Besinlerinizin tazeliğini koruyarak, sağlıklı bir şekilde uzun süre saklamak için en çok önerilen yollardan biri kuşkusuz derin donduruculardır. Özellikle buzlukta et saklama yöntemleri arasında en sağlıklı olanlarından biridir. Bu sayede birkaç aylık et alışverişini yaparak pratik bir şekilde derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Et ürünlerini tüketme miktarınıza uygun olacak şekilde paketlere böldükten sonra uzun süre saklayabilirsiniz. Et ürünleri yaklaşık -18 derecede muhafaza edilmelidir. Aynı zamanda pişirilmeden 24 saat önce 3 ya da 5 derece sıcaklık ayarına sahip buzdolabına çıkarılmalıdır. Bu sayede ertesi gün çiğ ya da pişmiş etleriniz ile pratik bir şekilde yemek yapmanız mümkündür. Sizde etlerinizin lezzetini ve tazeliğini korumak için birbirinden farklı derin dondurucu modellerini inceleyebilir ve güvenli bir şekilde etlerinizi tüketebilirsiniz.

Et Buzlukta Ne Kadar Saklanır?

Derin dondurucuda saklama süreleri en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Saklama süresi geçen gıdalar zehirlenme başta olmak üzere birçok sağlık problemine yol açabilir. Pişmiş kırmızı etlerin derin dondurucuda saklama süresi çiğ ete göre daha azdır. Türü her ne olursa olsun pişmiş kırmızı et derin dondurucuda en fazla 3 ay bozulmadan tüketilebilir. Çiğ et ise türüne göre değişiklik gösterse de en fazla 6 ila 9 ay içerisinde tüketilmelidir.

Buzlukta Doğru Şekilde Et Saklamak için Öneriler

Dana, kuzu, kümes hayvanları ve balık etleri kolaylıkla derin dondurucuda saklanabilir. Fakat derin dondurucu et saklama yönteminde dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta bulunur. Bu noktalara dikkat edilerek yapılan dondurma işlemi, etin lezzetini ve gıda güvenliğini korur. Etler doğru saklanmadığında hem lezzetini ve tazeliğini kaybeder, hem de sağlık açısından ciddi sorunlara sebebiyet verir. Siz de saklama önerilerine dikkat ederek, derin dondurucunuzda uzun süre lezzetli etlerinizi saklayabilirsiniz.

Parçalarına Ayırarak Saklama İşlemi

Etler derin dondurucuya atılmadan önce porsiyonunuza uygun olarak bölünmelidir. Çünkü derin dondurucudan çıkarılan etin tamamının tüketilmesi gereklidir. Çözüldükten sonra tekrar dondurucuya atılan ürün, sağlık açısından zararlıdır. Bölme işlemi sonrasında gıdaları streç film ya da buzdolabı poşetine koymakta yarar vardır. Aynı zamanda piyasada derin dondurucuya atmaya uygun plastik kaplar da mevcuttur. Kıyma gibi et ürünleri için daha çok buzdolabı poşeti tercih edilirken, köfte ya etler için bu kaplar kullanılabilir.

Farklı Türden Besinler Aynı Yere Konulmamalı

Derin dondurucuda et dışında daha pek çok besin saklanabilir. Fakat bu besinleri karışık bir şekilde koymamak gereklidir. Örneğin et ve tavuk gibi ürünlerin sebze ve meyvelerle yan yana olmamasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde etlerin kokusu sebzelere sızacağından gıda kalitesine etki eder. Dolayısıyla her besin için derin dondurucuda bir bölge yaparak gıdaları birbirinden ayırmak gereklidir. Aynı zamanda etlerin üzerine tarih yazarak, son kullanma sürelerini de takip etmeniz kolaylaşabilir. Aynı zamanda kullanma tarihine göre de ürünleri sıralamanız mümkündür.

Dondurucu Öncesinde Buzdolabında Bekletme

Etleri derin dondurucuya koymadan önce en azından 5-6 saat kadar buzdolabında beklemekte fayda vardır. Oda sıcaklığına sahip olan etleri direkt olarak derin dondurucuya atmak ani bir ısı değişimine sebep olur. Bu da etin lezzetini ve tazeliğini etkileyebilir. Fakat ürünler, buzdolabında bekledikten sonra dışarıya çıkarmadan hemen derin dondurucuya atıldığında ürünün tazeliği daha iyi korunur.

Pişirilen Et Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Et ürünleri genellikle çiğ olarak derin dondurucuya atılsa da pişirerek saklamak da mümkündür. Pişirilen kırmızı etleri farklı kaplara koyarak derin dondurucuya atabilirsiniz. Fakat pişirme işlemini uzun süre yapmamakta fayda vardır. Et, kıyma ya da köfte suyunu salana kadar kısa sürede tavada çevrilip sonrasında hemen buzluğa atılmalıdır. Bunun yanı sıra et ya da tavuğu haşlayarak da derin dondurucuda saklamak mümkündür. Aynı zamanda konulan kabın hava almamasına da özen gösterilmelidir. Aksi durumda et tazeliğini, dolayısıyla da lezzetini kaybeder. Pişirilmiş etlerinizi derin dondurucuya atarak, yemeklerinizi daha hızlı ve pratik yapmak için evinize uygun derin dondurucu modellerine göz atabilirsiniz.

