Müzik hobisi mi edinmek istiyorsunuz? Ev kayıt stüdyosuna sahip olmak artık müzik yapımcıları, sanatçılar ve hatta amatörler arasında oldukça yaygın hale gelen bir şey. Günümüzün modern kayıt stüdyosuyla ilgili olan şey, müzik üretmeye başlamak için gerçekten fazla bir şeye ihtiyacınız olmaması oluyor. Binlerce markalı stüdyo müzik ekipmanı artık her zamankinden daha fazla erişilebilir ve uygun fiyatlı hale geldi. Dijital çağ, stüdyoların yerini alan bilgisayarlar ve eklentilerle bunu kolaylaştırdı.

Kısıtlı bir bütçeniz varsa, minimalist bir yaklaşım benimseyebilir, kompakt ve uygun maliyetli donanım satın alabilirsiniz. Bununla birlikte daha fazla paranız varsa, daha orta düzey bir stüdyo ekipmanı setine harcayabilirsiniz. Ancak herhangi bir şey satın almadan önce belirli bir hedef belirlemek önemli oluyor. Müzik prodüksiyonunu hobi olarak mı alıyorsunuz yoksa tam zamanlı bir iş yapmayı mı planlıyorsunuz, bunlardan birini seçmeniz önemli.

Müzik ile Uğraşmak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken 10 Müzik Ekipmanı:

1- Müzik Prodüksiyon Bilgisayarı (Dizüstü veya PC)

Bilgisayarınız stüdyonuzun kalbi olacak. Kaydetmekten, bestelemeye, düzenlemeye ve miksaj yapmaya kadar işin çoğunu bir bilgisayarda yapacaksınız. Genel olarak konuşursak, en az 16 GB RAM’e sahip, Core i5 işlemci üzerinde çalışan bir dizüstü bilgisayar veya masaüstü bilgisayar iyi bir başlangıçtır.

Aşağıdaki maddeler size uyuyorsa; bir dizüstü bilgisayar almanız önerilebilir:

  • Hareket halindeyken kayıt yapmayı ve müzik yapmayı planlıyorsanız.
  • Performanslar ve DJ’lik için müzik ürettiğiniz bilgisayarı kullanmak istiyorsanız.
  • Hobi olarak müzik yapacaksanız.
  • Gür ve büyük film müzikleri kaydetmeyi planlamıyorsanız.

Eğer aşağıdaki maddeler sizin için çok daha uygun ise o zaman da bir masaüstü bilgisayar tercih etmek sizin için daha doğru olabilir:

  • Yerleşik bir kayıt stüdyosuna sahip olmayı planlıyorsanız.
  • Daha büyük notalarla müzik üretmek için daha fazla CPU gücüne ihtiyacınız varsa.
  • Müzik kariyerine girmek istiyorsanız.
  • Yükseltilebilir olmasını istiyorsanız.

Popüler Müzik Prodüksiyon Bilgisayarları:

  • Apple Macbook Pro 16 – Logic Pro gibi bir DAW kullanma imkanınız varsa ve kullanmak istiyorsanız, Macbook gibi bir Apple bilgisayar edinin. Macbook Pro, müzik yapımcıları ve DJ’ler arasında popüler.
  • PC Audio Labs – Hazır PC’ler satın almak yerine, muhtemelen müzik prodüksiyonu için yapılmış özel yapım bir PC almak isteyebilirsiniz. PC Audio Labs’taki uzmanlar, müzik prodüksiyonu için oldukça iyi bilgisayarlar yapıyor.

kendisine muzik hobisi edinmek isteyenler icin 10 muzik ekipmani teknosa

2- Dijital Ses İşleme İstasyonu (DAW)

DAW; müzik kaydetmek, düzenlemek, karıştırmak ve üretmek için kullanılan yazılım oluyor. Bir Mac bilgisayarınız varsa, zaten ücretsiz bir DAW, Garageband ile birlikte geliyor. Ardından Apple Store’da Logic Pro X adlı tam sürüme yükseltebilirsiniz. Bu, piyasadaki en eksiksiz DAW’lardan biridir ve müzik yapımcıları tarafından yaygın olarak kullanılır.

