Kolay ve pratik kullanımı ile mutfaklarımızın vazgeçilmez cihazları arasında tost makineleri yer alıyor. Özellikle sabah hızlı ve lezzetli bir kahvaltı yapmak istediğimizde ilk aklımıza tost yapmak geliyor. Gelişen teknolojiyle birlikte evimizdeki cihazların kullanım alanları da genişliyor. Eskiden sadece tost yapmak için kullandığımız tost makinesi ile artık birbirinden lezzetli farklı tarifler yapabiliyoruz. Üstelik hepsi daha sağlıklı ve daha kolay yapılabiliyor. Bazı zamanlarda fırınla ya da tavayla yemek yapmakla uğraşmak istemediğimizde, rahatlıkla tost makinemizi kullanabiliyoruz.

Tost Makinesi ile Hazırlayabileceğiniz Sağlıklı Tarif:

1- Tost Makinesinde Waffle Nasıl Yapılır?

Hepimizin çok sevdiği tatlıların ilk sıralarında muhtemelen waffle da yer alıyor. Ancak evimizde waffle makinesi olmadığında dışarıdan hazır alıp yemek zorunda kalıyoruz. Bu da günün her saatinde ya da bulunduğumuz yere göre mümkün olmayabiliyor.

Eğer evinizde bir tost makinesi varsa aslında ekstra bir waffle makinesine ihtiyacınız bulunmuyor. Waffle için malzemeleri hazırladıktan sonra, oldukça pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Waffle İçin Malzemeler

Waffle yapmak için kullanacağınız malzemeler her yerde aynı. Bunun için 2 adet yumurta, 1 yemek kaşığı şeker kullanıyorsunuz. Daha tatlı bir waffle yapmak isterseniz şeker miktarını kendinize göre artırabilirsiniz. Ancak 1 yemek kaşığından daha fazla koyduğunuz her şeker miktarı waffle’ın daha sert olmasına neden oluyor. Şeker kararınızı buna göre vermeniz gerekiyor.

Bunların yanında 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, 1 çay kaşığı tuz waffle hamurunuzun lezzetini ve kalitesini belirliyor. Hamuru yapabilmek için ek olarak 1,5 su bardağı un, 1 su bardağı süt ve çeyrek su bardağı sıvı yağ yeterli oluyor. Bütün bunlar için aynı su bardağı ölçüsünü kullanmanız oranlarını koruyabilmeniz için önemli noktaların başında geliyor.

Waffle hamuru için gerekli malzemeleri edindikten sonra kendi zevkinize ve damak tadınıza göre kalan malzemeleri ayarlayabiliyorsunuz. Sürülebilir sütlü ve bitter çikolata ya da beyaz çikolata ile tadını artırırken muz, çilek, kivi, portakal ve ananas gibi meyvelerle lezzet şölenini tamamlayabiliyorsunuz.

Tost Makinesinde Waffle Yapımı

Hamur için gerekli malzemelerin tamamını bir kabın içine alarak karıştırıyorsunuz. Oluşacak hamurun kıvamının hafif akıcı olması gerekiyor. Bu kıvamı yakalayana kadar karıştırmaya devam ediyorsunuz.

Akıcı hamurunuzu hazırladıktan sonra tost makinenizi hazırlıyorsunuz. Öncelikle makinenizi çalıştırdıktan sonra yüzeyini bir fırça yardımıyla yağlıyorsunuz. Makinenin ısınmasını ve yağın kızmasını bekliyorsunuz. Sonrasında waffle hamurunuzdan küçük bir kepçe alıp tost makinenize döküyorsunuz. Waffle, makinenizin ağzı açık olarak pişmediğini bilmeniz gerekiyor. Bu nedenle kapağını kapatıp hafifçe bastırıyorsunuz. Birkaç dakika boyunca hiç açmadan kapalı kalması gerektiğini unutmamanız gerekiyor. Birkaç dakika geçtikten sonra açtığınızda hamurun yüzeylere yapışmadığını görüyorsunuz. Bu seviyeye geldiğinde hamurunuzu çevirip iki üç dakika daha pişmesini bekliyorsunuz.

