Son yıllarda popülerliği giderek artan podcast yayıncılığı pandemiyle birlikte daha çok ilgi görmeye başlıyor ancak aslında 2000’li yıllardan beri hayatımızda yer alıyor. Herkesin evine kapandığı ve sosyalleşemediği bu süreçte, özellikle duygu ve düşüncelerini diğer insanlarla paylaşmak isteyenlerin sayısında büyük bir artış olurken kendi hayatına benzer hikâyeleri dinlemek de pek çok kişiye iyi geliyor. İsteyen herkes kendine en uygun ekipmanları bularak sesini global çapta duyurabiliyor.
İnternet üzerinden yayımlanan bu dijital ses dosyaları ortaya ilk çıktığında sadece iPodlar için tasarlanmış olsa da bu durum çok uzun sürmüyor. Hem eğlence hem de eğitim amaçlı üretilen podcastler; Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube gibi platformlardan dinlenebiliyor. Bu sayede pek çok kişi kendi hislerini ve fikirlerini dünyanın diğer ucundaki insanlara kolayca ulaştırabiliyor. Eğitim, haber, kişisel gelişim, psikoloji, kültür, mizah ve sohbet içerikleri podcast yayıncılığında önde gelen konular arasında yer alıyor.
Podcast Yayıncılığında Ses Kalitesi Ne Kadar Önemli?
Günümüzde videolu podcastler de artmaya devam ediyor fakat bu yayınlar yine de göze değil kulağa hitap ediyor. Bu yüzden bir podcast kaydetmeye karar veren kişiler, öncelikle kullanacağı ekipmana dikkat ediyor ve iyi bir araştırma yapıyor. Eğer gelecek yıllarda; geçmişte kaydettiğiniz kayıtları kötü sesten dolayı silmek istemiyorsanız ve yıllarca hesabınızda saklamak istiyorsanız, ilk içeriğinizden itibaren kaliteli ekipmanlar kullanmanızda fayda var.
İnsanlar genellikle yolculuk, yürüyüş, spor ya da yemek yaparken podcast dinliyor. Eğer bulundukları çevrede dış sese maruz kalıyorlarsa dinledikleri konuşmanın temiz olması gerekiyor ki anlaşılabilir olsun. Araba kornalarının, tavuk veya horoz seslerinin, kapı ya da pencere seslerinin, köpek havlamalarının, bebek ağlamalarının; aşırı yutkunmaların, öksürmenin, nefes alıp vermelerin ya da duraklamaların yer aldığı söyleşiler genellikle dinlenmiyor. Tüm bunların önüne geçebilmek için yapılması gereken ilk şey, doğru ekipmanları bulmak.
Podcast Kaydetmeye Başlamadan Önce Neler Yapabilirsiniz?
Podcast kaydetmeye başlamadan önce, hangi tarzda içerik üretmek istenildiğine net bir şekilde karar verilmeli. Eğer konunuz hâlihazırda belliyse, mesela uzmanı olduğunuz alan hakkındaki bilgi ve birikiminizi aktarma amacıyla bu yola çıktıysanız kategoriniz belirlenmiş demektir; bütçenize göre en iyi ekipmanları keşfetmeye hazırsınız. Ancak ne anlatacağınızı bilmiyorsanız öncelikle ilgi alanınıza yönelik bir konsept belirlemeniz gerekiyor. İnsanlar, onlara ne vadettiğiniz hakkında en azından bir ipucuna sahip olursa iyi olur. Podcastinizin ismi de bu sebeple oldukça önemli. Ayrıca kayıt işlemine başlamadan önce anlatacaklarınızı bir deftere ya da bilgisayarda Word dosyasına yazarsanız işiniz oldukça kolaylaşacaktır. Uzun uzun yazmaktan hoşlanmayanlar ve sadece konuşmak isteyenler de kenara birkaç not alarak bir ön hazırlık yapabilir.
Podcast Yayıncılığı için Hangi Ekipmanlar Gerekli?
Podcast kaydetmek için gerekli olan ekipmanlar elbette içeriğin türüne, kişinin bütçesine ve tercihine göre değişiyor. En temel ihtiyaçlar, mikrofon ve bir ses kayıt cihazı olarak özetlenebilir. Ancak başarılı bir podcaster olmak istiyorsanız nasıl ki yemek yaparken sadece tarif yetmiyor, kullandığınız malzemenin kalitesi ve ölçüsü de önemliyse; işte podcast kaydederken de sadece fikirleriniz ve iletişim yeteneğiniz yetmiyor, kullandığınız ekipmanlar ve özellikleri de önemli bir yer ediniyor.