İşte yeni başlayanlar için bazı hızlı DAW önerileri şunlar olabilir:

  • Logic Pro – Mac kullanıyorsanız Logic Pro edinmeniz önerilir.
  • Reaper – Windows, Mac ve ayrıca Linux için uygun fiyatlı ve özelleştirilebilir.
  • PreSonus Studio One – Öğrenmeye başlamak için iyi bir DAW’dır.
  • FL Studio – Elektronik müzik yapımcıları için önerilir.
  • Ableton Live – Elektronik müzik ve DJ’lik için bir nevi ‘temel’.
  • Pro Tools – Ticari kayıt, miksaj, mastering ve yayın işleri için endüstri standardı DAW.
  • Cubase – Daha dik öğrenme eğrisi. Ancak, çok istikrarlı bir DAW ve birçok müzik ve film bestecisinin favorisi gibi görünüyor.

3. Ses Arayüzü

Ses arayüzünü, bilgisayarınızda dijital sese kayıt yapmak için mikrofonları ve enstrümanları (analog ses) bağlamanıza izin veren harici bir ses kartı olarak düşünün. Bir ses arabiriminde daha iyi analogdan dijitale (ADC) ve dijitalden analoğa (DAC) dönüştürücüler bulunur, bu da onu yüksek ses kalitesinde kayıt ve miksaj için gerekli kılar. Vokal kaydı, gitar ve canlı performans kaydı gibi herhangi bir türde kayıt yapmayı planlıyorsanız, bir ses arabirimine ihtiyacınız olacaktır. Kayıt yapmayı planlamasanız bile, özel bir ses arabirimine sahip olmak, özellikle DAW’nizde birçok sanal enstrüman ve eklenti kullandığınızda, daha düşük ses gecikmeleriyle size yardımcı olacaktır.

Ses arayüzüne karar vermek için birçok faktör arasından en önemli üç tanesi şunlar oluyor:

  • Giriş ve Çıkış Sayısı: Olağan kaydınız sırasında ihtiyaç duyacağınız giriş sayısını düşünün. Genel bir kural olarak, her zaman en az 2 giriş/2 çıkış ses arabirimi almanız önerilir.
  • Bilgisayar Bağlantısı: En yaygın ses arabirimi bağlantısı USB’dir, ancak FireWire, Thunderbolt ve PCI kart ses arabirimlerini bulacaksınız. Yeni başlayanlar için, daha yüksek hızlara sahip, yani daha düşük gecikme süreleri elde edeceğiniz anlamına gelen USB-C (USB3.0) ile bir ses arabirimini tercih edin.
  • Fantom Gücü: Kondenser mikrofonlarla kayıt yapmayı planlıyorsanız, satın aldığınız ses arayüzünün fantom gücüne sahip pre-amfilere sahip olduğundan emin olun. Çoğu ses arabirimi için bir standarttır, ancak satın almadan önce kontrol etmenize yardımcı olur.

Yeni başlayanlar için bazı popüler ses arayüzleri:

  • Focusrite Scarlett 2i2 (3. Nesil) – Focusrite Scarlett serisi, birçok müzik yapımcısı için popüler bir seçimdir. Bu USB destekli ses arabirimi, 2 giriş/2 çıkış, 1 mikrofon preamplifikatörü, 1 enstrüman girişi ve Mac ve PC için bir grup yazılım programı ile donatılmıştır.
  • PreSonus AudioBox USB 96 – Sağlam bir 2 giriş/2 çıkış ses arabirimi, bir MIDI G/Ç ve Presonus Studio One Artist DAW’nin paket sürümüne sahip olursunuz.

4- MIDI Denetleyicisi

Bilgisayarınızda müzik üretmeye gelince, bir MIDI denetleyiciniz yoksa, bilgisayarınızda neredeyse binlerce enstrümanı çalabilme fırsatını kaçırıyorsunuz. Elbette, gerçek bir enstrüman çalmak ve kaydetmek, sanatsal açıdan en iyisi olacaktır. Bununla birlikte, VST enstrümanları o kadar iyi hale geldi ki ister elektronik ister film müziği yapıyor olun, herhangi bir müzik yapımcısı için vazgeçilmez. Elbette, notaları tıklayarak DAW’e programlayabilirsiniz ancak bir MIDI denetleyicisi olmadan, MIDI kayıtlarınıza ifade ve his eklemek zor olacaktır. Bir MIDI denetleyicisi, tuşların, davul pedlerinin, efekt düğmelerinin, pitch bend tekerleklerinin ve diğer denetimlerin kullanımıyla sanal enstrümanları anlamlı bir şekilde çalmanıza olanak tanır.

