Son yıllarda çok büyük bir ivmeyle yükselen teknolojik gelişmeler arasında en fazla merak uyandıran alan, giyilebilir teknoloji oluyor. Hem aksesuar olarak kullanılabilmesi hem de akıllı telefonlarımızla uyumlu çalışıp kullanım kolaylığı sağlaması kullanıcıların oldukça dikkatini çekiyor. Yeni nesil giyilebilir teknolojik cihazlar tasarım anlamında da göz dolduruyor. Akıllı saatlerden sonra bu teknolojinin gözde ürünü sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gözlükleri oluyor. Bu alanda birçok marka kendi ürünlerini çıkartıp geliştirmeler yapsa da özellikle sanal gerçeklik gözlükleri tam olarak giyilebilir teknolojik ürün sayılmayabiliyor. Çünkü bu gözlükleri günlük hayatınızda kullanamıyorsunuz. Piyasaya sürdüğü ürünlerle teknolojinin yönünü belirleyen Apple’ın, akıllı gözlük konusunda da aynı şeyi yapması bekleniyor. Daha kullanışlı bir tasarıma ve kullanıcının hayatında işe yarayacak özelliklere sahip olacağı yönünde söylentiler yayılıyor. Apple’ın son dönemde aldığı patentlerden üreteceği cihazın özellikleri tespit edilmeye çalışılırken tahmini çıkış tarihi konusunda net yorumlar yapılamıyor. Çünkü akıllı gözlüklerle ilgili dışarı sızan çok az bilgi bulunuyor.
Apple Akıllı Gözlük Özelliklerinin Ne Olması Bekleniyor?
Bir rapora göre Apple akıllı gözlüklerin telefonunuzdaki bilgileri yüzünüze getirmesi bekleniyor. Daha spesifik olarak bakılırsa, gözlüğün mesajları, e-postaları, haritalar ve oyunları kullanıcının görüş alanında tutmak için iPhone ile senkronize olması gerekiyor.
Ayrıca Apple’ın son zamanda aldığı bir patent de akıllı gözlüğün özellikleriyle ilgili bir fikir veriyor. Bu patente göre, akıllı gözlüklerin bir “optik alt montaj” yöntemi kullanarak görme bozukluğu olan kişiler için otomatik bir ayarlama yapıyor ve Apple akıllı gözlük kullanan kişilerin başka bir gözlük kullanmasına gerek kalmıyor. Ancak bu patentin, ikinci nesil akıllı gözlükte de kullanılma ihtimali bulunuyor.
Daha yeni alınan bir patente göre ise, Apple’ın görüntüleri doğrudan kullanıcının gözüne ışınlayan projeksiyon tabanlı bir sistem kullanabileceği öne sürülüyor. Bu sistem hayata geçirilirse Apple’ın gözlük için bir cama ihtiyacı kalmıyor.
Işın çok büyük bir ihtimalle görüntünün her zaman odakta kalmasını sağlıyor. Aynı zamanda göz bozukluğu olan kişiler için yaşanacak ekran sorununun da önüne geçmiş oluyor. Patent ayrıca, bunun insanların VR ve AR teknolojilerinde yaşadığı sorunların da çözümü oluyor. Çünkü uzaktaki nesnelere odaklanmaya çalışırken baş ağrısı, mide bulantısı ve göz yorgunluğu gibi sorunlar oluşuyor. Retina projeksiyonu, gözlerin ışığı nasıl aldığını çok iyi taklit edebiliyor. Bu sayede yaşanan sağlık sorunlarının da önüne geçilmiş oluyor.
Bir başka Apple patenti, Google’ın sokak görünümüne benzer şekilde dünyanın görmek istediğiniz yerlerini görmenize imkan sağlıyor. Aradaki fark, bu görüntünün doğrudan Apple akıllı gözlük lensine yansıtılması oluyor. Ayrıca bu özellik gerçekleştiğinde dijital ışınlanma da yaşanmış oluyor.
Apple akıllı gözlüklerde olması beklenen özelliklerden biri de derinlik sensörleri oluyor. Derinlik sensörlerinin karanlıkta daha iyi görmenize yardımcı olabileceği öne sürülüyor.