Pişirme işlemini bitirdikten sonra hamurun soğumasını bekliyorsunuz. Bunun için isterseniz hamuru ikiye katlayıp o şekilde soğumaya bırakabiliyor ya da düz bir şekilde tutabiliyorsunuz. Soğuttuktan sonra ise kendi waffle’ınızı hazırlamaya başlayabiliyorsunuz. Önce istediğiniz sürülebilir çikolatayı istediğiniz miktarda sürerek waffle zeminini hazırlıyorsunuz. Ardından üzerine mevsimine göre dilimlediğiniz muz, çilek ya da portakal, kivi dilimlerini diziyorsunuz. Hatta isterseniz yanına dondurma da koyarak waffle keyfini katlayabiliyorsunuz.

2- Tost Makinesinde Tavuk Izgara Nasıl Yapılır?

Sağlıklı yemek tarifleri dendiğinde ilk aklımıza gelen yemek ızgara tavuk oluyor. Izgara tavuğu da genellikle tavada yapıyoruz. Ancak her zaman tavayı çıkarıp yemek hazırladıktan sonra onun bulaşığı ile uğraşmak istemiyoruz. İşte böyle zamanlarda yardımımıza tost makinesi yetişiyor.

Izgara Tavuk İçin Malzemeler

Izgara tavuk yapmak için ideal olanı tavuk göğsü kullanmak. Bir porsiyon yemek için yarım kilo kadar kemiksiz tavuk göğsü kullanabiliyorsunuz. Tavuk göğsünü lezzetlendirmek için 1 ya da 1,5 çay kaşığı kadar tuz, aynı miktarlarda kekik ve eğer seviyorsanız pul biber gerekli. Ayrıca bir çay bardağı kadar da sıvı yağ kullanıyorsunuz.

Tost Makinesinde Izgara Tavuk Yapımı

Öncelikle tavuk göğsünü çok kalın olmayacak şekilde kesmeniz gerekiyor. Tost makinesinde daha kolay pişmesini sağlamak için yatay olacak şekilde birkaç parçaya ayırıyorsunuz. Ardından tavuk parçalarını yağ, tuz, kekik ve pul biber ile bir kap içerisine alıp karıştırıyorsunuz. Eğer zerdeçal ya da cajun gibi farklı baharatları da seviyorsanız onları da isteğinize göre ekleyebiliyorsunuz. Tüm malzemeleri yeterince karıştırdıktan sonra yaklaşık yarım saat kadar buzdolabına alıp bekletiyorsunuz.

Dolapta dinlenmiş olan tavukları çıkarıp daha önce ısıtılmış olan tost makinenize diziyorsunuz. Bu aşamada öncesinde tost makinesini yağlamanıza gerek olmuyor. Tavukların iki tarafı da yeterince kızarana kadar pişiriyorsunuz. Piştikten sonra isteğinize göre bir tabaklama yapabiliyorsunuz. Tavukları tabağa aldıktan sonra yanına soğan, yeşillik, turşu gibi garnitürler kullanarak servis edebiliyorsunuz.

3- Tost Makinesinde Cızbız Köfte Nasıl Yapılır?

Sağlıklı beslenme diyet listelerinde en çok bulunan yemeklerden biri de ızgara köfte oluyor. Hem protein ihtiyacını karşılayıp hem de yağsız bir şekilde pişirildiği için iyi yemeklerin başında geliyor.

Tost makinesinde cızbız köfte yapmak için köfteyi hazır almak yerine evde sizin hazırlamanız daha çok tavsiye ediliyor. Malzemeleri kendiniz seçerek hazırladığınız için daha güvenli bir yemek yemiş oluyorsunuz.

Cızbız Köfte İçin Malzemeler

Cızbız köfte hazırlamak için yaklaşık yarım kilo kadar az yağlı dana kıyma kullanabiliyorsunuz. Yapacağınız köftenin miktarına göre kıymayı artırıp azaltabiliyorsunuz. Kıymayı bağlamak için evinizde bayat ekmek varsa onun içini ufalayabiliyorsunuz. Eğer bayat ekmeğiniz yoksa bunun yerine galeta unu da kullanılıyor. Tam buğday galeta unu tercih ederseniz daha sağlıklı bir köfte harcı hazırlayabiliyorsunuz.

