IP kamera veya ağ kameraları olarak da adlandırılan İnternet Protokolü (IP) kameraları, internet veya yerel alan ağı (LAN) üzerinden görüntü gönderip alarak dijital video gözetimi sağlıyor. Adından da anlaşılacağı gibi, IP kameralar WiFi veya Ethernet Üzerinden Güç (PoE) kablosu aracılığıyla bir ağa bağlanıyor. Genellikle ağ video kaydedicileri (NVR’ler) ve bazen dijital video kaydediciler (DVR’ler) ile birlikte kullanılıyor. IP kameralar, sıradan bir web kamerasından farklı olarak, görüntüleri aktarmak için bir ağ bağlantısından başka bir şey gerektirmeyen kendi IP adresine sahip bağımsız bir birim oluyor.

Bir IP web kamerası, genellikle bir alana gizlice gizlenebilen veya kolayca monte edilebilen küçük bir cihaz olma özelliğini taşıyor. Ancak, genellikle standart bir duvar prizine takılması veya pillerinin düzenli olarak değiştirilmesi gerekiyor. Düşük çözünürlüklü siyah beyaz video çeken basit kameralardan, bağlantılarına yerleştirilmiş servolar ile görüş menzili içindeki insanları ve hayvanları otomatik olarak takip edebilen tam renkli HD cihazlara kadar çeşitlilik gösteriyor. En gelişmiş modellerde gece görüşü ve pil yedekleme gibi özellikler bulunuyor. Yönlendirici aracılığıyla ev içi Wi-Fi ağına bağlandığı için bir web kamerası uygulamasıyla görüntüye bakılabiliyor. Genel olarak, her şey uygulama üzerinden çalışıyor. Çoğu web kamerası markası hem Android hem de iOS için uygulamalara, bilgisayarlar için ise bir web sayfasına sahip oluyor. IP kamera, dizüstü bilgisayar, tablet veya yazıcı gibi diğer standart ağ cihazlarıyla tamamen aynı şekilde bir ağa bağlanıyor.

IP kameralar, görüntüleri dijital kameralarla aynı şekilde yakalıyor ve ağ üzerinden iletmek için dosyaları sıkıştırıyor. IP kameralar, ethernet kablosuyla bir geniş bant modeme veya yönlendiriciye bağlı kablolu bir ağla ya da bir WiFi yönlendirici aracılığıyla kablosuz olarak kullanılabiliyor. IP kamera ile çekilen görüntüler, bilgisayar veya cep telefonu aracılığıyla internet üzerinden dünyanın herhangi bir yerinden izlenebiliyor. Çoğu durumda kamera, video görüntülerini izleyebilmenin ve ses akışını dinlemenin yanı sıra uzaktan da kontrol edilebiliyor.

IP kamera kullanmak diğer kameralara göre nispeten daha basit oluyor. Bir ağ bağlantısından başka bir şey gerektirmiyor ancak kamerayı yerleştirmek ve yapılandırmak için biraz sabır gerekiyor. IP Kameralar, ağ bağlantısından başka bir şey gerektirmeyen çok yönlü bir güvenlik çözümü oluyor. Hem gündüz hem de gece işlevselliğine sahip olan IP kameralar, uzaktan veya operatör komutuyla kaydırma ve yakınlaştırma gibi özellikleri barındırıyor. Hem iç hem de dış mekân kullanımı için uygun oluyor.

IP kameralar yaygın olarak şu alanlarda kullanılıyor:

  • Perakende mağazaları
  • Ofisler
  • Resmî kurumlar
  • Sanayi bölgeleri
  • Bankalar
  • Askeri tesisler
  • Trafik kavşakları

IP Kamera Türleri

  • PTZ IP Kamera: Pan-tilt-zoom (PTZ) kameralar, uzak bir operatör aracılığıyla görüş alanını ve açısını ayarlayarak kullanıcıların olayları daha fazla kontrolle izlemesine olanak tanıyor. Potansiyel olarak geniş alanları kapsayabiliyor ve genellikle kamuya açık dış alanları izlemek için kullanılıyor.
  • Sabit IP Kamera: Sabit IP kameralar statik bir konumda çalışıyor ve kameranın görüş alanı içinde tek bir görünüm sağlıyor. Önceden belirlenmiş bir çerçeve içinde sürekli olarak nesneleri gözetliyor. Sabit kameralar hem dış mekanlarda hem de iç mekanlarda, tipik olarak perakende mağazalarında ve ofislerde kullanılıyor. PTZ kameralarla karşılaştırıldığında, desteklemek için daha az bant genişliği gerektiriyor.
  • PoE veya PoE+ IP Kamera: PoE IP kameralar, aynı anda hem elektrik gücü hem de veri sağlamak için bir Ethernet kablosu ile kullanıyor. Bu, güç ve veri için ayrı ayrı iki kablo çalıştırma ihtiyacını ortadan kaldırarak gerekli donanım miktarını azaltıyor. Daha az parçayla çalışan PoE sistemleri, geleneksel sistemlere kıyasla kurulum yönünden daha kolay oluyor ve bakım masrafları daha düşük maliyetli oluyor. PoE ve PoE+ arasındaki fark, sistemlerine güç sağlamak için ilettikleri elektrik miktarından kaynaklanıyor. Standart PoE sistemleri 15 watt’a kadar elektrik iletiyor. PoE+ sistemleri ise 30 watt’a kadar iletiyor ve genellikle kendi ısıtma ve soğutma mekanizmalarına sahip daha yüksek güçlü kameralarda kullanılıyor.
  • Kablosuz IP Kamera: Kablosuz IP kameralar, video verileri göndermek için bir WiFi yönlendiriciye bağlanıyor. Görüntüler daha sonra bulut deposuna veya kameranın yerleşik deposuna aktarılıyor. Kablosuz IP kameralar evlerde kullanım için iyi bir seçenek oluyor.
ip camera nedir ve nasil kullanilir teknosa

