Son yıllarda teknolojik gelişmelerin yanı sıra bazı kavramlarda da değişiklik yaşanıyor. İkinci el kavramı bu değişimin en popüler olanları arasında yer alıyor. Artık ikinci el kavramı isim ve şekil değiştirerek karşımıza çıkıyor. Günümüzde teknoloji sitelerinden herhangi bir ürün almak istediğinizde seçenekler arasında “Refurbished” yani “Yenilenmiş” etiketli ürünler de görmeye başlıyoruz. Bazı küçük fiziksel hasarlar olduğunda elektronik cihazımızı iade edebiliyor ya da ikinci el olarak verebiliyoruz. Bazen de aldığımız ürünün ihtiyacımızı tam olarak karşılamadığını fark ediyoruz ve başkasıyla değiştiriyoruz. Bu tarz ürünler bizden sonra olduğu gibi sadece ikinci el olarak satılmayabiliyor. Bunlar teknik ekiplerce ya da üretici firmanın servislerinde yenilenebiliyor. Tüm hasarları ve arızaları giderilip tamamen yeni hale getirilebiliyor. Bu ürünlere daha sonra satışa sunulurken “Refurbished” ya da “Yenilenmiş” etiketi konuluyor. İşte yenilenmiş telefonlar yani Refurbished kavramı hakkında bilmeniz gerekenler:

Yenilenmiş Telefon Nedir?

Teknolojik cihazlar arasında en çok ihtiyaç duyduklarımızın başında akıllı telefonlar geliyor. Sadece iletişim anlamında değil, günlük ihtiyaçlarımız konusunda da akıllı telefonlar büyük yardımcımız oluyor. Günümüzde artık lüks bir tüketim olmaktan çıkıp, zorunlu bir ihtiyaç haline geliyor.

Teknolojik gelişmelerin en hızlı yaşandığı dönemde bulunuyoruz. Yeni tanıtımı yapılan ya da yakın dönemde satın aldığımız telefonların birkaç ay sonrasında modası geçiyor ve teknolojisi eskimiş oluyor. Sık sık yeni bir akıllı telefona geçmek ya da gelişen teknolojiyle paralel olarak telefon değiştirmek oldukça yüksek bir maliyet yaratıyor. Yeni teknolojinin fiyatı her zaman diğerlerinden daha yüksek oluyor.

Bu kadar maliyete katlamak yerine cihazın gerçek fiyatının daha altında satışa sunulan yenilenmiş akıllı telefonlar arasından seçim yapabiliyoruz.

Kullanıcıların akıllı telefonlarını iade etmelerinin birden fazla sebebi oluyor. İster müşteri ister cihaz hatası olsun, bu telefonlar tekrar tamir edilip hasarları giderilip yenileniyor ve satışa sunuluyor. Ayrıca telefonlar sadece hasarları ya da arızaları nedeniyle iade edilmiyor. Çoğu kullanıcı yeni model telefon satın alırken herhangi bir sorunu olmayan kendi telefonlarını takas edebiliyor.

Yenilenmiş telefonlar daha sonra satışa sunulabilmek için titiz inceleme, sıkı kalite kontrolleri, gerekirse onarım ve diğer yetkili prosedürlerden geçiyor. Sonuç olarak bu cihazlar mutlaka tam çalışır duruma geldikten sonra yenilenmiş etiketi konuyor.

Neden Yenilenmiş Telefon Alınır?

Teknolojik cihaz tüketiminde çok farkında olmadığımız çevresel etkiler de bulunuyor. Yenilenmiş telefon aldığımızda çevreyi daha iyi hale getiren bir katkı da sağlamış oluyoruz. Bunun nasıl gerçekleştiğini bilmemizde fayda var.

Bir akıllı telefon hasar gördüğünde ya da arızalandığında çoğunlukla çöpe atılıyor. Ama bunun yerine, yenilenip tekrar kullanılabilir hale getirildiğinde ona hayatta kalmak için bir şans daha verilmiş oluyor. Ayrıca sadece ekranında çizikleri olan ya da kasasında ufak tefek hasarlar bulunan akıllı telefonlar çöpe atıldığında çevre üzerinde çok daha fazla olumsuz etki yaratıyorlar.

