Kamp yapmak, gündelik yaşamın stresinden uzak, doğa ile iç içe keyifli bir aktivite. Kampın keyifli geçmesi için kullanılacak ekipmanların doğru seçilmesi önemli. Kamp yapmayı sevenler için bu ekipmanlardan biri ise uyku tulumu. İyi bir tulum, kampın rahat geçmesini sağlayabilir. Bununla beraber doğru seçilmiş bir uyku tulumu, sıcak ve rahat çekilecek uykunun anahtarı olabilir. Uyku tulumunu seçerken kullanılacağı mevsim ve kalitesine dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca ağırlığı, hacmi, dolgusu gibi unsurlar da kamp için seçilecek uyku tulumu için belirleyici unsurlar arasında yer alıyor. Kamp gibi keyifli bir aktivitenin daha rahat olması için uyku tulumu seçimi oldukça önemli. İşte uyku tulumu seçerken dikkat etmeniz gerekenler:

Uyku Tulumu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

1- Mevsim ve Bölgeye Göre Seçim

Uyku tulumu seçiminde kamp yapılacak mevsim ve bölgenin dikkate alınması gerekir. Uyku sırasında vücut ısısının düşeceği düşünülerek olası olumsuzluklardan koruyacak birtulumun seçilmesi önemli. Kamp yapılacak bölgenin hava durumu dikkate alınırken; bölgenin en soğuk gecesinin kaç derece olduğunu dikkate almalısınız. Ayrıca bölgenin yükseltisi de seçim yaparken hesaba katılabilir.

Bölgenin sıcaklığı ile bölgede çıkılacak yükselti arasında sıcaklık farkları olabilir. Örneğin yayla veya deniz kenarında bir yerleşkede yapılacak kampta konfor derecesi sıfır olan bir uyku tulumu tercih edilebilir. Yaz kampları için en az 5 derece ısı yalıtımına sahip ve kış kampları için en az -5 derece ısı yalıtımına sahip bir uyku tulumu seçimi yapılabilir.

2- İşlevsellik

Kamp alanında rengarenk ve şık uyku tulumu tasarımları tercih edilebilir. Uyku tulumu tasarımlarında şıklıktan önce tasarımın işlevsel olmasına dikkat etmek daha sağlıklı bir tercih olabilir. Elbette her ikisini de sağlayan tasarımları da bulmak mümkün. İşlevsel bir uyku tulumu tasarımında yalıtım, ısı derecesi, ağırlık gibi özellikler incelenelebilir. Mevsim ve bölgenin iyi bilinmesi ve kampta yapılacak aktivitelere uygunluk uyku tulumu seçiminde önemli rol oynayabilir. Uyku tulumlarını işlevsel kılacak başka bir faktör ise kamp yapacak kişinin kişisel özellikleri ve cinsiyeti olabilir.

3- Isı Derecesi

Kamp için seçilecek uyku tulumlarında derecelendirme sistemleri bulunur. Eğer uyku tulumlarının özellikleri incelenirse konfor, limit ve extreme adında üçlü derecelendirme sistemi görülebilir. Bu derecelendirilme sistemleri uyku tulumlarının kullanım amacı, yeri ve zamanına uygun seçim yapabilmeyi kolaylaştırır. Konfor derecesi olarak adlandırılan derecelendirme, uyku tulumunda rahat uyunabilecek sıcaklığı belirtir. Extreme derecesi ise belirli bir süre hipotermiye girmeden hayatta kalınabilecek maksimum sıcaklığı belirtir. Bu noktada konfor derecesine dikkat etmek önemli olabilir.

Kamp yapılacak alanın hava koşullarının önceden belirlenmesi yararlı olacaktır. Bu hava koşullarına uygun konfor derecesinde uyku tulumu seçilmelidir. Ayrıca hava koşulları kadar dış koşulların da dikkate alınarak uyku tulumu seçimi yapılması gereklidir. Hava sıcaklığına uyum kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Tecrübe, yorgunluk, yaş, açlık durumu, sıvı tüketimi, vücut kondisyonu gibi özellikler de vücut sıcaklığını etkileyebilir. Bu sebeple bu faktörleri de göz önünde bulundurup uygun konfor derecesindeki uyku tulumunu seçmek daha sağlıklı olacaktır.

uyku tulumu secerken dikkat-etmeniz gerekenler teknosa

4- Boyut ve Ağırlığı

Kamp yapacaklar için uyku tulumunun boyut ve ağırlığı önemlidir. Standart boylardaki bir yetişkin, standart boydaki uyku tulumuna rahatlıkla sığabilir. Standart boyun üzerindeki yetişkinler için ise daha uzun boyuttaki uyku tulumları tavsiye edilebilir.

Uyku tulumlarında dikkat edilmesi gereken bir diğer özellik ise, uyku tulumunun ağırlığıdır. Uyku tulumunun ağırlığı, katlanıp taşınmanın rahat olması yönünden önemlidir. Özellikle uyku tulumunun sırt çantasında taşınması gereken bir aktivitede daha hafif uyku tulumu tercih edilebilir. Bu noktada kaz tüyü uyku tulumları katlandıklarında daha hafif olacaklardır. Ayrıca kaz tüyü uyku tulumları daha az yer kaplarlar.

