İstatistiklere göre, her üç evcil hayvandan biri hayatlarının bir noktasında kayboluyor. Sizinki de onlardan biri olabilir. Bu durum, evcil hayvanınıza mikroçip takmanız için fazlasıyla yeterli bir neden. Ancak, mikroçiplerin nasıl çalıştığını bilmiyor olabilirsiniz. İşte evcil hayvan çip uygulamasının temelleri, nasıl çalıştığı ve neden bu kadar önemli olduğu ile ilgili 10 şey…
Evcil Hayvan Çip Uygulaması Hakkında Bilmeniz Gerekenler:
1- Mikroçip Nedir?
Mikroçip, benzersiz bir tanımlama numarası taşıyan ve kabaca bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan bir radyo frekansı tanımlama transponderi. Mikroçip veteriner veya barınak tarafından tarandığında kimlik numarasını iletiyor. Pil kullanmıyor, güç gerekmiyor ve hareketli parça bulundurmuyor. Veteriner muayenehanesinde yapılabiliyor.
2- Mikroçip Nereye Enjekte Edilir?
Genellikle mikroçip, evcil hayvanınızın kürek kemikleri arasına gevşek derinin hemen altına enjekte edilir. Yerleştirme önemlidir çünkü yerinde kalması ve evcil hayvanınızın vücudunda hareket etmesi gerekir.
3- İşlem Nasıl Gerçekleşir?
Birçok evcil hayvan sahibi mikroçip takma prosedürünün nasıl gerçekleştiğini merak eder. İyi haber şu ki bu işlem; nispeten basit, ekonomik ve ağrısız bir prosedürdür. İlgili temel adımlar şunlar olur:
- Steril mikroçip paketinden çıkarılmadan önce çipin üzerindeki kodun paket etiketindeki kod ile aynı olup olmadığı taranır.
- Mikroçip, daha sonra mikroçipleme için kullanılan özel bir şırıngaya konur.
- Veteriner, evcil hayvanınızı enjeksiyona hazır hale getirmek için konumlandırır. Mikroçip tipik olarak kürek kemikleri arasına omurga boyunca yerleştirilir. Evcil hayvanınız ayakta veya karın üstü yatmış durumda olmalıdır.
- Enjeksiyon bölgesinde bir miktar gevşek deri yukarı çekilir ve iğne hızla sokulur. Şırınga, mikroçip dokuya enjekte edilecek şekilde sıkılır.
- Son olarak, çip düzgün okunabilmesini sağlamak için taranır.
Mikroçipleme işleminden sonra, evcil hayvanınızın yanı sıra adınızı ve iletişim bilgilerinizi mikroçip veri tabanına kaydetmeniz gerekir. Veterineriniz size ilgili bilgileri sağlar ve ayrıca ödenmesi gereken ücretler hakkında sizi bilgilendirir. Mikroçip kimlik bilgilerini veri tabanına kaydetmezseniz, mikroçip kimliği sizinle ilişkilenemeyeceği için işlem işe yaramaz hale gelebilir.
4- Mikroçip Nerelerde ve Ne Kadara Taktırılır?
Mikroçipleme işlemi özel veterinerlerde ve il ya da ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde yapılabiliyor. Çipin tarım ve orman müdürlüklerindeki güncel fiyatı 85 TL olarak biliniyor. Özel veterinerlerde ise ortalama fiyat 300 TL’den başlıyor.
5- Mikroçip Takma İşlemi Ne Kadar Sürer?
Mikroçipleme prosedürü hızlı ve kolay bir işlem. Muhtemelen 10 dakika veya daha kısa sürede işiniz bitecektir.
6- Mikroçip Güvenli Mi?
Mikroçipleme işlemi, güvenli, zararsız ve nispeten ağrısız bir prosedür olarak kabul edilir. Böylece evcil hayvanınıza suçluluk duymadan mikroçip uygulayabilirsiniz. Süreç, insanların piercing yaptırmasına benzer. Hızlı ve kolay olduğu için ağrı kesici ilaç veya anestezi gerekmez. Mikroçip takılmasının sonucu olarak herhangi bir olumsuz yan etki yaşanması pek olası değildir.
