Ramazan ayı gelişi ile birlikte daha önce spor yapıyorsanız ya da yapmak istiyorsanız, aktiviteleriniz sekteye uğrayabilir. Vücudun yeterli oranda besin alamadığı bu dönemde ağır sporlar yapmak, size ciddi zararlar verebilir. Çünkü saatler süren açlık sebebiyle vücut, çok fazla enerji kaybeder.
Bu yüzden eğer Ramazan ayında spor yapacaksanız, sizi fiziki olarak çok yormayacak aktiviteler seçmelisiniz. Bu şekilde hem enerjinizi koruyabilir hem de besin almadığınız zaman dilimi içerisinde sağlıklı bir şekilde yaşamınızı sürdürebilirsiniz.
Az önce bahsedildiği gibi yoğun aktivitelerden kaçınılması büyük önem arz etmektedir. Siz de kendi bünyeniz doğrultusunda en doğru aktiviteyi tercih edebilir ve sportif faaliyetlerinizi buna göre belirleyebilirsiniz.
Ramazan Ayı Boyunca Sağlıklı Kalabilmek İçin Nasıl Beslenilmeli?
Eğer Ramazan ayında spor yapmaya karar verdiyseniz, beslenmenize de dikkat etmeniz gerekir. Oruç tutmak farz bir ibadet olduğu kadar, sağlıklı yaşama adapte olmanız için de iyi bir fırsat olabilir.
Oruç tutarken gün boyu aç kaldığınız için metabolizmanız yavaşlar. Vücut, enerjisini koruyabilmek için yağları depolar. Bu yağları yakabilmek için ise spor şarttır. Fakat spor yaparken vücut fazla miktarda su kaybeder. Bu yüzden iftar ve sahur arasında en az 2,5 litre su içmeye özen göstermelisiniz.
Ayrıca spor yaparken protein alımı çok önemlidir. İftarda ve sahurda mümkün olduğunca protein ve karbonhidrat içerikli besinleri tüketmelisiniz. Size su kaybettirebilecek aşırı tuzlu gıdalardan ve sağlıksız kızartmalardan kaçınmalısınız.
Ramazan Ayında Nasıl Spor Yapılmalıdır?
Ramazan aylarında hangi sporu yaptığınız kadar, sporu nasıl ve ne şartlar altında yaptığınız da çok önemlidir.
Havaların aşırı sıcak olduğu saatlerde, aç karınla spor yapmak tavsiye edilmez. Yaz dönemindeyseniz, sporu mutlaka sabah erken saatlerde veya iftardan sonra yapmalısınız. Güneşin tepede olduğu saatlerde spor yaparsanız baş dönmesi, halsizlik ve tansiyon düşüklüğü gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.
Bununla birlikte uzun saatler spor yapmaktan da kaçınmalısınız. Normal şartlar altında günde 1-2 saat aralığında spor yapıyorsanız, Ramazan ayında 30-45 dakikalık hafif egzersizler yeterli olacaktır.
Eğer gün içerisinde kan şekeriniz çok fazla düşüyor ve vücudunuz susuz kalıyorsa, aç karna spor yapmak zorunda değilsiniz. İftar vaktinden sonra da spor aktivitelerinize devam edebilirsiniz.
Ramazan Ayı Boyunca Hangi Sporlar Tercih Edilebilir?
1- Yürüyüş
Ramazan ayı boyunca vücudunuzu çok fazla zorlamadan yapabileceğiniz en ideal egzersiz, hafif tempolu yürüyüşlerdir. Yürüyüş yapmanın insan vücudu üzerinde; stres azaltma, dopamin seviyesini yükseltme, bağışıklık sistemini kuvvetlendirme gibi birçok faydası vardır. Ayrıca yürüyüş yapmak, kalp krizi geçirme riskini de bir hayli azaltır.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlıklı bir insanın günde en az 10.000 adım atması gerekir. Oruç tutarken ise yeterli enerjiyi depolayamadığınız için bu hedefi tamamlamada zorluk yaşayabilirsiniz. Açken bu hedefi 7.000 adıma düşürmeniz yeterli olacaktır. Bununla birlikte yürüyüş egzersizlerinizi iki parça halinde yapabilirsiniz. Sabah aç karna yarım saat, akşam iftardan sonra yarım saat olacak şekilde hedefinizi tamamlayabilirsiniz. İftardan sonra yapılan yürüyüşler, yemekleri daha hızlı sindirmenize de yardımcı olacaktır.