Piyasada iki tür MIDI denetleyicisi vardır. Bir klavye MIDI denetleyicisi ve bir MIDI ped denetleyicisi. Piyano veya klavye çalabiliyorsanız, en az 61 tuşlu bir MIDI denetleyicisi edinin. Daha küçük 25-tuşlu veya 37-tuşlu MIDI denetleyicisi, genellikle yeni başlayan veya ikinci bir MIDI denetleyicisi arayan biri için daha iyidir.

Yeni başlayanlar için popüler MIDI denetleyicileri:

  • Alesis V49 – Herhangi bir sanal enstrümanı çalmak ve herhangi bir DAW’ı kontrol etmek için yeterli esnekliği sağlayan 8 davul pedi ve 4 atanabilir düğme ve düğmeli, ince profilli 49 tuşlu bir MIDI denetleyicisi.
  • AKAI MPK Mini MK3 – MPK Mini, her yere götürebileceğiniz, USB ile çalışan bir mini MIDI denetleyicisidir. 25 synth-action tuşu, dinamik perde ve modülasyon kontrolü için 4 yollu bir kontrol çubuğu, 8 MPC tarzı davul pedi, yerleşik arpejleyici ve 8 atanabilir düğme ile donatılmıştır.
  • M-Audio Keystation 49 MK3 – Pedler ve düğmeler olmadan bir MIDI denetleyicisi istiyorsanız M-Audio Keystation 49, tuşlarda harika bir dokunma tepkisi olan kompakt bir MIDI denetleyicisidir.
kendisine muzik hobisi edinmek isteyenler icin 10 muzik ekipman teknosa

5- Mikrofon

Yapmayı planladığınız kayda bağlı olarak stüdyonuz için satın alabileceğiniz birçok mikrofon türü vardır. Ancak, yalnızca bir mikrofon satın alabiliyorsanız, paranızı Rode NT1-A gibi sağlam bir yoğunlaştırıcı mikrofona harcayın.

Gerçek şu ki, her mikrofonun kendi ses karakteri vardır ve bu, farklı vokalistler ve enstrümanlar için farklı şekilde tercüme edilir. Satın alınacak mikrofon türü, ne kaydetmeyi planladığınıza da bağlı olacaktır. Genel olarak, yoğunlaştırıcı mikrofonlar vokalleri ve akustik gitar gibi tek enstrümanları kaydetmek için kullanılırken, dinamik mikrofonlar davulları kaydetmek için daha iyidir. Stüdyonuz için bir mikrofon seçmenin en ideal yolu denemektir.

Bir mikrofon satın aldıktan sonra, onunla olabildiğince çok kayıt yapın. Farklı mikrofon yerleşimleri, teknikleri ve enstrümanları deneyin. Zamanla özelliklerini ve sesini öğrenmeye başlayacaksınız. Sesini yaratıcı bir şekilde üretiminize göre şekillendirerek bunu kendi avantajınıza kullanın.

Başlangıç seviyesi mikrofonlar:

  • sE Electronics X1 A – X1 A, yeni başlayanları gerçekten çok ileriye götürecek. Mikrofonun doğal bir frekans tepkisi vardır, 150dB’de çok yüksek SPL’leri işler ve değiştirilebilir bir zayıflama ve alçak kesim filtresi ile birlikte gelir. İster vokal ister akustik enstrümanlar, davullar veya elektro gitarlar kaydedin, hepsini yapabilen tek mikrofon budur.
  • MXL 770 – Piyasadaki en uygun fiyatlı kondenser mikrofonlardan biri olan mikrofon, üst düzey netlikten ödün vermeden size o sıcak sesi verecektir.
  • Rode NT1-A – Eksiksiz bir paket arıyorsanız, vokalistler, stüdyo sahipleri ve müzisyenler tarafından kullanılan en popüler mikrofonlardan birini satın alabilirsiniz. Rode mikrofonlar biraz daha yüksek fiyatlarla gelse de her zaman satın almaya değer.

6- Kulaklık

Kayıt sırasında izleyebilmek veya hareket halindeyken miksaj ve mastering yapabilmek için, sesi renklendirmeden olabildiğince doğru bir şekilde yeniden üretebilen düzgün bir çift kulaklığa ihtiyacınız olacaktır.

