Dünyada teknolojinin her geçen gün daha da fazla ilerlemesiyle birlikte yeni sistemler geliştirildi. Bazı sistemler, insan hayatını kolaylaştırmaya bazıları ise daha çok eğlence için üretildi. Fakat öyle teknolojiler var ki tamamen insan hayatına kurtarmaya yönelik. Sizin nerede olduğunuzu aniden bildiren, direkt olarak yardım çağıran pek çok uygulama var. Ancak şu anda özellikle ülkemizin gündemi deprem. Kahramanmaraş’ta üst üste gelen iki deprem ve yaşanan ağır yıkım sonrasında herkes bir şekilde tedbir almaya çalıştı. Bugün olan depremler, yarın olabilecek depremlerde ağır kayıpların yaşanmaması için herkesi harekete geçirdi. Bu konuda yapılan çalışmalar doğrultusunda üretilen son teknolojilerden biri ise Google deprem uyarı sistemi oldu.

Google Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Google Deprem Uyarı Sistemi, bildirimler sayesinde çalışıyor. Google’ın kendi kullandığı sistem sayesinde, depremler öncesinden tespit ediliyor. Bu sayede 4.5 ve üzerindeki depremler önceden fark edilip, kullanıcılara bildiriliyor.

Uygulama kapsamında öncelikli olarak, kullanıcılara bir bildirim gidiyor. Bu bildirimde, ‘Farkında ol’ yazısı yer alıyor. Diğer uyarıda ise, ‘Harekete geç’ ibaresi yer alıyor.

Uyarı Sistemi Hangi Telefonlarda Çalışır?

Eğer bu uygulamayı kullanacaksanız, her telefonda çalışmadığını bilmelisiniz. Android telefonlarda çalışan uygulama için ayrıca bir özelliğe de sahip olmanız gerekir. Telefonunuzda ivmeölçer özelliği yoksa, uygulama çalışmaz. Öte yandan iOS cihazlarda ise bu uygulama desteklenmiyor. iPhone telefonlarda eğer isterseniz kendiniz deprem uyarıları için farklı uygulamalar indirebilirsiniz. Fakat bu uygulamaların bir kısmı ücretlidir.

google deprem uyari sistem nedir teknosa

Eğer Telefonunuza Bildirim Gelmiyorsa…

Deprem uyarı sistemini çalıştırmak ise oldukça kolay. Telefonunuzdan konum özelliklerine girdikten sonra gelişmiş seçeneğine tıklamalısınız. Karşınızda çıkan ekranda, ‘Deprem uyarıları’ nın seçili olduğundan emin olmanız gerekiyor. Eğer bildirim alamıyorsanız, büyük ihtimalle ya telefonunuz bu özellikleri karşılamıyordur ya da bildirimler kapalıdır.

Deprem Uyarı Sistemi İnternetsiz Çalışır Mı?

Uyarılar, tamamen Google ile entegre bir şekilde yapılıyor. Eğer deprem uyarısı almak isterseniz, WiFi ya da mobil verinizi açık tutmalısınız. Aksi bir durumda ise deprem bildirimlerini almanıza imkân yoktur.

Deprem Uyarı Sistemi Kullanılıyor mu?

Sistem, dünyadaki pek çok ülkede kullanılıyor. Ülkemizin yanı sıra Filipinler, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’da uygulama kullanılıyor. Ayrıca son olarak Yeni Zelenda ve Yunanistan da uyarı bildirimleri almaya başladı.

Deprem Uyarı Sistemi İlk Nerede Çıktı?

Şu anda birçok ülke, sistemi başarılı bir şekilde kullanmaya devam ediyor. Fakat Google, ilk denemelerini Amerika Birleşik Devletleri’nde yaptı. 2020 yılında kullanılmaya başlanan teknoloji, başarılı denemelerin ardından dünyaya yayıldı.

Deprem Uyarı Sistemi, Depremleri Kaç Saniye Önce Bildirir?

