Günümüzde ev sinema sistemleri çok revaçta görünüyor. Ama herkes için değil. Pahalı olma eğiliminde olan bu sistemlerin kurulmaları için büyük bir boş alan ve çok sayıda kablo gerekiyor. Ancak çoğu kişi için, bir ev sinema sisteminin benzersiz ses kalitesi, maliyetine değiyor. Peki ya daha yönetilebilir bir şey istiyorsanız? Soundbar’ların devreye girdiği yer burası oluyor. Soundbar’lar basitçe söylemek gerekirse, bir TV’nin yerleşik hoparlörleri ile bir ev sinema sistemi arasındaki orta nokta denilebilir. Peki bu cihazların özellikleri, avantajlarını, dezavantajları neler? Neden bu cihaza sahip olmak isteyebilirsiniz? İşte ipuçları…

Soundbar (Ses Çubuğu) Nedir?

Soundbar, TV’nin yerleşik hoparlörlerinin yerini alarak sesini artıran nispeten küçük ancak geniş bir hoparlör sistemi oluyor. Soundbar’lar, tek başına bir TV’den çok daha iyi ses kalitesi üretiyor. Bununla birlikte çoğu ses çubuğu, yine de eksiksiz bir ev sinema sistemi kadar zengin olmuyor.

Soundbar Ne İşe Yarar?

Soundbar istemeniz için pek çok neden var. Örneğin, TV’nizin dahili hoparlörlerinin ses kalitesini beğenmeyebilirsiniz. TV’niz için uygun bir ses çubuğu sistemi bulmak nispeten kolay ve ucuz olmalıdır. Yüksek kaliteli bir ses çubuğu tercih ederseniz, surround ses ile bir ev sinema sistemini taklit etmek için tasarlanmış olanları satın alabilirsiniz. Hepsi farklı fiyatlara sahiptir ve ayırt edici özelliklere sahip yüzlerce seçenek bulunur.

Bazı ses çubukları, orta ve yüksek aralıklara öncelik vererek ve konuşmayı daha net ve daha belirgin hale getirerek sözlü diyaloğu geliştirme konusunda uzmanlaşmış olur. Podcast‘ler veya haberler için mükemmel ses kalitesi sunar. Ancak bu tür ses çubukları, müzik dinlemek veya film izlemek için yüksek kaliteli bir deneyim sunmayabilir. Diğer sistemler ise bu deneyimleri artırmak için özel olarak tasarlanır. Bu noktada ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçmek çok önemli olur.

Soundbar’ın Ortaya Çıkış Amacı

Soundbar’lar başlangıçta ev sinema sistemlerine düşük maliyetli bir alternatif olarak icat edildi. En azından kâğıt üzerinde, devasa hoparlörlere veya kafa karıştırıcı kablo yönetimine ihtiyaç duymadan zengin ses sağlayacaklardı. 90’ların sonundaki ilk modeller oldukça hantaldı ve çok yönlü değildi. Subwoofer’ları veya yukarı bakan kanallar içermiyorlardı. Soundbar’ları çevreleyen bir başka sorun da zamanlarının ilerisinde olmalarıydı. Bir ses çubuğunun faydaları, kutu gibi olan büyük hoparlörlerin kullanıldığı CRT TV’ler çağında o kadar gerekli değildi. Ancak şimdi düz ekran çağında, çok daha küçük hoparlörlere sahip TV’ler eski TV’ler kadar iyi ses vermeyebiliyor. Bu nedenle sesinizi bir soundbar aracılığıyla geliştirmenin faydaları çok daha önemli hale geliyor. 90’larda neredeyse hiç kimse, ses çubuklarının çözmeyi amaçladığı sorunları yaşamadı. Ancak 2020’lerde avantajlar belirgin oluyor.

Ev Sinema Sistemi, Soundbar ya da Hoparlör?

Ses sisteminizi filmler, müzik veya video oyunları için mi kullanmak istiyorsunuz? Oturma odanız için iyi bir kurulum ararken nelere dikkat etmelisiniz; ev sineması, ses çubuğu veya hoparlör? Bu düzenlemelerin her biri farklı bir yaklaşım gerektirir. Durumunuza en uygun ses sistemine karar verirken aşağıdaki yapılandırmaları göz önünde bulundurun.

