Sürekli otele gidip dört duvar arasında konaklamaktan sıkıldınız ve farklı bir deneyim mi yaşamak istiyorsunuz? İşte size fırsat! Kamp yapmak, doğa ile bütünleşerek hayatta kalma becerilerinizi geliştirebileceğiniz, uygun fiyatlı ve aynı zamanda eğlencenin dibine vurabileceğiniz bir etkinliktir. İster ormanda ister sahilde kamp kurun, eğer kış aylarında kamp için uygun ekipmanlarınız yoksa bu çılgın tatil sizin için eğlenceden çok kabusa dönüşebilir. Bu yüzden seyahate çıkmadan önce “kışın kamp için mutlaka alınması gerekenler” listesi yapmanızda fayda var. Fakat bu konuda sizi yormayalım. Biz sizin için bir liste oluşturduk bile! İşte kışın kamp yapacakların yanlarında mutlaka olması gerekenler…
Kış Mevsiminde Kamp Yapacakların Yanlarına Mutlaka Alması Gereken Şeyler:
1- Çadır
Kışın nerede kamp yapıyorsanız yapın, yanınıza almanız gereken en önemli şey kaliteli bir malzemeden yapılmış çadırdır. Eğer dayanıksız, ince bir kumaştan yapılmış çadır tercih ederseniz en ufak bir yağmur, kar ve fırtınada çadırınız hasar görecektir. Ayrıca hava koşulları ne kadar iyi olursa olsun kalitesiz çadırların zemini, küçücük bir taş yüzünden bile delinebilir. Bu yüzden çadırınızın sağlamlığından emin olmalısınız. Çoğu çadır, naylon veya polyester bir kumaştan yapılır. Bunun dışında en kaliteli çadırlar ripstop adlı bir kumaştan üretilmektedir. Yağmur ve soğuk geçirmez özelliklere sahip bu kumaşı tercih etmenizi öneririz. Ayrıca çadırınızı zemine sabitlemek için kazıklara da ihtiyacınız olacaktır. Özellikle uzun kamp seyahatlerinde yağmurun altında, yıldızlara bakarak uyumak istemezsiniz değil mi?
2- Çadır Brandası
Isı yalıtımlı özel bir malzemeden üretilmiş çadır brandaları, zemin ile çadır arasına serilerek bir bariyer görevi görmektedir. Çamurlu bir toprak ihtimaline karşı çadırınızın altının temiz kalmasını ve çadırınızın sıcaklık seviyesinin stabil kalmasını sağlar. Ayrıca karlı havalarda çadırınızın kayıp gitmesini istemezsiniz değil mi? Dilerseniz çadır brandasını da kazıkla sabitleyebilirsiniz. Çadır brandasının bir diğer avantajı ise pürüzlü zeminlerde yerin düz olmasını sağlayarak hem çadırınızın zarar görmesini hem de sizin rahat bir şekilde uyku çekmenizi sağlamaktır.
3- Mat veya Şişme Yatak
Kışın kamp yapmak için olmazsa olmaz malzemelerden biri de mat veya şişme yataktır. Çadır matı, çadırın içine serilen ve sizi soğuk zeminden koruyarak rahat bir uyku çekmenizi sağlayan, köpükten yapılmış bir malzemedir. Şişme yatak da aynı işlevi görür. Bu iki malzeme ne kadar kaliteli olursa o kadar konforlu bir gece geçirmenizi sağlar.
4- Uyku Tulumu
Uyku tulumu, kamp için özel üretilmiş, vücut sıcaklığını stabil tutan bir uyku gerecidir. En sert hava koşullarına rağmen sizi sıcacık tutacak bir uyku tulumu edinmenizi mutlaka öneriyoruz. Ayrıca uyku tulumunu kaliteli bir malzemeden almanız, yumuşak bir zemin yaratacak ve sabah sırt ağrılarıyla uyanmamanızı sağlayacaktır. Eğer çok fazla üşüyen biriyseniz, uyku tulumuna ek olarak yanınıza bir battaniye almanızı da tavsiye ediyoruz.
5- Su Geçirmez Büyük Bir Çanta
Tüm araç gereçleri sığdırmak ve yağmurlu havada gezintiye çıkmak için büyük bir sırt çantası edinmelisiniz. 75 litre derinliğinde kamp çantaları mevcuttur. Bu ölçü kamp için idealdir. Tüm bunları sırtınızda taşımak oldukça ağır geleceğinden omuz ve sırt yapınıza uygun, ortopedik bir kamp çantası seçmenizi tavsiye ederiz.
6- Kıyafet
Kışın kamp yapacaksanız oluşabilecek tüm olumsuz hava koşullarına karşı uygun kıyafetler getirmelisiniz. Bu kıyafetler termal yapıda olabilir. Çadırın içi geceleri mevcut sıcaklıkların daha da altında olabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir kazak veya mont sizi soğuğa karşı korumayabilir. Bu yüzden termal bir kazak, mont ve içi kürklü ayakkabılar kamp için daha doğru bir tercih olacaktır.