Depremde tek bir saniye ile hayatınızı, birkaç saniye ile hayatları kurtarabilirsiniz. Bu doğrultuda kullanıcıların en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi sistemin ne kadar önceden depremi bildirdiği oldu. Bu konuyla ilgili olarak net bir bilgi paylaşılmasa da tahmini olarak 15 – 40 saniye arasında depremin bildirildiği belirtildi.

Google Deprem Uyarı Sistemi Gerçekten Çalışıyor Mu?

Sistem özellikle ABD’de yapılan testlerden sonra başarıyla geçti. 2022 yılında Kaliforniya’da yaşanan bir deprem sırasında ise uygulamanın, hatasız çalıştığı görüldü. Buna göre o dönem 4.8’lik bir deprem yaşandı. Depremden birkaç saniye önce kullanıcıların telefonlarına, sarsıntı olabileceği yönünde bir bildirim gitti. Yüz binlerce insan, saniyeler önce depremin olacağı haberini aldı.

Uygulamanın geliştiricileri, bu şekilde insanların telaş yapmadan kendilerini güvene alabileceklerinin altını çiziyor. İnsanları önden bilgilendirerek, yaşanabilecek kaosların önüne geçilebileceği özellikle amaçlanıyor. Çünkü insanlar, bir depremin yaşanacağını ne kadar erken öğrenirse, kendilerini ve etrafındakileri o kadar hızlı bir biçimde güvene alabilirler.

Depremler Nasıl Bildiriliyor?

Sistemin tam olarak nasıl çalıştığı ise bir diğer merak konusu. ABD’de geçtiğimiz yıl yaşanan az önce bahsedilen depremde tam 1.300 USGS sensörü kullanıldı. Sistemin çalışması ve kullanıcılara doğrudan bildirim gitmesi için 4 sensörün aynı anda tetiklenmesi gerekiyor. Sistemin stabil bir şekilde işlemesi için bunlar da yeterli değil. 4 sensörün , belirlenen kuvvetleri aşması gerekiyor. Yani en basit anlatımıyla 4 sensör, en az 4.5 kuvvetinde bir deprem algılarsa direkt olarak kullanıcıların telefonlarına bildirim gidiyor.

Elbette depremin şiddeti düşük olsa bile yine kullanıcılara bildirim gidebilir. Çünkü bir deprem 4.5 veya bundan yüksek olsa bile derinlik yüzünden, hissettirdiği durum değişkenlik gösterebilir. Yani uygulamanın çalışma prensibi, tamamen bu sensörlerin hareketi algılaması üzerine kurulu durumdadır.

Sistem Tamamen Doğru Mu?

Google, bu konuda kullanıcılara net bir garanti vermiyor. Örneğin ABD’de yaşanan 5.1’lik deprem, uyarı sisteminde 4.8 olarak ölçüldü. Ancak yetkililer, burada önemli olan noktanın bu kadar kısa süre içerisinde tespit edilip, kullanıcılara aktarılması olduğunu söyledi.

google deprem uyari sistemi nedir teknosa

Depremi Erken Öğrenmenin Faydaları?

İnsanlar, bu uygulamaya ilk baktığı zaman depremi birkaç saniye erken öğrenmenin, hiçbir işe yaramayacağını düşünebilir. Fakat bu konuda uzmanlar, birkaç saniyenin bile çok kritik olduğunu özellikle belirtiyorlar.

  • Depremi 15 saniye önce öğrenseniz bile bu süre içerisinde bir yaşam üçgeni oluşturup, kendinizi hayatta tutabilecek bir noktaya geçebilirsiniz.
  • Eğer çocuklarınız varsa, onları yanınıza alabilir ve güvenliklerini sağlayabilirsiniz.
  • Yakınlarınızda bir deprem çantası varsa buna ulaşabilirsiniz. Aksi bir durumda yani deprem çantası uzağınızdaysa buna ulaşamama ihtimaliniz var.
  • Eğer kaçabilecek vaktiniz ya da zamanınız varsa aynı zamanda eviniz bu noktada müsait bir konumda yer alıyorsa kendinizi dışarı atabilirsiniz.