Genellikle satın alabileceğiniz üç tür stüdyo kulaklığı vardır:

  • Arkası Kapalı Kulaklıklar – Ses yalıtımı amacıyla, kapalı kulaklıklara sahip kulaklıklar.
  • Arkası Açık Kulaklıklar – Arkası “açık” olan kulaklıklar. Üçünün en iyi sesi.
  • Yarı Açık Kulaklıklar – Kapalı ve açık arasında bir tür denge.

Kayıt için en yaygın kulaklıklar, arkası kapalı tiplerdir. Bu, kayıt yaparken kulaklıktan mikrofona ses sızmasını önler. Karıştırma ve çapraz referanslama için, daha iyi ve daha doğal sesleri nedeniyle genellikle yarı açık ve arkası açık kulaklıklar tercih edilir. Stüdyo monitörleri satın almak bütçenizi aşıyorsa, kulaklıkla da miks yapmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca, kulaklıkları çok uzun süre kullanmak işitme yorgunluğuna ve hatta kulak hasarına neden olabilir.

Yeni başlıyorsanız şu seçeneklere göz atın:

  • Sony MDR-7506 – Dünyanın dört bir yanındaki kayıt stüdyoları tarafından en yaygın kullanılan kulaklıklardan biri olan Sony MDR-7506, size bu doğru sesi verecektir.
  • Audio Technica ATH-M40X – Uygun saklama, seyahat için yararlı olan aksesuarlar ve çıkarılabilir bir kablo kurulumuyla birlikte güzel bir yapı kalitesiyle gelir.
  • Samson SR850 – Mikrofonunuza küçük bir ses sızıntısı yoksa, kayıt için çok ideal değildir. Ses açısından Samson SR850, yeterlidir.

7- Stüdyo Monitörleri

Stüdyo monitörleri, daha iyi ses veren miksler üretmek istiyorsanız atlayamayacağınız önemli bir stüdyo donanımı parçasıdır. Stüdyo monitörleri, düz ses verecek (EQ veya renk olmadan) ve müziğinizi olabildiğince doğru şekilde yeniden üretecek şekilde tasarlanmıştır.

Uygun bir stüdyo monitörü seçmek, tercihlerinize ve kayıt veya prodüksiyon stüdyonuzun boyutuna bağlıdır. Genel olarak, küçük bir alanınız varsa daha küçük monitörlerle başlayın. Genellikle en az 6 inçlik bir stüdyo monitörü seçmeniz önerilir, çünkü daha küçük konilere sahip stüdyo monitörleri düşük kaliteli bas frekanslarını doğru şekilde üretemez. Ayrıca stüdyo monitörlerinizi izole etmek için bir hoparlör sehpası edinmeye değer. Standlar genellikle stüdyo monitörlerinin bas yanıtlarını daha net bir şekilde yeniden üretmesine yardımcı olur. Hoparlör ayakları bir seçenek değilse, ses yalıtım pedleri daha ucuz bir seçenek olacaktır.

Bazı giriş seviyesi stüdyo monitörleri:

  • Yamaha HS5 – Çoğu miksaj mühendisi ve müzik yapımcısı tarafından önerilen Yamaha HS Serisi, fiyat aralığı için olağanüstü özelliklerle size bu doğru referansı verecek en iyi endüstri standartlarından biridir.
  • KRK Rokit G3 6″ – Alt ucu dengelemenizi sağlayan arka panel kontrolleriyle nötr frekans tepkisine sahiptir.
  • JBL Professional 306P MkII – JBL 306P, 6,5″ woofer, mükemmel düz yanıt ve iyi ayrıntılarla iyi bir düşük frekanslı yanıt sağlar. Özellikle çok sayıda düzenleme ve ses düzeltme çalışması yaptığınızda, daha küçük monitörlerde duymadığınız şeyleri duyacaksınız.

8- Akustik Köpük Paneller

Yeni başlayanların çoğu, odalarına veya ev stüdyolarına akustik uygulama yapmayı düşünmeden önce pahalı donanımlar satın alarak başlar. Akustik köpük satın almak, stüdyonuz için yapılacak son şey gibi görünse de özellikle kendi başınıza miksaj ve mastering yapmayı planlıyorsanız, uzun bir yol kat etmeyi sağlar.

