
Devamını Oku

Baz İstasyonu Nedir?

Günümüzde mobil iletişim hayatımızın vazgeçilmez unsurlarının başında geliyor. Akıllı telefon ve tablet kullanımımız her geçen gün artmaya devam…
kaybedilen iphone telefon nasil bulunur teknosa
Devamını Oku

Kaybedilen iPhone Telefon Nasıl Bulunur?

Akıllı telefon teknolojisi gelişmeye devam ettikçe her türlü işimizi bu cihazlarla halletmeye başladık. Tüm belgelerimiz ve fotoğraflarımız gibi…
samsung a52 telefon hakkinda teknosa
Devamını Oku

Samsung A52 Telefon Hakkında

Uygun fiyatlı ancak biraz da olsa yüksek performans sergileyen telefon almak isteyenlerin birinci tercihleri arasında Samsung A52 yer…