Modern hayatın hızlı ve yoğun yaşamı hepimizin üzerinde çeşitli baskılara ve ruhsal ya da fiziksel sorunlar yaşamamıza neden oluyor. Bu sorunları çözmek ve daha huzurlu bir yaşama kavuşmak için bazı arayışlar içine giriyoruz. Daha çok uzak doğu felsefeleri böyle konularda oldukça yardımcı oluyor. Dünya üzerinde çok uzun yıllardır var olduğu bilinen yoga felsefesi de bu arayışların sonucunda yaygınlaşıyor. Özellikle son yıllarda hemen herkes yaşadığı sorunları yoga ile çözmeye ve onun felsefesini anlamaya çalışıyor. Bu yazımızda yeni başlayanlar için yoga hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Yoga Nedir?

Yoga, temel olarak çok fazla detay içeren sistematik bir olgu olduğu için tanımı da karmaşık yapılabiliyor. Ancak temel olarak bahsetmek gerekirse, ruhun ve zihnin uyum içerisinde olmasını sağlayan, sadeliğe ulaştırmayı hedefleyen ve negatif enerjiden arındıran bir meditasyon yöntemi şeklinde tanımlanabiliyor. Yoganın kökeninin tam olarak neresi olduğu bilinmiyor ancak Hindistan ya da Pakistan bölgesinde ortaya çıktığı düşünülüyor. Genel olarak duruş ve nefes alış verişinin doğru bir şekilde yapılması prensibine dayanıyor.

Tarihinin milattan öncelere dayandığı bilinen yoganın günümüze kadar gelmiş olması, insanların gördüğü faydalardan kaynaklandığı düşünülüyor ve tarih boyunca insanların buna ihtiyaç duyması olarak görülüyor.

Yoganın Faydaları Nelerdir?

Yoganın faydalarını çok net bir şekilde hissedebilmek için onu hayatınızın bir parçası haline getirmeniz gerekiyor. Bunu bir yaşam felsefesi olarak benimseyen insanların, yogadan sonra eskiye göre daha mutlu oldukları söyleniyor. Ayrıca odaklanma problemi yaşamadıkları ve uykularının da düzene girdiği biliniyor. Yoganın insan hayatı üzerinde bu kadar etkili sonuçlar vermesi sadece doğru duruş ve nefes teknikleri ile açıklanamıyor. Aynı zamanda yoga felsefesi ile düşünce tarzında da değişiklik yapılıyor. Böylece fiziksel sağlığımız kadar zihin sağlığımızı da düzene sokuyor. İnsan vücuduna bütüncül olarak yaklaştığı için pek çok problemin çözümünde de etkili oluyor.

Yoganın doğru nefes alma tekniklerini öğretmesi, kalp ritminin düzene girmesini sağlıyor. Sinir sisteminin rahatlamasını ve gevşemesini sağlıyor. Böylece depresyon gibi sorunlardan rahatlıkla kurtulabiliyorsunuz. Modern yaşamın hayatımıza kattığı stresten de bu sayede kurtulabiliyoruz.

Fiziksel egzersizler de yoganın bir parçası olduğu için, vücut zindeliğini tekrar kazanıyoruz. İleri yaşlarda yaşanması muhtemel kemik ve eklem sorunlarının da önüne geçmiş oluyoruz. Ayrıca bedensel dengeyi sağlayıp daha esnek olabiliyoruz.

Yoga, düşünce yapımızda da önemli değişiklikler sağlıyor. Her durumda nasıl pozitif düşüneceğimizi öğreniyoruz. Bu sayede daha mutlu ve sakin olabiliyoruz. Yaşadığımız uyku problemleri varsa yavaş yavaş sona eriyor. Aynı zamanda yaptığımız her şeye daha iyi odaklanabiliyoruz.

yeni baslayanlar icin yoga teknosa

Yoga Nasıl Yapılır?

Yogayı her zaman sert bir zemin üzerinde yapıyoruz. Bir mat sererek matın üzerinde tüm hareketlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu hareketin bazıları, nefes egzersizleriyle birlikte yapılıyor. Bu sayede fiziksel ve zihinsel olarak bir yenilenme yaşanması amaçlanıyor.

