Tüm kazanlar periyodik servis ve bakım gerektirir ve bunun, yıllık olarak profesyonel bir uzman tarafından yapılması önerilir. Bazı şirketler buna “önleyici”, “yıllık” veya “programlı” bakım adını verir. Ancak konsept her zaman aynıdır. Sistemi güncel tutmak, olası sorunları ortaya çıkmadan yakalamak ve sistemin hizmet ömrünü uzatmak önemli olur. Kombinizin bakımı 12 ayda bir yapılmalıdır. Bunun dışında doğru ya da yanlış zaman yoktur. Kombinizin bakımını yılın herhangi bir zamanında yaptırabilirsiniz, ancak yaz aylarında yaptırmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Kombi bakımını yaz aylarında yaptırmak, birkaç nedenden dolayı iyi bir fikirdir:

  • Tesisatçıların günlük programlarında genellikle daha fazla boş zamanı vardır ve hatta hizmet ücreti oranları kış aylarına göre daha düşük olabilir.
  • Soğuk kış ayları öncesinde kombinizin mümkün olan en iyi durumda olduğundan emin olmanız gerekir.

Kombi Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler:

1- Kombiye Neden Yılda Bir Bakım Yaptırılmalı?

Gaz ve akaryakıt kazanlarının yılda bir kez bakımı yapılmalıdır. Yıllık bakım, kalifiye bir ısıtma mühendisinin üniteyi gözden geçirmesi ve mümkün olduğunca iyi çalıştığından emin olması için bir fırsat olur. Düzenli bakım, ısıtma sisteminizin güvenli ve verimli bir şekilde çalıştığı konusunda size gönül rahatlığı verir. Elektrikli kazanlar, gaz ve sıvı yakıtlı kazanlarla aynı düzeyde servise ihtiyaç duymaz, ancak yine de bunları da gözden geçirmek iyi bir fikir olur.

Kombinizin düzgün çalışır durumda olduğundan emin olmak, soğuk kış aylarında genel konforunuz ve güvenliğiniz için önemlidir. Yıllık kazan bakımı, optimum şekilde çalışan bir sistem sağlar ve stresli, pahalı arızalardan uzak tutabilir. Yıllık bakım aynı zamanda en yüksek düzeyde verimlilik sağlar. Kazana bakım yapmak için ziyaret uzman, ısı eşanjörünü fırçalamak ve durulamak için üniteyi açacaktır. Isı eşanjöründeki birikintileri ortadan kaldırmak, ünitenin ısıyı yanmadan hidronik sisteminizdeki suya daha etkili bir şekilde aktaracağı anlamına gelir. Bu, ısı eşanjörünün ve kazanın ömrünü uzatırken aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlar.

Ek olarak, teknisyen tüm güvenlik cihazlarını kontrol edecek, tüm boruların ve bileşenlerin iyi durumda olduğundan emin olacak, havalandırmayı kontrol edecektir. Eksiksiz bir yanma analizi yapmak, ünitenin mümkün olduğunca verimli çalışmasını da sağlayacaktır.

Yoğuşmalı kombiniz varsa (yüksek verimli veya modülasyonlu kazanlar olarak da adlandırılır), kombiniz için ek bir servis adımı gerekir. Servis teknisyeni bu durumda yoğuşma suyun tahliye sistemini inceleyecektir. Yoğuşma, yüksek verimli bir kazanda yanmanın doğal bir yan ürünüdür ve hafif asidiktir. Servis teknisyeni yoğuşma suyu nötrleştiriciyi temizleyip yeniden dolduracak ve yoğuşma sisteminin düzgün çalıştığından emin olacaktır. Bu şekilde, aşındırıcı yoğuşma suyu, tesisat sisteminize verilmeden önce nötralize edilir.

Kazana tam kalifiye bir ısıtma mühendisi tarafından bakım yapılmalıdır. Bakım yapan kişinin sahip olması gereken nitelikler, servis gerektiren kazanın tipine bağlı olarak değişebilir. Önleyici bakımın genellikle bir acil servis durumundan daha ucuz olduğunu unutmayın.

kombi bakimi ne zaman yapilmali teknosa

2- Kombi Bakımı Neleri Kapsar?

Kapsamlı bir kazan bakımı için mühendis aşağıdakileri yapar ve işlem en az 30 dakika sürer:

  • Kazan bakımı, mühendisin alevi kontrol etmesinin yanı sıra herhangi bir korozyon veya sızıntı belirtisi olup olmadığına bakması ile başlar.
  • Daha sonra, içerideki bileşenleri kontrol etmek ve gerektiğinde temizlemek için kazan muhafazasını çıkarır.
  • Engellenmediğinden emin olmak için baca terminallerini kontrol eder.
  • Gaz basıncının doğru olup olmadığını kontrol eder.
  • Servisin sonuna doğru mühendis, çalışırken performansını kontrol etmek için kazanı çalıştırır.