Köfte için bunların yanında 1 orta boy kuru soğan, 1 yumurta, maydanoz, karabiber, kimyon, kekik ve tuza ihtiyacınız oluyor. Yanında servis edebilmek için biber, domates ve yeşillik kullanabiliyorsunuz. Lezzetini artırmak için üzerine hellim peyniri koymayı da tercih edebiliyorsunuz.

Tost Makinesinde Cızbız Köfte Yapımı

Köfteleri hazırlamak için öncelikle bir yoğurma kabına kıymayı koyuyorsunuz. Kuru soğanı rendeledikten sonra üzerine ekliyorsunuz. Sonrasında yumurta, ekmek ya da galeta unu, ince kıyılmış maydonoz ve diğer baharatları ilave ediyorsunuz. Ardından tüm malzemeleri iyice yoğuruyorsunuz. Her şeyin iyice birbirene karışıp yeterli kıvama geldiğini anladıktan sonra köfte harcınız hazır oluyor.

Hazırladığınız köfte harcından bir miktar elinize alıp avucunuzda köftenin şeklini veriyorsunuz. Bu sırada tost makinenizi de açıp iyice ısınmasını sağlıyorsunuz. Şekil verdiğiniz köfteleri ısınmış olan tost makinenize sırayla diziyorsunuz ve kızarmasını bekliyorsunuz.

Köftenin yanında garnitür olarak kullanacağınız biber ve domatesleri iyice yıkadıktan sonra istediğiniz şekilde közlenecek şekilde doğrayıp makinedeki köftelerin yanına dizebiliyorsunuz.

Köftelerin iki tarafı da kızarana kadar pişiriyorsunuz. Pişirme süresini kendi damak tadınıza göre ayarlayabiliyorsunuz. Burada köftelerin kurumamasına ve yanmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Sebzeler de közlendikten sonra hepsini servis tabağı alıyorsunuz.

Köfte yaptıktan sonra tost makinesinin temizliği ile uğraşmak istemiyorsanız öncesinde üzerine yağlı kağıt koyabiliyorsunuz. Köfteleri ve sebzeleri yağlı kağıdın üzerinde pişirdiğinizde sonrasında makineyi temizlemek zorunda kalmıyorsunuz.

5- Tost Makinesinde Kabak Mücver Nasıl Yapılır?

Kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinin başında kabak mücver geliyor. İster sıcak isterseniz de soğuk olarak tüketebildiğiniz için ve köfte şeklinde olmasından dolayı çocuklarınıza da sevdirebileceğiniz kabak mücver genellikle tavada ya da fırında yapılıyor. Ancak bunlarla uğraşmak istemiyorsanız tost makinesinde de kolay ve pratik bir şekilde yapabiliyorsunuz.

Kabak Mücver İçin Malzemeler

Yaklaşık 2 porsiyon kabak mücver hazırlamak için 5 ya da 6 adet kabak kullanıyorsunuz. Bunun yanında yarım demek maydonoz, yine aynı miktarda yeşil soğan, 1 adet yumurta, 2 küçük boy patates ya da patatesleriniz büyükse 1 adet de kullanabiliyorsunuz, 2 yemek kaşığı lor ve baharatlar kullanılıyor. Baharat olarak da genellikle karabiber, pulbiber, zerdeçal, kimyon, kekik ve nane kabak mücverinize muhteşem bir lezzet katıyor.

Tost Makinesinde Kabak Mücver Yapımı

Öncelikle kabakları ve patatesleri rondoya atıp hepsini rondodan geçiriyorsunuz. Bu işlemin ardından iyice suyunu sıkıyorsunuz. Kullanacağınız diğer malzemeler olan maydonoz ve yeşil soğanı iyice yıkadıktan sonra hepsini ince ince doğruyorsunuz. Kabak ve patateslerle birlikte aynı yoğurma kabına alıp karıştırıyorsunuz. Daha sonra üzerine yumurtayı ekliyorsunuz. Baharatları da ekledikten sonra yoğurmaya başlıyorsunuz. Köfte yaparken olduğu gibi tüm malzemelerin birbirine geçtiğinden ve doğru kıvama geldiğinden emin olana kadar yoğuruyorsunuz.

