Son yıllarda elimizden düşürmediğimiz cep telefonları, sık kullanım nedeniyle veya farklı sebeplerle arızalanabiliyor. Bu gibi durumlarda kimi kullanıcılar, tamir metodunu seçerken kimi kullanıcılar da cep telefonlarını değiştirme yolunu seçebiliyorlar. Genellikle belirleyici olan bütçe oluyor. Kullanıcıların birçoğu, kendi bütçesi doğrultusunda bir telefona sahip olmayı tercih edebilir.

Cep telefonu kullanıcılarının bazıları, telefonlarını kullanılamayacak seviyeye gelene kadar kullanmayı tercih edebilir. Kimileri de belli bir süre sonrasında güncelleme almayan ve çeşitli sorunlar gösteren telefonlarını satmayı ve yerine yeni bir telefon edinmeyi seçebilir. Ya da telefonlarını takas ederek ve hatta gerekirse telefon bedelinin üzerine belirli bir maliyete katlanarak yeni bir cep telefonu satın almayı da tercih edebilirler. İşte çoğu kişinin cevap aradığı “cep telefonunuzu ne zaman değiştirmelisiniz” sorusunun yanıtı ve ipuçları…

Cep Telefonu Neden Değiştirilir?

Cep telefonu değiştirmek için çeşitli sebepler öne sürülebilir. Bu sebeplerden herhangi biri ortaya çıktığında kullanıcıların birçoğu sahip oldukları telefonlarını değiştirme yolunu tercih ederler. Sonrasında edindikleri yeni telefonlarla ile de daha iyi bir kullanım imkanına kavuşurlar. İşte cep telefonu değiştirme nedenleri ve bazı ipuçları:

  • Ekonomik Nedenler:

Cep telefonu her şeyden önce ekonomik bazı sebeplerle değiştirilmek istenebilir. Cep telefonunu gerekli güncellemeleri alıyorken ve hala aynı randımanla çalışırken satmak, cep telefonundan para kazanılabileceğini ispatlayan bir durumdur. Bunun için telefon alındıktan sonra 2 yıl geçmesi yeterli olarak görülebilir. Bu sürenin geçirilmesi durumunda veya telefonunuz gerekli güncellemeleri alamadığı takdirde satışı artık çok daha zor bir hal alabilir. Bu sebeple eğer telefonunuzu ekonomik nedenler ile satma yoluna gidiyorsanız; telefonunuz kullanılabilir durumdayken satmanız çok daha faydanıza olacaktır. Sonraki telefonunuzu seçerken de yine satarken iyi fiyatlar edilebilecek ve çabuk elden çıkarılabilecek telefon modellerinden edinilmesi çok daha yerinde olacaktır.

Temel düzeyde, orta sınıf veya üst düzey bir telefon seçimi fark etmeksizin dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise; telefon alındıktan 2 yıl içerisinde değiştirme yoluna gitmektir. Böylelikle cep telefonu kullanımına yönelik istenilmeyen herhangi sürpriz bir durumla da karşılaşılmamış olursunuz. Kullanılabilir ömrünün sonuna doğru cep telefonunun yavaşlaması oldukça muhtemel bir gelişme olarak görülür. 2 yılda bir telefon değiştirmek, cep telefonunun geri dönüştürülebileceğini görmek açısından da mühimdir.

  • Kullanım Ömrü

Bir cep telefonu, genellikle dayanım ömrünün sonuna kadar kullanılabilir. Kimi kullanıcılar, genellikle böyle bir kullanımdan yana tercihte bulunurlar. Ne zaman cep telefonları tamir edilemez ve çalışamaz duruma gelirse o zaman yeni bir cihaz edinmeyi kendilerine hedef olarak seçerler. Uzun ömürlü kullanımdan hoşlanan kullanıcılar için geçerli olan bu durum, aynı cihazı kullanmaktan fazlasıyla memnun olanlar için de geçerlidir. Ancak bu durum artık dayanılamayacak boyutlara geldiğinde, cep telefonu değiştirilmeli ve yola yeni cep telefonuyla devam edilmelidir.

Kullanım ömrü, cep telefonlarında kişiden kişiye ve kullanıma bağlı olarak değişim gösterebilir. Yani cep telefonunu hassas ve dikkatli kullananlar, cihazlarından daha uzunca bir süre verim alabilirler. Bu tercihi yapan kişiler, telefonlarını başka amaçlar doğrultusunda kullanmak istediklerinde, bunun için model değişimi zorunlu hale gelirse, o zaman cep telefonunu değiştirip daha üst modellere geçmeyi tercih ederler.

  • Pil Değişimi

Kullanım ömrünün uzatılması adına yapılacak eylemlerden en önemlisi, pil değişimi yaptırmaktır. Pil değişimiyle birlikte, eğer telefon kullanımından memnuniyet duyuluyorsa cep telefonu ömrü, belli bir müddet daha uzatılıp yine aynı telefon kullanılabilir. Pil değişimi, cep telefonunu değiştirmek istemeyen kullanıcıların; yaygın surette başvurdukları yöntemlerden biri olarak öne çıkar.

