İlk kez elektrikli bisiklet sürmek, bir süper gücü keşfetmek gibi gelebilir. Bunun nedeni, pedal destekli elektrikli bisikletlerin iki tekerlekli kullanım olanaklarınızı genişletmesi oluyor. Dur-kalk trafiğine ayak uydurabilir, çocukları veya yükleri daha kolay taşıyabilir, gideceğiniz yere daha az terleyerek varabilir ya da sadece sürüşlerde biraz daha fazla gücün tadını çıkarabilirsiniz. Bir elektrikli bisiklet almayı düşünüyorsanız bu rehbere göz atın.

Elektrikli Bisiklet Almanın Avantajları

E-bisikletçilerin motivasyonları değişkendir ancak aşağıdakiler bir elektronik bisiklet kullanmayı düşünmek isteyebileceğiniz nedenler oluyor:

  • Bisiklet sürmenin eğlenceli ve sağlıklı olduğunu düşünüyorsanız ancak engebeli yollar, uzun mesafeler veya varış noktanıza ter içinde varmanın lojistiği ile sınırlı kalmak istemiyorsanız.
  • Eğlenceden bahsetmişken yeni elektrikli bisiklet sürücüleri elektrikli bisiklet sürmenin eğlenceli olduğunu söylüyor.
  • Hevesli bir arkadaşınıza veya partnerinize ayak uydurmak istiyorsanız.
  • İşe gidip gelmek ve yol boyunca karbondioksit emisyonlarını azaltmak, egzersiz yapmak ve daha çok eğlenmek için motive olmak istiyorsanız.
  • Şehirdeki işler için arabanıza atlamak yerine bir alternatif istiyorsanız.

Buradaki ortak payda, bir e-bisikletin insanlar için basitçe daha fazla olasılık açması oluyor. Kullanıcıları trafiğin akışına ayak uydurabilir. Dağ bisikletçileri artık dik tepe tırmanışları olan rotaları göz ardı etmek zorunda kalmaz. Ve alışveriş yapanlar eve daha fazla yiyecek poşeti getirebilir.

E-bisikletlerin sizi iyi bir antrenmandan mahrum etmediğini belirtmekte fayda var. Belirli bir sürüşün daha kolay olabileceği kesinlikle doğru ancak e-bisiklet sürücüleri aynı zamanda daha uzağa gidiyor ve daha hızlı pedal çeviriyor. Daha dik yokuşları tırmanarak bisikleti geleneksel bir bisikletle yaptıklarından daha sık sürüyor. Ayrıca çoğu e-bisikletlerin “pedal destekli” bisikletler olarak adlandırıldığını belirtmekte fayda var çünkü motor tipik olarak yalnızca siz pedalları hareket ettirirken çalışıyor. Bu, vücudunuzun hala önemli miktarda iş yaptığı anlamına geliyor.

Elektrikli Bisiklet Nasıl Sürülür?

Normal bir bisiklete binmekten farklı olsa da çoğu e-bisiklet acemisi bunu çabucak kavrar. Tipik olarak, vücudun kas hafızasının pedal destekli bir makinenin hissine uyum sağlaması için yalnızca bir test sürüşü yapmak gerekir.

Bir e-bisiklet sürmeye ilk başladığınızda aşağıdaki ipuçlarını aklınızda bulundurun:

  • Daha Erken Fren Yapın: Pedal destekli güç, daha ağır bir bisikletin sahip olabileceği yavaşlığın üstesinden geliyor ancak hızlı hareket eden ağır bir kütle aynı zamanda dikkatli bir fren gerektiriyor. E-bisikletler, yardımcı olmak için sağlam fren sistemleriyle birlikte geliyor ancak yine de sürüş sırasında dikkatli olmanız gerekiyor.
  • Daha Hızlı Bir Devir ile Sürün: Bir e-bisiklet, özellikle tepelere tırmanırken normal bir bisiklete göre daha hızlı bir şekilde pedal çevrildiğinde verimli oluyor. Pedalları daha hızlı çevirirseniz e-bisikletiniz daha sorunsuz sürüş sağlıyor ve daha iyi pil ömrü elde ediyor. Bu yüzden daha düşük vites kullanmaya alışın.
  • Mümkün Olduğunca Düşük Destek Modlarında Sürün: Motor ayarları, bir veya iki arasında olmak üzere “eko” ile “turbo” arasında değişiyor. Mod seçiminin pil ömrü (sürüş mesafesi) üzerinde doğrudan etkisi bulunuyor. Bu nedenle eco modunda ne kadar çok sürerseniz o kadar iyi oluyor. Turbo’yu gerçekten ihtiyacınız olduğu zamana saklayın. Eko’nun pek yardımcı olmadığını düşünüyorsanız, motor kapalıyken sürmeyi deneyin. Motordan daha az destek almak aynı zamanda daha iyi bir egzersiz yaptığınız anlamına geliyor.
elektrikli bisiklet rehber teknosa

