Bugünlerde piyasada o kadar çok iyi kameraya sahip telefon bulunuyor ki, satın almak için birini seçmek oldukça zor hale geliyor. Piyasadaki birçok telefon, fotoğraf çekmek için uygun olan pek çok özelliklere sahip oluyor. Farklı marka ve modellerin, farklı performansları ve kaliteleri bulunuyor. Bazıları keskin, güzel, yapay olmayan görüntüler sunarken bazıları çekilen fotoğrafları geliştirmek için görüntü işleme teknolojisi kullanıyor.

Yeni bir telefon alacak kişilerin, kamera kalitesinin satın alma kararlarını büyük ölçüde etkileyip etkilemediğini göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Karar vermek için iyi bir yol kişilerin, ne tür fotoğraflar çekmek istediklerini belirlemeleri oluyor. Çok lensli kameralara sahip telefonlar, eşit özelliklere sahip olmuyor. Bazılarında çarpıcı manzaralar için ultra geniş lensler, bazılarında yakınlaştırılmış sığ alan derinliği ve portre çekim özelliği mevcut bulunuyor. Dikkate alınması gereken başka bir şey de megapikselin, diyafram açıklığı kadar önemli olmaması oluyor. Daha geniş diyafram açıklığına sahip kameralar daha fazla ışığa izin veriyor. Bu da karanlıkta daha iyi çekimler yapılmasına büyük ölçüde yardımcı oluyor. En yeni cihazlarda bulunan yüksek megapiksel sensörleri iyi bir özellik sanılsa da piksel sayısının doğrudan daha iyi görünen fotoğraflara dönüştüğü yaygın bir yanılgı oluyor.

Ön kamera özellikleri büyük ölçüde önemli hale geliyor. Her zamankinden daha fazla selfie çekilen günümüz dünyasında, telefonun ön kamerasını gözden kaçırmamak gerekiyor. Birçok ön kamera, arka kameraların yaptığı portre modu efektlerinin aynısını gerçekleştirebiliyor. Bazı telefonlarda iki ön kamera bulunuyor ve ikinci lens daha fazla arka plan ayrıntısını çekiyor.

Son olarak, video kalitesini de unutmamak gerekiyor. Kameralar hareketsiz görüntülerden daha fazlasını çekiyor. Kameranın kare hızıyla birlikte hangi çözünürlükte video çekimi yaptığına da dikkat etmek, telefon seçiminde önem taşıyor.

Yüksek çözünürlüklü görüntüler ya da doğal görünümlü görüntüler tercih edilip edilmediğini, kaç adet lens istendiğini, görüntü sabitlemeye ihtiyaç olup olmadığını dikkate almak seçim yaparken önemli hale geliyor. Aşağıda, piyasada yer alan bazı marka ve modellerin kamera özelliklerini inceledik.

En İyi Fotoğraf Çeken Telefonlar:

Samsung Galaxy A73

Samsung Galaxy A73 özellikleri:

  • 108 MP Ana Kamera
  • 12 MP İkinci Kamera
  • 5 MP Üçüncü Kamera
  • 5 MP Dördüncü Kamera
  • 32 MP Ön Kamera

Samsung Galaxy A73’ün; ana kamerası f/1.8, ikinci kamerası f/2.2, üçüncü ve dördüncü kamerası f/2.4 diyafram açıklığına sahip bulunuyor. Ön kamerası ise f/2.2 diyafram değeri ile kaliteli sonuçlar ortaya çıkarıyor. 10x’e kadar dijital zum yapma özelliği bulunuyor. Kameranın kullanıcı arayüzündeki ipuçları, mod önerileri ve çekim önerileri kullanışlı detaylar olarak öne çıkıyor. Ultra geniş kamera, tek bir karede çok fazla alanı yakalamaya izin veriyor ancak yanlara doğru bazı ayrıntılar kayboluyor. Makro modu bazı iyi yakın çekimler yapıyor ancak konuya çok yaklaşmayı gerektiriyor.

