Bebek arabası genellikle alınması gereken pahalı bir eşya. İyi bir bebek arabası aslında birkaç yıldan fazla dayanıyor. Bebek arabası dünyası, yeni ebeveynler için oldukça göz korkutucu olabilir. Yaşa göre doğru bebek arabasını seçmek önemli olur. İster yeni bebeğiniz için ilk bebek arabasını alıyor olun ister yürümeye başlayan çocuğunuzu yıllarınıza taşıyacak bir şey arıyor olun, size yardımcı olacak bir rehberimiz var. Farklı yaştaki çocukların farklı şeylere ihtiyacı olduğu için; yaşa göre doğru bebek arabası seçmek oldukça önemli. Peki, her yaş için ihtiyacınız olan her şeye sahip bir bebek arabası aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? İşte ipuçları…

Bebekler Ne Zaman Bebek Arabası Kullanabilir?

Bebek arabası kullanımına uygun yaş çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. Bununla birlikte, bir sabit bulunur. Pusetinizi oturma pozisyonuna getirmeyi düşünmeden önce bebeğiniz kendi başını kaldırabilmeli ve destekleyebilmeli. Bazı pusetler, doğumdan itibaren tamamen rahat bir pozisyonda beşik puset olarak kullanılmak üzere tasarlanır. Tam yatmayanlar genellikle 3 aydan küçük bebekler için uygun olmaz. Bu, küçük çocuğunuzun başını desteklemek için artık sizin yardımınıza ihtiyaç duymadığı yaşla ilgili olur. Unutmayın, her bebek farklıdır ve bazıları diğerlerinden daha yavaş veya daha hızlı gelişir. Bebeğinizin bebek arabasına oturmaya hazır olup olmadığı konusunda kendi durumunuzu gözden geçirin ve doktorunuzun kararına uyun.

Yeni Doğan

Bu noktada asıl endişeniz bebeği sabit, destekli ve rahat tutmak olur. Sıçramaları emebilen ve sarsılmayı önleyebilen iyi bir süspansiyon sistemine sahip sağlam, yapılandırılmış bir bebek arabası arayın. Diğer bir olmazsa olmaz özellik yeni doğan bebeğinizin sırt üstü yatabilmesi için tamamen yatabilen rahat bir koltuğa sahip olması…

Yeni doğmuş bir bebek arabası satın alırken aranacak üç temel özellik göz önüne alınmalı:

  • Çoklu Pozisyon Yatırma: Yeni doğmuş bir bebek, pusetinde düz bir pozisyonda olmalı.
  • Büyük Bir Saklama Sepeti: Bebeğinizle dışarı çıkarken yanınızda ne kadar çok şey taşımanız gerekiyor. Geniş saklama alanı bir zorunluluk oluyor. Özellikle de her şeyi omzunuzda taşımak istemiyorsanız.
  • Gözetleme Pencereli Tente: Gözetleme pencereli bir bebek arabasına sahip olmak, her zaman gözlerinizin bebeğinizin üzerinde olabileceği anlamına gelir.

Bir seyahat sistemi veya bir bebek araba koltuğunun yerleştirildiği bir bebek arabası ile bebeğinizi arabaya her bindirdiğinizde ve arabadan indiğinizde uyandırmanız gerekmez. Bazı ebeveynler bu yaşta, araba koltuğunun hemen oturduğu ucuz bir bebek arabası çerçevesini tercih eder ve bebek kendi başına oturmaya başladığında daha pahalı, tam boyutlu bir bebek arabası alır.

Şehirli bir ebeveynseniz ve çok fazla araba kullanmıyorsanız, seyahat sistemi yerine beşik bağlantılı bir bebek arabası alın. Bu bebeğinizi herhangi bir ataşman, adaptör veya çıtçıt olmadan yatırmanıza ve gitmenize olanak tanır. Uykusuz olacağınız ilk günlerde takdir edeceğiniz bir özellik olabilir.