Yoga hareketleri seviyelere göre üçe ayrılıyor. Başlangıç, orta ve ileri seviye olarak adlandırılan bu seviyeye göre yapılan hareketlerde de değişiklik oluyor. Eğer yogaya yeni başlıyorsanız öncelikli olarak aşağı bakan köpek pozisyonu, dağ pozu, hilal hareketi, savaşçı 2 pozisyonu, üçgen duruş, tahta duruşu, alçak plank, yukarı bakan köpek, ağaç pozu ve dansçılar pozunu bilmeniz gerekiyor. Bu hareketleri düzenli olarak yaptıktan bir süre sonra seviyenizi değiştirebiliyorsunuz. Ancak bunun için sadece fiziksel değil zihinsel ve ruhsal egzersizlerinizi eksiksiz yapmanız, yogayı genel olarak yaşam felsefeniz haline getirmeniz gerekiyor.

Yoga egzersizlerini eğitmenler eşliğinde yapmanız fayda sağlıyor. Başlangıcı kendi başınıza yapmaya çalıştığınızda herhangi bir verim alamıyorsunuz. Bu nedenle yogaya yeni başlıyorsanız mutlaka bir eğitmenle çalışıyorsunuz.

Evde Yoga Yapılır mı?

Yoga konusunda gerekli altyapıya sahip olup temel bilgileri öğrendikten sonra evde kendi başınıza da yoga yapabiliyorsunuz. Bunun için mutlaka bir eğitmen ya da topluluğa ihtiyacınız olmuyor. Ancak yeni başlayanlar için evde yoga yapma konusu pek önerilmiyor. Çünkü vücut yeteri kadar esneklik kazanmadıysa evde yoga hareketleri yapmak bazı sakatlıklara yol açabiliyor. Bu nedenle özellikle yeni başlayanlar için en sağlıklı olanı ilk adımı profesyonel bir destekle atmaları oluyor.

Bu noktada tercih edeceğiniz eğitmeni ve eğitim yerini dikkatli seçmeniz gerekiyor. Yoga, her geçen dönem popülerleşmeye devam ediyor. Bunun sonucu olarak eğitim veren yerlerin sayısında da artış yaşanıyor. Seçeceğiniz eğitmenlerin tam donanımlı olması ve uzun süredir yoga yapan, bu felsefeyi benimsemiş insanlardan oluşması, alacağınız eğitim için oldukça faydalı oluyor. Böyle insanlarğın eğitmenliğinde başladığınızda yogayı daha çok seviyorsunuz.

Yoga Yapmanın Yaşı Var mıdır?

Yoga, zihnin ve bedenin uyum içerisinde olmasını sağlayan meditasyon türü olduğu için başlamak için herhangi bir yaşı ya da cinsiyeti bulunmuyor. Bu konuda başlamak için hazır hissettiğiniz her anın doğru an olduğu kabul ediliyor.

Esnek olmak ve hareketlerin tamamını eksiksiz bir şekilde yapabiliyor olmak da yoga için bir kriter oluşturmuyor. Bu konuda hareketleri yaparken vücudun izin verdiği ölçüde yapılması esas oluşturuyor. Yeteri kadar esnek olmadığınızda hareketi vücudunuzun izin verdiği kadarıyla yapıyorsunuz. Zaten düzenli olarak yapmaya başladıktan bir süre sonra gözle görülür bir değişim fark ediyorsunuz.

Yeni Başlayanlar Haftada Kaç Saat Yoga Yapmalı?

Yoga konusunda başlangıç seviyesinde olanlar ya da ilk defa yoga yapacak olanların haftada en az iki gün ve birer saat şeklinde yapmaları tavsiye ediliyor. Zamanla yoganın felsefesini aldıkça ve vücudunuzu dinlemeyi öğrendikçe ders sayısını kendinize göre artırabiliyorsunuz.

Yukarıda yeni başlayanlar için yoga hakkında bilgiler paylaştık.

Siz de sağlıklı bir yaşam için en iyi yoga ekipmanlarını bir arada incelemek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
gunes carpmasina ne iyi gelir teknosa
Devamını Oku

Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir

Birçoğumuz yaz ayları yaklaştığında bütün kış çalışmış olmanın ve uzun süreli soğuk havanın etkisini üzerimizden atmanın yollarını arıyoruz.…
sonbaharda spor tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Sonbaharda Spor Tavsiyeleri

Spor, sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz bir aktivite. Günlük yaşamın bir parçası haline getirildiğinde spor, fiziksel, psikolojik ve…
kis isirigi nedir teknosa
Devamını Oku

Soğuk Isırığı Nedir?

Kış geldi, pek çok hastalık da kendini gösterdi. Bu mevsimde özellikle kendimize dikkat etmediğimiz zaman hastalıklara maruz kalabiliyoruz.…