Cep telefonu numaramız kişisel bilgilerimiz arasında yer alıyor. Numaramızı sadece kendi istediğimiz kişilerle paylaşıyor ve onların aramasına izin veriyoruz. Tanıdığımız kişilerin yanı sıra telefon numaramızı bazı firmalarla ve internet siteleriyle de paylaşmak durumunda kalıyoruz. Bunu daha çok o firmaların yeniliklerinden haberdar olmak, herhangi bir durumda ulaşılabilir olmak için yapıyoruz. Ancak bazen bu firmalar yaptığımız gizlilik anlaşmasını ihlal edebiliyor ya da kendi bilgi bankalarında yer alan kişisel bilgileri bilgisayar korsanlarına çaldırabiliyor. Aynı şekilde tanıdığımız kişiler de başkalarıyla numaramızı paylaşabiliyor. Böyle durumlarda sürekli istemediğimiz aramalara ya da mesajlara maruz kalıyoruz. Sesli yanıt sistemi tarafından satış aramaları ve mesajları sıklıkla gerçekleşmeye başladığında asıl önemli aramaları kaçırabiliyoruz. Hatta bu aramaların bir kısmı dolandırıcılık amaçlı bile olabiliyor. Hemen her şeyi yapabildiğimiz akıllı telefonlarımız bizlere istemediğimiz numaraları da engelleme imkanı tanıyor. Sadece birkaç adımda kolayca yapabileceğimiz bu işlem sayesinde devamlı olarak rahatsız edilmekten kurtulabiliyoruz. Bu yazımızda rahatsız eden numarayı nasıl engellersiniz bilgiler vereceğiz.

Telefon Modeline Göre Numara Engelleme Nasıl Yapılır?

Akıllı telefon numara engelleme özelliğinin yanı sıra mobil operatörlerin de bu şekilde bir özelliği bulunuyor. Peki rahatsız eden numarayı nasıl engellersiniz, işte ipuçları:

1- Android Telefonlarda Numara Engelleme Nasıl Yapılır?

Android telefonlarda numara engelleme için yapmanız gerekenler şunlar:

  • Öncelikle telefonunuzun “Çağrı Geçmişi” ya da “Son Aramalar” bölümüne giriş yapın.
  • Aramaların yer aldığı ekranda istemediğiniz numarayı bulup üzerine tıklayın. Bu şekilde “Mesaj Gönder” ve “Çağrı Ayrıntıları” seçenekleri açılıyor olacak.
  • “Çağrı Ayrıntıları” bölümüne giriş yaptığınızda “Numarayı Engelle” seçeneği olan bir liste açılıyor. “Numarayı Engelle” seçeneğini tıkladığınızda artık bu numaranın bir daha sizi aramasını engellemiş oluyorsunuz.

Eğer sizi aramamış ya da son aramalar listesinde olmayan bir numara engellemek istiyorsanız ilk adımları farklı olacaktır. Bunun için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Öncelikle telefonunuzda “Kişiler” menüsüne giriş yaparak telefon rehberinizi açın. Burada engellemek istediğiniz kişiyi seçin.
  • Telefonunuzun sağ üstünde “Ayarlar” işareti ya da üç nokta görüyor olacaksınız. Buraya tıkladığınızda yapabileceğiniz işlemlerle ilgili seçenekler listeleniyor.
  • Açılan listede “Numaraları Engelle” seçeneği bulunuyor. Bu seçeneğe tıkladığınızda rehberinizde kayıtlı bu kişinin kayıtlı olan tüm numaralarından arama yapılmasını engelliyor olacaksınız.

2- iPhone Telefonlarda Numara Engelleme Nasıl Yapılır?

iOS yazılıma sahip iPhone telefonunuz varsa istemediğiniz bir numarayı engelleyebilmek için yapmanız gerekenler şöyle:

  • “Son Aramalar” menüsüne giriş yapın.
  • Burada bulunan numaraların sağ tarafında “Bilgi” simgesi yer alıyor. Bu simgeye tıkladığınızda yapabileceğiniz işlemlerle ilgili bir liste açılıyor.
  • Açılan listenin önce en sonuna inmeniz gerekiyor. En altlarda yer alan “Bu Arayanı Engelle” seçeneğine tıkladığınızda artık bu numaranın bir daha sizi aramasını engellemiş oluyorsunuz.

Eğer sizi aramamış ya da son aramalar listesinde yer almayan rehberinizdeki bir kişiyi engellemek istiyorsanız farklı bir yol izliyorsunuz. Bunun için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Öncelikle telefonunuzun “Ayarlar” uygulamasına giriş yapın.
  • Ayarlar uygulamasının içerisinde telefonunuzla ilgili tüm işlemler için uzun bir liste açılıyor olacaktır. Bu listede “Telefon” seçeneğine giriş yapın.
  • Telefon seçeneği sonrası açılacak listede ise “Engellenenler” diye ayrı bir bölüm bulunuyor. Bu alana giriş yapın.
  • Burada daha önce engellediğiniz numaraları da görüntüleyebiliyor olacaksınız. Engellenen numaralar listesinin hemen altında “Yeni Ekle” seçeneği yer alıyor. “Yeni Ekle” bölümünü tıkladığınızda istediğiniz numarayı engelleyebilirsiniz.

3- Windows Phone Telefonlarda Numara Engelleme Nasıl Yapılır?