Elektrikli Bisikletlerin Sınıfları

Elektrikli bisikletler motor destek seviyelerini gösteren sınıflara ayrılıyor. Çoğu bisiklet üreticisi e-bisikletleri tamamen çalışır durumda pedallara ve 750 watt’tan (yaklaşık 1 beygir gücü) daha düşük bir elektrik motoruna sahip düşük hızlı bisikletler olarak tanımlayan bu üç sınıflı sistemi benimsiyor. Hangi e-bisiklet sınıfına ihtiyacınız olduğunu bulmak, önemli bir karar noktası oluyor.

1. Sınıf: Motor yalnızca siz pedal çevirdiğinizde devreye giriyor ve 32 km hızda yardım etmeyi bırakıyor.
2. Sınıf: Ayrıca 32 km/s hıza kadar pedal destekli modu ve tamamen gazla çalışan modu bulunuyor.
3. Sınıf: Yalnızca pedal desteği oluyor. Ancak 45 km/s hıza ulaşana kadar destek devam ediyor.

Çoğu yeni sürücü, 1. sınıf e-bisikletle başlıyor. 1. Sınıf bisikletler en uygun fiyatlı ve düzenleyici bir bakış açısıyla evrensel olarak en çok kabul gören bisikletler oluyor. Şehir sokaklarında ve birçok bisiklet yolunda sürebilirsiniz.

2. Sınıf e-bisikletlere genellikle 1. sınıf e-bisikletlerle aynı yerlerde izin veriliyor. Bunun nedeni, her iki sınıfın da motor yardımı için saatte 32 km hıza çıkması oluyor.

3. Sınıf e-bisikletler, işe gidip gelenler ve ayak işlerini yapanlar arasında popüler oluyor. 1. sınıf bisikletlerle karşılaştırıldığında, daha hızlı ve daha güçlü oluyor. Ek performansın getirisi, trafiğe daha iyi ayak uydurabilmek oluyor. Ayrıca daha iyi tırmanış ve daha ağır yük taşıma sağlıyor.

Elektrikli Bisiklet Bataryaları ve Motorları

Üreticiler, her bisikletteki elektrik santraline çok dikkat ediyor. Daha güçlü bir motor ve trafiğe ayak uydurmak için daha fazla hız; tepelere tırmanmak ve yük taşımak için daha fazla tork sağlıyor. Daha güçlü bir motor ayrıca pili daha hızlı tüketerek sürüş menzilinizi azaltıyor. Muhtemel e-bisikletleri karşılaştırırken geniş sürüş aralığı özellikleri göreceksiniz. Örneğin 20-100 pedal destekli olması gibi. Bunun nedeni, pek çok değişkenin sürüş menzilini etkilemesi oluyor. Büyük bir pile sahip olmak elbette yardımcı oluyor. Kapasiteler, bir pilin bitmeden önce 1 watt gücü koruyabileceği saat sayısı olan watt saat cinsinden belirtiliyor. Bu nedenle motor gücü de önemli oluyor. 500 watt saat pille eşleştirilmiş 500 watt’lık bir motor, gücü 500 watt saat pille 250 watt’lık bir motordan daha hızlı tüketiyor.

Pil Şarj Süresi: Çoğu pilin boştan tam olarak şarj olması üç ile beş saat sürüyor. Yüksek kapasiteli piller daha uzun sürebiliyor. E-bisikletinizle işe gidip gelmeyi planlıyorsanız, ekstra şarj cihazları satın alabilir veya şarj cihazınızı yanınızda taşıyabilirsiniz.

