Hızlı gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlarımız nedeniyle elimizdeki cep telefonlarımız bir süre sonra yeterli gelmemeye başlayabiliyor. Cep telefonumuzu yenisiyle değiştirmemiz gerekebiliyor. İster sıfır bir telefon alın, isterseniz ikinci el cep telefonu edinin, yeni bir telefon almadan önce yapmamız gereken öncelikli şey elimizdeki telefonu satmak oluyor. Bu çok kolay birşey gibi görünse de eski telefonumuzla vedalaşmadan önce kişisel verilerimizin güvenliği için yapmamız gereken bazı önemli işler bulunuyor. Cep telefonlarımız kişisel bilgilerimizin depolandığı cihazlar olduğundan hayatlarımızda ayrı bir öneme sahipler. Bu bilgilerimizin başkasının eline geçmesi ise isteyeceğimiz son şey olarak görünüyor. Bu nedenle cep telefonunuzu satarken dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Bilgilerinizi yedekleyin

Yeni bir telefon kullanmaya başlarken en büyük ihtiyacımız daha önceki telefonumuzdaki bilgiler oluyor. Bu konuda sıkıntı yaşamamak için eski cep telefonunuzu satmadan önce içerisindeki tüm bilgileri yedeklemeniz size büyük bir kolaylık sağlıyor.

Eğer bir iPhone kullanıyorsanız, Apple’ın kendi yazılımı olan iCloud uygulaması ile bilgilerinizi kolayca yedekleyebiliyorsunuz. Bunun için cep telefonunuzun ayarlar bölümünde yer alan iCloud seçeneğine gelerek, depolama ve yedekleme sekmesini seçin. Karşınıza çıkan şimdi yedekle komutu ile cep telefonunuzdaki tüm uygulamaları, fotoğraf ve videolarınızı bulut sistemine aktarabilirsiniz. Yeni cep telefonunuza geçiş yaptığınızda da kurulum yaparken buradan tüm bilgileri alabilirsiniz.

Android yazılıma sahip telefon kullanıyorsanız, bir USB kablosuyla cep telefonunuzdaki bilgileri bilgisayarınıza hemen kopyalayabilirsiniz. Yeni telefonunuza bu bilgileri almak için de yine aynı yöntemi kullanabilirsiniz.

Hesaplarınızdan çıkış yapmayı unutmayın

Cep telefonları hayatımızı kolaylaştırmak ve bize zaman kazandırmak için bazı güvenlik adımlarını bizim onayımızla kaldırabiliyor. Bu adımların başında şifreleri kaydetme özelliği geliyor. Mail hesaplarınıza ya da uygulamalara ilk girişimizden sonra şifreyi kaydediyor ve sonraki girişlerinizde şifreyle zaman kaybetmemenizi sağlıyor.

Sahip olduğumuz telefonun kullanımını kolaylaştıran bu özellik, sattığımızda karşımıza bir sorun olarak çıkabiliyor. Hem kendi güvenliğimiz hem de telefonumuzu alan kişinin kullanmaya başlarken sorun yaşamaması için hesaplarınızdan çıkış yapmanız ve tüm şifreleri kalıcı olarak silmeniz çok önemli oluyor.

cep-telefonunuzu satarken dikkat etmeniz gerekenler

Sadece uygulamaların değil telefonun da bir hesabı var

Cep telefonunuzu yedeklediniz, uygulamaları ve şifreleri sıfırlayıp sildiniz. Ancak çıkış yapmanız gereken bir hesabınız daha bulunuyor. Telefonun yeni sahibinin kendi bilgileri ile eşleştirme yapabilmesi için telefonunuzun hesabından da çıkış yapmayı unutmamanız gerekiyor. Bu adım sadece telefonun yeni sahibi için değil, sizin de güvenliğiniz açısından önemli oluyor.

iPhone kullanıyorsanız bunun için telefonunuzun ayarlar alanından adınızın yazdığı bölüme giriş yapın. Ekranın en altında yer alan çıkış yap sekmesine dokunduktan sonra apple kimliğinizi girerek çıkış işlemini onaylayabilirsiniz.

Android yazılıma sahip bir telefon kullanıyorsanız Google hesabınızdan çıkış yapmalısınız. Telefonunuzun yine ayarlar bölümünden hesaplar sekmesine giriş yapıp Google hesabınıza dokunun. Hesabı kaldır öğesine dokunarak hesabınızdan çıkabilirsiniz.

Telefonunuzdaki bilgileri silmek yeterli olmayabilir

Telefonunuzdaki bilgileri yedekledikten sonra tüm bilgileri silmeniz gerekiyor. Burada dikkat etmeniz gereken kritik bir nokta bulunuyor.

Telefonunuzdaki bilgileri, fotoğraf ve videoları normal bir şekilde sildiğinizde, bunlar geri getirilebilir durumda olabiliyor. Eski cep telefonunuz hiç tanımadığınız birinin elinde olacağı için size özel olan bu bilgilerin tamamen silindiğinden emin olmalısınız. Özel bilgilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesini kimse istemiyordur.

Bunun için tüm bilgileri sildikten sonra yapmanız gereken en önemli adım, telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmek oluyor.

Sim kartınızı ve SD kartınızı içinde unutmayın

Cep telefonları hayatımıza girdiğinden beri sim kart her zaman telefonların asıl aparatlarından biri durumunda. Akıllı telefonlarımızda bilgi depoladığımız SD kartlar da işimizi kolaylaştırıyor. Bu iki küçük kartın önemini hepimiz bilsek de, cep telefonumuzu satarken en fazla unuttuğumuz adımların başında bu kartları çıkarmak geliyor. Her şeyi bitirdikten sonra telefonunuzu yeni kullanıcısına göndermeden önce Sim ve SD kartlarınızı çıkardığınızdan emin olun.

Yukarıda mümkün olduğunca cep telefonunuzu satarken dikkat etmeniz gerekenler hakkında sizi bilgilendirmeye çalıştık. Bu hususlara dikkat ederek satış süreci sonrasında mağduriyetinizi en aza indirebilirsiniz.

En iyi cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
uyap vatandas nedir teknosa
Devamını Oku

Uyap Vatandaş Portalı Nedir?

UYAP Vatandaş Portal, Türkiye genelindeki tüm vatandaşların kendileri adına açılmış ya da kendilerinin açtığı tüm adli ve idari…
samsung galaxy z flip 3 incelemesi teknosa
Devamını Oku

Samsung Galaxy Z Flip 3 İncelemesi

Katlanabilir telefonlar yavaş yavaş hayatımızda daha fazla yer almaya başlıyor. Birinci nesil telefonlardaki eksikleri tamamlayarak yeni model katlanabilir…
a kalite yenilenmis telefon nedir teknosa
Devamını Oku

A Kalite Yenilenmiş Telefon Nedir?

Yenilenmiş akıllı telefonlar, daha önce başkasına ait olan cihazlardan oluşuyor. Yenilenmiş telefon, satıcı garantisi ile birlikte geliyor ve…
iphone 11 su geciriyor mu teknosa
Devamını Oku

iPhone 11 Su Geçiriyor mu?

iPhone telefonlar, akıllı telefon sektöründe geliştirdiği teknolojilerle her zaman adından söz ettirmeyi başarıyor. Birçok alanda öncülüğü taşıyarak teknolojinin…
ipad mini 6 ile neler yapabilirsiniz teknosa
Devamını Oku

iPad Mini 6 ile Neler Yapabilirsiniz?

iPad Mini 6, küçük ama oldukça güçlü ve normal iPad’lerin yapabildiği pek çok şey yapılabiliyor. E-kitap okumak, Fortnite…