Bir çayın nasıl demlendiği, harika bir çay deneyimi ile sıradan bir çay deneyimi arasındaki tüm farkı yaratabilir. O yüzden, bir sonraki çayınızı daha iyi bir şekilde demlemek için göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli noktalar var. Özellikle de çay makinesi ile demliyorsanız… Peki bunlar neler? Gelin beraber göz atalım.

Çay Makinesinde En Güzel Çay Nasıl Demlenir?

1- Su Kalitesini Bilin

Demlenmiş çayın yüzde 99’u sudur. Bu nedenle başladığınız suyun demlenmiş çayın son tadı üzerinde çok etkisi vardır. Suyunuzun tadı kötüyse veya safsızlıklar içeriyorsa, demlemenizi ne kadar güçlü yaparsanız yapın çayınızın tadı aynı olacaktır. Çay deneyiminize taze, temiz su ile başlamanın her zaman en iyisi olduğunu unutmayın. Filtrelenmiş veya şişelenmiş kaynak suyu en iyisidir. Musluk suyu, damıtılmış su veya maden suyu kullanmaktan kaçının.

2- Çay Türüne Dikkat Edin

Çayın üzerine kaynamış suyu dökmeden önce, demlediğiniz çayın türünü düşünün. Farklı çay türleri, söz konusu çaydan en iyi tadı verecek farklı ideal demleme sıcaklıklarına ve demleme sürelerine sahiptir. Ne tür çay demlemeyi planlıyorsunuz? Örneğin yeşil çay yaprakları, siyah çay yapraklarından daha narin ve tazedir. Bu nedenle daha düşük bir sıcaklıkta demlenebilir ve bu kadar uzun süre demlenme gerekmez. Bitki çayları ise Camellia sinensis çay bitkisini içermez, bu nedenle buruk veya acı olmadan gerçek bir çaydan çok daha uzun süre demlenebilir.

3- Sıcaklığı Göz Önünde Bulundurun

Çay, türüne bağlı olarak genellikle 160 ile 212 derece arasında bir demleme sıcaklığı gerektirir. Sıcaklık kontrollü bir elektrikli su ısıtıcınız yoksa, suyun 190 derecede kaynamaya başladığını ve 212 derecede tam olarak kaynadığını unutmayın. Böylece kabarcıklara dikkat ederek suyun sıcaklığını görsel olarak tahmin edebilirsiniz. Ancak, kaynama sıcaklığının her 100 fitlik yükseklik artışında yaklaşık bir derece düştüğünü unutmayın. Bu nedenle deniz seviyesinden uzaklaştıkça ayarlamanız gerekebilir.

4- Demleme Süresini Kontrol Edin

Çayı çok az demlerseniz, çayınız zayıf ve sulu olabilir. Çayınızı fazla demlerseniz, bir ağız dolusu acı ve burukluk riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Tavsiye edilen minimum demleme süresinden sonra çayınızı tadın ve ardından biraz daha demlenmesini isteyip istemediğinize karar verin. Mükemmel çay deneyimi için en iyi yöntem, çay satıcınızdan satın aldığınız çaya özel demleme talimatlarını isteyerek başlamak olur. Aynı tür kategorisinden (yeşil, siyah vb.) gelseler bile farklı çaylar farklı ideal demleme sıcaklıklarına ve demleme sürelerine sahip olabilir.

5- Çay Demleme Aletleri

Yani demleyeceğiniz çayın türünü seçtiniz ve sıcaklık ve demleme süresi hedeflerinizi biliyorsunuz. Peki şimdi ne olacak? O taze ve temiz suyu kaynatmanın pek çok yolu var. İşte en popüler olanlardan bazıları:

Çay Makinesi: Bu tezgâh aksesuarının güzelliği, ocak gerektirmemesi ve su kaynadığında (genellikle çok hızlı) otomatik olarak kapanması oluyor. Çay makinelerinde yerleşik sıcaklık kontrol ayarları bulunuyor. Böylece demlediğiniz çaya göre tam olarak ulaşmaya çalıştığınız sıcaklığı seçebilirsiniz.

cay makinesinde en guzel cay nasil demlenir teknosa

Ocak Üstü Çaydanlık: Bu klasik çaydanlık, kaynaması için bir ocak brülörünün üzerine oturur ve bazı modellerde su tamamen kaynadığında sizi uyaran bir düdük bulunur.