IP Kameralarda Olması Gereken Özellikler

Bulut ve Yerleşik Depolama

IP kamera alırken depolama alanına dikkat etmek gerekiyor. Çoğu gözetim sistemi, video verilerini bulut depolamaya, SSD’ye veya HDD’ye iletiyor. Gelişmiş çözümler, görüntüleri bir SSD veya HDD’de yerel olarak depolarken aynı zamanda bulutta da yedekliyor.

PoE

Bir PoE bağlantısı üzerinden çalıştırılabilen IP kameralar, elektrik kablosu çalıştırma riskini ve maliyetini ortadan kaldırıyor. Tamamen kablosuz kameralarla karşılaştırıldığında, PoE IP kameralar, daha kararlı veri iletimine sahip olma eğiliminde oluyor. Yakındaki başka cihazlardan gelen parazitle karşılaşma olasılığı daha düşük oluyor.

Veri Şifreleme

Bir IP kameranın ne kadar güvenli olduğu, veri şifreleme düzeyine ve ağ güvenliğine bağlı oluyor. Şifreleme, yalnızca yetkili tarafların kodunu çözebilmesi için verileri karıştırarak bilgileri gizlemenin bir yolunu oluşturuyor. IP kameralar genellikle modern güvenlik standartlarını kullanarak IoT ihlallerini hedef aldığından bilgisayar korsanlarının şirket bilgilerini kaldırmasını ve hatta tüm sistemleri devre dışı bırakmasını önlemenin anahtarı olma özelliğini taşıyor.

IP Kameraların Ekstra Özellikleri

Anında Video Paylaşımı

Modern IP gözetim sistemlerinin özelliklerinden biri; video klipleri SMS metinleri, e-postalar veya canlı bağlantılar yoluyla paylaşma imkânı sunması oluyor. Bu özellik, herhangi bir olay meydana geldiğinde ve acil önlem alınması gerektiğinde yetkilileri uyarmak için hızlı olunmasını sağlıyor.

Video Kalitesi

IP kameraların genellikle CCTV sistemlerinde geleneksel olarak kullanılan analog kameralara kıyasla daha yüksek video kalitesi sağladığı biliniyor. Dijital sinyalleri ilettiği için daha fazla ayrıntı yakalayabiliyor. Bu özellik, IP güvenlik sisteminin yüz eşleştirme gibi gelişmiş video analizlerini yazılımlarına dahil etmesini mümkün kılıyor.

Kenar Tabanlı Video Analitiği

Modern gözetim sistemleri, kameranın görüş alanındaki insanları ve nesneleri algılamak için yapay zeka ve uç tabanlı analitiği içeriyor. Derin öğrenme özelliklerine sahip yazılım, kullanıcıları gerçek zamanlı olarak olaylar konusunda uyarmak ve araştırmaları hızlandırmak için yüz ve araç eşleştirmeyi kullanabiliyor. Bu gelişmiş gözetim sistemleri ayrıca, kullanıcıların kameranın görüşü içinde kısıtlı alanları tanımlamasına ve günün belirli bir saatinde sıra dışı bir faaliyet tespit edildiğinde bilgilendirilmelerine olanak tanıyor.

Yukarıda IP kamera nedir nasıl kullanılır detaylı olarak anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi IP kameraları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En İyi 10 Kondisyon Bisikleti
Devamını Oku

En İyi 10 Kondisyon Bisikleti

Evde çıkmadan, hızlı ve kısa sürede yağ yakmanın en etkili yollarından biri kondisyon egzersizleridir. Aynı zamanda kondisyon egzersizleri…
Isı Pompası Nedir? Nasıl Çalışır?
Devamını Oku

Isı Pompası Nedir? Nasıl Çalışır?

Günümüzde nüfus artışı ve iklim değişikliklerinin olumsuz etkileri nedeniyle öne çıkan konular genellikle enerji verimliliği, çevresel sürdürülebilirliktir. Dolayısıyla…