  • Ekran Tepki Süresi

Akıllı telefonların her zaman kullanılır hale gelmesiyle birlikte, fiziki müdahaleye de son derece açık bir hale gelmiş oldular. Özellikle telefonların ekranları; oldukça hassas bir konumda olduğu için bundan en çok etkilenen parçalardan biri ekranlar olabiliyor.

Fiziki müdahalenin yanı sıra telefonun düşmesi de ekran performansını olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Telefonda dokunmatik yönünden çeşitli sıkıntılar baş gösteriyorsa telefon değiştirme zamanının geldiği düşünülebilir. Ekran değişimlerinin yeterince maliyetli olduğu değerlendirilecek olursa cep telefonunu yenilemek daha mantıklı gelebilir.

  • Güncelleme ve Yazılım Desteği

Cep telefonlarında en çok değişen konulardan biri de yeni güncellemelerin gerekmesidir. Telefon, çok hassas bir şekilde kullanılsa ve hatta çok titiz davranılsa bile; belli bir süre sonra markanın aldığı karar gereği; sahip olunan telefon modeline güncelleme gelmeyebilir. Telefon güncelleme konusunda oluşan bu mahrumiyet durumu ise kimi zaman telefonunuzda güvenlik açısından çeşitli sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bilhassa internete bağlı olan telefonların güncelleme alması oldukça önemlidir. Telefonun güncelleme desteği sonlandıysa onun artık değişim zamanı gelmiş demektir.

cep telefonunu ne zaman degistirmelisiniz teknosa

Cep Telefonları Ne Kadar Sürede Değiştiriliyor?

Cep telefonları, genel itibarıyla ekonomik koşullar göz önüne alınarak değiştirilen ve yenisine geçilen türde cihazlardır. Bu cihazların maliyetleri ekonomik şartlar doğrultusunda fazla görülebilir. Bu sebeple de ülkemizde cari açık üzerindeki akıllı telefonlar kaynaklı negatif etkiyi azaltmak için alınan önlemler ve dolardaki kur artışı nedeniyle; sözkonusu cihazlar daha uzun sürelerde değiştirilmeye başlanmıştır.

Ülkemizdeki cep telefonu değiştirme süresi bu durumdan önce 1,5-2 yıl iken; şimdilerde 36 ayı geçip 48 aya kadar uzamıştır. Bu süreler diğer ülkelerde;

  • Fransa’da 49 ay,
  • Almanya’da 52 ay,
  • İtalya’da 56 ay
  • İspanya’da 58 ay civarında değişmektedir.

Ülkemizdeki akıllı telefon kullanımı, %90’ı geçmiş durumdadır ve bu telefon sahiplerinin %5’i 1 yılda, %15’i 2 yılda bir sahip oldukları cep telefonlarını değiştirmeyi seçerler.

Türkiye’de ve Avrupa’da cep telefonu değiştirme nedenleri arasında genellikle donanımsal sorunlar ön plana çıkar. Bu sebeple de ülkemizdeki kullanıcılar, cep telefonu tamiri gibi hususlar ortaya çıktığında çoğunlukla telefonlarını değiştirmeyi seçerler.

Avrupa’daki kullanıcıların %40’ı yeni bir telefon aldığında eskisini yedek olarak tutarken Türkiye’deki kullanıcıların %35’i aile üyelerinden birine veya arkadaşına vermeyi tercih ederler.

Cep telefonunuzu değiştirmeden önce; siz de en iyi cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
iPhone garanti sorgulama nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

iPhone Garanti Sorgulama Nasıl Yapılır?

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, ürettiği birbirinden gelişmiş cihazlarla kullanıcılarını memnun etmek çalışıyor. Apple’ın dünya…
galaxy a73 telefonu yakindan taniyin teknosa
Devamını Oku

Galaxy A73 Telefonu Yakından Tanıyın

Her kesimden telefon kullanıcısına hitap etmeye çalışan Samsung, özellikle orta segment kullanıcılar için yeni ve gelişmiş modeller çıkarmaya…
telefon isinmasi cozum onerileri teknosa
Devamını Oku

Telefon Isınmasına Çözüm Önerileri

Akıllı telefonlar, gelişen özellikleri ile birlikte artık hayatımızın vazgeçilmez cihazlarının başında geliyor. Gün içerisinde ihtiyacımız olan her şeye…
airpodsbkullanirkenv bunlara dikkat teknosa
Devamını Oku

Apple Airpods Kullanırken Bunlara Dikkat!

Apple markasına ait olan AirPods kulaklıklar, ilk çıktığı günden beri bulunduğu sektör içerisinde öncü ürünlerden biri oldu. Özellikle…
iphone nasil sarj edilmeli teknosa
Devamını Oku

iPhone Nasıl Şarj Edilmeli?

iPhone telefonlar, diğer tüm akıllı telefonlar gibi lityum iyon pile sahip olarak üretiliyor. Lityum iyon piller defalarca şarj…