Günümüzde yoğunlaşan iş hayatı ve kalabalık şehirlerdeki hızlı yaşam nedeniyle insanların en çok yaşadığı sorunların başında stres, kaygı bozukluğu ve depresyon gibi hastalıklar geliyor. Özellikle son yıllarda hayatımıza giren Coronovirüs salgını da bunlara eklendiğinde mental rahatsızlıkların sayısında önemli ölçüde artış yaşanıyor. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda bu mental rahatsızlıkların arasına bir de beyin sisi sendromunun eklendiği belirtiliyor. Tıbbi olarak literatürde bir hastalık olarak bulunmasa da birçok hastalığı tetikleyebiliyor ve sonrasında mental hastalıklara yol açabiliyor. Bu yazımızda beyin sisi nedir anlatmaya çalışacağız.
Beyin Sisi Nedir?
Beyin sisi, temel olarak, kafa karışıklığı, unutkanlık, odak problemi yaşanması ve zihinsel netlik eksiliği olarak tanımlanıyor. Bunun birincil nedenleri arasında aşırı çalışma, uykusuzluk, stres ve elektronik cihazların başında çok fazla zaman geçirme gösteriliyor. Beyin sisi sonucunda odaklanma yeteneğiniz zarar görüyor, unutkanlık başlıyor ve mutsuz olup depresyona girebiliyorsunuz.
Beyin Sisi’nin Nedenleri Neler?
Beyin sisi sendromu genel olarak hormonal dengesizlikler sonucunda ortaya çıkıyor. Yaşam tarzınızın içerisinde stres de bulunuyorsa daha fazla şiddetleniyor. Stres genel olarak beyne giden kan akışını azalttığı için hafızanın zayıflamasına neden oluyor.
Stresin yanı sıra beyin sisi sendromuna neden olan farklı sebepler de bulunuyor. Bilgisayar, cep telefonu ve tabletlerin çok fazla kullanımından kaynaklı oluşan elektromanyetik radyasyon, uyku eksikliği ve egzersiz yapmamak, amino asit, vitamin ve minerallerden yoksun diyet uygulamak, hava kirliliği ve toksinlere maruz kalmak genel anlamda beyin sisine neden olan etkenler arasında sayılabiliyor.
Normalde bu nedenler birbiriyle zincirleme gerçekleşiyor. Normal yaşantınızda stres seviyeniz yükseldiğinde uyku bozukluğu yaşamanıza neden oluyor. Düzensiz uyku sizi depresyona itiyor ve bundan dolayı hayatınızdan egzersizi çıkarıyorsunuz. Evde geçirdiğiniz zaman arttığında özellikle cep telefonu ve tabletlerde daha fazla zaman geçiriyorsunuz ve elektromanyetik radyasyona maruz kalıyorsunuz.
Beyin Sisi’nin Belirtileri Neler?
Beyin sisi en çok baş ağrısı ve zihinsel yorgunluk semptomlarıyla kendini gösteriyor. Buna uyku sorunu yaşanması ve unutkanlık eşlik ediyor. Aynı zamanda bir düşünceye ya da yaptığınız işe tam anlamıyla odaklanamıyorsunuz. Daha önce yapabildiğiniz çoklu görevleri bir süre sonra yapamıyorsunuz. Bir işi yaparken diğer işe geçerken oldukça zorlanıyorsunuz. Motivasyon düşüklüğü ve hafif depresyon da beyin sisi belirtileri arasında yer alıyor.

Beyin Sisi’ni Azaltmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Beyin sisi semptomlarını kendinizde görüyorsanız ya da bu sendroma yakalanmadan önlem almak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken birkaç detay bulunuyor. Bu detaylar zaten sizin hayat kalitenizi artıramaya yarayan şeyler olduğu için beyin sisi dahil birçok olumsuz hastalıktan da sizi korumaya yardımcı oluyor.