Set Üstü Tencere: Su ısıtıcınız yok mu? Sorun değil. Ocaktaki bir tencerede suyu kaynatmak, çayınız için sıcak su hazırlamanın tamamen kabul edilebilir bir yoludur.

Mikrodalga: Bu, suyu ısıtmanın çok hızlı bir yolu olsa da arzulanan çok şeyi geride bırakıyor. Mikrodalga suyu eşit şekilde ısıtmıyor ve farklı mikrodalgaların farklı ısı seviyeleri bulunuyor. Bu nedenle suyu kaynatmak için tutarlı bir ayar yoktur. Baloncuklar bir dakika kadar sonra görünse de bu, suyun tamamen kaynadığı anlamına gelmez. Mikrodalgada kaynama noktasını ölçmenin bir yolu olmadığından, suyu aşırı ısıtmak da kolaydır. Aşırı ısınmış su (kaynama noktasının üzerinde), suyun tadındaki safsızlıkları artırır ve çok fazla oksijen kaybeder. Ayrıca demlediğiniz çay yapraklarını da yakabilir ve geride aşırı acı bir dem bırakabilir.

6- Çay Miktarını Anlamak

Tatlı suyunuz kaynarken çayınızı ölçmeye başlayın. Kaç bardak çay yapıyorsunuz? Demleme aleti gerektiren gevşek çay yapraklarıyla mı başlıyorsunuz? Yoksa çayınız bir çeşit çay poşeti içinde mi geldi?

Farklı çay demleme aletleri çok çeşitle birlikte gelir. Çay makineleri gevşek yaprak çay yapraklarını tutmak için yerleşik, çıkarılabilir çay süzgeci veya demleme sepeti ile birlikte gelir. Bu şekilde, çayın aşırı demlenmemesi için uygun demleme süresinden sonra çay yapraklarını su kabından çıkarabilirsiniz. Demlediğiniz çay miktarını kullandığınız çaydanlığın ya da çay makinesinin boyutuna göre ayarlayın. Bazı makinelerde sadece birkaç bardak çay demleme imkânı bulunurken, bazıları bir kalabalık için çok sayıda fincan demlemek üzere tasarlanmıştır. Kolay temizlenebilir çok fincanlı bir demleme elde etmek için bir demliğe birkaç çay poşeti de atabilirsiniz.

Çay Makinesi ile Çay Demleme İşlemi

1- Poşet Çay

Suyu kaynatın. Kaynama noktasına gelir gelmez üst haznedeki çay poşetlerinin üzerine dökün. Aşırı kaynatma, oksijenin azalmasına neden olarak çayın tadını bozabilir. Bardak başına 1 çay poşeti kullanın. Çayı gereken süre kadar demleyin. En iyi aromayı tamamen çıkarmak için doğru demleme süresine izin verin. Kullandığınız çay miktarını ve demleme süresini damak tadınıza göre ayarlayın.

2- Yapraklı Toz Çay

Çay makinesinin üst kısmında yer alan süzgece istediğiniz miktara uygun olarak yeterli çayı koyun. Ardından uygun şekilde kaynamış olan suyu doğrudan yaprakların üzerine dökün. Alt haznede bir miktar daha suyu kaynatın. Daha hafif bir çay aroması istiyorsanız demleme süresini kısaltın. Daha güçlü çay aroması için ise demleme süresini arttırın.

En iyi çay makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
firin fani ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Fırın Fanı Ne İşe Yarar?

Yemek yapmayı seviyorsanız evde en fazla vakit geçirdiğiniz yerlerden biri de mutfak oluyor. Sevdiklerimizle bir araya geldiğimizde onlara…
supurge cesitleri neler teknosa
Devamını Oku

Süpürge Çeşitleri Nelerdir?

Evdeki işlerimize yardımcı olması için kullandığımız ev eşyalarımızın özellikleri arttıkça zaman kazanıyor ve kendimize daha çok vakit ayırabiliyoruz.…