Pil Sayısı: Bazı e-bisikletler, bisikletçilerin aynı anda iki pil kullanmasına izin veriyor. Bu, sürüş sürenizi uzatabiliyor ve bir pil bitmişse bir yedeğiniz olmasını sağlıyor. Ayrıca tam şarjlı bir pili hazır bulundurmak için fazladan bir pil satın alabilir veya kullanım ömrünün sonunda pilinizi değiştirebilirsiniz.

Elektrikli Bisikletlerde Motor Konumu

Ortadan tahrikli motorlar orta göbekte oluyor. Göbek tahrikli motorlar, arka tekerleğin göbeğinin içine (bazıları ön tekerlekte oluyor) oturuyor.

Orta Tahrikli Motorlar: Birçok motor, çeşitli nedenlerle bu kuruluma sahip oluyor. Pedal desteği doğal bir hisle tepki veriyor ve motorun ağırlığının ortalanmış ve düşük olması, sürüşün dengeli ve sabit kalmasına yardımcı oluyor.

Göbek Tahrikli Motorlar: Arka tekerlek göbeği tahrikli motorlar, pedal gücünü doğrudan arka tekerleğe göndererek size itiliyormuş hissi veriyor. Göbek tahrikinin takılı olduğu tekerlek üzerindeki düzlüğü değiştirmenin, standart veya orta tahrikli bir bisikletteki düzlüğü değiştirmekten daha karmaşık olabileceğini unutmayın. Ön göbekten tahrikli motorlar, bir şekilde önden çekişli arabalara benziyor.

Elektrikli Bisiklet Motor Torku

Tork, çok yokuş kullanmayı ve ağır yükleri taşımayı planlayıp planlamadığınızı kontrol etmek için bir özellik oluyor. Newton metre cinsinden ölçüldüğünde, bir elektrikli bisiklet için listelenen maksimum değer 40 ile 80 arasında olabiliyor. Bununla birlikte, pedal desteği ayarlarınızı değiştirdikçe gerçek sürüş torkunuz da değişiyor.

elektrikli bisiklet satın alma rehberi teknosa

Diğer Önemli Elektrikli Bisiklet Özellikleri ve Bileşenleri

Elektrikli bisikletiniz elbette motorundan ve bataryasından daha fazlası oluyor. Elektrikli bisikletleri karşılaştırırken dikkate alınması gereken daha fazla ayrıntı bulunuyor.

Pedal Desteği Aktivasyonu ve Pedal Hissi: Bisiklet ne kadar performans odaklıysa, pedal desteği o kadar yumuşak ve duyarlı oluyor. Sizin için en uygun hız ve yoğunlukta tepki veren birini bulmak için birkaç bisikletle test sürüşü yapmaya çalışın.

Pedal Destek Seviyeleri: Çoğu bisiklet, pil gücünü korumanıza (eko) veya daha fazla hız ve tork elde etmenize (turbo veya boost) izin veren 3 veya 4 destek seviyesi sunuyor.

Aydınlatma: En çok şehir bisikletlerinde bulunan bu özellik, sahip olunması gereken güzel bir güvenlik özelliği oluyor. Sistemler, daha güçlü aydınlatmaya sahip üst düzey bisikletlere doğru ilerledikçe değişiyor.

Raflar: Tipik olarak kargo elektrikli bisikletlerinde bulunan bu sağlam raflar, ağır yükleri destekleyebiliyor. Elektrikli bisikletler ayrıca çok çeşitli ayrı olarak satın alınan rafları barındırabiliyor ancak bir rafın bisiklet modelinize uyacağını doğrulamanız gerekiyor.

Gidona Monte LCD Ekranlar: Bir elektrikli bisiklette çok fazla detay oluyor. Bu nedenle pil ömrünü, pedal destek modunu, kat edilen kilometreyi, hızı ve daha fazlasını izlemenizi sağlayan gidona monte edilmiş bir bisiklet ekranına sahip olmak faydalı olabilir.

Akıllı Telefon Entegrasyonu: Üst düzey elektrikli bisiklet, akıllı telefonlarla kablosuz olarak bağlanabiliyor. Kullanılabilir uygulamalar arasında GPS, servis kayıtları ve ek ekran özellikleri bulunabiliyor. Bazı uygulamalar, bisikletinizin entegre kilidini açmanıza bile izin veriyor.