Yani kısacası depremi erkenden öğrenmek, hayatınızı kurtarmak için birçok basit hamle yapmanızı sağlayabilir. Bu yüzden bu tür uyarılar, başka ülkelerde daha önce birçok insanın hayatını kurtardı.

Özellikle bir deprem ülkesi olan Meksika, buna benzer bir uygulama kullanıyor. Bu sayede insanlar, yaklaşık 30 – 40 saniye öncesinde depremi öğrenip, dışarı çıkabilecek vakte sahip oluyorlar. Daha önce bu ülkede gerçekleşen depremlerde evleri yıkılan vatandaşların, uygulama sayesinde dışarı çıkıp, hayatlarını kurtardıkları tespit edilmiştir.

Japonya’da Yıllardır Kullanılıyor

Deprem uyarı sistemini kullanan ülkelerden biri ise Japonya’dır. Japon halkı, deprem gerçeğiyle iç içe yaşamaya alışmış bir millettir. Bu yüzden uzun yıllardan beri ülkede deprem uyarı sistemi kullanılıyor. Yaklaşık 10 – 15 saniye önce kullanıcıların telefonlarında yüksek sesle alarm çalıyor. Ayrıca Japonya’da tsunami yaşanabileceği için bu konuda da bir uyarı sistemi mevcut.

Deprem İçin Telefonlarınızda Olması Gereken Uygulamalar

Türkiye bir deprem ülkesi olduğu için her zaman olabileceklere hazırlıklı olmanız gerekir. Yani sadece uyarı sistemleri yeterli olmaz. Bu yüzden olası yaşanabilecek felaketler için telefonunuzda bulundurmanız gereken birkaç uygulama mevcut.

Bu uygulamalardan ilki, düdük aplikasyonudur. Sesinizi duyuramadığınız yerlerde yüksek sesli düdük seslerini kullanarak, ihtiyaç olması halinde sizi bulmalarını sağlayabilirsiniz.

Öte yandan aileniz ve sevdikleriniz için birbirinize konumlarınızı paylaşabileceğiniz uygulamalar mevcuttur. Olası bir enkaz altında kalma halinde size kolayca ulaşılmasını sağlayabilirsiniz. Kısacası, depremi önceden öğrenebilme imkânınız var. Ancak yine de hiçbir şekilde tedbiri elden bırakmamak gerekli. Bu yüzden her türlü önlemi aldıktan sonra bu tür uygulamaların bildirimleri sizin için sadece uyarıcı olacaktır.

Siz de hayatımızı kolaylaştıran ve en iyi teknolojik donanımlara sahip telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.


0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
google gorsel arama rehberi teknosa
Devamını Oku

Google Görsel Arama Rehberi

İnternet dünyasının ana arama merkezi olarak herkes Google kullanıyor. Google arama motorunu sadece kelime araması olarak kullanmıyoruz. Aynı…
regulator teknosa
Devamını Oku

Regulatör Nedir?

Elektronik cihazlar hayatımızın her alanında kullanmaya başladığımız ve hayatımızı kolaylaştıran eşyaların başında geliyor. Gün içerisinde hemen her işimizi…
Pandemi Sonrası E-Ticaretin Durumu
Devamını Oku

Pandemi Sonrası E-Ticaretin Durumu

Pandemi, dünya çapında çok sayıda işletme ve firmanın zorlu bir sürece girmesine neden oldu. Karantina döneminde müşteriler evden…
Windows 10 nasil yuklenir teknosa
Devamını Oku

Windows 10 Nasıl Yüklenir?

İlk kez 2015 yılında piyasaya çıkan Windows 10, her geçen gün popülerliğini korumaya devam ediyor. Bunda Windows’un eski…