Film deneyiminiz için zengin, sürükleyici bir ses istiyorsanız, en iyi seçeneğiniz bir ev sinema sistemi oluyor. Özellikle de tutkulu bir sinema hayranıysanız. Ancak bunun dezavantajı maliyet oluyor. Ev sinemaları en iyi sesi sağlıyor ancak aynı zamanda bütçenizi sarsabilir. Öte yandan, bir ses çubuğu kullanışlı ve ucuz oluyor. Fazla yer gerektirmiyor ve çevredeki ortamla güzel bir şekilde uyum sağlıyor. Daha çok bir TV izleyicisiyseniz ve setinizin sesini geliştirmek istiyorsanız, bu mükemmel bir seçenek olabilir. Peki ya bir ses çubuğu ve hoparlör? En üst düzey ses çubuğu bile, düşük kaliteli bir surround ses hoparlör sistemi kadar iyi ses çıkarmıyor. Ancak hoparlörler çok fazla kablo yönetimi gerektiriyor ve kurulumları zor oluyor.

Çoğu ses çubuğu müzik dinlemek için tasarlanmıyor ve hoparlörleri iyi ses verecek kadar büyük olmuyor. Video oyunlarına gelindiğinde ise konuşmacılar için seçeneklerin sayısı çok fazla oluyor. Öyleyse, müzik ve oyun açısından bir ses çubuğu hoparlörlerden daha mı iyidir? Ses açısından, cevap neredeyse her zaman “hayır” olur. Ancak soundbar’ların parladığı yer, kolaylıkları ve nispeten düşük maliyetleri oluyor. Bu size hitap ediyorsa, keşfetmeye değer bir seçenek haline geliyor. Değer verdiğiniz şey rahatlıksa ve pek müzik tutkunu değilseniz, bir ses çubuğu işinizi görebilir.

soundbar nedir ozellikler neler teknosa

Soundbar Özellikleri

Soundbar’ların neden bu kadar popüler olduğunu anlamak kolay oluyor. Ev sineması kurulumlarına karşın düşük maliyetli alternatif olarak öne çıkıyor. Bir ev sinema sistemine eşlik eden tüm kabloları ve hantallığı içermiyor. Ses çubuklarının çalışma stilleri ve özellikleri modelden modele değişiyor. Genellikle TV’lerdekilerden daha büyük, birden çok hoparlör içeriyor. Bu da daha net, sağlam ses sağlıyor ve ses seviyesi bozulma olmaksızın artırılabiliyor.

Soundbar’lar; yerleşik tiz, bas ve yükseklik kanallarının miktarına göre belirtiliyor. Çoğu modelde, gelişmiş bas için küçük bir dahili TV hoparlörüyle deneyimlenmesi imkânsız olan bir sesi önemli ölçüde artıran subwoofer’lar bulunuyor. Tipik olarak, ses çubuklarının önünde en az üç kanal bulunuyor (sol, orta ve sağ) ve bir subwoofer ile birlikte geliyor. Bir 3.1 soundbar’da ilk sayı ile gösterilen ve genellikle sol, sağ ve orta hoparlörleri temsil eden üç hoparlör bulunuyor. Buradaki ikinci (‘1’) sayı, bir subwoofer’ı belirtiyor. 5.1 sisteminde beş hoparlör (bir merkez, sol, sağ ve iki çevre) ve bir subwoofer bulunuyor. En önemli kanal merkez kanal oluyor çünkü TV ve film mikserlerinin diyaloğu koyduğu yer orası oluyor. Filmlerde ve şovlarda diyalogları duymakta sorun yaşıyorsanız en azından 3 kanallı bir çubuk alabilirsiniz.