Yerleşik Güvenlik: Bazı bisikletler, arka tekerlek kilitleriyle birlikte geliyor ve pil üzerinde, ortak bir marka tarafından yapılan bir bisiklet kilidiyle eşleşecek şekilde kilitlenebilen kilitleri bulunuyor.

Bileşen Kalitesi: Farklı fiyat katmanlarındaki elektrikli bisikletler, benzer şekilde katmanlı bileşen kalitesini temsil ediyor. Daha ucuz elektrikli bisikletler genellikle akıllı telefon entegrasyonu gibi üst düzey özelliklere sahip olmuyor ve ayrıca uygun fiyatlı bileşenlere sahip oluyor. Normal bir bisiklette olduğu gibi birinci sınıf frenler, lastikler, vites değiştiriciler ve aktarma organları daha dayanıklı ve duyarlı oluyor.

Çerçeveler: Çoğu elektrikli bisiklet çerçevesi alüminyumdan yapılıyor ancak tüm çerçeve seçenekleri (karbon fiberden çeliğe) kullanıma sunuluyor. Çerçeve malzemesi ve tasarımı, motor ve pilin boyutu ile birlikte toplam ağırlığa en büyük katkıyı sağlayan unsurlar oluyor. Genellikle normal bisiklet muadillerinden daha ağır olan elektrikli bisikletler, motor destekleri sayesinde ağırlığın üstesinden geliyor. Ancak daha hafif bir bisiklet yine de daha çevik hissettiriyor. Bu nedenle, karşılaştırılabilir iki bisiklet arasında seçim yapıyorsanız, daha hafif bir model muhtemelen daha iyi bir sürüş sağlayabilir.

Elektrikli Bisikletinize İyi Bir Uyum Sağladığınızdan Emin Olun

Hem standart bisikletler hem de elektrikli bisikletler için bir başka gerçek, sizin için en iyi bisikletin size gerçekten uyan bisiklet olması oluyor. Bir elektrikli bisiklet gibi büyük bir yatırımı almadan ve sürmeden önce size uygun yapılmış gibi hissettirmesi veya en azından birkaç akıllı parça takasıyla size uyacak şekilde değiştirilebilmesi önemli oluyor.

İyi bir uyum elde etmek için en önemli şey, genel olarak boyunuza bağlı olarak hangi boyutta bisiklet çerçevesine ihtiyacınız olduğunu bilmek oluyor. Çerçeve boyutunun ötesinde çerçeve geometrisi, benzersiz vücut ölçülerinize nasıl uyması gerektiğini belirliyor. Bir bisiklet mağazasını ziyaret etmek, ihtiyacınız olan sürüş pozisyonu için dizlerinizin, omuzlarınızın, sırtınızın, ayaklarınızın ve ellerinizin uygun şekilde hizalanması için uyum sağlamanın en iyi yolu olabilir. Birden fazla bisikleti test etmek, seçenekleriniz hakkında size daha iyi bir fikir verir.

Siz de en iyi elektrikli bisikletleri bir arada incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
airpods resetleme nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

Airpods Resetleme Nasıl Yapılır?

Birçoğumuz kulaklıklarımızı takıp sevdiğimiz şarkı listesini açıp müzik dinlemeyi çok severiz. Artık gelişen teknoloji sayesinde bunu yapmak daha…
Wİ-Fİ Güçlendirici Nasıl Kurulur?
Devamını Oku

Wİ-Fİ Güçlendirici Nasıl Kurulur?

İnternet sağlayıcı olan modem, evin her noktasına güçlü internet sinyali iletemeyebilir. Bunun için Wi-Fi güçlendiriciler özel olarak geliştirilmiştir…
Kapsüllü Kahve Makinesi Tavsiyeleri
Devamını Oku

Kapsüllü Kahve Makinesi Tavsiyeleri

Kolay kullanıma sahip kapsül kahve makinesi çeşitleri farklı özellikleri sayesinde evlerde sıklıkla tercih edilen elektrikli ürünler arasında yer…
buhar makinesi ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Buhar Makinesi Ne İşe Yarar?

Hepimiz evimizde ya da iş yerimizde sağlıklı bir ortamda yaşamak için çalışıyoruz. Yaşam alanlarımızı sağlıklı bir ortama çevirmek…