Mikroçipler genellikle kalıcı kabul edilirken, nadiren de olsa çıkarılabilir. Bu, cerrahi bir prosedür olur ve muhtemelen anestezi gerekir. Bazı insanlar evcil hayvanlarının kanser olabileceğinden korkar ve bu nedenle mikroçipi çıkarmak isterler. Evcil hayvandan mikroçipin çıkarılması önerilmez. Sadece karmaşık bir prosedür olduğu için değildir. Aynı zamanda araştırmalara göre mikroçipten kanser olma olasılığı son derece düşüktür. Ek olarak, mikroçipin faydaları, olası dezavantajlarından çok daha fazladır.
7- Mikroçip Takmak Zorunlu Mu?
Mikroçip uygulaması, sorumlu bir evcil hayvan sahibi olmanın önemli bir parçası. Evcil hayvanlara mikroçip takma işlemi, ülkemizde son düzenlemeler ile zorunlu hale getirildi. Takılmadığı takdirde para cezası uygulanabiliyor. Yine mikroçipler, evcil hayvanın kimlik tespiti için kalıcı bir çözüm sunuyor.
Evcil hayvanınızın kaybolması durumunda onunla temasa geçme ve yeniden bir araya gelme şansınız, mikroçipi olmadığı duruma göre çok daha yüksek (iletişim bilgilerinizi güncel tuttuğunuz sürece). Evcil hayvanınız kaybolursa, mikroçipi yoksa ve iletişim bilgileriniz başka türlü bulunamıyorsa onunla yeniden bir araya gelme şansınız fazlasıyla düşüyor. Bilinen bir vasisi olmayan başıboş evcil hayvanlar yeniden barındırılabiliyor veya daha kötüsü sokakta kalarak ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor.
8- Tasma Tek Başına Yeterli Değil
Tasmalar, kayışlar ve etiketler kırılabilir veya çıkarılabilir. Etiketler üzerinde kalsa bile zamanla okunması zorlaşabilir. Bir mikroçip, kaybolduğunda veya çalındığında evcil hayvanınızı kalıcı olarak tanımlar. Bununla birlikte, tüm evcil hayvanlar, sahiplerinin iletişim bilgilerini içeren bir tasma ve etiket takmaya devam etmeli.
9- Mikroçipler GPS İzleme Cihazı Değildir
Mikroçip taktırdıktan sonraki yaygın bir yanılgı, GPS kullanarak evcil hayvanın takip edilebileceği yanılgısıdır. Mikroçipler yalnızca evcil hayvanınızı tanımlamanıza yardımcı olur. Pirinç tanesi büyüklüğündedir, dolayısıyla bir GPS izleme cihazı için gerekli olan teknolojiyi taşıyacak kadar büyük değildir.
GPS cihazları ve mikroçipler birbirinin yerine geçemez; birbirinin tamamlayıcısıdır ve her biri kayıp bir evcil hayvanı farklı şekillerde bulmak için yararlı olur. Bir GPS size evcil hayvanınızın nerede olduğunu söyleyebilir, ancak yakınlardakilere onu eve döndürmeye yardımcı olacak iletişim bilgilerinizi sağlayamaz. Ayrıca pil gerektirir ve tasma veya etiket gibi kaybolabilir. Mikroçipler, evcil hayvanın derisine yerleştirildikleri için kalıcıdır. Sizi hayvanınızın bulunduğu yere yönlendiremese de sizinle iletişime geçilmesi için bir yol sağlar.
10- Çip Takmak Yeterli Mi?
Pek değil. Çipteki benzersiz tanımlayıcı, onu ulusal bir evcil hayvan kurtarma veri tabanına kaydetmediğiniz sürece size bir fayda sağlamaz. Farklı mikroçip veritabanlarına ve teknolojisine erişimi olan bir kurtarma hizmeti kullanmak isteyebilirsiniz. Evcil hayvanınızın mikroçipini kaydettirirken ilgili tüm iletişim bilgilerini girin. Hem kendinize hem tanıdıklarınıza ait cep telefonu numaralarını dahil etmek iyi bir fikir. Evcil hayvanınızın bulunduğunu söyleyen bir aramayı kaçırmak istemezsiniz. İletişim bilgilerinizi kayıt defterinde de güncel tutmayı unutmayın.
Siz de yeni teknolojileri yakından takip eden biri iseniz tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.