İlk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan Black Friday, her yıl Şükran Günü’nden sonraki ilk Cuma günü, alışveriş çılgınlığı olarak yaşanıyor. Daha çok fiziksel olarak mağazalarda yapılan indirimlerle tüm ihtiyaçların karşılandığı Black Friday, değişen alışveriş alışkanlıklarıyla birlikte online olarak da yaşanıyor. Özellikle pandemi döneminde tamamen değişen koşullar sonucu, artık çok daha fazla online alışveriş yapıyoruz. Bu da Black Friday alışveriş gününün yıldızını e-ticaret siteleri haline getiriyor.

2020 yılında hemen hemen tüm alışverişlerimizi online mağazalardan gerçekleştiriyorduk. Geçen yıllarla birlikte karantinanın tamamen kalkmasına rağmen, bu alışkanlığımızda pek bir değişim yaşanmadığı görülüyor. Buradan yola çıkarak bu yıl da en çok Black Friday alışverişinin online olarak yapılacağı tahmin ediliyor.

Black Friday’deki pazarlama kampanyalarına kendimizi fazlasıyla kaptırıp, yaptığımız alışverişlerin bazılarında pişmanlıklar yaşayabiliyoruz. Ancak doğru yöntemleri uyguladığımızda hata yapma olasılığımızı oldukça düşürebiliyoruz. Bunun için ister online olarak istersek de fiziksel mağazadan alışveriş yapalım, yapmamız ve yapmamamız gereken noktaları iyi bilmemiz gerekiyor.

Black Friday Alışveriş Rehberi:

1- Almak İstediğiniz Ürünleri Önceden Araştırın

Almak istediğiniz ürünün özellikleri iyi değilse ya da işinize yaramayacak bir şeyse, ne kadar indirim yapılırsa yapılsın, aslında pek bir anlamı olmuyor. Ancak genellikle böyle dönemlerde alışveriş yapanların birçoğu hiç ihtiyacı olmayan ya da çabuk bozulacak ve kullanamayacağı ürünler için birbiri ile savaştığı görülüyor.

Bu nedenle almak istediğiniz ürüne öncelikle gerçekten ihtiyacınız olup olmadığına karar vermeniz gerekiyor. Daha sonrasında ise, ürünün özelliklerinin iyi olup olmadığınızı kontrol ediyoruz.

2- Bilmediğiniz Markalara Karşı Dikkatli Olun

Black Friday’de çoğunlukla bir hafta boyunca pek çok marka inanılmaz indirim fırsatları sunuyor. Burada önemli olan, alacağınız ürünün markasını ne kadar iyi tanıdığınız oluyor. Daha önce kalitesini ve kullanım şeklini bildiğiniz markalar yerine, daha fazla indirim sunan ancak bilmediğiniz markalar pişmanlık yaratabiliyor. Bu, bilmediğiniz markaların kötü olduğu anlamına gelmiyor. Ancak sadece Black Friday döneminde ortaya çıkan ve daha sonra kaybolan markalar olabiliyor. Bu tarz durumlara karşı daha dikkatli olmak gerekiyor.

Piyasaya yeni çıkan ve kalıcı olacak şekilde güçlü ürünler sunan markaları burada ayrı tutmak gerekiyor mutlaka. Bu nedenle ürün incelemesi yapmadığınız ya da daha önce kullanmadığınız markalar için garantici yaklaşmak en mantıklı seçenek olarak duruyor. Bu riski almak yerine güvenilir firmalardan alışveriş yapmak daha doğru oluyor.

3- Favori Ürünlerinizin Fiyat Geçmişini Araştırın

Dünyada yapılan fiyat araştırmalarında, Black Friday döneminde indirimde olarak sunulan ürünlerin yaklaşık %85’inin 6 ay önceki ya da ondan daha yüksek fiyata satışa sunulduğu tespit ediliyor. Almak istediğiniz ürünlerin geçmiş fiyatlarını araştırabileceğiniz üçüncü parti uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamaları kullanarak, sunulan indirimin gerçekten iyi bir fiyatı temsil edip etmediğini kontrol edebiliyorsunuz.

