Havadaki nem miktarı genel anlamda sağlığımızı etkileyen faktörlerden biri oluyor. Kuru havanın bulunduğu ortamlarda yaşamak bir süre sonra solunum yolları hastalıklarına neden olduğu gibi cildimizin de kurumasına neden oluyor. Ayrıca kuru hava soğuk algınlığına neden olan virüslerin de çoğalması için uygun bir ortam yaratıyor. Havadaki nem miktarı mevsimlere ve yaşanılan bölgeye göre değişkenlik gösteriyor. Genellikle denize kıyısı olmayan bölgelerde ve yaz aylarında sıklıkla bu sorun yaşanıyor. Kuru havanın olumsuz etkilerinden kurtulmak için evimizde ya da ofisimizde hava nemlendirici kullanmak çözüm olabiliyor. Bu yazımızda hava nemlendirici ne işe yarar ve hava nemlendirici neden kullanılır anlatmaya çalışacağız.

Hava Nemlendirici Nedir?

Havadaki su buharı miktarı nem olarak tanımlanıyor. Ortamdaki nem azaldığında kuru hava oluşuyor.

Hava nemlendiriciler, bulundukları ortamdaki havanın nem oranını artırmaya yarayan cihazlar oluyor. İçerisinde bulunan suyu soğuk ya da sıcak olarak ayarlayabiliyor ve havadaki nem oranını artırırken kötü kokuları gidermek gibi özellikleri de bulunuyor.

Solunum yollarında rahatsızlığı bulunan, alerjik reaksiyonlar gösteren ve cilt kuruluğundan şikayetçi olanlar için hava nemlendirici kullanmak hayat kalitelerini artırmak anlamında işe yarayan bir ortam sunuyor.

Hava Nemlendirici Nasıl Çalışır?

Hava nemlendirici cihazların içerisinde bir nem ölçer bulunuyor. Bu sayede cihaz bulunduğu ortamdan sürekli olarak hava alarak nem oranını ölçüyor. Nem belli bir seviyenin altına düştüğünde sinyal gönderiyor. Bu sinyal geldiğinde deposunda bulunan suyu ısıtarak buharlaştırıyor ve püskürterek mekana bırakıyor.

Hava nemlendiricilerin genel olarak çalışma prensibi bu şekilde gerçekleşiyor. Ancak marka ve modele göre ufak değişiklikler olabiliyor.

Hava Nemlendiricilerin Faydası Nedir?

Özellikle denize kıyısı olmayan yerlerde yaz aylarında nem oranı ciddi derecede düşüyor. Bu şartlarda hava fazlasıyla alerjen madde içeriyor. Diğer taraftan kış aylarında ise soğuk hava ciltte ve solunum yollarında kurumaya neden oluyor. Yani yaz aylarında olduğu kadar kış aylarında da neme ihtiyaç duyulabiliyor.

Kış aylarında kalorifer ve soba gibi ısıtıcılar da kapalı ortamın havasını kurutuyor. Bu durum soğuk algınlığı gibi hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bir hava nemlendiricisi birçok sorunu girmekte işe yarıyor.

Cildinizi ve Saçınızı Nemlendiriyor

Kuru hava ilk başta cildimizde ve saçlarımızda etkisini gösteriyor. Ellerimiz, ayaklarımız ve dudaklarımızın çatlamasının başlıca nedenlerinden biri havanın kuruması oluyor. Aynı zamanda kuru hava saçlarımızdaki kırılmaları da artırıyor. Bu nedenle hem yaz hem de kış aylarında kuru havanın olumsuz etkilerini yaşamamak için hava nemlendiricisi kullanmak çözüm olabiliyor.

Kuru Öksürüğe İyi Geliyor

Kuru öksürük sürekli olarak tekrarlayan ve kolay kolay geçmeyen bir durum oluyor. Yaşam kalitemizi düşürürken canımızı da sıkan rahatsız edici sorunlar yaratıyor. Bulunduğumuz ortamdaki nem oranını artırdığımızda mukus üretimimiz de artıyor. Burnumuzda ve boğazımızda rahatlamayı hemen hissediyoruz. Böylece kuru öksürüğümüz de önemli ölçüde azalıyor.