7- Isıtıcı
Eğer elektriğe ulaşabilecek imkânınız varsa elektrikli bir ısıtıcı veya her ihtimale karşı likit ile çalışan bir ısıtıcı getirebilirsiniz. Eğer bunlar için yeriniz veya imkânınız yoksa sıcak su termosu da iş görebilir. En önemli ve hayati kural vücut sıcaklığınızı stabil ölçüde tutmanızdır. Oluşabilecek bütün ihtimallere karşı en basitinden bir çakmak bile götürebilirsiniz. Ateş yakarak soğuktan korunabilir ve sevdiklerinizle ateşin başında keyifli, unutulmaz zamanlar geçirebilirsiniz. Kim tatilin ortasında hasta olmak ister ki?
8- El Feneri veya Kafa Lambası
Kamp ateşi, yolunuzu aydınlatabilir. Ancak bir yere kadar! Ormanlık alanlar ve sahiller gece zifiri karanlık olmaktadır. Yürürken bir ağaca çarpmak veya düşüp bir yerinizi kırmak istemiyorsanız pille çalışan bir el feneri veya kafa lambası edinmelisiniz. Kafa lambaları serbestçe dolaşabilmeniz açısından daha rahattır. Ayrıca yedek pilleri de yanınıza almayı unutmayın.
9- Harita veya Pusula
Bir kampçının yanına alması gereken en önemli araç gereçlerden biri de harita veya pusuladır. Dağlık ya da ormanlık bir arazide keşfe çıkacaksanız bulunduğunuz bölgeleri işaretlemelisiniz. Özellikle karlı havalarda her yer kar altında olduğunuzdan yolunuzu bulmanız daha da zorlaşacaktır. Hayatta kalma konulu filmler ilgi çekici olabilir fakat filmin başrolü olmak istemezsiniz öyle değil mi? Bu tür alanlarda telefonunuz her zaman çekmeyebilir. Bu yüzden GPS bir işe yaramayacaktır. Harita ve pusulanızı yanınıza almadan önce hızlandırılmış bir harita ve pusula eğitimi almanızda da yarar var.
10- İlk Yardım Seti
Doğal tabiat ortamlarına alışkın değilseniz yaralanma ihtimaliniz biraz daha fazla olabilir. En basitinden bir dala takılmak, dizlerinizin üzerine düşmek, böcek ısırığı, enfeksiyon kapmanıza müsait çizikler bile başınıza gelmesi olası kazalardır. Böyle durumlarda ilk yardım bilgisine sahip olmak ve yanınızda ilk yardım seti taşımanız gerekiyor. Unutmayın, şehirden oldukça uzakta, zorlu hava koşullarında bir tabiatın içindesiniz ve hastaneye erişiminiz yok. Bu durumda kendi kendinizin doktoru olmalısınız.

11- Kamp Sandalyesi ve Masası
Yağmur ve çamur içinde ve buz gibi soğuk havada yerde oturup yemek yemek isteyeceğinizi pek sanmıyoruz. Bu yüzden katlanabilir kamp sandalyesi ve masası getirebilirsiniz. Ayrıca sandalye ve masanızın ıslanmaması için bir çadır tentesine de ihtiyacınız olacak. Bu çadır tentesinin boyutu en az 3 m x 3 m olmalıdır. Çadır tentesinin masa ve sandalyenizin tamamını kapattığından ve su geçirmez olduğundan emin olmalısınız. Dilerseniz dört bir yanınızı kapatan şeffaf brandalı tentelerden de edinebilirsiniz.
12- Bol Bol Su ve Yiyecek
Eğer bir tesisin içinde kamp yapıyorsanız bu maddeye dikkat etmenize gerek yok fakat kamp yaptığınız alanda bir tesis ve su kaynağı bulunmayabilir. Eğer kamp alanında uzun bir zaman geçirecekseniz kış aylarında pek çok işletme kapalı olur. Bu nedenle kamp alanına gelmeden önce bütün bir tatil zamanı boyunca yetecek yiyecek ve suyu yanınızda götürmelisiniz. Bu besinlerin size yeterli kaloriyi sağladığından emin olmalısınız. Çünkü soğuk havalarda kamp yaparken yetersiz ve karbonhidratsız beslenmek vücut ısınızın düşmesine sebep olabilir.
13- Tüp veya Mangal
Eğer bir tesisin içinde kamp yapmıyorsanız ve elektriğe erişiminiz yoksa tatil boyunca yetecek kadar tüp veya mangal götürmelisiniz. Yiyeceklerinizi pişirmek ve ısıtmak için bu malzemelere sürekli ihtiyacınız olacak. Tüp ve mangalın yanında tabii ki yemek yapmak ve yemek için tencere, tabak, çatal ve kaşık gibi malzemeleri de listenize eklemeyi unutmamalısınız.