Bu konuda dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de, ürünlerin indirim oranlarına değil, fiyatlarına bakmak oluyor. Özellikle Black Friday’de satıcılar yaptıkları indirimleri abartmayı seviyor. Yapılan incelemelerde, çoğu firma yıl süresince yaptığı indirimleri, Black Friday zamanında sanki o güne özelmiş gibi gösterdiği görülüyor.

Bunun gibi nedenlerden dolayı, almak istediğiniz ürünün fiyat geçmişini kontrol edip, bu döneme özel fiyatını ve indirim oranını artırmış olup olmadığını tam olarak anlayabilmeniz gerekiyor.

friday alisveris rehberi ne yapmali ne yapmamali teknosa

4- Aynı Ürünü Satan Farklı Satıcıların Listesini Yapın

Black Friday döneminde yoğun bir aktivite yaşanıyor. Bunun bir sonucu olarak bazı online alışveriş sitelerinde kilitlenmeler ve daha sıklıkla karşılaşılan stok bitme sorunları oluşabiliyor. Bu tarz durumlardan etkilenmemek ve almak istediğiniz ürünü uygun fiyata almak için, almak istediğiniz ürünün satıcısını favorilerinize ekleyebiliyorsunuz. Ancak bu satıcının sistemlerinde bir sorun yaşandığında ya da siz alana kadar ürün stoğu bittiğinde hemen diğer alternatiflere yönebiliyorsunuz. Sizin için alternatif olan mağazalar pek çok kişi için asıl mağaza olabiliyor. Bu nedenle hızlı hareket etmeniz gerekiyor. Almak istediğiniz mağazadan alamadığınızda hemen daha önce bulduğunuz diğer satıcılara yönelebiliyorsunuz.

Özellikle online alışverişler için farklı satıcıları ve online mağazaları bulduktan sonra bunları tarayıcınızdaki favorilerinize ekleyebiliyorsunuz. Ardından Black Friday öncesi, her birinden kullanıcı hesabı oluşturup şifrelerini kaydediyorsunuz. Böylece sistem kilitlendiğinde, yavaşladığında ya da ürün bittiğinde favorilerden saniyeler içerisinde yeni satıcıya ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca bulduğunuz mağazaların e-posta bültenlerine kaydolmak da oldukça fayda sağlıyor. Çünkü haber bültenlerinde mağazalar, tahmin edemeyeceğiniz indirim fırsatlarını duyurabiliyor.

5- Black Friday Alışverişlerinize Erken Başlayın

Son yıllarda tek bir güne tüm alışverişi sıkıştırıp mağduriyet yaratmamak için pek çok marka Black Friday indirimlerini erken başlatıyor. Genellikle bir ya da iki hafta önceden başlayan indirimleri bazı mağazalar tüm Kasım ayını indirim ayı olarak kabul edebiliyor.

İndirimler erken başlayınca alışverişler de erken başlıyor. Eğer daha iyi fırsatlar yakalamak için Black Friday gününü bekliyorsanız, o gün sürprizle karşılaşma ihtimaliniz de olabiliyor. Çünkü o güne kadar yapılan online satışlar sonucu ürün stoğu bitmiş olabiliyor. Bu nedenle Kasım ayı boyunca fırsatları takip etmeniz için haber bülteni üyeliği yapabiliyorsunuz.

6- Harcadıkça Kazanın

Black Friday zamanı geldiğinde sadece ürün satan markalar değil, daha fazla harcama yapmaya teşvik eden bankalar da kampanyalarına başlıyor. Yaptığınız harcama tutarlarına göre belli bir puan ve taksit kazanma imkanı sunan bankaların bu fırsatlarından yararlanmak da faydalı oluyor. Bu sayede yaptığınız harcamalardan kazandığınız puanlarınızla yine Black Friday içerisinde bedava alışveriş yapabiliyorsunuz, ekstra taksit imkanlarıyla aylık kredi kartı ödemelerinizi rahatlatabiliyorsunuz. Alışveriş yaparken almak istediğiniz ürünün hangi sektörde olduğu ve markanın ismini kontrol ettikten sonra sahip olduğunuz kredi kartlarından hangisinin kampanyası olduğuna bakmakta fayda bulunuyor.

