Özellikle resmi evraklarda en çok istenen belgelerin başında vesikalık fotoğraf geliyor. Yakın geçmişe kadar vesikalık fotoğraflar için fotoğraf stüdyolarına gidip orada fotoğraflar çektiriyor ve fotoğraflarımızı almak için belli bir gün ya da saat veriliyordu. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte artık bu uygulama yavaş yavaş sona eriyor. Çünkü elimizdeki teknolojik cihazlarla rahatlıkla bu tarz fotoğraflar çekebiliyor ve baskı alabiliyoruz.

Evde hem dijital fotoğraf makinesiyle hem de akıllı telefonumuzu kullanarak vesikalık fotoğraflar çekmemiz mümkün hale geliyor. Akıllı telefonların kamera teknolojisi geliştikçe neredeyse profesyonel fotoğraf stüdyolarında çekilmiş gibi görünen vesikalık fotoğraflara sahip olabiliyoruz. Sadece bunun için yapmamız gereken bazı ayarlamalar oluyor.

Telefon ile Vesikalık Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Telefonunuz ile vesikalık fotoğraf çekimini özellikle gündüz saatlerinde gün ışığında yapmanız önemli bir konu oluyor. Evinizdeki ışıklar akşam saatlerinde yeteri kadar aydınlatma sağlıyor olsa da, yüzünüzde ya da arkanızdaki duvarda gölgeler oluşmasına neden olabiliyor. Bu da vesikalık fotoğrafın resmi işlemlerde kabul edilmemesiyle sonuçlanıyor.

Ayrıca gölge oluşturacak bir durum olmasa bile, profesyonel ışıklandırma olmadıkça evlerde kullanılan ışıklandırma fotoğraf kalitesini olumsuz olarak etkiliyor. Bu nedenle evin dışarıdan iyi ışık alan bir yerinde ve gündüz saatlerinde yapılması gerekiyor.

Vesikalık fotoğraflarda arka planın düz ve açık bir renk olması tercih ediliyor. Bu şekilde çekilen vesikalık fotoğrafları birçok yerde kullanabiliyorsunuz. Bu nedenle evin açık renkli ve herhangi bir şey asılı olmayan bir duvarı fotoğraf çekimi için ideal oluyor. Gün ışığının karşıdan ve yüzünüze gelmesi gerektiği için pencerenin karşısında olursa oldukça iyi fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Vesikalık fotoğraflarda yüzünüzün nötr bir duyguda olması gerekiyor. Bunun için gülümsemeden düz bir şekilde bakıyorsunuz. Ayrıca gülümseme yüzünüzde gölgelendirmeye de sebep oluyor. Bunların yanı sıra yüzünüzü kapatan güneş gözlüğü ve şapka gibi aksesuarları vesikalık fotoğraf çekiminde kullanmıyorsunuz. Böyle fotoğraflar özellikle resmi kurumlar tarafından kabul edilmiyor.

Bu şekilde fotoğraf çekimi için gerekli ortamı ve şartları sağladıktan sonra telefonunuzun ön kamerasını açarak kadrajı ayarlıyorsunuz. Fotoğrafı çektikten sonra düzenleme programında kırpma imkanınız olsa da çekim sırasında kadrajı ayarlamak birçok açıdan işinizi kolaylaştırıyor. Kafanızın üst tarafında çok fazla olmayacak şekilde bir miktar boşluk bırakıyorsunuz. Başınızı kadrajın tam ortasında olacak şekilde ayarlıyorsunuz. Telefonu yeteri kadar kendinize yaklaştırdıktan sonra birkaç fotoğraf arka arkaya çekiyorsunuz. Çekim yaparken bazen elimiz titreyebiliyor, bazen yüz ifademizde değişiklikler olabiliyor. Bu nedenle mutlaka vesikalık fotoğraf çekerken birden fazla çekmeye özen göstermeniz gerekiyor.

Eğer yanınızda fotoğraf çekimi konusunda yardımcı olacak birisi varsa telefonun arka kamerasıyla çekim yapmasını istemeniz daha güzel sonuçlar ortaya çıkartabiliyor. Çünkü akıllı telefonların arka kameraları her zaman ön kameradan daha kaliteli çekim yapıyor. Ancak kendiniz çekmek zorundaysanız da problem olmuyor. Ön kameraların fotoğraf kalitesi vesikalık için yeterli sonucu veriyor.

telefon ile vesikalik fotograf cekilir mi teknosa

Vesikalık Fotoğraf Çektikten Sonra Ne Yapıyoruz?

Yaptığınız çekimleri kontrol edip içlerinden en uygun olanı seçiyorsunuz. Ardından bu fotoğrafın vesikalık boyutlarında düzenlenmesi gerekiyor. Ülkemiz de dahil dünyanın pek çok ülkesinde bu boyutlar 4,5 x 6 cm oluyor. Bir fotoğraf düzenleme uygulaması kullanarak bunu ayarlayabiliyorsunuz. Eğer telefonunuzda bu şekilde bir uygulama yoksa fotoğrafı bilgisayarınıza atıyorsunuz ve Windows’un kendi fotoğraf düzenleme uygulamasında bile bunu yapabiliyorsunuz. Vesikalık fotoğrafınızı belirlenen ölçülerde kırptıktan sonra bilgisayarınıza kaydediyorsunuz. Eğer fotoğraf çıktısı alabilen bir yazıcınız varsa 10 x 15 cm boyutlarında fotoğraf kağıdına 4 adet fotoğrafınızı eşit bir şekilde yerleştiriyorsunuz ve çıktısını alıyorsunuz. Düzgün ve dikkatlice kestiğiniz fotoğraflarınızı tüm resmi işlerinizde kullanabiliyorsunuz.

Yukarıda telefon ile vesikalık fotoğraf çekilir mi anlatmaya çalıştık.

Siz de profesyonel fotoğraflar çekebileceğiniz en iyi kameralara sahip cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
katlanir bisiklet ve avantajlari teknosa
Devamını Oku

Katlanır Bisiklet ve Avantajları

Kalabalıklaşan şehir hayatında bisiklet sürme aktivitesini gerçekleştirmek giderek zorlaşıyor. Gerek araç ve yaya kalabalığının vermiş olduğu hareket sıkıntısı…
ev temizligi tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Ev Temizliği Tavsiyeleri

En hoşlanmadığımız ev işlerinin başında genellikle ev temizliği yer alıyor. Ancak hepimiz temiz bir evde oturmayı seviyoruz. Bu…