32 MP ön kamera, aydınlatma koşulları iyi olduğunda iyi selfieler ve portreler çekiyor. Tuşa basmadan selfie çekmek, kameraya el sallama ile mümkün oluyor. Hem ön hem de arka kameralarda bulunan portre özelliği, düzgün portreler çekmeyi sağlıyor. Fotoğraf çekildikten sonra ışıklandırma yapma özelliği bulunuyor. Düşük ışıkta yapılan çekimlerde kalite düşebiliyor ve düşük ışıkta yapılan çekimlerin bulanık olmasını önlemek için telefonun sıkıca tutulması gerekiyor.

Video çekimi 30 fps’ye kadar destekleniyor ve 4K çekim özelliği bulunuyor.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra özellikleri:

  • 100x Yakınlaştırmada Büyük İyileştirmeler
  • 108 MP Arka Kamera
  • 12 MP Geniş Açılı Kamera
  • 10 MP 10x Optik Yakınlaştırmalı Telefoto Birinci Kamera
  • 10 MP 3x Optik Yakınlaştırmalı Telefoto İkinci Kamera
  • 40 MP Ön Kamera

S22 Ultra; 108 MP ana geniş lense, 12 MP 120 derece ultra geniş lense, arkada 3x ve 10x optik zoom sunan çift telefoto lenslere (ikincisi 100x’e kadar genişletilebiliyor) ve ön tarafta 40 MP ön kameraya sahip olması ile kullanıcılara üst düzey bir kamera teknolojisi sunuyor.

2,4 μm’ye yükselen piksel boyutu dikkat çekici bir özellik olarak öne çıkıyor. Bu özellik f/1.8 diyafram açıklığı ile birleştiğinde, daha fazla ayrıntı, ışık ve daha dengeli kontrast ile düşük ışıkta çok daha iyileştirilmiş seviyede fotoğrafçılık yapabilme anlamına geliyor. İkinci kamerada f/2.2, üçüncü kamerada f/2.4 ve dördüncü kamerada f/4.9 diyafram açıklığı bulunuyor. Ön kamerasında ise f/2.2 diyafram açıklığı sunuluyor.

Adaptif Piksel adlı ana 108 MP lensinde, piksel gruplama teknolojisinde iyileştirmeler bulunuyor. Daha iyi görüntü ışığı, kontrast ve ayrıntı için her iki modda da çekim yapılıyor ve görüntü kaliteli bir şekilde birleştiriliyor. Geliştirilmiş optik görüntü sabitleme (OIS) ve iyi bir görüntü sinyali işlemcisi (ISP) bulunuyor. S22 Ultra, 100x yakınlaştırmasıyla birlikte kullanılan Süper Sabit Sistemi büyük ölçüde geliştirmiş görünüyor. Bu da fotoğraf çekerken yakın çekimlerin sarsılmasını önlemeye yardımcı oluyor. Aşırı zumlu görüntülerin görüntü işlemesi de iyileştirilmiş görünüyor.

Video çekimi, titremeleri düzeltiyor ve mükemmel ses kalitesi ile 8K 24fps’ye kadar video çekimi de aynı derecede etkileyici oluyor.

en iyi fotograf ceken telefon onerileri teknosa

Vivo V23

Vivo V23 özellikleri:

  • 50 MP Ön Kamera
  • 8 MP İkinci Ön Kamera
  • 64 MP Ana Kamera
  • 8 MP İkinci Kamera
  • 2 MP Üçüncü Kamera

Telefonda bir çift ön kamera bulunuyor. 50 MP, f/2.0 ana lens ve yanında 8 MP, f/2.3 ultra geniş lens yer alıyor. Ana lens oldukça etkileyici kaliteyle öne çıkıyor. Yüksek çözünürlüklü sensör, iyi aydınlatmada net çekimler sağlıyor. Kameranın f/2.0 diyafram açıklığı bir ön kamera için iyi bir özellik haline geliyor.

