Türkiye’de Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından birçok yuva yıkıldı. Bu felaket sonrasında Türkiye, bir kez daha deprem gerçeği ile yüzleşmek zorunda kaldı. Bu tür afetler sırasında alabileceğiniz birçok önlem var. Elbette bunların en başında sağlam evlere sahip olmak geliyor. Yine de hayatın içerisinde her türlü durum ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden bazı önlemler, hayat kurtarıcı olabilir. Önlemlerin başında ise deprem çantası geliyor. Fakat bu çantaları hazırlamak, ilk bakışta kolay gibi gözükse de içerisinde birçok ekipman barındırması gerekir.
Deprem Çantası Nedir?
Deprem çantası, afet sonrasında sizi bazen hayatta tutmayı sağlayabilirken, bazen de ilk yardım amacıyla kullanılabilir. Yani zaman zaman büyük amaçlar için hizmet edebilirken, ufak tefek yaralanmalarda da işinize yarayabilir. Sonuç olarak, deprem sonrasında bulundurmanız gereken her temel malzeme deprem çantasında yer almalıdır.
Adına baktığınız zaman sadece depremlerde yararlanacağınız bir çanta olarak düşünebilirsiniz. Fakat afet çantalarının içinde ne varsa deprem çantalarında da vardır. Bu yüzden böyle bir çanta hazırlamak, sadece depremde değil genel olarak yaşayabileceğiniz her türlü felakette size yardımcı olabilir.
Deprem Çantasının Faydaları Nelerdir?
Deprem çantalarının, hayat kurtarmada ve ilk yardımda çok önemli rolleri bulunur.
- Deprem ya da afet çantaları, size gerekmese bile başkaları için, ‘Zorunlu’ bir ihtiyaç olabilir. Yani bir afet esnasında başkalarının ya da sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir ya da onlara yardım edebilirsiniz.
- Eğer ortada bir hayatta kalma durumu varsa, sizi bir süre hayatta tutabilir.
- İlk yardım gerektiren birçok durumda deprem çantaları önemli rol oynar.
Deprem Çantası Nereye Konulmalıdır?
Bir deprem çantası, sadece evinizde olması gereken bir ihtiyaç değildir. İş yerinizde dahi bir felaket ile karşı karşıya kalıp, bir afet çantasına ihtiyaç duyabilirsiniz.
İnsanların en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi ise deprem çantasının nerede olması gerektiğidir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda bazı insanlar, deprem çantalarını ulaşılmaz bir yere ya da unutabilecek bir yere koyarlar.
Deprem gibi bir felaketin, uyuduğunuz sırada gerçekleşme ihtimali, normal zamana göre daha yüksektir. Bu yüzden bu çantaların, yatağınızın yanına ya da odanız veya bulunduğunuz yer müsaitse baş ucunuzda olmalıdır. Bu şekilde eğer uykuda yani hemen reaksiyon vermeniz gereken bir yerdeyseniz deprem çantanıza kolaylıkla ulaşacaksınız. İş yerlerinde ise kolaylıkla bulabileceğiniz bir noktada olmalıdır.
Deprem Çantasında Neler Olmalı?
Deprem çantasına koyulması gereken birçok malzeme bulunur. Bu malzemelerin bazıları hayat kurtarıcı olabilirken, bazıları ise zaruri ihtiyaçlardır.
1- Su
Dışarıdan baktığınız zaman su, çantada olması gereken en önemli malzemelerden biridir. Fakat bu konuda suyun miktarı da önemlidir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda arama ve kurtarma çalışmalarında 72 saatlik dilim büyük önem arz eder. Bu yüzden sizi 3 gün boyunca hayatta tutabilecek kadar su almalısınız.
2- Konserve Gıda
Paketli gıdalar, kolaylıkla bozulmaya müsaittir. Fakat konserve yiyecekler uzun ömürlüdür. Bu yüzden deprem çantalarınızda besin değeri yüksek konserve gıdalar bulundurmak gerekir. Bu konuyla ilgili olarak unutmamanız gereken bir detay daha mevcut. Her ne kadar uzun ömürlü gıdalar olsa da neticede hepsi son kullanma tarihleriyle birlikte raf ömürlerini dolduruyor. Bu yüzden çantanızda bulunduracağınız konserve gıdaların tarihlerini takip etmeyi ya da not almayı unutmamalısınız.
3- Şeker ve Çikolata
Şekerli besinler, genel itibariyle zararlı olabilir. Fakat kriz anlarında sizi can suyu olabilirler. Bu tür besinler, zorlu şartlar altında size enerji verir. Yani eğer kurtarılmayı bekliyorsanız, sesinizi duyurmak ya da ayakta kalmak için size yardımcı olurlar.