Akıllı telefonların yapısında plastik malzemeler de kullanılıyor. Bunların doğada yok olmasının yüzyıllar sürdüğünü hepimiz biliyoruz. Bunun yanı sıra akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon pillerin de yok olması yine çok uzun zamanlar gerektiriyor. Bu telefonların atılıp doğaya bırakılması yerine yenilenip tekrar kullanıma sokulmasının doğaya katkısı, tahmin edebileceğimizden daha yüksek oluyor.

Yenilenmiş Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yenilenmiş telefon almanın hem doğaya hem de bütçemize oldukça faydası bulunuyor. Ancak tüm yenilenmiş telefonlar aynı şekilde kaliteli olmayabiliyor. Bu durum yenilenmiş telefonların riskli olduğu anlamına gelmiyor. Yeni telefon alırken dikkat ettiğimiz gibi yenilenmiş telefon alırken de bazı konulara dikkat etmemiz gerekiyor.

yenilenmis telefonlar refurbished teknosa

Garantisini Kontrol Edin

Yenilenmiş akıllı telefonların normal ikinci el telefonlardan en büyük farkı, yanlarında belli bir süre için garanti belgesi taşıması oluyor. Bu garanti, doğrudan üreticiden olduğu gibi ürünün satıldığı satış platformundan da sağlanabiliyor. Güvenilir satıcıların ve satış platformlarının çoğu, sattıkları akıllı telefonun mükemmel çalışır durumda olduğundan emin olmak istiyor. Çünkü müşteri memnuniyetini önemsiyor ve cihazın iade edilmemesini istiyor. Bunun için de yenilenmiş telefonlarından emin olabilmek için birden fazla test ve kontrolden geçiriyor.

Birçok üretici, bazı üretim kusurları ya da lojistik sorunları ve hasarlı kutulama gibi sorunları olan telefonlar sahibi tarafından iade edildikten sonra akıllı telefonları tekrar satışa sunuyor. Ancak satışa sunmadan önce mutlaka kusurları varsa giderip onları düzeltiyor. Hepsinin kalite kontrolünü gerektiği gibi yaptıktan sonra bunları bayilerine de verebiliyor, fiziksel ya da online mağazalarında da satışa koyabiliyor. Üreticiler bu telefonlara sınırlı süreli garanti de veriyor. Bu sürenin verildiği telefonlar satın almak için en doğru cihazlar oluyor.

Belgeleri Okuyun

Online ya da fiziksel mağazalardan cihaz satın alırken son satın alma işleminde bazı belgeler imzalamanız isteniyor. Fiziksel mağazalarda kağıt belgeler imzalanırken online mazalarda da dijital sözleşmeler bulunuyor ve satış öncesi firmalar bu şartları kabul ettiğinizi gösteren onay işlemini yapmanızı istiyor. Bu belgelerde satın aldığınız cihazların iade koşulları da yer alıyor. Aldığınız telefonu iade etmeniz gerektiğinde, onayladığınız şartlara bağlı kalıyorsunuz. Bazı sitelerde yenilenmiş cihazların geri iadesi olmadığına dair maddeler de yer alabiliyor ya da iade şartlarını zorlaştırabiliyorlar. Bu maddeleri incelemeniz sonrasında sorun yaşamamanız için oldukça faydalı oluyor.

Alırken Sınıfı Hakkında Bilgi Sahibi Olun

Yenilenmiş cep telefonları, kalitelerinin belirlenebilmesi için çeşitli test ve inceleme süreçlerinden geçiyor. Bu testler temel olarak, cihazın gövdesindeki aşınma ve yıpranma sınırını, donanım durumunu ve akıllı telefonun yazılımının yanıt verme hızını bilmek için yapılıyor.

Durumlarına göre yenilenmiş telefonlar 3 ayrı sınıfa ayrılıyor. A sınıfı telefonlar, küçük çizikleri olan yeni görünümlü telefonlar oluyor. Genellikle son teknolojiye yakın telefonlar bu sınıfta yer alıyor. Merakla beklediğiniz telefonları daha uygun fiyata satın almak için A sınıfı telefonlar en uygun seçenekler arasında görünüyor. B sınıfı telefonlar daha çok bir süre kullanılmış ve üzerinde belli çizikler bulunan telefonlar olarak geçiyor. C sınıfı telefonlarda ise, üzerinde çok fazla çiziği olan ve başka fiziksel hasarı da olan telefonlar bulunuyor. Ancak bu fiziksel durumuna göre yine de gayet iyi çalışan telefonlar yer alıyor. Temel olarak bu sınıflandırma telefonların fiziksel görünümlerine göre yapılıyor.