Akıllı telefonlarda bir diğer işletim sistemine sahip telefonlar Windows Phone telefonlardır. Eğer Windows Phone bir telefona sahipseniz istemediğiniz bir numarayı engelleyebilmek için yapmanız gerekenler şunlar:

  • Önce “Ayarlar” menüsüne giriş yapın.
  • Ayarlar bölümünde “Arama+SMS Filtreleme” seçeneği yer alıyor. Buraya giriş yaptığınızda “Engellenmiş Numaralar” için ayrı bir alan görüyor olacaksınız.

Engellenen numaralar alanına engellemek istediğiniz numarayı ekleyerek bir daha sizi rahatsız etmesini tamamen engelleyebiliyorsunuz.

Cep Telefonu Operatörlerinden Numara Engelleme Nasıl Yapılır?

Akıllı telefonlarınızdan istemediğiniz numaraları kolayca engelleyebiliyorsunuz. Bazen numarası gizli olan ya da özel numaralar da arayabiliyor. Bu numaralar firmalara ait numaralar olabildiği gibi numarasının gözükmesini istemeyen kötü niyetli insanlar da olabiliyor. Gizli ya da özel numaralar tarafından aranmak istemiyorsanız bunu cep telefonu operatörlerinden kolayca ve ücretsiz olarak engelleyebiliyorsunuz.

1- Turkcell’den Özel Numara Engelleme Nasıl Yapılır?

Turkcell, özel ya da gizli numaralardan arama yapılmasını engelleme hizmetini ücretsiz olarak gerçekleştiriyor.

Cep telefonunuzdan *253# karakterlerini tuşlayarak arama yapmanız yeterli oluyor. Bu aramayı yaptıktan sonra telefonunuza gelen tüm gizli numara aramalarını engellemiş oluyorsunuz.

2- Vodafone’dan Özel Numara Engelleme Nasıl Yapılır?

Vodafone da gizli ya da özel numaralardan arama yapılmasını engelleme hizmetini ücretsiz olarak sunuyor. Bunun için SMS ile ya da çağrı merkezi sesli yanıt sistemi ile kolayca yapabiliyorsunuz.

SMS ile gizli numaraları engellemek istiyorsanız cep telefonuzun Mesaj bölümüne giriş yaptıktan sonra GIZLI AC mesajını yazıp 7046’ya göndermeniz yeterli oluyor. Bu mesajı gönderdikten sonra cep telefonunuzu tüm gizli ya da özel numaraların aramasına karşı kapatmış oluyorsunuz.

3- Türk Telekom’dan Özel Numara Engelleme Nasıl Yapılır?

Diğer operatörlerde olduğu Türk Telekom’da da gizli ya da özel numara aramalarını engelleme hizmeti ücretsiz olarak sunuluyor.

Cep telefonunuzun arama bölümüne gelip *253# tuşlayarak arama yapmanız yeterli oluyor. Bu aramayı yaptıktan sonra telefonunuza gelen tüm gizli numara aramalarını engellemiş oluyorsunuz.

Cep Telefonu Operatörlerinden Numaraya Özel Engelleme Yapılabiliyor mu?

Eğer akıllı telefonunuz üzerinden değil de cep telefonu operatörünüz üzerinden istemediğiniz numaraları engellemek istiyorsanız bunu operatörlerin çağrı merkezini arayarak bilgi alabiliyorsunuz.

Turkcell ve Türk Telekom operatörlerine sahip bir hat kullanıyorsanız kendi engelleme listenizi oluşturup operatörünüze bildirebiliyorsunuz. Engelleme işlemi operatör tarafından yapıldıktan sonra bu listedeki kişiler sizi aradığında aradıkları numaranın çağrı kabul etmediğine dair bir mesaj dinliyorlar.

Vodafone operatöründe numara özel bir engelleme hizmeti şu anda bulunmadığı için sadece akıllı telefonunuz üzerinden engelleme işlemi yapabiliyorsunuz.

Yukarıda rahatsız eden numarayı nasıl engellersiniz anlatmaya çalıştık.

Teknosacell hakkında ayrıntılı bilgi almak ve avantajlarını öğrenmek için buraya tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ekran koruyucu nedir teknosa
Devamını Oku

Ekran Koruyucu Nedir, Ne İşe Yarar?

Günümüzün vazgeçilmez cihazları olan akıllı telefonlar, tablet ve dizüstü bilgisayarlarımızı dış ortamlardan gelebilecek tehlikelere karşı korumak için oldukça…
iPhone 13 Pro Max teknosa
Devamını Oku

iPhone 13 ve iPhone 13 Pro Max Özellikleri

Her sene teknoloji tutkunlarının merakla beklediği konuların başında iPhone akıllı telefonların yeni modellerinin hangi özelliklere sahip olacağı geliyor.…
iPad 8 Nesil Teknosa
Devamını Oku

iPad 8. Nesil İncelemesi

Apple’ın ince ve hafif 8. Nesil iPad’i neredeyse bir önceki modeliyle benzer görünüyor. Apple, iPad modellerinde dış görünüşü…
telefon kilifi nasil temizlenir teknosa
Devamını Oku

Telefon Kılıfı Nasıl Temizlenir?

Yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlarımızı şıklığımızı artıran ya da kendi tarzımızı yansıtan birbirinden farklı kılıflarla kullanıyoruz. Telefon kılıflarının kullanımı…