4- Düdük
Zorda kaldığınız anlarda ya da yardım bulmaya çalıştığınız sırada sesiniz duyulmayabilir. Başka bir ihtimalle de telefonlarınız kapalı olabilir. Yüksek sesle, kendi yerinizi belirtmek istediğiniz zamanlarda düdük, çok kez kurtarıcı olmuştur. Aynı zamanda çok fazla yer kaplamaması nedeniyle deprem çantasında hayat kurtarabilecek ürünlerden biridir.
5- Powerbank
Geçmiş yıllara göre iletişimin önemi bir hayli arttı. Afetlerde enerji hatlarına ulaşamayabilirsiniz. Yani telefonla arayabileceğiniz birileri olsa bile sırf şarjınız olmadığı için zor durumda kalabilirsiniz. Bu yüzden powerbank de artık afet çantasında olması gereken materyallerden biridir.
6- Kalem ve Kağıt
Telefonunuzun şarjı bitmiş, powerbankınızın içi boş olabilir. Hal böyle olunca ulaşmanız gereken yerlere ulaşamayabilir ya da aramanız gereken yerlere erişim sağlayamayabilirsiniz. Fakat kalem ve kağıt, böyle durumlarda size yardımcı olur. Yani çevrenizde aramanız gereken kişilerin ya da önemli birimlerin telefon numarasını kaydedebilirsiniz. Bu sayede bir iletişim kanalı bulup, rahatlıkla aramanız gereken kişiler ile irtibat kurabilirsiniz.
7- Fener
Kötü koşulların sebebi yalnızca hava şartları olmayabilir. Elektrik kesildiği için ya da akşam saatinde dışarıda veya başka bir yerde kaldığınız için ışığa ulaşmakta güçlük çekebilirsiniz. Bu yüzden deprem çantanızda bir fener bulundurarak, böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda zorluk yaşama ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca arama kurtarma görevlilerine ya da başka birine de ışık gerekebilir. Fenerler, sadece sizin değil başkalarının da yararına olabilir.
8- Pil
Deprem çantası hazırlarken, dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise aldığınız ürünün bozulabileceğini ya da başka bir durumla karşı karşıya kalabileceğini düşünmenizdir. Bu yüzden afet çantanızda bir fener olacaksa mutlak suretle yedek bir pil almanız gerekir.
9- Battaniye ve Uyku Tulumu
Afet çantalarının önemli malzemelerinden biri de battaniye ve uyku tulumlarıdır. Bir deprem sonrasında temel ihtiyaçların size ulaşması zaman alabilir. Bu yüzden eğer soğuk bir havada böyle bir felakete yakalandıysanız battaniye ve uyku tulumları deprem çantasının olmazsa olmazlarındandır.
10- Yağmurluk
Giysi konusunda ise bir yağmurluk edinmeniz kesinlikle sizin yararınıza olacaktır. Hem soğuk havalarda hem de zorlu şartlar altında yağmurluklar, olumsuz şartlardan korunmanıza destek olabilir.
11- Giysi
Tıpkı az önceki battaniye örneğinde olduğu gibi yedek kıyafetler bulundurmak sizin için çok önemlidir. Bu tür temel ihtiyaçların, afet bölgesine ulaşması zaman alabileceği için; iç çamaşırı ve çorap gibi giyecekleri çantada bulundurabilirsiniz. Böylece hem kendinizi güvence altına almış olursunuz hem de kıyafetlerinize herhangi bir zarar gelmesi durumunda yedekleriyle idare edebilirsiniz.
12- Çakı ve Makas
Kesici aletler, ilk etapta tehlikeli gözükebilir. Ancak afet sırasında her alanda sizi kurtarabilir. Yani ilk yardım çantalarında bulunan sargı bezlerini keserken dahi bu tür kesici şeylere ihtiyaç duyacaksınız. Dışarıdan önemsiz gibi gözükse de kesici aletler, deprem çantalarında çok kritik rol oynar.
13- Islak Mendil, Tuvalet Kâğıdı, Sabun
Deprem çantalarında olması gerekenler listesinde hijyen malzemelerinin de rolü büyüktür. Islak mendil, tuvalet kâğıdı ve sabun, ilk etapta bir hayli işinizi görebilir. Bu tür kriz anlarında, en basit şeye dahi ulaşmanın güçlük olacağını farz ederseniz, sağlıksal açıdan hijyen ürünleri gereklidir.
14- Diş Fırçası ve Diş Macunu
Az önceki maddede anlatıldığı gibi diş fırçası ve macunu da çantada bulundurulabilir.
15- Hijyenik Ped
Deprem çantasında bulunması gereken hijyen ürünlerinden bir diğeri de hijyenik pedlerdir. Kadınlar normal döngülerinde regl olabileceği gibi stres altında regl dönemleri daha erken yaşanabilir. Bu yüzden hijyenik pedlerin, mutlaka deprem çantasında bulundurulması gerekir.
16- İlaç
Evlerinizde sizin veya ailenizden birinin çeşitli hastalıkları olabilir. Başka bir örnekle, kronik rahatsızlık durumları da bu tür felaketler sırasında problem yaratır. Bu yüzden eğer düzenli kullandığınız ilaçlar varsa, mutlaka bunların bir yedeğini bulundurmanız gerekir. Çünkü bu tür afetler sırasında ilaç temininde problem yaşanabilir.
