Günlük hayatımızda kullandığımız neredeyse tüm teknolojik cihazlarla internete bağlanabiliyoruz. Bu teknolojik gelişmeye o kadar alıştık ki, internet olmadığında ne yapacağımızı bilemiyoruz. Özellikle cep telefonu ve bilgisayarlarımızı internet olmadığında boş bir cihaz gibi görüyoruz. İnternetin hayatımıza girebilmesi için yeni bir cihazla daha tanışmamız gerekiyordu. Bu cihaz telefon hatlarıyla internet bağlantısı sağlayan modemler oldu. Piyasada farklı tür modemler var. Bu yazımızda ADSL ile VDSL arasındaki fark nedir anlatmaya çalışacağız.

Modem nedir?

Modemlerin temel çalışma prensibi olarak, internete bağlanmak isteyen cihazlardan aldıkları verileri sinyallere dönüştürüyor ve internet ağında dolaşabilmesini sağlıyor. Daha sonra internetten aldığı sinyalleri veriye dönüştürüp cihazı internette bağlı tutuyor. Bir tür dönüştürücü görevi üstleniyor.

Modemlerin kalitesi de bu dönüştürme işini hızlı bir şekilde yapabilme kapasitesiyle ölçülüyor.

İlk çıktığında bu dönüştürme işlemi telefon hatları üzerinden yapılıyordu. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte fiziksel olarak bir telefon bağlantısına ihtiyaç duymuyoruz.

Modem Çeşitleri Nelerdir?

Modemler temel olarak iki farklı yapıda bulunuyor. Sadece bilgisayara bağlı olarak çalışan dahili modemler ve başka cihazların da bağlanabildiği harici modemler. Günümüzde birçok cihazdan aynı anda internete bağlandığımız için dahili modemlerin kullanımı gittikçe azalıyor.

Kablosuz Modemler

Kablosuz modemler, standart modem özelliklerini kablo gerektirmeden kullanıcılarına sunuyor. Harici modemler arasında en çok kullanılan modem çeşidi olarak bulunuyor. Belli bir alandaki ortama internet bağlantısı sunan kablosuz modemlere sadece kablosuz alıcıya sahip cihazlar bağlanabiliyor. Akıllı telefonlarımızla, dizüstü bilgisayarlarlarımız ve tabletlerimizle internete bağlandığımız modemler kablosuz modemler oluyor.

ADSL Modem Nedir?

Türkçe açılımı, asimetrik dijital abone hattı olan ADSL modemler evlerde en çok kullanılan modem türü oluyor. ADLS modemler hızlı internet bağlantısına imkan sağlıyor. Ayrıca kullanıcılarına eş zamanlı olarak telefon hattının da kullanımına izin veren bir ağ teknolojisi sunuyor.

VDSL Modem Nedir?

Türkçe açılımı, çok yüksek hızlı dijital abonelik hattı olan VDSL modemler, ADSL teknolojisinden çok daha gelişmiş özelliklere sahip oluyor. ADSL’e göre beş kat daha hızlı indirme imkanı sağlıyor.

ADSL ile VDSL Arasındaki Fark Nedir?

ADSL ve VDSL hizmetlerde internet bakır kablolar ile kullanıcılara veriliyor. ADLS VDSL modem farkı nedir denildiğinde, aralarındaki fark internetin santrale gelişinde başlıyor.

VDSL hizmetin daha hızlı internet sağlamasının nedeni santrale kadar fiber kablolarla internetin gelmesi oluyor. Fiber kablolar sayesinde santrale gelen internetin hızında herhangi bir kayıp yaşanmıyor.

Ancak bu VDSL modem kullanıcılarının da hız kaybı yaşamadan internet kullanması anlamına gelmiyor. Santralden evlere bağlanan internet hattı bakır kablolarla yapılıyor. Bu nedenle eviniz santrale ne kadar uzaksa internet hızınız da o oranda düşüyor.

ADSL santrallere internet bakır kablolarla geldiği ve santralden evlere dağıtımı da bakır kablolar aracılığı ile yapıldığından hız kaybı VDSL hizmete göre çok daha fazla oluyor. Bu nedenle ADSL modem kullananlar VDSL modem kullananlara göre daha yavaş internet hizmeti alıyor.

ADSL ve VDSL modemler, sunulan internet hizmetine göre farklılık gösteriyor. Eğer bulunduğunuz yerde fiber alt yapı bulunmuyorsa ADSL modem kullanmanız gerekiyor. Yani hangi modemi kullanacağınız internet alt yapınızla ilgili oluyor. Bazı modem modelleri hem ADSL hem de VDSL uyumlu olabiliyor.