14- Çıra veya Kömür
Isınırken veya yemek yaparken yağmurlu havalarda her zaman kuru dal veya yakacak bir odun bulamayabilirsiniz. Bu yüzden yanınızda birkaç kuru dal, çıra, kömür veya yanıcı herhangi bir araç getirebilirsiniz. Bunları yakarken çakmağınızın bozulma veya kaybolma ihtimaline karşı yanınızda kibrit bulundurmanızı da tavsiye ediyoruz.
15- Powerbank
Telefonlar artık bizim için vazgeçilmez, hayati bir organımız gibi oldu. Belki de çoğu insan telefonunu kapatıp tatilinin keyfini çıkarmak ve tüm can sıkıcı gündemden uzak kalmayı ister. Fakat kamp yaparken telefonun şarjı son derece önemlidir. Olabilecek herhangi bir kaza veya olumsuz duruma karşı yardım isteyebilmemiz için telefonlarımızın sürekli açık kalması gerekiyor. Ayrıca kamp hakkında bir konuda bilgi edinmek için arama motorunu kullanmak, karanlıkta telefonun flaşını kullanmak gibi harika işlevleri de bulunmakta. Yani telefon o kadar da kötü bir araç değil. Bu arada bu muhteşem doğanın ve sevdiklerimizle yaşadığımız eğlenceli anların fotoğrafını çekerek bu anları ölümsüzleştirmeyi kim istemez ki? Çantanıza bir adet yüksek amperli powerbank atmanızı da öneririz.
16- Keskin Bir Bıçak veya Çakı
Keskin bir bıçak veya çakı da yine bir kampçının en temel araç gereçlerinden bir tanesidir. İyi bir şef nasıl şef bıçağı olmadan yemek yapamazsa, iyi bir kampçı da çakısı olmadan kamp yapamaz. Keskin bir çakı kamp yaparken birçok işlevde kullanılabilir. Yemek yapmak, ateş için küçük odunlar kesmek, bir halatı kesmek, ağaçlardan veya çalılardan meyve toplamak, bir vida sıkmak gibi işlerde kullanılan çakı aynı zamanda ormanda karşınıza çıkabilecek vahşi bir hayvana karşı da kendinizi savunmanızı sağlar. Gözünüz korkmasın. Şehrin sınırları içerisinde kamp yapıyorsanız bu pek olası değil. Fakat şehirden epey uzaktaysanız elbette kendinizi savunmak zorundasınız.
17- Çöp Poşeti
Harika bir kampa gittik. Aynı zamanda arkamızda pek çok çöp ve atığı da bırakıyoruz. Bu yüzden doğayı kirletmemeliyiz. Çevrede gördüğümüz atıklar bizi de rahatsız ediyor. Bu yüzden hem doğayı kirletmemek yanınızda almanız gereken şeylerden biri de kesinlikle çöp poşeti olacak.
18- Kamera
Harika bir kampa gidip, buradaki anıları kaydetmemek olmazdı herhalde. Günümüzde telefonlar sayesinde de çekim yapabiliyoruz. Fakat çekeceğimiz görüntülerin veya videoların daha sağlıklı olması için ve bu anları ölümsüzleştirmek için bir kamera getirme fikri de pek fena sayılmaz.
19- Kutu oyunları
Arkadaşlarımız ve ailemiz ile kampa gidip, çok yorulmuş olabiliriz ya da yeşil doğanın içerisinde hoş vakit geçirmek isteyebiliriz. Yanınızda kutu oyunları veya başka oyunlar götürmek de güzel bir tercih olabilir.
20- Dürbün
Doğaya ve manzaraya özel bir ilginiz varsa yanınızda bir dürbün getirebilirsiniz. Karlı ve sisli havalarda görüş açınız sınırlı olsa da doğadaki hayvanları ve uzaktaki cisimleri dürbünle gözlemlemek sizin için harika bir deneyim olacaktır.
21- Kitap veya Kulaklık
Soğuk havalarda çoğu insanın yapacağı aktiviteler sınırlıdır. Elbette dışarıda yapacak pek çok aktivite bulabilirsiniz fakat üşüyerek çadırınıza girmek zorunda kaldığınızda canınız sıkılabilir. Müzik dinlemekten hoşlanıyorsanız bir kulaklık getirebilir, çadırınızın içinde kitap okuyarak ısınırken aynı zamanda can sıkıntınızı giderebilirsiniz. Bu yazımızda kamp yaparken, yanınızda mutlaka bulundurmanız gereken malzemeleri derledik. Elbette anlatılan bazı araç ve gereçleri yanınızda bulundurmak zorunda değilsiniz. Ancak kış tatili, yaz sezonuna göre biraz daha farklı olabiliyor. Bu yüzden kamp planlarınızı yaparken, bu durumu da göz ardı etmemeniz gerekiyor. Yola çıkarken, “Ne işime yarayacak bunlar?” diyebilirsiniz. Ancak yine de hatırlatmakta fayda var. Kış ayının zorlu şartları yüzünden olağanüstü durumlar da meydana gelebilir. Bu yüzden tedbiri elden bırakmadan, tam teşekküllü olarak kampa gitmek belki de hayat kurtarıcı olabilir.
Siz de kamp yaparken işinize yarayacak en iyi ekipmanları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.