Ev stüdyoları için üç tür akustik paneller:

  • Bas Tuzakları – Bu daha kalın köpük paneller, orta ila düşük ses dalgası frekanslarını emerek bas frekanslarıyla başa çıkmak için odanızın köşelerine yerleştirilir.
  • Akustik Paneller – Genel frekansları emmek için ev kayıt stüdyolarında göreceğiniz yaygın akustik paneller.
  • Difüzörler – Akustik difüzörler, yankıları ve yansımaları gidermek için kullanılır. Akustik bir panel gibi ses dalgalarını emmek yerine, ses dalgalarını dağıtmak ve yankıları öldürmek için difüzörler yapılır.

9- Harici Sabit Sürücüler

Ses kaydı ve müzik prodüksiyonu dünyasına girerken, birçok dosyayla uğraşmak zorunda kalacaksınız. Bilgisayarınızda yeterli depolama alanı olduğunu düşünebilirsiniz. Ya da safça bulut depolamaya güvenmenin yeterli olacağına inanacaksınız. Harici depolama (hızlı olanlar) müzik prodüksiyon dünyasında en iyi seçenektir.

  • Bilgisayarınızın Performansını Optimize Etmek için İpuçları:

Bilgisayarınızın performansından en iyi şekilde yararlanmak için DAW’nizi, eklentilerinizi ve VST’lerinizi ana sürücüye yükleyin. Ses ve örnek kitaplıklarınızı bilgisayarınızdaki ikinci bir sürücüye veya harici bir sürücüye yerleştirin. Mümkün olduğunda katı hal sürücüleri (SSD’ler) kullanın. Ve yine, karşılayabileceğiniz en büyük diskleri edinin.

Bazı SSD sürücüleri:

  • SanDisk 2TB Extreme Taşınabilir SSD – Yeni nesil, 1.050MB/sn’ye varan hızlara sahiptir, bu da numunelerinizin ışık kadar hızlı yükleneceği anlamına gelir. Ayrıca sağlam bir muhafazası vardır, yani düşürürseniz o kadar kolay bozulmaz.
  • Western Digital 2 TB WD Blue – Masaüstü bilgisayarlar için, WD Blue SSD çok fazla maliyet olmadan size alan ve 560 MB/sn’ye kadar hız sağlar.

10- Kablolar, Adaptörler ve Diğer Aksesuarlar

Listedeki son öğe, kayıt aksesuarlarınız oluyor. Bir stüdyo kurarken ana odak noktası bu olmayabilir, ancak bunlara ne sıklıkta ihtiyaç duyacağınıza şaşıracaksınız.

Stüdyonuz için almak isteyeceğiniz en yaygın kablolardan/adaptörlerden bazıları şunlardır:

  • Mikrofonlar için XLR Kabloları
  • 1/4″ Jak Enstrüman Kabloları
  • TRS 1/4″ Dengeli Kablolar
  • Kulaklık 1/8″ Jakı – RCA Kabloları
  • 1/4″ Erkek – 1/8″ Dişi Adaptör

Diğer yaygın stüdyo aksesuarları arasında mikrofon standları, pop filtreleri, yansıma filtreleri, kulaklık amplifikatörleri bulunur ve ev kayıt stüdyonuzu nereye götürmeye karar verdiğinize bağlı olarak liste uzayıp gider.

Kayıt ve prodüksiyon çalışmalarınıza bağlı olarak ihtiyaç duyabileceğiniz diğer temel stüdyo malzemeleri:

  • Ses Karıştırıcı – Mikserler genellikle stüdyonuzdaki her bir ses ekipmanını birbirine bağlamakla görevlidir.
  • Stüdyo Koltuğu – Ev stüdyosunda daha fazla zaman geçireceğiniz için oturduğunuz sandalye önemli bir rol oynayacaktır. Bu yüzden iyi bir sandalyeye yatırım yapmaya çalışın.

Mikrofon Ön Amfileri – Özel mikrofon ön amfileri almadan da ses arabiriminizdeki yerleşik ön amfilerle kayıt yapmayı sürdürebilirsiniz.

Siz de en iyi müzik enstrümanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
bahce bakimi icin puf noktalari teknosa
Devamını Oku

Bahçe Bakımı İçin Püf Noktaları

Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için bahçe, rahatlatıcı bir kaçış noktası anlamına geliyor. Gün içerisinde bahçede vakit geçirmek stres…