Bazı ses çubukları da surround sesi taklit ederek sesin her taraftan geliyormuş gibi görünmesini sağlıyor. Çoğu modelde, sesi duvarlarınızdan ve tavandan yansıtan, yukarıdan ve etrafınızdan geliyormuş hissi yaratan yukarı bakan hoparlörler bulunuyor. Peki bir soundbar’da bu tür hoparlörlerin olup olmadığını nasıl anlarsınız? Bir modelin kanal açıklamasında üçüncü bir numara varsa (örneğin 5.1.2), bu hoparlörleri içerir. Bu örnekte, ‘2’ sayısı yukarı bakan kanalları temsil eder. Bunlar, sesi duvarlardan yansıtan, Dolby Atmos veya DTS:X’te karıştırılan içerik için yan ve tavan hoparlörlerini simüle eden yukarı veya yana bakan hoparlörler olur. Temel olarak, bu ses çubukları, oturma odanıza bir grup hoparlör takmanıza gerek kalmadan bir surround ses deneyimi yaratmaya çalışır. Daha pahalı soundbar kurulumları, daha da fazla sarma için ek özel arka ve yüksek surround hoparlörlerle gelir. Ne kadar çok kanal olursa, ses çubuğunuz o kadar büyük olur. Buradaki en önemli adım, satın aldığınız her şeyin medya konsolunuza sığacağından (ideal olarak, TV’nizin stand ayaklarının arasına sığar) emin olmak oluyor.

Bazı ses çubukları, surround ses yanılsaması yaratan akıllı bilgisayar işleme özelliğini kullanıyor. Bu işlem, beyninizi kandırmak için diğer ince unsurların yanı sıra, sistemin hacmini ve frekanslarını dikkatli bir şekilde yönetir. Soundbar’lar , ev sinema sistemlerinin surround sesi kadar iyi olmaz. Bazı ses çubukları, farklı yönlerden işitsel illüzyonlar yaratmaya çalışır. Ancak günün sonunda, ses doğrudan TV’nizin altındaki hoparlörlerden gelir ve bir ses çubuğu hiçbir zaman gerçek bir AV kurulumu kadar iyi olmaz. Ancak bunu telafi etmek için birçok model, surround sesi simüle etmek için duvarlarınızın etrafına yerleştirilebilen ek Bluetooth hoparlörlerle birlikte gelir. Bu, bazıları için asıl amacı geçersiz kılabilir.

Gelişmiş Özellikler

Birçok ses çubuğunda akıllı asistanlar, çok odalı ses bağlantısı ve diğer özellikler bulunur. Halihazırda sevdiğiniz bir akıllı asistanınız varsa (Alexa, Google Asistan veya Siri), yeni bir ses çubuğu satın alırken bunu aklınızda bulundurun. Bunun yerine akıllı bir soundbar’a sahip olursanız, oturma odanızda akıllı bir hoparlöre ihtiyacınız olmayabilir. Tersine bu özellikleri istemiyorsanız, tüm bu ek özelliklere sahip ses çubuklarından kaçınarak biraz tasarruf edebilirsiniz.

Soundbar: Ucuz, Dağınık Olmayan ve Kolay Kurulumlu Bir Ses Deneyimi

Soundbar, surround hoparlörlere ve ev sineması sistemlerine ucuz bir alternatif oluyor. Bu cihaz, TV’nizin yerleşik hoparlörleriyle yetinmek ile pahalı bir AV kurulumuyla uğraşmak arasındaki orta noktayı oluşturuyor. Kolaylık ayrıca ses çubuklarını popüler hale getiriyor. Az yer kaplayarak odanızla güzel bir uyum sağlıyor. Ama belki de sahip oldukları en önemli avantaj, kaygısız kurulumu içeriyor. Yeriniz kısıtlıysa ve bütçenizi sarsmak istemiyorsanız, bir ses çubuğu satın almayı düşünebilirsiniz.

Siz de en iyi hoparlörleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
evde telekop yapimi teknosa
Devamını Oku

Evde Teleskop Yapımı

Teleskoplar uzaktaki nesneleri daha yakın gösteren cihazlar arasında yer alıyor. Bunu yapabilmesi için teleskop, uzaktaki nesneden ışığı birincil…
google deprem uyari sistemi teknosa
Devamını Oku

Google Deprem Uyarı Sistemi Nedir?

Dünyada teknolojinin her geçen gün daha da fazla ilerlemesiyle birlikte yeni sistemler geliştirildi. Bazı sistemler, insan hayatını kolaylaştırmaya…
Fotosel Nedir? Nasıl Çalışır?
Devamını Oku

Fotosel Nedir? Nasıl Çalışır?

Fotosel genellikle güvenlik ve aydınlatma sistemlerinde kullanılan bir ışın teknolojisidir. Sensör sayesinde çalışır ve fiziksel müdahale gerektirmeden kapının…