Zamanlar ve dönemler değişse de evimizdeki beyaz eşyaların değişmeyen parçalarının başında televizyon geliyor. Teknoloji alanında yaşanan tüm gelişmelere en hızlı şekilde ayak uydurabiliyor ve sadece televizyon kanallarını izlemenin dışında daha pek çok kullanım imkanı sağlıyor. Eğlenceli vakit geçirmek için kullanılan televizyon aynı zamanda, video oyunları oynamak, internete bağlanmak ya da video içerik platformlarından sevdiğiniz dizi ve filmleri izlemek amacı ile de kullanılabiliyor.

Gelişen teknolojiyle birlikte televizyonlara ek özellikler eklenmesinin yanı sıra görüntü kalitesi ve ekran boyutu da artmaya devam ediyor. Bunun sonucunda ekran ne kadar büyükse o televizyon daha iyidir algısı oluşmaya başladı bile. Çünkü evinizde bir sinema salonundaki gibi sürükleyici deneyimin keyfini çıkarmak istiyorsunuz. Bunun için de görüş alanınızı dolduran büyüklükte bir televizyona ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsunuz. Televizyon almayı düşünürken bütçenize göre alabileceğiniz en büyük ekranı almak ya da odanıza sığacak kadar büyüklükte bir televizyon almak konusunda büyük bir yanılgı bulunuyor. Televizyonun türüne göre değişkenlik gösteriyor olsa da, öncelikle kullanacağınız salonunuzun ya da odanızın büyüklüğünü kontrol etmeniz önemli. Bunun yanında görüş mesafesine de odaklanmak, daha iyi bir izleme deneyimi sunuyor.

İşte size mesafeye göre televizyon seçimi nasıl yapılır, bazı pratik ipuçları:

4K Televizyonlarda En İyi Görüntü için Oturma Mesafesi Ne Kadar Olmalı?

Televizyon izleme mesafesi aslında içerisinde büyük ölçüde kişisel bir zevk barındırıyor. Kimi insanlar daha uzaktan izlemeyi tercih ederken bazıları ise daha yakından izleyip götüntüye odaklanmak istiyor. Ancak daha iyi bir izleme deneyimi için televizyon endüstrisi uzmanları her boyut için bir mesafe aralığı öneriyor. Bu mesafe aralığına göre kendi tercihinize göre bir mesafe seçmek daha iyi oluyor.

Genel olarak boyutlara baktığımızda, 40 inç’lik bir televizyonunuz varsa izleme mesafenizi 1 metre ile 1,5 metre arasında tutmanız tavsiye ediliyor. 50 inç’lik daha büyük bir televizyon için ise izleme mesafenizi 1,3 ile 2 metre arasında tutabiliyorsunuz.

Eğer salonunuz büyük ve dev ekranda bir şeyler izlemeyi seviyorsanız 60 inç ve daha büyük televizyonları tercih edebiliyorsunuz. Burada unutmamanız gereken en önemli nokta bu televizyonları izlemek için yeterli mesafenizin bulunup bulunmadığını kontrol etmek. 60 inç’lik bir televizyonunuz varsa ya da almayı düşünüyorsanız, bunun için 1,5 metre ile 2,2 metrelik mesafede izleyebiliyorsunuz. 70 inç’lik bir televizyon için ise 1,75 metre ile 2,70 metrelik bir alana ihtiyacınız bulunuyor. Büyük ekran tercihini en uçta yaşayıp 85 inç televizyon almayı düşünüyorsanız da 2,2 metre ile 3,2 metrelik bir mesafenizin olması en iyi deneyimi yaşamanızı sağlıyor.

Mesafe Resim Kalitesini Nasıl Etkiliyor?