6 – 18 Ay

Artık bebek dik oturduğuna göre, pusetin koltuğu her zamankinden daha önemli. Geniş olmalı, bol miktarda destek ve yastıklama içermeli, ayarlanabilir olmalı ve büyüyen çocuğunuza ayak uydurmak için çoklu yaslanma pozisyonları sunmalı. Ayrıca, siz gezinirken çocuğunuzu rahat ve güvende tutmak için beş noktalı emniyet kemeriyle birlikte geldiğinden emin olun. Bu dönemde istediğiniz modeli seçebilirsiniz. Hangi türün size uygun olduğunu bulmak için yaşam tarzınızı düşünün.

Bu dönemlerde bebeğiniz hareket etmeye başlayacak. İster yuvarlanıyor ister sürünüyor veya yürüyor olsun. Artık arabada öylece bırakıp geri döndüğünüzde orada bulmayı bekleyemezsiniz. Bu yüzden bebek arabanız bu aşamada çok önemli. Bu aşamada bebeğinizi güvende ve meşgul tutacak bir modele ihtiyacınız oluyor. Ayrıca bu sıralarda bebeğiniz sizi göremezse ayrılık kaygısı yaşamaya başlayabilir. Bunun için koltuğu ebeveyne dönük bir moda çevrilen model seçebilirsiniz. Böylece bebeğiniz sizi her zaman bebek arabasından görebilir. Ekstra geniş sepetli bir model de küçük çocuğunuzu koltukta daha uzun süre tutmanıza yardımcı olabilecek birkaç ekstra oyuncak taşımanıza da olanak tanır.

yasa gore bebek arabasi teknosa

2 – 4 Yıl

Bu dönemde çocuğunuz daha bağımsız ve meraklı hale geliyor. Etrafındaki dünyaya dalmak istiyor. Çocuğunuz sürekli olarak pusetten atlarken, muhtemelen onu taşımak zorunda kalacaksınız. Bu nedenle hızlı ve kolay katlanabilen hafif bir model arayın. Birini diğerine tercih etmeniz gerekiyorsa, katlanması kolay olanı seçin. Bu yaşta, kıpır kıpır kaşifinizi güvende tutmak için hala beş noktalı bir emniyet kemeri olmalı. Ayrıca tentenin açılıp kapandığı olası sıkışma noktalarını da kontrol edin. Bu çocuklar yürürken sıklıkla tutundukları popüler bir yerdir ve yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun yaralanmasını istemezsiniz. Gezinmesi kolay bir tekerlekli modeli arayın. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz elinizi tutarak yanınızda yürürken, diğer elinizle puseti yönlendirmeniz gerekir. Bunu her bebek arabasıyla yapmak kolay olmayabilir.

Yürümeye başlayan çocukların, yürümede ustalaştıkları ve koşmaya başladıkları yılların neşesi başka oluyor. Bu dönemde ne zaman fırsat bulurlarsa koşuyorlar. Çocuğunuz yürümeye başladığı yıllarda muhtemelen çocuk arabasını giderek daha az kullandığınızı fark edeceksiniz. Ama yine de ihtiyaç duymaya devam edeceksiniz. Bu yaşta hafif, şemsiyeli veya kompakt katlanır bir bebek arabası size mükemmel şekilde uyar. Bu yaşta, yürümeye başlayan çocuğunuz hala gündüz uykusuna sahip olabilir ve siz dışarıdayken şekerleme zamanı geldiğinde bir çocuk arabası kurtarıcınız olabilir. Ufaklığınızın tamamen dik yerine arkaya yaslanarak uyuyabilmesi için çok konumlu bir yatırma, aranacak başka bir özellik haline gelebilir.