Bir yenilenmiş telefon alırken, bu sınıfların hangisini aldığınızı bilerek tercihte bulunmak faydalı oluyor.

Güvenilir Yerden Alın

Akıllı telefon alırken her zaman güvenilir yerden satın almamız tavsiye ediliyor. Çünkü bu tarz durumlarda satış sonrası verilen destek en çok ihtiyacımız olan şey oluyor. Cihazla ilgili herhangi bir sorun yaşandığında güvenilir markalar en iyi desteği veren firmalar arasında bulunuyor. Yeni cihazlarda olduğu gibi, yenilenmiş telefonlarda da mutlaka güvenilir yerleri tercih etmemiz gerekiyor. Bu cihazlar kullanılmış ve az da olsa eski modellerden oluşuyor. Bu nedenle her şey bir anda kötüye gidebiliyor.

Güvenilir satıcılar, yenilenmiş telefonları satışa sunmadan önce her zaman kalite kontrolü gerektiği gibi yapıyor. Ayrıca bu satıcılar, telefonlarına çoğunlukla garanti belgesi de veriyor. Güvenilir markalar yenilenmiş telefonlarda da en iyi müşteri deneyimini sunuyor.

Ödediğiniz Fiyattan Maksimum Fayda Sağlayın

Online mağazaların birçoğu, listeledikleri ürünleri daha avantajlı hale getirmek için fırsatlar sunuyor. Aynı fiyata ilgili bazı ürünleri ücretsiz olarak verebiliyor. Eğer sitede yenilenmiş telefonun yanında kulaklık, yedek pil, koruyucu kılıf ya da ekran koruyucusu gibi ek ürünler bulunuyorsa, bu fırsatlardan yararlanmak avantajlı oluyor. Genellikle telefonu ve yanında verilen ürünü ayrı satın almak daha maliyetli oluyor. Eğer böyle avantajlı paketler buluyorsanız değerlendirmeniz tavsiye ediliyor.

Yenilenmiş Telefon Almadan Önce Kontrol Edilmesi Gerekenler

Yenilenmiş telefonları almadan önce dikkat etmeniz gereken özelliklerin yanı sıra güvenlik ile ilgili bazı konuları da kontrol etmeniz gerekiyor. Çünkü bu konular önemli riskleri barındırdığı için daha sonrasında sizi de tehlikeye sokabiliyor.

Çalıntı Telefonlara Dikkat Edin

Telefon satın aldığınızda başınızı belaya sokacak en önemli konu çalıntı telefonlar oluyor. Kendinizi bu tür sorunlardan korumak için, her zaman satın aldığınız yerden resmi belgeleri temin etmeniz gerekiyor. Bu belgeler arasında satın alma faturası, alıcının adı, satın alma tarih ve saati, mağaza adı ve garantiyle ilgili diğer belgeler yer alıyor. Bunların fiziksel ya da dijital birer kopyasını talep ederek satın aldığınız telefonun çalıntı olmadığını belgelemiş oluyorsunuz.

Bunların yanında aldığınız yenilenmiş akıllı telefonun orijinal kutusunu ve aksesuarlarını da aldığınızdan emin olmanız gerekiyor. Bazı yenilenmiş telefonların orijinal kutusu olmayabiliyor. Böyle bir durumda da, telefonun IMEI numarasının bulunduğu bir fatura almanız gerekiyor. IMEI numarası telefonun kimliği görevini görüyor. Bu nedenle cihazın IMEI numarası ile faturada ve varsa orijinal kutusundaki numaranın aynı olması gerekiyor. Son kontrol için bunların karşılaştırmasını mutlaka yapıyorsunuz. Cihazdaki IMEI numarasını öğrenmek için telefondan *#06# tuşlamanız yeterli oluyor. Hemen ekrana cihaz bilgileri çıkıyor.