Yakın tarihli bir başka patentte ise, akıllı gözlükler ile iPhone ekranının gizli tutulabileceği belirtiliyor. Buradaki fikir, iPhone ekranının normalde bulanık olarak görünmesi ve yalnızca bir çift Apple akıllı gözlükle net bir şekilde görülmesini sağlamak oluyor.
Apple akıllı gözlüklerin patenti alınan akıllı yüzüklerle birlikte çalışması bekleniyor. Bu sayede el ve parmak hareketleriniz daha doğru takip edilebiliyor. Böylece olası birçok sensöre olan ihtiyacı da ortadan kaldırmış oluyor. Ayrıca yüzükler kullanıcının elinde ne tuttuğunu algılayıp akıllı gözlüklerin buna göre hareket etmesini sağlama ihtimali oluyor. Yani bir Apple Pencil tutuyorsanız, gözlük hareketlerinizi takip edip bunları el yazısı metne çevirebiliyor.
Apple, akıllı gözlüklerin tıpkı Apple Watch da olduğu gibi bir aksesuar olmasını istiyor. Bu nedenle özellikleri ve kullanımı iPhone telefonlarla bağlantılı olacağı belirtiliyor. Giyilebilir cihazların, şirketin amiral gemisi iPhone satışlarını düşürmeyip birlikte kullanımdan dolayı daha çok cihaz satabilmeyi amaçlıyor.
Apple Akıllı Gözlük Tasarımı Nasıl Olacak?
En güncel Apple akıllı gözlük tasarımı eski tip bir plastik gözlük gibi olması bekleniyor. Pazarlama uzmanları bu prototipi gördüklerinde Clark Kent tasarımı olarak lanse edilmesini tavsiye ediyor. Gözlüğün sağ şakağında LİDAR tarayıcısı bulunuyor. Gizlilik nedeniyle gözlükte başka bir kamera bulunmuyor. Ayrıca gözlük, kablosuz şarj cihazlı bir stand ile birlikte geliyor.
Birinci nesil Apple akıllı gözlüklerin çeşitli renklerle piyasaya sürülmeyeceği düşünülüyor.
Apple Gözlük Ne Zaman Çıkıyor?
Bu konuda birden fazla söylenti olsa da, Apple akıllı gözlüklerin 2022 yılında piyasaya çıkması beklenmiyor. Bu nedenle olası en erken piyasaya çıkış tarihi 2023 olarak görülüyor.
En iyimser söylentiye göre ise, daha önce Apple Watch’larda piyasa çıkmadan önce tanıtımının yapılması ve birkaç ay sonra satışa sunulması gibi, şirketin akıllı gözlükleri de 2022 yılındaki tanıtıma yetiştireceği ancak daha sonra piyasaya sürebileceği konuşuluyor. Geleneksel sonbahar lansmanının sonunda “Bir şey daha var…” duyurusuyla açıklaması ihtimaller arasında yer alıyor.
Apple VR ve Karma Gerçeklik
Apple’da akıllı gözlüklerin yanı sıra Apple VR ve karma gerçeklik başlığı altında yeni cihazların da yakın zamanda piyasaya sürülmesi bekleniyor. Karma gerçeklik, hem artırılmış gerçeklik (AR) hem de sanal gerçeklik (VR) özelliklerini birlikte destekleyen ürünlere deniyor. Aslında iki teknoloji de birbirine benzer duruyor ancak potansiyel uygulamaları konusunda önemli farklılıklar içeriyor. Apple yeni üreteceği akıllı kulaklıklar ile hem sanal gerçekliğe hem de artırılmış gerçekliğe uygun bir cihaz sunmak istiyor. Akıllı kulaklığın özelliklerine dair çok fazla bilgi bulunmasa da akıllı gözlüklerden daha önce piyasaya sunulması bekleniyor.
Yukarıda Apple akıllı gözlük hakkında bilgiler paylaştık.
Siz de en iyi giyilebilir teknoloji ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.