Ramazan ayında oruç tutarken, dikkat edilmesi gereken bazı önemli kurallar vardır. Her ne kadar Allah rızası için oruç tutulsa da özellikle çalışan ve yoğun olan bireyler, günümüz şartlarından dolayı zor şartlar altında oruçlarını tutarlar. Ramazan ayında zorlanmadan ve sağlığınızı koruyarak oruç tutmak için, sahurda doğru bir şekilde beslenmelisiniz. Örneğin, çok yağlı ve tuzlu yiyecekler size gün içerisinde hızlı bir şekilde su kaybettireceği için iç organlarınız zarar görebilir. Ya da şekerli besinler doğrudan kan şekerine etki edeceği için kolay acıkabilir ve uzun vadede şeker hastalıkları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bir problem yaşamamak ve sağlığınızı korumak için Ramazan ayında sahurda yememeniz gereken besinler neler bilmeniz gerekir.

Sahur Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Sahura kalkmak hem maneviyat hem de sağlık açısından önemli bir yer kaplar. Ramazan ayında sahura kalkmadan yalnızca iftar ile oruç tutmak vücudunuz için risk teşkil eder. Çünkü iftarda vücudunuz için gerekli vitamin, mineral ve takviyelerin tamamını almanız zordur. İftarda yemek yedikten sonra, ertesi günkü iftara kadar açlık süreniz uzar. Gün içerisinde kan şekeriniz düşer ve baş ağrıları, mide bulantısı, halsizlik, güçsüzlük gibi sorunlar ortaya çıkar. Eğer Ramazan ayı boyunca devamlı olarak bu şekilde beslenilirse, vücudunuz bunu kaldıramayabilir. Kas ve kemik erimesi de kaçınılmazdır. Sahurda yediğiniz yiyecek ve içecekler, size gün boyu dayanma gücü verir. İhtiyacınız olan su, protein ve karbonhidratı sahurda alabilirsiniz.

Öte yandan sahura kalkılan saatlerde maneviyatınız artar. Bu vakitlerde dua ve ibadet etmek, size sevap kazandırabilir.

Sahurda Ne Kadar Yemek Yenilmelidir?

Sahur vaktinde yemek yenilip direkt olarak uykuya geçildiği için, vücut besinleri hazmedemeyebilir. Bunun sonucunda ise mide ve barsak rahatsızlıkları ortaya çıkar. Aslında sahurda yenecek yemeklerin miktarını tamamen sizin vücudunuz ve sindirim sisteminiz belirler. Eğer bir ölçü belirtmek gerekirse, midenizi tıka basa doldurmadan, yarı aç bir şekilde uyumak en idealidir. Yemeklerin daha rahat sindirilebilmesi için midede biraz boşluk bırakmak gerekir.

Sahurda Ne Kadar Su İçilmelidir?

Ramazan ayında su içmeye iftarda başlanılır ve sahur bitimine kadar devam eder. Gün boyu susuz kalan vücutta böbrek rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Bu yüzden iftar saatinden itibaren 2-2,5 litre su içmeye özen göstermelisiniz.

Sahurda Yenmemesi Gereken Besinler Hangileri?

Sahurda ne yememeniz gerektiğine geçmeden önce, yemeniz gereken besinleri ve almanız gereken protein miktarını bilmelisiniz. Protein, sizi uzun süre tok tutacaktır. Bunun için önce kilonuza göre almanız gereken protein miktarını hesaplamalısınız. Bu miktarın çoğunu iftar saatinde tüketmelisiniz. Geri kalanını da sahura saklayabilirsiniz. Yumurta, süt ve süt ürünleri gibi besinler protein bakımından zengin olduğundan, sahurda tüketebilirsiniz. Bununla birlikte et veya tavuk suyundan yapılmış çorbalar da sahur için oldukça doyurucu ve besleyicidir. Protein içeren gıdaların yanında bir miktar karbonhidrat da almanız gerekir. Bunu da kepek, çavdar, tam tahıllı ekmekler, yulaf, galeta gibi yiyeceklerle sağlayabilirsiniz.

