Piyasaya ilk çıktığı zamanlarda düşük performansı nedeniyle dizüstü bilgisayar pek tercih edilmiyordu. Önemli işlemler genellikle masaüstü bilgisayarlarla yapılıyor, dizüstü bilgisayarlar sadece internet ve yüksek performans gerektirmeyen işler için kullanılıyordu. Gelişen teknolojiyle birlikte dizüstü bilgisayar kullanımı hızla artmaya başladı. Teknolojik cihazlarımızı yanımızda taşıyarak özgürce hareket edebilme isteğimiz sayesinde gün geçtikçe özellikleri de gelişmeye devam ediyor. Artık yüksek performans gerektiren tasarım ya da video işleri için dizüstü bilgisayarlarımızı yanımızdan ayırmıyoruz. Hem işlerimizi hem de sunumlarımızı tek bir bilgisayardan yapabilme kolaylığına sahip oluyoruz. Küçük boyutları sayesinde ise istediğimiz yerden işlerimize devam edebiliyoruz. Bilgisayar oyunu tutkunlarının sayısı tüm dünyada hızla artmaya devam ettiği için dizüstü bilgisayar markaları onları düşünüyor ve oyun bilgisayarları da geliştirilmeye devam ediyor. Artık piyasada bulunan hemen her türlü oyun dizüstü bilgisayarlardan oynanabiliyor. Peki hiç merak ettiniz mi dizüstü bilgisayarlar ne kadar elektrik kullanır?

Tüm teknolojik cihazlarda olduğu gibi dizüstü bilgisayarlar da çalışmak için elektrik gücüne ihtiyaç duyuyor. Gün içerisinde bilgisayar kullanımımız artmaya başladığı için dizüstü bilgisayarların ne kadar elektrik kullandığı konusu önemli konular arasında yer almaya başlıyor.

Dizüstü Bilgisayarın En Fazla Elektrik Tüketen Parçası Hangisi?

Dizüstü bilgisayarların çalışmasını sağlayan farklı donanımları bulunuyor. Bunların bir kısmı çok az enerjiyle çalışırken bazı parçalar ise yüksek enerjiye ihtiyaç duyuyor. En büyük elektrik tüketimi bu yüksek enerjiye ihtiyaç duyan parçalarda gerçekleşiyor.

Dizüstü bilgisayarların içindeki en fazla elektrik tüketimi yapan parça ekran kartı oluyor. Başlangıç seviyesinde bulunan ekran kartları düşük elektrik tüketirken yüksek performansa sahip ekran kartları yüksek enerji tüketimiyle dikkat çekiyor.

Ekran kartından sonra en fazla elektrik tüketimi yapan bilgisayar parçası ise işlemciler oluyor. Özellikle dijital içerik üreticileri ya da oyuncular için yüksek performansa sahip işlemci ve ekran kartlarına ihtiyaç duyuluyor. Bunun için özel olarak üretilen dizüstü bilgisayarların elektrik tüketimi diğerlerinden daha yüksek oluyor.

Dizüstü Bilgisayarın Elektrik Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Dizüstü bilgisayarlar ne kadar elektrik kullanır hesaplanabiliyor. Dizüstü bilgisayarlar masaüstü bilgisayarlara göre daha az elektrik tüketiyor. Bir dizüstü bilgisayarın ne kadar elektrik harcadığını kolayca hesaplayabiliyorsunuz. Bunun için öncelikle minimum ve maksimum elektrik tüketim değerlerini öğrenmeniz gerekiyor. Bu değerleri dizüstü bilgisayarınızın resmi web sitesinden öğrenebiliyorsunuz.

Dizüstü bilgisayarınızın bataryası üzerinde ya da güç kablosunda en fazla ne kadar elektrik tükettiğinin bilgisine de ulaşabiliyorsunuz. Web sitesinden bu bilgiye ulaşamıyorsanız güç kablosundan da bilgi alabiliyorsunuz.

Ortalama bir oyuncu bilgisayarı yüksek elektrik tüketimine sahip oluyor ve harcayacağı enerji miktarı yaklaşık olarak 90 ile 120 Watt arasında değişiyor. Ortalama kullanıma sahip bir dizüstü bilgisayarın ise yaklaşık 50 ile 75 Watt arasında bir elektrik tüketimi bulunuyor.

Bu değerlerin bilgisayar çalışırken harcanan enerji miktarı olduğu unutulmaması gerekiyor. Bilgisayarınızı kullanmadığınız sürede ya da uyku modunda bu değerlerden çok daha düşük bir elektrik tüketimi olacaktır.