Yoğurma işlemini tamamladıktan sonra harcınızdan bir miktar alıp avucunuzda köfte şeklini veriyorsunuz. Burada boyutuna ve şekline kendiniz karar verebiliyorsunuz. İsteğinize ve damak tadınıza göre şekillendirdikten sonra daha önce ısıttığınız tost makinesine diziyorsunuz. Tost makinenizin batmasını istemiyorsanız ısıtırken üzerine yağlı kağıt serebiliyorsunuz. Yağlı kağıdın da ısınmış olması gerektiği için önceden yerleştirmiş olmanız önemli noktalar arasında yer alıyor.

İki tarafı da yeteri kadar pişen kabak mücverlerinizi makineden alıp servis tabaklarına yerleştiriyorsunuz.

6- Tost Makinesinde Somon Nasıl Yapılır?

Sağlıklı beslenme konusunda en az haftada iki kere balık yememiz tavsiye ediliyor. Yağlı balıkları tercih ettiğimizde balıktan almamız gereken vitaminleri daha fazla alabiliyoruz.

Yağlı balıklar arasında en çok tercih edilen ise somon balığı oluyor. Özellikle kuzey denizlerinden gelen somon balığı bu anlamda oldukça faydalı oluyor. Ancak ülkemiz denizlerinde bulunan somonun da faydaları yeterli olabiliyor.

Evde balık pişirme fikri kokusu ve sonrasında temizliği nedeniyle bazılarımızı korkutabiliyor. Ancak tost makinesinde hızlı ve pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz somon ile bu sorundan kurtulmuş oluyoruz.

Somon İçin Gerekli Malzemeler

Tost makinesinde somon yapmak için isteğimize göre bir miktar somon balığına ihtiyacımız bulunuyor. Bunun için bir avuç büyüklüğü bir porsiyon olarak kabul edilebiliyor. Bunun yanında 1 yemek kaşığı zeytinyağı, rendelenmiş bir miktar sarımsak, tuz, karabiber, pulbiber ve kekik balığımızı lezzetlendirmek için kullanacağımız malzemeler oluyor. Hatta arzunuza göre dereotu da kullanmanız ayrı bir tat katıyor.

Tost Makinesinde Somon Yapımı

Öncelikle somon balıklarımızı zeytinyağı, sarımsak ve diğer baharatlarla birlikte bir kabın içerisine alıyoruz. Tüm malzemelerin balığın her yerine temas etmesi için iyice harmanlıyoruz. Ardından yaklaşık 1 saat kadar buzdolabına koyup dinlendiriyoruz.

Daha sonra tost makinesinin tüm yüzeyini kaplayacak şekilde yağlı kağıdımızı seriyoruz ve makineyi açarak ısınmasını sağlıyoruz. Yeteri kadar ısındıktan sonra dolapta dinlenmiş olan somon balığımızı çıkarıyoruz ve yağlı kağıdın üzerine koyarak pişirmeye başlıyoruz. Her iki yüzeyinin de eşit derecede ve hızlı bir şekilde pişmesi için tost makinesinin kapağını üzerine kapatıyoruz. Somon balığının pişme süresi tost makinenize ve sıcaklık ayarına göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenle arada bir makinenin kapağını açarak kontrol edebiliyorsunuz. Balığınız yeteri kadar piştikten sonra servis tabağına alıyorsunuz. Balığın yanında sevdiğiniz sebzelerden oluşan garnitürler ekleyerek servis edebiliyorsunuz.

Siz de en iyi tost makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En iyi sorundbar tavsiyeleri
Devamını Oku

En İyi Soundbar Tavsiyeleri

Evde sinema keyfinin olmazsa olmazlarından biri olan soundbarlar, mükemmel görüntü sunan akıllı TV’lerinizden maksimum verim almanız için tasarlanan…
microsoft 365 nedir teknosa
Devamını Oku

Microsoft 365 Nedir?

Özellikle iş hayatında en çok kullanılan uygulamaların başında Microsoft Office uygulamaları geliyor. Metin yazıları ve resmi yazılar için…