17- Mama
Çocuk veya bebek sahibi olan bir ebeveynseniz, bebeklerin beslenmesi ya da bakımı için gerekli olan şeyleri deprem çantasında bulundurmalısınız. Öte yandan sadece bebekler değil evcil hayvanlarınız için de afet çantalarınıza mama ekleyebilirsiniz.
18- Kimlik ve Pasaport
Afete nerede yakalanacağınızı kestiremezsiniz. Bu yüzden ister ülke içi ister ülke dışında olsun, her zaman kimlik ve pasaportlarınız da bu çantada olmalıdır. Yani en kötü ihtimalle bu belgelerin, bir fotokopisini bulundurmanız gerekir. Kimliğinizi teyit etmeniz gerektiği zaman çok fazla işinize yarayabilir.
19- Sigorta
Afetlerden sonra yaşanabilecek yıkımlar ya da kayıpların ardından sigorta belgelerine de ihtiyaç duyacaksınız. Maddi bir kaybınız olduğu zaman, bu kayıpların yerini doldurmak için sizden belgeler istenir. Eğer belgelere sahip değilseniz, problem yaşama ihtimaliniz de bir hayli artar.
20- Tapu ve Ruhsat
Tıpkı sigorta örneğinde olduğu gibi size ait olan ev ve arabaları kanıtlamanız gerekebilir. Mesela evinizle ilgili bir tapu mutlaka bir yıkım sonrasında işinize yarar.
Öte yandan depremin ya da afetin yaşandığı bölgeden uzaklaşmak isteyebilirsiniz. Bunu da yapmanın en kolay yollarından biri -eğer varsa- şahsi arabanızdır. Nitekim arabaya binseniz bile yaşanan felaketten ötürü geniş güvenlik önlemleri alınır. Bu yüzden ruhsatınızın bir nüshasını bulundurabilirsiniz.
21- Zorunlu Deprem Poliçesi
Sigortaya benzer bir şekilde yaşanan yıkım sonrasında zorunlu deprem poliçesi size lazım olabilir. Çünkü yıkım nedeniyle en azından maddi kaybınızı telafi etmek isteyebilirsiniz. Eğer bu poliçe sizde değilse yaşanan kargaşa nedeniyle problemler ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kısacası önemli dosya ve evrakların her zaman bir yedeğini almanız gerekir.
22- İlk Yardım Çantası
Son olarak da sadece deprem çantasında değil evinizin mutlaka bir köşesinde olması gereken ilk yardım çantası bulunmalıdır.
İlk yardım çantası, bazen hayat kurtarır. Bazen de ciddi yaralanmaların önüne geçer. Sadece deprem ya da afet durumlarını baz alarak değil, yaşanabilecek tüm olumsuz durumları göz önüne alarak, ilk yardım çantalarının hayatın vazgeçilmez parçalarından biri olduğunu unutmamanız gerekiyor.
Neticede adından da belli olacağı üzere ilk yardım çantaları, bir yaralıya ya da hastaya ilk müdahaleyi başarılı bir şekilde yapmanızı sağlar.
Eğer imkanlarınız varsa dışarıdan geniş kapsamlı bir ilk yardım çantası temin edebilirsiniz ya da maddi imkanlarınız müsaade etmiyorsa bu çantayı kendiniz de oluşturabilirsiniz. Bir liste doğrultusunda yavaş yavaş eksiklerinizi giderebilirsiniz.
İlk yardım çantasıyla ilgili dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, bu çantaların eksiksiz bir şekilde hazırlanmasıdır. Bu yüzden bu çantalarda bulunması gereken bazı temel şeyler vardır.
- Flaster
- Makas, çakı
- Göz yıkama solüsyonu
- Ateş ölçer
- Boyunluk
- Maske
- İlk yardım kitabı
- Şırınga
- Dezenfektan
- Atık poşeti
- Antiseptik mendil
- Vazelin
- Eldiven
- Yara bandı
- Pamuk
- Göz pedi
- Soğuk kompres torbası
- Elastik bandaj
- Çengelli iğne
- Turnike malzemeleri
- Sargı bezi
- Hava yolu hortumu
- Krem
- Yanık kremi
Neticede temel bir deprem çantasında olması gereken malzemeler, bu şekildedir. İlk bakışta bu liste çok kabarık ve fazla gibi gözükebilir. Ancak böyle bir düşünceniz varsa, hiçbir şeyin sizin ya da sevdiklerinizin sağlığından ya da hayatından daha önemli olmayacağını unutmamalısınız. Bu yüzden alacağınız basit önlemler hayatınızı ya da başka bir hayatı kurtarabilir.
Siz de hayatımızı kolaylaştıran ve en iyi teknolojik donanımlara sahip telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.