Podcast kaydederken kullanılması gereken ekipmanlar şu şekilde sıralanabilir:
Mikrofon
Mikrofon bu işin ilk ihtiyaç duyulan, en önemli parçasıdır. Dijital ortamlar için ses kaydetmek sandığınız kadar kolay olmayabilir. Pek çok podcast yayıncısı profesyonelleşip stüdyolara girmeden önce, kayıtlarını dış seslerden arındırmak ve pürüzsüz hâle getirip mükemmel bir ses elde edebilmek için gardıroplarının içinde ya da banyoda zaman geçirmek durumunda kalıyor. Mikrofonların; dinamik, consender, vokal, kablosuz, yaka, stüdyo gibi pek çok çeşidi bulunuyor. Günümüzde en popüler yayıncılar genellikle consender mikrofon kullanıyor. Mikrofonun çapı büyüdükçe en zayıf sesler bile daha kolay duyulurken çap küçüldükçe daha çok yüksek sese ihtiyaç duyuluyor. En kaliteli, uğultusuz ve gürültüsüz ses kaydını alabilmek için yüksek hassasiyete sahip mikrofonlar tercih ediliyor. Ayrıca pop filtre, şok montaj aparatı, sessize al özelliği, polar patern gibi araçlar da ses patlamalarının ve hatalarının önüne geçip en iyi sese ulaşmanızda size yardımcı olabiliyor.
Ses Kayıt Cihazı / Bilgisayar
Ses kayıt cihazları müzik, konuşma, konferans veya telefon görüşmelerinin kaydedilmesinde kullanılıyor. Podcastlerde üst düzey ses kalitesine sahip olmak için ses kayıt cihazlarının kullanılmasında fayda var. Bu aletler, bünyelerindeki dijital ses kartları ve yazılımları sayesinde kayıt sırasında meydana gelebilecek bozuklukların önüne geçerken ayrıca bilgisayarlarla kolay ve direkt bağlantı kurabiliyor. Akıllı telefonlara kaydedilen seslerle kayıt cihazlarına kaydedilen sesler arasında küçümsenmeyecek bir fark var. Bilgisayarlar, kayıtlar üzerinde düzenleme yapıldıktan sonra içeriklerin yayımlanması için gerekli olan ekipmanlar arasında yer alıyor. Bilgisayarın kalitesi, podcastin revize aşamasındaki esneklik boyutunu ve paylaşım sırasındaki kolaylığını etkiliyor.
Kulaklık
Konuşurken kendi sesinizi duymadığınızı düşünebiliyor musunuz? Bu, oldukça rahatsız edici bir durum; podcast kaydederken kendi sesinizi en temiz hâliyle duyabilmek için tercih edeceğiniz pek çok kulaklık mevcut. Bu ekipman, mikrofon kadar gerekli olmayan bir araç gibi gözükse de özellikle birden fazla kişinin yer aldığı podcastlerde oldukça faydalı oluyor. Kendi sesinizin yanında genel olarak tüm kaydın da sesini duyacağınız için, sağlıklı bir yayın gerçekleştirip gerçekleştiremediğinizi anlık olarak fark edebiliyor; gerekiyorsa duruma müdahale edebiliyorsunuz. Sesleri en net şekilde duymanızı sağlayacak, konuşurken hareket alanınızı kısıtlamayacak, rahat ve yüksek frekans aralığına sahip kulaklıklar podcastinizin kalitesini artırıyor. Piyasada mikrofonlu kulaklıklar da mevcut fakat mikrofonun ses kaydetmede ne kadar büyük önem taşıdığı düşünüldüğünde bu tür kulaklıklar genellikle pek tavsiye edilmiyor.
Ses Düzenleme Yazılımı
Ses mühendisleri, müzisyenler ve post prodüksiyon şirketleri tarafından kullanılan bu yazılımlar; kaydedilen ses dosyalarını en kaliteli hâle getirip kullanıcıya sunulabilecek formata dönüştürmeye yarıyor. Podcast yayıncıları da bu yazılımları kullanarak ses kayıtları üzerinde birtakım değişiklikler yapıyor. Kaydedilen sesi düzenlemek, kesmek, birleştirmek ve ona farklı efektler veya müzikler eklemek için bir yazılıma ihtiyaç duyuluyor. Ses düzenleme yazılımları ayrıca ses yükseltme ve kısma; yankı veya gürültü azaltma gibi özellikler de sunuyor. Üreticinin tercihine, becerisine ve ihtiyacına göre çeşitli seviyelerde kullanabileceği pek çok özelliğe sahip oluyor. Eğer düzenli olarak dinlediğiniz birkaç podcast yayıncısı varsa, özellikle giriş ve sonuç bölümlerinde hep aynı fon müziğini kullandıklarını fark edersiniz. Röportaj ve sohbetlerde diyaloglar arasındaki geçişleri uygun bir şekilde gerçekleştirmek için kullanılan efektler veya müzikler, podcastin akıcılığı için oldukça önemli detaylar. Adobe Audition, Audacity, GarageBand, Pro Tools gibi ücretli ve ücretsiz sürümleri olan pek çok ses düzenleme yazılımı bulunuyor.