Sahte Telefonların Farkına Varın

Size gösterilen yenilenmiş telefonların sahte olup olmadığının farkında olmanız gerekiyor. Bunun için telefonun “Ayarlar” uygulaması üzerinden “Hakkında” menüsüne giriş yaptığınızda telefonun model numarasına ulaşabiliyorsunuz. Bu numarayı telefon üreticisinin resmi web sitesinden kontrol edebiliyorsunuz. Aynı zamanda telefonun arka yüzünden de bu model numarasını kontrol etmeniz gerekiyor.

Bütün bu kontrollerin yanı sıra her şeyden tam olarak emin olabilmek için her zaman orijinal faturasını görmeniz son teyit için yapmanız gereken işlemler arasında yer alıyor. Ayrıca güvenilir mağazadan ve web sitesinden yenilenmiş telefon aldığınızda kendinizi daha güvende hissediyorsunuz.

Hizmet Kodu Testini Uygulayın

Günümüzde tüm akıllı telefonlar bazı servis kodlarına sahip olarak üretiliyor. Bu servis kodlarını tuşlayarak aradığınızda telefonun bazı gelişmiş menülerine erişmenize izin veren kilitler açılıyor. Bu menüler sayesinde telefonun tüm bilgilerine ulaşabiliyorsunuz.

Yenilenmiş telefonlar, daha önce kullanılmış telefonlar olduğu için kullanım bilgilerini herhangi bir yerden göremiyoruz. Bunu da servis kodları sayesinde görebiliyoruz. Telefonun pil ve kullanım istatistikleri ile ilgili bilgileri görüntülemek için ##4636## servis kodunu kullanabiliyorsunuz. Bu servis kodunu kullanarak yenilenmiş telefonun donanım orijinalliğini de kontrol edebiliyorsunuz.

Ağ Kilitlerine Göz Atın

Yenilenmiş telefonu satın almadan önce sizin kendi SIM kartınızla çalışıp çalışmayacağını öğrenmeniz gerekiyor. Bu durum çoğunlukla yurt dışından getirilen telefonlarda yaşanıyor. Telefonun ağ özellikleri satışa sunulduğu ülkeye göre ayarlanmış olabiliyor. Bu kilidi aşmanın bazı yöntemleri bulunuyor. Ancak bunu yapmamanız tavsiye ediliyor. Çünkü telefonun tüm güvenlik ayarları da tehlikeye girebiliyor. Satın aldığınız yenilenmiş telefonu önce SIM kartınızla deneyip kontrol etmeniz en sağlıklı yöntem oluyor. Eğer internet mağazasından aldıysanız, satın almadan önce internet satış sözleşmesini ve iade koşullarını kontrol etmenizde fayda bulunuyor. Telefonu teslim aldığınızda önce SIM kartınızı takıp denemeniz tavsiye ediliyor. Ağ ayarlarında bir sorun olmuyorsa diğer kontrollerinizi yapmaya devam edebiliyorsunuz.

Siz de en iyi cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
samsung watch 3 ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Samsung Watch 3 Özellikleri

Teknolojik gelişmeler sonucunda akıllı cihazlar her zaman yanımızda olması gereken en büyük yardımcılarımız olmuş durumda. Bu ihtiyaçtan dolayı…
android telefon nasil sifirlanir teknosa
Devamını Oku

Android Telefon Nasıl Sıfırlanır?

Teknoloji çağında yaşadığımız günümüzde iletişim, haberleşme ve ulaşım gibi ihtiyaçlarımızı akıllı telefonlarımız sayesinde saniyeler içerisinde giderebiliyoruz. Bizlere bu…
oppo reno 5 lite ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Oppo Reno 5 Lite Özellikleri

Oppo’nun Reno 5 Lite modeli; hızlı şarj, yapay zekâ, renkli portre video, çift görüntülü video ve büyük pil…
a kalite yenilenmis telefon nedir teknosa
Devamını Oku

A Kalite Yenilenmiş Telefon Nedir?

Yenilenmiş akıllı telefonlar, daha önce başkasına ait olan cihazlardan oluşuyor. Yenilenmiş telefon, satıcı garantisi ile birlikte geliyor ve…