Eskiden tüplü televizyonlarımız varken çok yakından izlediğimizde ekranda tarama çizgilerini görüyorduk. Sonrasında geliştirilen HD TV’lerde yakına oturduğumuzda ise, resimleri oluşturan küçük noktalar olan piksel satırlarını ve sütunlarını fark ediyorduk. Son yıllarda geliştirilen ve artık neredeyse televizyonlarda standart bir üretim özelliği haline gelen 4K televizyonlarda ise bu sorunların ikisi de aşılmış görünüyor. 4K televizyonları çok yakından izlemek, çok uzakta olmaktan daha az sorun yaratıyor. Hatta eğer çok uzaktan izlerseniz bazı ayrıntıları ve görüntü kalitesini kaçırabiliyorsunuz.

4K Ultra HD televizyonlar, HD TV’lerden çok daha yüksek çözünürlüğe sahip olarak üretiliyor. 1080p ekranın ayrıntı düzeyi düşünüldüğünde bunun dört katı kadar daha yüksek çözünürlükten bahsediliyor. Ultra HD televizyonlarda pikseller çok küçük olduğundan, ekranın tam önünde bile otursanız tek tek pikselleri seçmeniz oldukça zor oluyor. Bu da size rahat ettiğiniz kadar yakından izleme özgürlüğü veriyor. Yakın geçmişte çıkan ve önümüzdeki yıllarda yaygınlaşması beklenen 8K televizyonları düşündüğümüzde bu özgürlüğün daha fazla olacağını tahmin etmek zor olmuyor.

Ancak yine de televizyon izlerken tavsiye edilen mesafeden izlemeniz, televizyon izleme deneyiminizi daha üst seviyeye çıkarıyor. Hatta önerilen mesafeden bile daha uzağa geçebiliyorsunuz. Çünkü 4K televizyonlar oldukça keskin bir görüntü sunuyor. Günümüzde üretilen 4K televizyonların neredeyse tamamı HDR’ı destekliyor. Açılımı yüksek dinamik aralık olan HDR, televizyon izlerken kontrastı ve renk aralıklarını genişletiyor. Bu genişliği ve görüntüdeki iyileşmeyi, odanızın en uzak noktasından bile fark edebiliyorsunuz.

Televizyon Ekran Boyutu Nasıl Ölçülüyor?

Normalde televizyonunuzu çevresi dolapla çevrili olan bir televizyon ünitesinin içerisine koymanız gerekiyorsa ya da televizyon için ayırdığınız belli bir alan varsa boyutu daha önemli oluyor. Bunun dışında açık bir televizyon ünitesi kullanacaksanız televizyonun kapladığı alanı bu konuda düşünmeniz gerekmiyor. Ancak izleme mesafenizi hesaplayabilmek için boyutunu ölçmek mantıklı hareketler arasında yer alıyor.

Düz ekran bir televizyonun boyutu genellikle sol alt köşeden sağ üst köşeye çapraz çekilecek bir çizgi üzerinden ölçülüyor. Bunun tam tersi olarak sol üst köşeden sağ alt köşeye olan uzaklık da geçerli oluyor. Bu mesafe genellikle inç cinsinden belirtiliyor. Ülkemizde metre cinsinden uzunluk ölçtüğümüzden, televizyon boyutuna karar verirken yanlış değerlendirme yapabiliyoruz. Bu nedenle 1 inç uzunluğun 2,54 santimetre olduğunu bilmemiz de fayda sağlıyor. Buna göre hesaplama yaptığımızda doğru ekran televizyon almamız daha olası görünüyor.

Bazen televizyonların özelliklerine baktığınızda ekranın genişliği ve yükseliği olarak boyutunun yer aldığını görebiliyorsunuz. Ancak bu her yerde olmayabiliyor. Çünkü çapraz mesafenin alınması ve inç değerinin verilmesi daha evrensel bir durum olarak yer alıyor.

Piyasadaki televizyonlara baktığımızda çoğunlukla LED ve OLED televizyonlara rastlıyoruz. Bu televizyon türlerinin boyutlarında bir farklılık bulunuyor. Örneğin LED televizyonlar 15 inç ile başlayıp 80 inç’e kadar çeşidi bulunabiliyor. Ancak OLED televizyonların boyutları genellikle 50 inç’ten başlıyor ve 85 inç’e kadar çıkıyor. Bu boyutların teknolojik gelişmelerle birlikte, ilerleyen dönemlerde değişme ihtimali de bulunuyor. Burada asıl bilinmesi gereken nokta, satın almak istediğiniz televizyonun, teknoloji çeşidiyle sınırlı olma ihtimali bulunuyor.