Bazı uyku tulumlarında cinsiyete bağlı değişkenlikler olabilir. Kadınların erkeklere göre uyku halinde daha az vücut ısısına sahip olmaları ve daha dar omuzlara sahip olmaları gibi anatomik özellikler uyku tulumlarının tasarımlarına yansıyabilir. Kadınlara özel üretilen uyku tulumlarında omuz bölgesi dar, kalça bölgesi geniş ve ayaklarda ekstra yalıtım gibi özellikler bulunabilir. Bununla beraber kadınlar, standart olarak üretilmiş uyku tulumlarını da rahatlıkla kullanabilir.

5- Dolgusu

Uyku tulumlarının genelinde dolgu malzemesi olarak kaz tüyü ve sentetik kullanılır. Kaz tüyleri doğal bir malzeme olarak iyi bir koruyucudur. Ayrıca kaz tüyü tulumların hafif olması uzun yürüyüşlerde ve taşımada avantaj sağlar. Ancak yağmurlu havalarda ıslanmamasına dikkat etmek gerekebilir. Kaz tüyü uyku tulumlarının ıslanması yalıtım özelliklerinin kaybolmasına sebep olabilir. Ayrıca kaz tüyü uyku tulumları sentetik dolgulu uyku tulumlarına göre pahalı olabilir. Sentetik dolgulu uyku tulumları daha duyarlı ve daha uygun fiyatlı olabilirler. Ayrıca sentetik dolgulu uyku tulumlarının ıslanması durumunda bu uyku tulumları hala yalıtım özelliklerini koruyabilirler.

6- Dış Yüzeyi

Kamp için seçilen uyku tulumlarında dış yüzeye dikkat etmek iç yüzeye dikkat etmek kadar önemli olabilir. Sıcak ve rahat uyku çekebilmek için dış yüzeyin kaliteli olmasına dikkat edilebilir. Bir uyku tulumunda dış yüzeyin kumaşı belirleyici olabilir. Kumaşın suya dayanıklı olması, nefes alması, hafif ve yırtılmaz olması o kumaşın kalitesini anlamak adına önemli olabilir.

7- Baş Kısmı

Vücut ısısının sabit kalması için baş ve boyun kısmının sıcaklığına dikkat etmek gerekir. Bu sebeple seçilecek uyku tulumunun baş ve boyun kısmını sarması önemlidir. Uyku tulumlarının tasarımlarında genelde baş kısımları büzülebilir. Uyku tulumunun baş kısmı sıkıldığında yüz dışarıda kalabilecek şekilde tasarlanmış bir uyku tulumu soğuk mevsimlerde kamp yapmak için uygun olabilir.

8- Uyku Tulumları Tipleri

Mumya ve battaniye (dikdörtgen) olarak adlandırılan uyku tulumu tipleri bulunur. Battaniye tipindeki uyku tulumları genellikle yaz mevsimleri için uygun olabilir. Mumya tipindeki uyku tulumları, sadece ağız kısımları açık kalması yönüyle daha fazla konfor ve yalıtım sağlayacaktır. Ayrıca mumya tipi uyku tulumlarının baş kısmı ip ile büzülebilir. Bu sayede uyku sırasında yaşanacak ısı kaybı daha aza indirilebilir.

9- Uyku Tulumlarındaki Fermuarların Önemi

Uyku tulumlarındaki fermuar tipleri gerek ağırlık açısından gerekse kullanışlılık açısından dikkat edilmesi gereken özelliklerden birisi. Uyku tulumlarında sıklıkla boyun kısmından başlayarak ayak kısmına kadar uzanan fermuarlara rastlanır. Bunun dışında daha kısa ve yarım fermuarların olduğu uyku tulumları da bulunur. Ayrıca boydan boya ve yarım fermuarların bir arada bulunduğu uyku tulumu tasarımları da mevcut. Bu sayede kullanıcı istediği şekilde uyku tulumunu kullanabilir. Uyku tulumunun çok ağır olması istenmiyorsa metal fermuarlar yerine plastik fermuarlar da tercih edilebilir. Bu iki fermuar malzemesinin tek farkı ağırlık yönünden denilebilir. Bununla beraber uyku tulumlarında fermuarın işlevsel olması tasarımından daha da önemlidir. Bu yüzden büyük dişli fermuarların tercih edilmesi kullanım halindeyken uyku tulumu kumaşının dişlere sıkışmaması adına daha yararlı olabilir.

Siz de kamp yaparken işinize yarayacak en iyi ekipmanları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
evinizi akilli eve donusturme teknosa
Devamını Oku

Evinizi Akıllı Eve Dönüştürme

Eskiden bilim kurgu filmlerinde görülen akıllı evler, gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde gayet ulaşılabilir şeyler oluyor. Son dönemde üretilen…
serinleten yaz lezzetleri onerileri teknosa
Devamını Oku

Serinleten Yaz Lezzetleri Önerileri

Günün her saatinde yapabileceğimiz keyifli kaçamaklarımızın ve sevdiğimiz insanlarla keyifli sohbetlerimizin başrolünde her zaman kahve bulunuyor. Zevk aldığımız…
Derin Dondurucuda Neler Saklanir Teknosa
Devamını Oku

Derin Dondurucuda Neler Saklanır?

Sebzelerin ve meyvelerin sera üretimi dışında yetiştirildikleri mevsimler oluyor. O mevsimde tezgahlarda yerini alıp daha sonra kalkıyorlar. Aynı…