Horlamayı Azaltıyor

Geceleri horluyorsanız bundan kaynaklı ciddi sağlık sorunları yaşayabiliyorsunuz. Horlamanın sebeplerinden biri de geceleri boğazımızın kuruması olabiliyor.

Hava nemlendici sayesinde yattığınız ortamın nemini artırıyorsunuz. Böylece solunum yollarınız oldukça rahatlıyor ve daha kaliteli nefes alabiliyorsunuz. Bu durum horlamanızı azaltıyor hatta çoğu zaman tamamen geçirebiliyor.

Grip ve Soğuk Algınlığını Önlüyor

Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalar grip ve soğuk algınlığına neden olan virüsün nem oranı yüzde 40’ın üzerinde olan ortamlarda bulaşıcılığını önemli ölçüde azalttığını gösteriyor. Hava nemlendirici cihazlar da ortamın havasındaki nem oranını yüzde 30 ile 50 arasında tutacak şekilde çalışıyor. Bu özelliği sayesinde gribin bulaşmasından da kendinizi koruyabiliyorsunuz.

Çiçeklerinizi Canlandırıyor

Bizler kadar evimizde bulunan çiçekler de neme ihtiyaç duyuyor. Evimizdeki nem oranını koruduğumuzda saksı çiçeklerimiz canlılıklarını daha rahat koruyor.

Bunların yanı sıra evimizdeki ahşaplar ve duvar kağıtları da hava nemlendirici sayesinde bozulmadan uzun süre kullanılabiliyor.

Hava Nemlendirici Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hava nemlendiricinin birçok faydası olsa da nasıl kullanacağımızı bilmediğimizde olumsuz etkileri de olabiliyor.

Bu konuda en çok dikkat etmemiz gereken nokta evimizdeki nem oranıdır. Sağlıklı bir ortamda yüzde 30 ile 50 arasında nem oranı olmalıdır. Bunun altında kaldığında havanın kurumasına neden olurken üzerinde olduğunda da nemli havanın zararlarıyla karşı karşıya kalabiliyoruz.

Son dönemde üretilen hava nemlendiriciler ortamdaki nem oranını gösteriyor. Ancak bazı modellerde bu özellik bulunmuyor. Bu durumda havadaki nem oranını ayarlayamayabiliyoruz. Higrometre adı verilen bir cihazla bu oranı görüp kontrol altında tutabiliyoruz. Eğer hava nemlendiricimizde higrometre bulunmuyorsa dışarıdan bunu temin edebiliyoruz. Böylece sağlığımız için faydalı bir cihazı zararı olacak şekilde kullanmamış oluyoruz.

Ayrıca fazla nem nefes almamızı da zorlaştırıyor. Bu durum yine solunum yolları hastalıklarına neden olabiliyor.

Bunların yanı sıra fazla nem duvarlarda küf oluşumuna ve bazı bakteri türlerinin üremesini sağlıyor. Havadaki nem oranı düşürülmediği durumlarda bu küf ve bakteri tüm evi sarabiliyor.

Hava nemlendirici cihazlarda mutlaka temiz ve saf su kullanılması gerekiyor. Bunun başlıca nedeni kirli su buharlaşıp tüm eve yayılacağı için içerisinde bulunan zararlı mikroorganizmalar da yayılabiliyor. Bu da sağlık sorunları yaratabiliyor. Aynı zamanda kirli ve sert su kullanmak cihazın bir süre sonra bozulmasına da neden olabiliyor.

Hava nemlendirici cihazlar ortama buhar vererek nem oranını artırdığı için nadiren de olsa buhar yanıklarına neden olabiliyor. Bunu önlemek için cihazın yanına çok fazla yaklaşılmaması gerekiyor. Evinizde küçük çocuğunuz varsa cihazı onun ulaşamayacağı bir yerde tutabilirsiniz. Çocuk ve bebek olan evlerde hem çocuğunuzun yanmaması için dikkat etmelisiniz hem de nem oranını onun sağlığı için sürekli kontrol ediyor olmalısınız.

Yukarıda hava nemlendirici ne işe yarar anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi hava nemlendirici ve hava temizleyiciler için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
maymun cicegi virusu teknosa
Devamını Oku

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Covid-19 pandemisi etkilerinin azaldığı son günlerde ortaya çıkan “maymun çiçeği” vakaları küresel anlamda endişe yaratıyor. 2022 Mayıs ayında…