Yukarıdakilerin hepsi bir kazan bakımı sırasında olması gerekir ancak mühendisin farklı bir süreci olabilir. Ayrıca bir arızayla karşılaşıldığında geçen sürenin uzayabileceğini belirtmekte fayda var.

3- İlkbahar ve Yaz Bakım için En Uygun Dönemler Neler?

Kazanınızın bakımını her yıl yapmanız önerildiğinden, ısıtma uzmanlarının muhtemelen daha az meşgul olacağı bir zamanda önceden plan yapmak ve kombinizin bakımını yapmak iyi bir fikirdir. Genel olarak, bir kazana bakım yapmak için en iyi zaman, ısıtma sezonunun sona ermesinden kısa bir süre sonra, ilkbahar veya yaz başı olur.

Ayrıca, ısıtma sisteminize daha sıcak aylarda bakım yapmak, kombinizin bir sonraki kışın başına gelebilecek her şeyi halletmeye hazır olmasını sağlar. Üstelik ısıtma sisteminizde bir sorun varsa tamir edilirken üşümeyeceksiniz.

4- Taşınma Durumunda Ne Yapmalısınız?

Kombinize her yıl bakım yaptırmanın yanı sıra, yeni bir eve taşındığınızda da kombi bakımı yaptırmayı düşünmelisiniz. Kombiye en son ne zaman bakım yapıldığını tam olarak bilemezsiniz. Kombinizin bakımının hemen yapılması, önceki sahibinden istenmeyen sorunların kalmamasını sağlar. Ayrıca kombinin yeni evinizde servis edilmesi, kombinin son bakımının ne zaman yapıldığını bilmeniz ve sonrasında yılda bir kez bakımını yapmaya devam edebilmeniz anlamına gelir.

5- Kombi Garantisi için Bakım Şart Mı?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kombinizi yılda bir kez kalifiye bir ısı mühendisine kontrol ettirerek, kombinizin güvenli bir şekilde çalıştığı konusunda güvende hissedebilirsiniz. Ayrıca düzenli bakım yaptırmak, mümkün olduğu kadar verimli çalıştığı konusunda size güven verecek ve enerji faturalarınızı minimumda tutmanıza yardımcı olacak. Kombi garantisinin devam etmesi için kombi servisi de şarttır. Bu nedenle, kombinizin servis bakımını kombi garantiniz ekindeki hüküm ve koşullar doğrultusunda yaptırmaya çalışın.

Kombinizin yıllık bakımını yaptırmamayı seçerseniz, aşağıdakileri riske atmış olursunuz:

  • Enerji faturalarınızda artış
  • Karbon monoksit sızıntısı
  • Kazanın bozulmasına neden olabilecek bir arıza
  • Önlenebilecek bir onarım faturası ödemek zorunda kalmak

6- Düzenli Olarak Bakım Yaptırmak Neden Önemli?

Kombinizin iyi çalışır durumda olduğundan emin olmak için yıllık bakım gereklidir. Servis size kombinizin doğru çalıştığı ve ısınma için fazla para ödemediğiniz güvencesini verir.
Kombinizin bakımını yapmazsanız, üniteniz zamansız bozulabilir. Enerji faturalarında olası bir artış, bir karbon monoksit sızıntısı ve potansiyel olarak önlenebilecek bir onarım faturası ödemek zorunda kalma riskini alırsınız.

Siz de en iyi ısıtma ve soğutma sistemlerini bir arada incelemek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Plak Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Devamını Oku

Plak Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Plak, genellikle vinil veya benzeri malzemelerden yapılan, müzik kayıtlarını oynatmak için kullanılan formattır. Plaklar, 20. yüzyılın ortalarından itibaren…
amfi nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Amfi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Bu cihazın ülkemizde yaygın olarak bilinen adı “amfi” olsa da asıl adı “amplifikatör”dür. Amfiler, otomobillerde fabrikasyon ürünü olarak…
hepimiz kodlanmis bir robot olabilir miyiz teknosa
Devamını Oku

Hepimiz Kodlanmış Bir Robot Olabilir miyiz?

Eskiden bilim kurgu hikayelerinde gördüğümüz insana benzeyen robotlar, hepimize imkansız geliyordu. Mekanik cihazların insan gibi hareket edemeyeceğini, yürüyemeyeceğini…
Kapsüllü Kahve Makinesi Tavsiyeleri
Devamını Oku

Kapsüllü Kahve Makinesi Tavsiyeleri

Kolay kullanıma sahip kapsül kahve makinesi çeşitleri farklı özellikleri sayesinde evlerde sıklıkla tercih edilen elektrikli ürünler arasında yer…