Vivo’nun V21’de sunduğu optik görüntü sabitlemeyi (OIS) V23’te bulunmuyor. Ön kamerada OIS’nin bulunması gelişmiş netlik ve dinamik aralık deneyimi verebilirdi ancak bu modelinde yer almıyor. Telefon, OIS yerine 8 MP geniş açılı ikinci bir lense sahip bulunuyor. Bu özellik, grup selfie’leri için ideal hale geliyor.

Arkada üç lens yer alıyor. 64 MP f/1.9 ana lens, güçlü bir performans sunuyor. Ancak ön kamera gibi arka kamerada da OIS sistemi bulunmuyor. Geniş diyafram açıklığı ve sensörü sayesinde iyi performans sergiliyor. Ana lense ek olarak 8 MP f/2.2 ultra geniş ve 2 MP f/2.4 makro kamera yer alıyor.

V23 hem arka hem de ön kamerada 4K video kaydını 30 fps’ye kadar destekliyor. 4K kayıt çözünürlüğü sunuyor.

Oppo Reno7

Oppo Reno7 özellikleri:

  • 32 MP Ön Kamera
  • 64 MP Ana Kamera
  • 2 MP İkinci Kamera
  • 2 MP Üçüncü Kamera

Oppo Reno7, 64 MP f/1.7 diyafram açıklığına sahip ana kamerası ile öne çıkıyor. Ana kameraya ek olarak iki adet 2 MP f/3.3 ve f/2.4 diyafram açıklığına sahip arka kamera daha bulunuyor. Arka kameralarda optik sabitleyici bulunmuyor.

32 MP ön kamerası f/2.4 diyafram açıklığı ile kaliteli çekimler sunuyor.

Video kayıtta dijital görüntü sabitleyici özelliği yer alıyor. Yavaş çekim video kaydı özelliği de ayrıca yer alıyor. 30 fps’ye kadar video kaydını destekliyor.

Xiaomi 12 Lite

Xiaomi 12 Lite özellikleri:

  • 108 MP Ana Kamera
  • 8 MP Ultra Geniş İkinci Kamera
  • 2 MP Makro Üçüncü Kamera
  • 32 MP Ön Kamera

Xiaomi 12 Lite’da; 108 MP f/1.88 ana kamera, 8 MP f/2.2 ultra geniş ikinci kamera ve 2 MP f/2.4 makro üçüncü kamera yer alıyor ve gerçekten etkileyici sonuçlar veriyor.

Kamera çekiminde odaklanma hızlı oluyor ve genellikle amaçlanan konu odaklanıyor. Xiaomi; makro, portre, pro, panorama, ağır çekim, hızlandırılmış çekim ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli fotoğraf modları içeriyor. Ancak bunları kullanabilmek için birkaçının indirilmesi gerekiyor. Ana sensöre optik görüntü sabitleyicinin dahil edilmesi kaliteli çekimlere yardımcı oluyor.

Önde 32 MP ön kamera bulunuyor ve f/2.45 diyafram açıklığı sunuluyor.

Video, varsayılan olarak 1080p 30fps olmak üzere 4K 30fps’ye kadar çıkıyor.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro Plus

Xiaomi Redmi Note 11 Pro Plus özellikleri:

108 MP Ana Kamera

8 MP Ultra Geniş İkinci Kamera

2 MP Makro Üçüncü Kamera

16 MP Ön Kamera

Redmi Note 11 Pro Plus’ın arka kamera kurulumu; f/1.9 diyafram açıklığına sahip 108 MP ana lens, 8 MP f/2.2 ultra geniş açılı ikinci lens ve 2 MP f/2.4 makro üçüncü lens içeriyor. Optik görüntü sabitleyici bulunmuyor. Kamerada farklı çekim modları bulunuyor.

Telefonun ön tarafında, f/2.45 diyafram açıklığına sahip 16 MP ön kamera yer alıyor.

Redmi Note 11 Pro’dan farklı olarak Note 11 Pro Plus, 30 fps’de 4K video ve ayrıca 60 fps’de 1080p video çekebiliyor. Dijital görüntü sabitleyici ve yavaş çekim video özelliği yer alıyor.