En İyi Televizyon Boyutu ve İzleme Mesafesi Nasıl Bulunur?

Öncelikle bu konunun kesin kuralları olan bilimsel bir konu olmadığının bilinmesi gerekiyor. İdeal ekran boyutu ve bu ekranda en iyi görüntüleri izleyebilmek için uzmanlar tarafından hesaplama yapılıyor. Bu hesaplamalara göre de bazı tavsiyelerde bulunuyorlar. Ancak genel olarak bakıldığında tamamen kişisel zevklere de dayanan bir konu olduğu biliniyor.

Aynı odadaki iki farklı kişi, doğru ekran boyutu ve izleme mesafesi hakkında iki farklı görüş bildirebiliyor.

Görüş Alanına Dayalı Tavsiye Edilen İzleme Mesafesi

Televizyon izleme için öneri oluştururken uzmanların dikkat ettiği konuların ilki görüş alanı oluyor. Görüş alanı, bir insan ile televizyon ekranı arasındaki görüş açısı olarak ölçülüyor. Yani televizyonun karşısına geçtiğinizde gözünüz ile televizyonun iki kenar noktasının oluşturduğu açı olduğunu söyleyebiliyoruz.

Buna göre ekrana yaklaştığınızda görüş açısı artıyor, uzaklaştıkça da azalıyor. Ekrana yaklaştığınızda izleme deneyiminizin muhtemelen daha iyi olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak IMAX sinema salonunda perdeyi en önden izlediğinizi düşünürseniz, yakın olma noktasını daha net anlayabiliyorsunuz. Ekranın bir kenarında olan olayı görmek için kafanızı sürekli çevirmek zorunda kalıyorsunuz. Bu da iyi bir deneyim olmuyor. Aynı durumu televizyonunuz için de düşünebiliyorsunuz. Çok yakından izlediğinizde görüntülerin takibi o kadar kolay olmuyor.

Burada yapılan ölçümlere göre, yaklaşık 30 ya da 36 derecelik bir görüş alanı en rahat izleme deneyimi sunuyor. Aslında hesaplamaların ve önerilerin hiçbirinde ne kadar yakına gideceğinizin bilgisi bulunmuyor. Yani istediğiniz kadar yakından izleyebiliyorsunuz. Burada verilen aralık daha çok görüş açısına göre rahat izleme önerisi oluyor. Bu nedenle daha önce verilen 4K televizyonlar için oturma mesafesi de bu ayrıntı düşünülerek yapılmış hesaplamalara dayanıyor.

mesafeye gore televizyon secimi nasil yapilir teknosa

Görüntü Çözünürlüğüne Dayalı Tavsiye Edilen İzleme Mesafesi

Televizyon ekranlarının sahip olduğu teknolojiye göre belli bir çözünürlüğü bulunuyor. Bu çözünürlüğe göre görüntülerin detaylarını görebiliyorsunuz. Çözünürlüğü ne olursa olsun, televizyonlara yakın olduğunuzda daha fazla detaya hakim oluyorsunuz. Ancak ekrandan uzaklaştıkça görüntüdeki detaylar da kaybolmaya başlıyor. Burada izleme deneyiminin hesaba katılmadığını da bilmeniz gerekiyor.

Maksimum mesafe konusu, görüntünün çözünürlüğüne ve ekranın boyutuna bağlı olarak değişiyor. Maksimum mesafeden uzaklaştıkça daha az ayrıntı görüyorsunuz. Yakınlaştıkça gördüğünüz ayrıntı artıyor ancak çözünürlükteki kusurlar da görünmeye başlıyor.