7- Mağazada Alışveriş Yaparken Telefonunuz Yanınızda Olsun

Gelişen teknoloji sayesinde aynı anda hem mağazada hem de dijital ortamlarda olabiliyoruz. Bu ayrıcalığı, alışveriş esnasında da kullanabiliyoruz.

Eğer Black Friday alışverişi için mağazaları dolaşmak istiyorsanız, bu online mağazaları ihmal edeceğiniz anlamına gelmiyor. Akıllı telefonunuz yanınızda olduğu sürece hem fiziksel olarak mağazada olabilirken hem de online mağazalarda dolaşabiliyorsunuz. Bu sayede almak istediğiniz ürünlerin fiyatlarını iki yerden kontrol edebiliyorsunuz. Hangisi daha uygunsa oradan alarak bütçenizi koruyabiliyorsunuz. Online mağazaları kullanırken sanal pazarlarda birden fazla satıcının olması avantajını da kullanabiliyorsunuz.

8- Giyim Sektöründen Uzak Durum

Black Friday zamanında yapılan kampanyaların büyük çoğunluğu giyim sektörü üzerine oluyor. Ancak bu fırsatlar genel giyim kategorisi üzerine olmuyor. Genellikle belli öğeler ya da karakterlere özel fırsatlar sunuluyor. Hem Black Friday hem de Cyber Monday, arka arkaya olacağı için uzun süre kıyafetlerin ciddi bir indirim aralığında olacağı söyleniyor.

Eğer giyim kategorisinde mutlaka almak istediğiniz kıyafetler bulunuyorsa önce stoğu tükenmek üzere olanlardan başlamak en doğrusu oluyor. Bunun ardından gardrobunuzu güçlendirmeye başlayabiliyorsunuz.

9- En Yeni Oyun Sistemleri

Son dönemde Xbox ve Playstation, oyun konsollarının yeni versiyonlarını piyasaya sürerek oyun tutkunlarına daha gelişmiş bir oyun deneyimi yaşatıyor. Ancak piyasaya çıkmasının üzerinden zaman geçmesine rağmen bu oyun konsollarını bulmak hala zor oluyor. Bundan dolayı da, Black Friday’de indirimli olarak satışa sunulması pek beklenmiyor. Olsa bile oldukça düşük oranlarda yaşanacak bir indirim olabiliyor. Bu nedenle, oyun konsolları bu yıl bir heyecan vaat etmiyor.

Siz de Black Friday döneminde en iyi teknolojik fırsatları takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
dunya kupasi enleri teknosa
Devamını Oku

Dünya Kupasının Enleri

Futbolda Dünya Kupası, Fédération Internationale de Football Association (FİFA) tarafından organize edilen 32 milli takımın yarıştığı dört yılda…
anneler gunu hediye tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Anneler Günü Hediye Tavsiyeleri

Annelerimiz için hediye seçmek hepimizin en çok zorlandığı şeylerden biri oluyor. Dünyada her şeyden daha çok değer verdiğimiz…
Devamını Oku

İlk Kez Alacaklar İçin Robot Süpürge Markaları

Teknoloji dünyasındaki gelişmeler genellikle hayatımızı kolaylaştırmak için fırsatlar sunuyor. Yoğunlaşan günlük yaşantımızı teknolojik cihazlarla biraz daha rahat geçirebiliyoruz.…
pdf duzenlemek nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

PDF Düzenleme Nasıl Yapılır?

İnternet çok çeşitli amaçlar için kullanılabiliyor. Bu amaçlardan bazıları kaynak araştırması olabiliyor. Ödevler için, araştırmalar için, genel kültür…