Derin Dondurucuda Et Saklamanın Faydaları

Uzun süre buzdolabında saklanan ürünler bir süre sonra bozulur ve besin değerini kaybeder. Et ürünleri başta olmak üzere kuru baklaları, sebzeleri ve meyveler için kullanılan derin dondurucular, gıdaların besin değerini ve lezzetini korur. Bu sayede aldığınız etleri hemen tüketmenize gerek kalmadan belli bir süre saklayabilirsiniz. Dolayısıyla da sürekli kasaba ya da markete gitmenize gerek kalmaz. Aynı zamanda sadece çiğ değil, pişmiş et de derin dondurucuda saklanabildiğinden kullanım açısından pratiklik sağlar. Farklı derin dondurucu marka ve modellerini inceleyerek siz de buzlukta et saklamanın bu faydalarından yararlanabilirsiniz.

Derin Dondurucudan Çıkan Etleri Çözerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Eti derin dondurucuya atmak kadar çıkarıldığında çözülmesini sağlamak da lezzet açısından önem taşıyan konulardan biridir. Et derin dondurucudan çıkardıktan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri sıcaklık ayarıdır. Derin dondurucudan çıkarılan etler önce buzdolabına sonrasında ise oda sıcaklığına geçirilmelidir. Mikrodalga ya da benmari usulü ile etin buzunu eritmek, besinin tadını ve tazeliğini bozar.

Sağlıklı Etler için Derin Dondurucu Temizliği

Derin dondurucu etlerinizin taze ve lezzetli olmasını sağlar. Fakat uzun süre temizlenmeyen derin dondurucular sağlığınızı tehdit edebilir. Bundan dolayı etlerinizi sağlıklı bir şekilde tüketebilmek ve gıda zehirlenmesi gibi sorunların önüne geçebilmek adına derin dondurucuların en belli aralıklarda temizlenmesi gereklidir. Temizlik öncesinde dondurucu içerisinde yer alan gıdaların tüketilmesi ve cihazın fişinin çekilmesi gereklidir. Sonrasında ise sirke ve karbonatlı su ile derin dondurucunun içerisi detaylı bir şekilde silinmelidir. Aynı zamanda karbonat, gıdalardan dolayı oluşan koku oluşumunun engellenmesine de yardımcı olur. Son olarak ise bez yardımı ile cihazın içi kurutulmalıdır.

Et Dışında Başka Hangi Gıdalar Derin Dondurucuda Saklanabilir?

Mutfakların kurtarıcı ürünlerinden biri haline gelen derin dondurucular genellikle et saklamak için kullanılsa da sebzeden meyveye kadar birçok ürün de derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Et dışında; ananas, ahududu, muz ve böğürtlen gibi meyveleri daha sonra kullanmak için saklayabilirsiniz. Bunun yanı sıra fasulye, havuç, brokoli ve biber gibi sebzeler de mevsimi dışında tüketebilmek adına buzdolabında muhafaza edilebilir. Bunların yanı sıra; tereyağı, peynir, ekmek, taze otlar, çorba, et suları, makarna sosları, kuru baklagil ve bazı tatlılar da derin dondurucuda bekletilebilir. Mevsimi olmasa bile sebze ve meyveleri taze bir şekilde tüketebilmek, etlerinizi uzun süre saklayabilmek için derin dondurucu ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kahve cesitleri kalorileri teknosa
Devamını Oku

Kahve Çeşitleri ve Kalorileri

Aldığı kaloriye ve kilosuna dikkat etmek isteyen herkesin en çok merak ettiği konuların başında kahvenin kalori değeri geliyor.…
kafein nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Kafein Nedir?

Kafein genellikle çay, kahve, kakao gibi bitkilerde bulunuyor. Ancak kapsamlı bir biçimde araştırıldığında 63 farklı bitkinin içerisinde yer…
Stanley Termosun Bilinmeyen Özellikleri
Devamını Oku

Stanley Termosun Bilinmeyen Özellikleri

Doğa tutkunlarının zorlu koşullarına elverişli niteliklerde geliştirilen Stanley termos, teknoloji ve tasarım bütünlüğü yönünden beklentileri karşılayan bir performansa…
french presste kahve nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

French Presste Kahve Nasıl Yapılır?

Gün içerisinde kahve içmeye ihtiyaç duyduğumuzda her zaman kahve makinesi olmayabiliyor ya da onun için zamanımız olmayabiliyor. Günün…
kolay utu yapmak icin 6 oneri teknosa
Devamını Oku

Kolay Ütü Yapmak için 6 Öneri!

Ütü yapmak birçok kişi için sıkıntılı bir süreç. Ütüyü seven bir azınlık olsa da; genelde ütü yapmak pek…