Yeterince Uyuyun
Uyku, beyninizde ve vücudunuzda oluşan sağlıksız toksinlerin temizlenmesinde en önemli şeylerin başında beliyor. Sağlıklı yaşam ve beyin sisinden uzaklaşmak için öncelikle kendinize sabit bir uyku programı oluşturuyorsunuz. Kendi hayat standartınıza göre her gece 7 ila 9 saat arasında uyumaya özen gösteriyorsunuz. Uyumadan önce cep telefonu, dizüstü bilgisayarı ve televizyon gibi elektronik cihazları kullanmaktan kaçınıyorsunuz.
Çoklu Görevlerden Uzak Durun
Günümüzde özellikle iş hayatında hemen herkesin çoklu görev yapabilmesi isteniyor. Ancak bu durum zihni oldukça yoruyor. Daha çok düşünmeyi gerektiren iki işi eş zamanlı yapmaya çalışıyorsanız bu enerjinizi fazlasıyla tüketiyor. Bunun yerine her defasında bir şeye odaklanıp o iş bitene kadar diğer işe geçmemeyi deneyebiliyorsunuz. Bu sayede hem daha verimli çalışıyor hem de enerjinizi fazla tüketmemiş oluyorsunuz.
Yeni Şeyler Deneyin
Zihninizi uyarıcı faaliyetlerle meşgul etmek, zihin sağlığı için önemli şeylerin başında geliyor. Bu nedenle ufak tefek de olsa her zaman yeni şeyler denemeniz gerekiyor. Örneğin her gün gittiğiniz işe farklı bir yoldan gitmeyi deneyebiliyorsunuz. Her zaman dinlediğiniz tarzda müziği değiştirip tamamen farklı bir tarza geçiş yapabiliyorsunuz. Bunların hepsi beyni uyaran kimyasalların üretilmesine neden oluyor ve sizi beyin sisi sendromundan koruyor.
Hafızanız Üzerinde Çalışmalar Yapın
Son günlerde bir şeyleri unutmaya başladıysanız hemen hafızanızı geliştirecek bazı çalışmalar yapmanız gerekiyor. Bunun için tekerleme ezberleyebiliyorsunuz ya da yeni bir bilgi öğrenip onu düzenli aralıklarla tekrarlamak da işe yarayan faaliyetler arasında yer alıyor.
Odaklanın
Yaşadığımız bu çağda insanların büyük çoğunluğu odaklanma sorunu yaşıyor. Çünkü çevremizde dikkatimizi dağıtan uyaranların sayısı gittikçe artıyor. Bu uyaranlara maruz kaldığımızda yaptığımız işteki odağımızı kaybediyoruz. Böyle bir durumda yavaşlamak oldukça işe yarıyor. O anda ne yapıyorsanız yaptığınız işi yavaşlatıyorsunuz ve daha dikkatli yapmaya başlıyorsunuz. Tüm dikkatinizi küçük de olsa o işe odaklıyorsunuz. Bu şekilde işlerinizi daha kolay tamamlayabiliyorsunuz.
Zihinsel Molalar Verin
Gün içerisinde hem iş hayatında hem de normal hayatınızda birçok şey yapıp sürekli düşünmek zorunda kalıyorsunuz. Bu da bir süre sonra zihinsel yorgunluğa neden oluyor. Bunu önlemek için gün içinde birkaç kez hiçbir şey düşünmediğiniz zihinsel molalar verebiliyorsunuz. Bunun için gözlerinizi kapatıp bir süre bu şekilde bekleyebiliyorsunuz. Kısa yürüyüşlere çıkabiliyor ya da sadece pencereden dışarı bakabiliyorsunuz.
Sosyalleşin ve Düzenli Egzersiz Yapın
Gün içerisinde yaptığınız aktiviteler de beyin sisini sizden uzaklaştırmaya yardımcı oluyor. Özellikle sosyalleşmek ve sosyal aktivitelere katılmak ruh halinizi iyileştirmek, hafızanızı geliştirmek anlamında oldukça katkı sağlıyor. Ayrıca her gün en az yarım saatlik düzenli egzersiz yapmak hem ruhunuza hem de bedeninize iyi gelen aktiviteler arasında bulunuyor.
Yukarıda beyin sisi nedir anlatmaya çalıştık. Bu tarz belirtiler varsa mutlaka doktorunuza danışmayı unutmayın.