Sahurda protein tüketiminin önemini öğrendiğinize göre, uzak durmanız gereken besinleri inceleyerek doğru bildiğiniz yanlışları da düzeltebilirsiniz.

1- Hamur İşleri

Sahurda poğaça, börek, açma, simit, pide gibi hamur işlerini tüketmek hem kısa hem de uzun vadede sağlığınız için oldukça tehlikelidir. Bu besinler normal zamanda da size kilo olarak geri döner fakat özellikle sahurda, gece yiyip yattığınız için midenizde hazımsızlık sorunları ortaya çıkar. Kısa vadede reflüye de sebep olabilen hamur işleri, şişkinlik ve kabızlığa da neden olabilir.

Özellikle protein tüketiminin artırılması gereken oruç döneminde, hamur işleri protein bakımından fakirdir. Bu besinler, midenizde şişkinlik ve doluluk hissi yaratarak faydalı yiyecekleri yemenize engel olur.

Hamur işlerinin tok tutucu bir özelliği yoktur. Yani besin değerleri bakımından zayıf olduğundan, gün içinde yoğun bir açlık hissedebilirsiniz. Hamur işlerinin susuzluğa yol açtığı da bilinir.

2- Kızartmalar

Kahvaltıların olmazsa olmazlarından patates kızartması, karışık kızartmalar ve pişi gibi kızarmış hamur işleri, ne yazık ki sahurda yememeniz gereken besinler arasındadır. Kızartmalar, oldukça yağlı yiyeceklerdir. Vücudunuza gece vakti bu kadar yağ depolamak, size kilo aldırabileceği gibi kalp ve karaciğer yağlanmalarına da sebep olabilir.

Kızartmalar da besin değeri bakımından oldukça zayıftır. Düşük proteinli, yüksek karbonhidratlı bu gıdalar, sizi kısa sürede acıktırır ve halsiz düşürür. Mide ağrısına ve reflüye yol açar.

sahurda tuketilmemesi gereken besinler teknosa

3- Şarküteri Ürünleri

Şarküteri ürünleri; sucuk, salam, sosis gibi özellikle kahvaltılarda tüketilen işlenmiş gıdalardır. Bu gıdaların baharat ve tuz oranları çok yüksektir. Ayrıca bu gıdalar genellikle kızartılarak pişirildiği için, kızartma grubuna da dahil edilebilir. Gün içerisinde açlık ve susuzluğa sebep olur. İçerdiği baharatlar yüzünden midenizde hazımsızlık ve yanma yapabilir.

Bu şekilde işlenmiş gıdalardan sadece sahurda değil, günlük rutininizde de uzak durmanız gerektiğini bilmelisiniz.

4- Tuzlu Besinler

Sahurda genellikle kahvaltılık ürünler tercih edilir. Fakat bu kahvaltılık ürünlerin içerisinde tuzlu peynirler, salamura zeytinler ve kahvaltılık soslar da mevcuttur. Sahurda bu gıdalardan da uzak durmanız gerekir. Daha az yağlı ve tuzlu bir peynir ve zeytin tercih edebilirsiniz. Kahvaltılık soslar tüketmeniz de pek tavsiye edilmez. Ayrıca mümkünse, sahurda tükettiğiniz domates ve salatalığa da tuz atmamalısınız. Bunların dışında sahurda turşu ve turşu suyu tüketmemeniz önerilir.

Tuz, vücuttaki suyu tutar ve ödemlere sebep olur. Oruç tuttuğunuz zaman diliminde susuzluk çekmemek için, sahurda tuzlu besinlerden uzak durmalısınız.