Ortalama bir oyun bilgisayarınız varsa ve bunun en yüksek düzeyde enerji tüketimine sahip olduğunu düşünürsek yaklaşık olarak 120 Watt enerji tüketim değerine sahip olacaktır. Bu bilgilere göre yaklaşık olarak bir elektrik tüketimi hesaplayabilirsiniz.

Hesaplama yapmadan önce günde kaç saat bilgisayarınızı kullandığınızı da bilmeniz gerekiyor. Örneğin günde ortalama 8 saat açık olan bu dizüstü bilgisayarın günlük harcayacağı elektrik miktarı aşağıdaki şekilde hesaplanıyor olacaktır:

 8 X 120 = 960 Watt

Eğer tutar olarak ayda ne kadar elektrik faturası geleceğini hesaplamak istiyorsanız bulunduğunuz bölgenin enerji birim başına maliyetini de hesaba katmanız gerekiyor. Bu tutarlara elektrik faturanız üzerinden ya da enerji dağıtım şirketinin web sitesi üzerinden ulaşma imkanınız bulunuyor.

Maliyetler genellikle kilowatt cinsinden ve kW simgesiyle gösteriliyor olacaktır. 1000 Watt = 1 kW değere karşılık geliyor. Bu değere göre hesaplamanızı şu şekilde değiştirebilirsiniz.

960 Watt = 0,96 kW olacaktır.

Dizüstü bilgisayarınızı kullanırken aylık elektrik faturanıza ne kadar etki ettiğini aşağıdaki formülle hesaplayabiliyorsunuz:

0,96 kW (Günlük enerji tüketimi) X (Bulunduğunuz bölgedeki kW başına elektrik birim tutarı) X 30 = (Bir aylık dizüstü bilgisayarınızın elektrik maliyeti)

dizustu bilgisayarlar teknosa

Dizüstü Bilgisayarlarda Elektrik Tüketimini Hesaplarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yüksek performanslı ve normal dizüstü bilgisayarların elektrik tüketimleri birbirinden farklı oluyor.

Eğer dizüstü bilgisayarınızı ayrı bir monitöre bağlayarak çalışıyorsanız hesapladığınız elektrik tüketimine monitör faktörünü de eklemeniz gerekiyor. Bu şekilde daha doğru bir sonuca ulaşıyor olacaksınız.

Dizüstü Bilgisayarınızın Elektrik Tüketimini Nasıl Azaltabilirsiniz?

Dizüstü bilgisayarları tam performansıyla çalıştırdığınızda elektrik tüketimi en yüksek seviyede olacaktır. Bilgisayarı kullanım şartlarınıza göre bu elektrik tüketimini azaltmanızın bazı yolları bulunuyor.

Dizüstü bilgisayarların monitörleri fazla miktarda elektrik tüketiyor. Bu nedenle ihtiyacınız olmadığı durumlarda ekran parlaklığını düşürerek ya da otomatik hale getirerek daha az elektrik tüketmesini sağlayabiliyorsunuz.

Dizüstü bilgisayarların büyük çoğunluğunda pil tasarruf modu da bulunuyor. Bu özellik sayesinde bilgisayarınızın pili azaldığında açık olan gereksiz uygulamalar kapatılıyor ve böylece daha az enerji harcıyor.

Bilgisayarların bir süre kullanılmadığında daha fazla enerji harcamasını önlemek için ekran koruyucuları bulunuyor. Dizüstü bilgisayarınızın ekran koruyucusu etkin değilse bunu etkinleştirmek bilgisayarınızın başında olmadığınızda daha az elektrik tüketmesini sağlıyor olacaktır. Bu ekran koruyucu eğer sabit bir görüntüden oluşuyorsa animasyonlu ekran koruyuculara göre elektrik tüketimi daha düşük oluyor.

Kullanılmayan arka plan uygulamaları da dizüstü bilgisayarınızın elektrik tüketimini artıran faktörler arasında bulunuyor. Dizüstü bilgisayarınızda çalışan her program donanım üzerinde bir yük oluşturuyor ve enerji tüketiminin artmasına neden oluyor. Arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapattığınızda daha az elektrik tüketmesini sağlıyor olacaksınız.

Yukarıda dizüstü bilgisayarlar ne kadar elektrik kullanır anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi dizüstü bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
nanocell tv nedir teknosa
Devamını Oku

Nanocell TV Nedir?

Evlerimizin en güzel köşesi her zaman televizyon için ayrılmış oluyor. Televizyonlar en çok kullandığımız ve önem verdiğimiz beyaz…
En Güçlü 10 Şarjlı Matkap
Devamını Oku

En Güçlü 10 Şarjlı Matkap

Çok yönlü elektrikli el aletleri içinde yer alan şarjlı matkaplar, priz yakınında bulunma zorunluluğu olmadan dilediğiniz her yerde…