Ses Kartı
Ses kartları; bilgisayarlarda, dizüstü bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda, tabletlerde ve başka pek çok cihazda yer alıyor. Sesi kaydetmek, çalmak ve işlemek için kullanılan elektronik bir birim. Haricî ve USB örnekleri olan ses kartları; analog ses sinyallerini dijitale, dijital sesleri analog seslere çeviren dönüştürücülere sahiptir. Ses kartı, bilgisayarın anakartına entegre edilebiliyor ve mikrofonla hoparlörlerden aldığı ses sinyallerini işliyor. Podcastleriniz, diğer insanlara ulaşmadan önce bu küçük kutularda saklanıyor ya da biraz ısınıyor diyebiliyoruz.
Shock Mount
Genellikle stüdyo ortamlarında kullanılan Shock Mountları eğer yüksek kalitede podcastler üretmek istiyorsanız siz de deneyebilirsiniz. Bu ekipman, mikrofonların altında yer alan bir askı sistemiyle çalışıyor. Böylece mikrofon, yani bu vesileyle ses kaydınız da titreşimlerden, gürültülerden, uğultulardan korunuyor; daha temiz bir ses elde edebiliyorsunuz. Özellikle konuşurken elini kolunu çok fazla hareket ettiren biriyseniz bu cihaz işinize daha çok yarar. Diğer ekipmanlar gibi Shock Mountların da farklı tasarımları, değişken fiyat ve boyut aralıkları bulunuyor.
Mikrofon Kablosu
Bu ekipman, mikrofonun diğer cihazlarla iletişim kurabilmesi için gerekli oluyor. Genellikle profesyonel işler üreten stüdyolarda kullanılan kabloların ses kayıtları üzerinde etkisi azımsanmayacak kadar büyük. Kaliteli bir kablo kullanıyorsanız podcastinizin ses kalitesi de o derece artıyor. İyi bir ses aktarımı için mikrofon kablosuna ihtiyaç duyarsanız, diğer cihazlarınızla uyumlu olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Bazı kablolar, çeşitli konnektör türleriyle uyum sağlamayabiliyor.
Mikrofon Süngeri
Mikrofon süngerlerine, izlediğiniz vloglarda veya Instagram hikâyelerinde sıklıkla denk geliyor olabilirsiniz. Bu aparatlar, mikrofonlara hoş bir görüntü katarken asıl amaçları kayıt sırasındaki nefes alıp verme ve rüzgâr gibi dış faktörleri yok etmek. Genellikle dış çekimlerde kullanılsalar da iç çekimlerdeki fayda ve etkisi yadsınamaz. Köpük veya peluş gibi malzemelerden üretilen ve mikrofonu koruyan bu aksesuar, pek çok stüdyo ekipmanı setinde de bulunuyor.
Masa Mikrofon Standı
Radyo yayınlarında, müzik stüdyolarında, sesli kitap seslendirmelerinde ve yıllardır podcast kayıtlarında kullanılan masa mikrofon standları mikrofonu sabitliyor. Eğer çeşitli platformlardan podcast izleyen biriyseniz masa mikrofon standlarını görmüş olabilirsiniz. Mikrofonun sarsılmasını ve yer değiştirmesini önleyen bu aygıt, konuşan kişinin boyuna ve konumuna göre ayarlanabildiği için kişiselleştirilebilir.
İnternet Bağlantısı
Son olarak, hayatımızın olmazsa olmazı internetten bahsetmeden yazımıza son vermiyoruz. Podcastleri bir web sitesinde ya da herhangi başka platformda yayımlamak için iyi bir internet bağlantısı gerekiyor. Sağlıklı internet altyapısının olmayışı içeriklerinizi güncel tutmada sizi geciktirdiği gibi, yayınlarınızın da kalitesini düşürebiliyor.
Gördüğünüz gibi pek çok podcast yayıncılığı ekipmanı mevcut. Eğer en sevdiğiniz masanızda ve koltuğunuzda, ev rahatlığında podcastler üretip milyonlara ulaşmak istiyorsanız; zevkinize, ihtiyacınıza ve bütçenize en uygun ekipmanı bulmak için buraya bir göz atabilirsiniz.