İnternet sağlayıcılarının web sitelerinden bulunduğunuz bölgedeki alt yapının hangisi olduğunu kolayca öğrenebiliyorsunuz.

VDSL modem ile görüntülü görüşmelerin yapıldığı uygulamalardan ya da canlı yayın yapılıp izlenebilen video içerik platformlarından neredeyse hiç gecikme yaşanmadan sorunsuz bir şekilde faydalanabiliyorsunuz. ADSL modeme sahip olduğunuzda eğer santrale uzak bir mesafede bulunuyorsanız internet hızında yaşanacak dalgalanmalardan dolayı bazen sorun yaşayabiliyorsunuz.

Ayrıca online olarak oyun oynamayı seviyorsanız en önemli konulardan biri görüntüde gecikme yaşanmaması olacaktır. VDSL modemler yüksek bant genişliğine sahip olduğu için hızlı aktarım olması gereken durumlarda bile en iyi hizmeti sunuyor. Oyun oynarken aynı zamanda yayın yapsanız bile internet hızında herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz. ADSL modemler kısıtlı bir kapasiteye sahip oldukları için bu tarz eğlenceli aktivitelerinizde sorun yaşamanıza neden olabiliyor.

adsl ile vdsl arasindaki fark teknosa

Modem Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Modem alırken ADSL modem mi, VDSL modem mi alacağınıza internet hizmet sağlayıcınızın verdiği alt yapı belirleyici oluyor. Eğer bulunduğunuz bölgede VDSL hizmeti sunuluyorsa ADSL modem tercih etmeniz hizmet alamamanıza neden olacaktır.

Ek olarak ADSL internet hizmeti alıyorsanız teknolojinin ve alt yapı hizmetlerinin sürekli geliştiğini göz önününde bulunduruyor olmanız faydalı olacaktır. Sadece ADSL hizmeti destekleyen ADSL modem tercih etmek yerine hem ADSL hem de VDSL hizmeti destekleyen modemleri seçmeniz ileride yaşanacak bir alt yapı değişikliğine şimdiden hazır olmanızı sağlayacaktır.

Artık sadece bilgisayarlarımızla internete bağlanmıyoruz. Cep telefonlarımız, tablet ve dizüstü bilgisayarlarımızla aynı anda internete bağlı kalıyoruz. Tüm cihazlarımızdan bağlandığımızda internetin hızı yavaşlayabiliyor. Bu nedenle alacağınız modemin yüksek hızlı kablosuz internet bağlantısını destekleyip desteklemediğini kontrol ediyor olmalısınız.

Kullandığımız internetin kalitesini sadece hizmet sağlayıcıların sunduğu internet hizmeti belirlemiyor. Aynı zamanda modemin de bu hızı destekliyor olması gerekiyor. Modemlerin üzerinde yazan Mbps değeri bu gücü gösteren bir değerdir. Mbps değeri, modemin kablolu ya da kablosuz saniye başına vereceği internet hızını ifade ediyor. Burada yazan rakam ne kadar yüksekse teorik olarak o kadar hızlı internet hizmeti alabiliyorsunuz demektir. İnternet hızınızı ortam koşulları ve bağlı olan cihaz sayısı da etkiliyor. Eğer Mbps değeri yüksek olduğu halde internet hızınız yavaşlıyorsa modeminize kaç cihazın bağlı olduğunu kontrol edebilir ve bu cihazların aynı anda internet kullanımını azaltabilirsiniz.

Yukarıda ADSL ile VDSL arasındaki fark nedir anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi modemleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
hdd ssd farki teknosa
Devamını Oku

HDD SSD Farkı Nedir?

Depolama alanı bilgisayar seçiminde en çok dikkat ettiğimiz donanımsal özelliklerden biri oluyor. Bilgisayar alırken pek çok özelliği göz…
xiaomi urunleri nereden alinir teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Ürünleri Nereden Alınır?

Son yıllarda ürettiği başta akıllı telefonlar olmak üzere birçok teknolojik cihazla popüler olan ve kullanıcılarını kendisine hayran bırakan…
teknoclub nedir ve avantajlari teknosa
Devamını Oku

Teknoclub Nedir?

Türkiye’de teknoloji perakendeciliği dendiğinde ilk akla gelen markaların başında Teknosa geliyor. Uzun yıllardır teknoloji meraklılarının uğrak noktası olan…