2- Yoga
Yoga, her ne kadar meditasyon tekniği sayılsa da aslında hem ruhsal hem de fiziksel olarak rahatlamanızı amaçlayan bir egzersiz türüdür. Yoga yaparken uygulamanız gereken birtakım hareketler vardır. Bu hareketler, bedeni güçlendirmeyi ve dayanıklılığı artırmayı sağlar. Fakat yoganın amacı, bu hareketleri yaparken bedeni fazla zorlamamaktır.
Yogadaki bazı duruş ve pozisyonlar, aç karna yapılmalıdır. İşte tam da bu yüzden yoga, ramazan ayı boyunca yapılabilecek en hafif egzersizlerden biridir.
3- Pilates
Pilates, duruş bozukluklarını düzeltmek, güç kazanmak ve sıkılaşmak için yapılan bir egzersiz türüdür. Vücudunuza esneklik katan bu egzersizde genellikle sırt, bacak, kalça ve karın bölgeleriniz harekete geçer. Pilates, aletler de yapılabilir. Fakat ramazan ayı boyunca evde pilates yapmak istiyorsanız, dambıl, pilates topu ve egzersiz matından faydalanabilirsiniz.
Pilatesin vücuda birden fazla faydası bulunur. Düzenli bir şekilde pilates yapmak; kaslarınızı güçlendirir, koordinasyon becerileri kazandırır, vücut ağrılarını azaltır ve nefes alıp verişinizi düzenler.
Pilatesi aç karna yapmanın hiçbir sakıncası yoktur. Fakat kaslarınızı zorlayıcı bir spor olduğundan, ramazan ayı boyunca daha basit teknikleri tercih etmelisiniz. Bu hareketleri vücudunuzu çok fazla zorlamadan, yavaş yavaş yapabilirsiniz. Eğer pilatesten sonra kan şekeriniz çok fazla düşüyorsa, pilatesi iftardan 1-2 saat sonra da yapabilirsiniz.
4- Yüzme
Yüzme, özellikle kalp sağlığı için oldukça önemli bir spor türüdür. Vücudunuzdaki tüm kas gruplarınızı aynı anda çalıştıran bu egzersiz, kilonuzu stabil seviyede tutmanıza yardımcı olur. Yüzmek için en ideal zaman ise sabah saatleridir. Aç karınla yüzmek, vücudun yağ yakmasına yardımcı olur. Ramazan ayı boyunca havuz veya denizde yapacağınız yarım saatlik yüzme ile formunuzu ve sağlığınızı koruyabilirsiniz. Fakat yüzerken ağızdan veya burundan su yutmamaya özen göstermelisiniz.
5- Zumba
Ramazan ayı boyunca kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız, spor yapacak enerjiyi kendinizde bulamıyorsanız, zumbaya bir göz atabilirsiniz. Çünkü zumba, egzersiz yapmanın en eğlenceli yollarından bir tanesidir.
Zumba, müzikle birlikte çeşitli figürlerin ve aerobik hareketlerinin uygulandığı bir spor biçimidir. İdeal zumba süresi 1 saattir. Aktif bir şekilde dans ederek maksimum kalori yakımını hedefler. Fakat açken uzun süre dans etmek baş dönmesi ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu yüzden ideal zumba sürenizi kendiniz belirleyebilirsiniz. Sevdiğiniz bir müziği açıp, internetten zumba videoları eşliğinde egzersiz yapabilirsiniz.
6- Bisiklet Sürmek
Ramazan ayında çalışıyorsanız, işe bisikletle gidip gelmeyi deneyebilirsiniz. Eğer ramazan ayı boyunca evde olacaksanız, şehirdeki turnikelerden bisiklet kiralayabilir veya kendi bisikletinizle sahil ya da parklarda turlayabilirsiniz. Çünkü bisiklet sürmek; kalori yaktıran, eklem ağrılarını azaltan, baldır ve kalça kaslarını güçlendiren bir egzersizdir.
Eğer dışarıda bisiklet sürme imkanınız yoksa, spor salonlarına giderek veya evinize bir kondisyon bisikleti alarak egzersiz yapabilirsiniz. Ramazan ayında açken bisiklet sürülebileceği gibi, iftardan sonra da bu egzersizi yapmanız faydalı olacaktır. İftardan sonra yediklerinizin hızlı bir şekilde sindirilmesi ve yakılması için yarım saatlik bisiklet egzersizi, vücudunuza iyi gelebilir.
Sizin için en uygun spor aletlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.