50 inç’lik 1080p çözünürlükteki bir televizyonda tüm detayları görüp çözünürlük kusurlarını görmek istemiyorsanız yaklaşık 2 metrelik bir mesafede olmanız gerekiyor. Aynı boyutta 4K bir televizyon için bu mesafe 1 metreye kadar düşebiliyor. Çünkü çözünürlük kusuru neredeyse bulunmuyor. Ancak 1 metre mesafe, izleme deneyimi için birçok insana göre iyi sonuç vermeyebiliyor.

Televizyonun Ekran Boyutundan İzleme Mesafesini Nasıl Hesaplarsınız?

Sahip olduğunuz ya da almak istediğiniz televizyonun ekran boyutu sabit olarak piyasada bulunuyor. Odanızın dekorasyonunu yaparken koltuğunuzu televizyonun karşısında ne kadarlık bir mesafeye koymanız gerektiğini hesaplamanın yaklaşık bir formülü bulunuyor. Bu formülü kullanarak izleme deneyiminizi daha üst seviyeye çıkarabilecek önerilen mesafeyi bulabiliyorsunuz.

Bunun için televizyonun ekran boyutunu minimum mesafe için 3 ile, maksimum mesafe için ise 6 ile çarpmanız yeterli oluyor. Yani 50 inç’lik televizyon için 3 ile çarptığınızda 150 santimetre, 6 ile çarptığınızda da 300 santimetrelik mesafe buluyorsunuz. Maksimum mesafeden daha uzak olduğunuzda izlediğiniz görüntülerin detaylarını kaçırma ihtimaliniz oldukça yüksek oluyor.

Bu mesafe aralığı daha önce belirtildiği gibi en ideal izleme deneyimi sunması için hesaplanıyor. Bundan daha yakın izlemek istediğinizde eğer televizyonunuz 4K ve üzerinde bir çözünürlüğe sahipse hiçbir engel bulunmuyor. Tamamen kişisel tercihinize göre bunu belirleyebiliyorsunuz. Ancak 1080p ve altındaki çözünürlükte bir televizyonunuz varsa, daha yakından izlediğinizde ekrandaki pikselleri görme ihtimaliniz de artıyor. Bu nedenle mesafedeki minimum değerlere dikkat etmeniz gerekiyor.

Hangi Büyüklükte Televizyon Almalıyım?

Televizyon alırken ekran boyutuna karar vermek genellikte zor bir seçim gibi duruyor. Bu nedenle karar vermeden önce mutlaka mantıklı düşünmeniz gerekiyor.

Öncelikte televizyonu nereye koyacağınıza karar vermelisiniz. Ardından odanızdaki ya da salonunuzdaki mesafeyi ölçün. Televizyondan belli bir mesafeye koyacağınız koltuklarınızı düşündüğünüzde aradaki uzaklığı ölçmelisiniz. Bu uzaklığa göre en uygun televizyon boyutuna karar verebilirsiniz

Eğer 4K ya da 8K gibi en yüksek çözünürlüğe sahip televizyon alacaksanız, görüntü bozulmasıyla ilgili sorunu düşünmenize gerek kalmıyor. Çünkü ne kadar yakından izleseniz de, piksel görmeniz oldukça zor oluyor. Bu nedenle burada dikkat etmeniz gereken tek nokta görüş açısı oluyor. Bu konuda önceliği kendi kişisel zevkinize veriyorsunuz. Televizyon izlerken ekranın bütününü rahatlıkla görüp izleme deneyimini sonuna kadar yaşamayı istiyorsanız, mesafe hesaplama formülünü kullanabiliyorsunuz. Ancak daha yakından izlemeyi her şartta sevenlerdenseniz istediğiniz boyutta televizyon almanıza bir engel bulunmuyor. Bu konuda uzmanların ilettiği altın kural ise, eğer iki boyut arasında kalıyorsanız her zaman daha büyük olanı almanız yönünde oluyor.

Siz de teknolojik donanımlara sahip en yeni televizyonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
cpu nedir teknosa
Devamını Oku

CPU Nedir? Ne İşe Yarar?

Akıllı telefon ve bilgisayar gibi teknolojik cihazların çalışırken gerçekleştirdiği tüm işler aslında CPU tarafından yapılıyor. CPU’yu temel olarak…