5- Şekerli Gıdalar

Sahurda yanlış bir şekilde tüketilen besinlerden biri olan başlıca şekerli gıdalar; krem çikolata, fıstık ezmesi, bal, reçel ve pekmezdir. Her ne kadar organik veya ev yapımı olursa olsun, doğal ve yapay şeker kaynaklarından da uzak durulması gerekir. Şekerli gıdalar oruç tutulan süre boyunca sizi hem acıktırır hem de susatır.

Şekerli gıdalar, size kısa bir sürede doygunluk hissi vereceğinden, yetersiz beslenmenize neden olur. Sabah kalktığınızda kan şekeriniz düşebilir.

6- Kafein

Sahur yaparken yediğiniz yiyeceklerin yanında çay içmek, vazgeçilmez zevklerinizden biri olabilir. Fakat sahur vaktinde çay ve kahve tüketimini sonlandırmalısınız. Çay ve kahve, yüksek miktarda kafein içerir.

Kafein, vücuttaki su oranını azaltarak gün boyu susuzluk çekmenize sebebiyet verebilir. Vücuda enerji veren kafein, sahurda tüketildiğinde uyku problemleri yaratabilir. Bu yüzden sahurda çay ve kahve tüketmek yerine bol bol su içmeye özen göstermelisiniz.

7- Kuruyemiş ve Kuru Meyveler

Kuruyemiş ve kuru meyveleri sahurda tüketmenin hiçbir sakıncası yoktur. Aksine bu besinler, sizi uzun süre tok tutacaktır. Fakat dikkat etmeniz gereken en önemli husus, bu besinlerden ne kadar tükettiğinizdir. Örneğin sahurda 2 adet ceviz, 2 adet hurma, 2 adet kuru kayısı yemeniz, vücudunuz ve sindirim sisteminiz için faydalıdır. Fakat bu gıdalarda aşırıya kaçarsanız mide ve bağırsak problemleri, susuzluk, şişkinlik yaşayabilirsiniz.

8- Atıştırmalıklar

Cips, çikolata, bisküvi, kraker tarzı atıştırmalıklar, yukarıda belirtilen tüm zararlı içeriklere sahiptir. Yağ, tuz, şeker ve katkı maddesi içeren bu atıştırmalıklardan yalnızca sahur vaktinde değil, genel olarak uzak durmalısınız. Atıştırmalıklar, oruç tutarken hem sizi acıktırır hem susatır hem de kan şekerinizi düşür. Vitamin ve mineral bakımından ise en fakir gıdalar arasındadır.

Ramazan ayında sağlıklı beslenmek önemli. Bu sebeple sahurda yememeniz gereken besinler listesini hayatınıza dahil ederek; ramazanı daha zinde ve huzurlu geçirebilirsiniz.

Siz de yeni teknolojileri yakından takip eden biri iseniz tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
yasam ucgeni nedir teknosa
Devamını Oku

Yaşam Üçgeni Nedir?

Dünya var olduğundan beri, ‘Deprem’, insanoğlunun her dönemde yadsınamaz bir gerçeği olmuştur. Bilimsel olarak incelenmeye başlandığı zamandan itibaren…
dikey süpürge nedir teknosa
Devamını Oku

Dikey Süpürge Nedir? Faydaları Neler?

Ev temizliğinden bahsedildiğinde aklımıza ilk gelen şey genellikle elektrik süpürgesi oluyor. Elektrik süpürgeleri, temizlik sırasında bize önemli ölçüde…
en iyi espresso nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

En İyi Espresso Nasıl Yapılır?

Kahve severlerin kahve çeşitleri içerisinde en fazla sevdiği türlerden biri de espresso. Diğer kahvelere göre çok daha yoğun…
hangi isitici alinmali teknosa
Devamını Oku

Hangi Isıtıcı Alınmalı?

Sıcaklık düştüğünde, ekstra ısıya ihtiyacınız oluyor. Ancak, evinizin termostatını yükseltmek enerji faturanızı önemli ölçüde artırabilir. Bir alan ısıtıcısı…