İkinci Bebek

İlk çocuğunuzun yaşına bağlı olarak, iki numaralı bebeği karşıladığınızda, her iki çocuğunuzu da barındıracak yeni bir bebek arabasına ihtiyacınız olabilir. İkili bebek arabaları ikizleriniz varsa iki koltuk ile iki çocuğu barındırabilir. Genel olarak bu arabalar; büyük bir alışveriş sepeti, ayarlanabilir tutma yeri, 5 noktalı emniyet kemeri ve farklı oturma kombinasyonu ile mükemmel olur. Ebeveynliğin ilk dört yılında ve birden fazla çocuğunuz varsa sonrasında bebek arabanızı ne kadar kullanacağınız göz önüne alındığında doğru kararı vermeniz önemli olur.

Bebek Arabası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğiniz yürümeye başlayan bir çocuk oluncaya kadar çoğu gün bir bebek arabası kullanacaksınız. Bu nedenle, büyüyen çocuğunuza uyum sağlayacak ve aynı zamanda gereksinimlerinizi karşılayacak bir bebek arabası seçin. Yaşam tarzınızı ve bütçenizi düşünün ve bunlara uygun olanı seçin. Pusetler farklı boyutlarda, şekillerde ve kumaşlarda gelir. Hafif olanları da araziye uygun olanları da bulunur. Bazıları birden fazla çocuk için tasarlanır.

1- Bebeğinizin Yaşı

3 aylıktan küçük bebekler için uygun olan tek puset, tamamen yatabilen pusetler oluyor. Tersine, dönüştürülebilir bir bebek arabası, bebeğinizi doğumdan yürümeye başlayan yıllarına kadar götürür. Bunlar genellikle çerçeve üzerinde de bir araba koltuğu kullanmanızı sağlar. Birden fazla çocuğunuz varsa ikili bir bebek arabası düşünün. Ancak bunların içinde yeni doğan bebeğiniz için tamamen yatabilen seçeneği de akılınızdan çıkarmayın.

2- Yaşam Tarzınız

Yaşam tarzınız seçtiğiniz puset tipini etkileyebilir. Araba sürmeyi tercih ediyorsanız bagaja rahatlıkla sığacak bir model olmazsa olmaz olur. Bu, hafif bir bebek arabası veya kompakt bir şekilde katlanan biraz daha sağlam bir şey olabilir. Daha aktif ebeveynler için, bebeğinizi çok fazla itip kakmaktan korumak için iyi süspansiyona sahip daha sağlam bir bebek arabası şart olur. Manevrası kolay olan bebek arabalarına dikkat edin. Jogger tarzı bebek arabaları, bebeğinizle açık hava etkinlikleri için ideal olur. Ancak bunlar yaklaşık 8 aylıktan küçüklerde kullanılmaz. Toplu taşıma ise bir bebek arabası ile ek zorluklar getirir. Kolayca katlanan pusetler burada bir zorunluluk olur. Ayrıca, merdivenleri çıkıp inecek kadar hafif olması gerekir.

3- Puset Ağırlığı ve Boyutu

Pusetinizi nereye götüreceğinizi ve saklayacağınızı düşünün. Katlanıp açıldığında boyutlarına bakın. Arabanızın arka koltuğuna veya bagajına sığmayacağını görmek istemezsiniz. Ayrıca, ağır bir bebek arabasıyla merdivenlerden dairenize çıkmaya veya metroya binip inmeye çalışmak istemezsiniz. Ne kadar ağır olduğunu kontrol edin.

4- Kulplar

Sap yüksekliği hayati önem taşır ve kendi boyunuza uyması gerekir. Bebek arabasının üzerine eğilmek ya da itmek için uzanmak, sırt ve omuz ağrısı sorununa neden olabilir. Bu nedenle, itme sırasında vücudunuzu anormal bir şekilde konumlandırmak zorunda kalmamak için yeterince yüksek ayarlanabilir sapı olan bir bebek arabası seçin.

yasa gore bebek arabasi modelleri teknosa

5- Tekerlekler

Daha büyük pusetler veya koşu pusetleri, sabit bir konumda daha büyük tekerleklere sahip olabilir. Ayrıca, özellikle arazi modelleri daha dayanıklı olur. Bunlar, alışveriş merkezindeki mağazalarda gezinmek için muhtemelen gerekli değildir. Bunun için, konumunda kilitlenebilen veya dönmesi için serbest bırakılabilen bağımsız tekerlekler daha iyi bir seçim olur.