  • Xiaomi Poco X4 GT
  • 64 MP Ana Kamera
  • 8 MP Ultra Geniş İkinci Kamera
  • 2 MP Makro Üçüncü Kamera
  • 16 MP Ön Kamera

Poco X4 GT’nin arka kamera kurulumu; f/1.89 diyafram açıklığına sahip 64 MP ana lens, 8 MP f/2.2 ultra geniş açılı ikinci lens ve 2 MP f/2.4 makro üçüncü lens sunuyor.

Bu telefonların ön tarafında da f/2.45 diyafram açıklığına sahip 16 MP ön kamera yer alıyor. Ancak kamerada optik sabitleyici özelliği bulunmuyor.

Poco X4 GT, video için varsayılan olarak 1080p 30fps’e ayarlanıyor ve iyi stabilizasyon sunuyor. Yavaş çekim video kayıt özelliği de yer alıyor.

Realme GT Neo2

Realme GT Neo2 özellikleri:

  • 64 MP Ana Kamera
  • 8 MP Ultra Geniş İkinci Kamera
  • 2 MP Makro Üçüncü Kamera
  • 16 MP Ön Kamera

Realme GT Neo 2’nin kamera sistemi, kendisinden önceki Realme GT ile aynı görünüyor. Aynı şekilde f/1.8 diyafram açıklığına sahip 64 MP Sony IMX682 geniş sensörü yer alıyor. Optik sabitleme özelliği yer almıyor. 8 MP ultra geniş açılı ikinci kamera, f/2.3 diyafram açıklığına ve 2 MP makro kamera da f/2.4 diyafram açıklığına sahip bulunuyor.

16 MP f/2.5 diyafram açıklığına sahip ön kamera 30 fps’ye kadar kayıt yapma imkânı sunuyor.

Video çekiminde 4K özelliği bulunuyor ve 60 fps’ye kadar destekleniyor.

Omix X700

Omix X700 özellikleri:

  • 64 MP Ana Kamera
  • 8 MP Ultra Geniş İkinci Kamera
  • 5 MP Makro Üçüncü Kamera
  • 2 MP Dördüncü Kamera
  • 16 MP Ön Kamera

Omix X700’ün arka kamera kurulumu; f/1.79 diyafram açıklığına sahip 64 MP ana lens, 8 MP f/2.2 ultra geniş açılı ikinci lens, 5 MP f/2.4 makro üçüncü lens ve 2 MP bokeh çekim dördüncü lens içeriyor.

Telefonun ön tarafında, f/2.4 diyafram açıklığına sahip 16 MP ön kamera yer alıyor. 16 MP ön kamerası 30 fps’ye kadar kayıt imkânı sunuyor. Video çekimi 30 fps’ye kadar destekleniyor ve 4K ultra HD çekim özelliği yer alıyor.

Siz de en iyi cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
elektrikli bisiklet nedir teknosa
Devamını Oku

Elektrikli Bisiklet Nedir?

Bisiklet, yıllarca insanların doğa dostu olarak kullandığı, bedene ve aynı zamanda zihne iyi gelen sportif yönümüzü geliştiren bir…
En iyi 10 ekmek kızartma makinası
Devamını Oku

En İyi 10 Ekmek Kızartma Makinesi

Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarından biri sıcacık kızarmış ekmekler. Kokusuyla ve kıtır kıtır tadıyla kahvaltıyı zenginleştiren kızarmış ekmekleri hazırlamanın…
En iyi ses kayıt cihazı önerileri
Devamını Oku

En İyi Ses Kayıt Cihazı Önerileri

Ses kayıt cihazı, herhangi bir ortamdan gelen sesleri kaydetmek için kullanılan elektroniklerden biridir. Bu tür cihazlar, çeşitli amaçlarla…
alternator nedir teknosa
Devamını Oku

Alternatör Nedir?

Ön cam silecekleriniz, farlarınız ya da radyonuz olsun, bir bataryanın arabanızdaki her şeye enerji sağladığını düşürsek alternatörün tanımını…