6- Birden Fazla Bebek Arabası

Bazıları farklı durumlar için birden fazla bebek arabasına ihtiyaç duyulabilir. Örneğin, seyahat için hafif bir seçenek ve mahalle çevresinde geziler için tam boyutlu bir seçenek. Bebek için sadece bir bebek arabası almayı düşünüyorsanız, ihtiyaçlarınızı en iyi karşılayanı seçtiğinizden emin olun. İhtiyacınız olmayan özelliklere sahip ürünleri satın almayın.

7- Aksesuarlar ve Özellikler

Bazı bebek arabaları ek ekstralarla birlikte gelirken diğerleri temel özelliklere sahip olur. Sizin için neyin olmazsa olmaz olduğunu ve ne olmadan yaşayabileceğinizi düşünün. Arazi tekerlekleri, tek elle kullanım, tek elle katlama, yemek tepsileri, bardak tutucular, güneşlikler, tenteler ve yağmurluklar gibi özellikler faydalı olabilir. Ancak neye ihtiyacınız olduğuna karar verin ve seçtiğiniz bebek arabasında standart olup olmadığına bakın.

8- Bütçe

İyi bir bebek arabası satın almak genel olarak bir servete mal olmaz. Yüksek fiyat etiketini taşımayan birçok karşılaştırılabilir alternatif bulunabilir. Burada dikkate alınması gereken bir nokta, ihtiyacınız olan tüm özelliklere sahip, alabileceğinizin en iyisini satın almak olmalı.

Her Yaşa Göre Bebek Arabası Nasıl Olmalı?

Bebek ister 2 günlük ister 2 yaşında olsun, her zaman kullanışlı olacak birkaç bebek arabası özelliği bulunur. Alışveriş yaparken, bu ekstra önemli avantajları arayın:

  • Güneş Koruması: Acil durumlarda, yeni doğan bebeğinizi güneşten korumak için bir battaniye kullanabilirsiniz. Ancak yaş alıp daha aktif hale geldikçe, UV korumalı büyük tenteli bir puset oldukça büyük fayda sağlar.
  • Depolama Alanı: Ne kadar alana ihtiyacınız olduğu bir tercih ve yaşam tarzı meselesi oluyor. Market alışverişinizi yürüyerek mi yoksa arabayla mı yaparsınız? Bebek bezi çantanızı saklamayı mı yoksa taşımayı mı tercih edersiniz? Tüm bu soruları kendinize sorarak akıllıca olan bir modeli tercih ettiğinizden emin olun.
  • Ayarlanabilir Gidon: Ebeveynler olarak farklı boylara sahipseniz ikiniz de küçük çocuğunuzu rahatça gezdirmeyi göz önünde bulundurun. İtmeyi kimin yapacağını düşünün, ardından gidonun boyunuza ve bacak açıklığınıza uyacak şekilde hareket ettirilebildiğinden emin olun.

Sizin için en iyi bebek arabası modellerini görmek için buraya tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Elektrik üretimi güneş veya rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan ya da fosil, doğalgaz veya kömür gibi kaynaklar kullanılarak yapılır.…
ssl sertifikasi teknosa
Devamını Oku

SSL Sertifikası Nedir?

Dijitalleşen dünyada artık neredeyse tüm işlemlerimizi internet üzerinden yapabiliyor, aradığımız tüm bilgilere ulaşabiliyoruz. İnternet kullanımının bu kadar artmasıyla…
hirsizlardan nasil korunursunuz teknosa
Devamını Oku

Hırsızlardan Nasıl Korunulur?

Ülkemizde hırsızlık olayları her geçen yıl artmaya devam ediyor. Her gün yüzlerce ev ve iş yeri soyuluyor. Yapılan…